Preskakanje mačke

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Kao što mrtvaca čuvaju u sobi, da ga ne preskoči mačka, uvek je u selima bilo, i sad je, običaj da uvek neko čuva mrtvaca, uvek neko mora biti sa njim, jer može da se desi da uđe mačka, pa ako preskoči leš onda je već problem. Tako isto ne treba ni mačku preskakati, jer ta dva bića - čovek i mačka - su povezana, jer mačka stoji tu pored vrata i čuva da negativna energija ne uđe unutra. Mačka je čuvar prolaza, zato je u starom Egiptu mačka smatrana božanskim bićem. Čim se ona pojavi - svi duhovi se razbeže, pa ako je preskačeš kad ulaziš u kuću negativna energija koju si negde pokupio spolja je u tebi, pa kad preskočiš mačku, još ako ona spava, onda će ti malo negativnosti ući u kuću. Možda zato mačku i treba probuditi na vratima, jer taj čin otvaranja vrata je najkritičniji: duhovi mogu da uđu unutra, ti trgneš mačku, ona malo osmotri situaciju, duhovi se razbeže, ti zatvoriš vrata, kuća je čista, niko nije ušao, i ona nastavlja da drema pored vrata. Opasne su mačke. Vidimo i sami kako mačke dobro prolaze u životu. Nema ni jedne jedine mačke na povodcu, da joj ga vežu oko vrata, da je šetaju kao psa; nema šanse da mačka to dozvoli. Mačka je anđeo koji je ušao u životinju. Vidi se i po tome kako se ponaša, radi samo ono što ona želi, nema šanse da je neko izdresira kao psa...

I, šta si hteo da nas pitaš ?
Rekao si ono što misliš o otvorenom i skrivenom delovanju mačke.
I uticaju na čiste sobe i prisustvo duhova....
Šta ćemo sad ?
Samo mrtvac fali.
Duhovi - ne.
Oni i onako ne treba da budu, zbog mačke !

Stvarno ima nesto u vezi vjerovanja kod naroda sto se tice macke . Nedavno mi je umrla majka od prijateljice i naravno da sam otisao
malo tamo da budem s njima . To je neko iskazivanje postovanja porodici .Dosli su mrtvozornici da je odvezu u hladnjacu i morala su se
otvoriti vrata . Ja sam slucajno stajao kraj vrata a macka je bila ispred vrata . Odjednom su se komsinice uspanicile i rekle da pazim
da macka ne udje u kucu jer to nije dobro . Nisam pitao zbog cega tako misle jer nije bio trenutak za to .

Stvarno ima nesto u vezi vjerovanja kod naroda sto se tice macke . Nedavno mi je umrla majka od prijateljice i naravno da sam otisao
malo tamo da budem s njima . To je neko iskazivanje postovanja porodici .Dosli su mrtvozornici da je odvezu u hladnjacu i morala su se
otvoriti vrata . Ja sam slucajno stajao kraj vrata a macka je bila ispred vrata . Odjednom su se komsinice uspanicile i rekle da pazim
da macka ne udje u kucu jer to nije dobro . Nisam pitao zbog cega tako misle jer nije bio trenutak za to .

Pa, jel' se ušunjala mačka ?
Satra nas neizvesnost ....

Kao što mrtvaca čuvaju u sobi, da ga ne preskoči mačka, uvek je u selima bilo, i sad je, običaj da uvek neko čuva mrtvaca, uvek neko mora biti sa njim, jer može da se desi da uđe mačka, pa ako preskoči leš onda je već problem. Tako isto ne treba ni mačku preskakati, jer ta dva bića - čovek i mačka - su povezana, jer mačka stoji tu pored vrata i čuva da negativna energija ne uđe unutra. Mačka je čuvar prolaza, zato je u starom Egiptu mačka smatrana božanskim bićem. Čim se ona pojavi - svi duhovi se razbeže, pa ako je preskačeš kad ulaziš u kuću negativna energija koju si negde pokupio spolja je u tebi, pa kad preskočiš mačku, još ako ona spava, onda će ti malo negativnosti ući u kuću. Možda zato mačku i treba probuditi na vratima, jer taj čin otvaranja vrata je najkritičniji: duhovi mogu da uđu unutra, ti trgneš mačku, ona malo osmotri situaciju, duhovi se razbeže, ti zatvoriš vrata, kuća je čista, niko nije ušao, i ona nastavlja da drema pored vrata. Opasne su mačke. Vidimo i sami kako mačke dobro prolaze u životu. Nema ni jedne jedine mačke na povodcu, da joj ga vežu oko vrata, da je šetaju kao psa; nema šanse da mačka to dozvoli. Mačka je anđeo koji je ušao u životinju. Vidi se i po tome kako se ponaša, radi samo ono što ona želi, nema šanse da je neko izdresira kao psa...

Pažnju mačke ne možeš dresirati, razviti joj uslovni refleks, koji je povezuje sa nekim podražajem, pokretom isl.
Razlozi za to leže u tome, da mačke percipiraju ovaj svet slično ljudima, ali i povrh toga još poseduju dar percepcije, koji su ljudi odavno zapustili. Nešto od toga, ipak još tinja svakom čoveku negde iza glave i otuda sujeverje u vezi sa mrtvima, "svetom duhova", negativnim energijama isl. Mačke, jednostavno čitaju nas ljude i poznaju nas bolje nego mi sami sebe, jedino nemaju ni volje, ni razloga, a ni načina da o tome sa nama raspravljaju. Ko bi uopšte imao živaca za to? Zamisli, dođe ti neki tipus u pola popodnevnog dremanja i maše pred nosom nekom glupom stvarčicom, onda je zavrljači u dvorište, a ti sad ustani, otrči i poslušno donesi,
malo sutra.
No pažnju mačke možeš relativno lako zaslužiti. To zna svaki živi dreser lavova.
Čak i mnogo više od pažnje.
Domaća mačka je veoma osetljivi empata i to je ta, navodno magična veza između čoveka i mačke, koja dovodi do toga da je egipatska mačka, odomaćena širom sveta, kao i ostale domaće životinje, iako se ni jedna se ne da pripitomiti.
Mačka ume biti privrženija od bilo kog psa, ali ne u aportiranju, lovu, ili tome nalik zaludnoj zabavi. Ona rado deli svoje enormno veliko znanje sa čovekom i to je ta kapija u "drugi svet" koju čuva.
Sfinga je takođe mačijeg roda.

Naravno da ima,imam cak 2 komsinice koje to rade.

A ljudi pse vezivaju zato sto su ih zavoleli i zele ih za sebe,da su nam macke znacile isto bi ih vezivali i bile bi danas mirne ko bubice.

Ne volim macke, tj volim ih na daljinu. Grozim se bili kakvog kontakta sa njima... A one mene jako vole. Ne znam kako ne osete da nisam zainteresovana. Cak mi se vise puta desilo da me macke usvoje. Uzas! Volim pse, ali najvise ptice... Za njih zaista imam strpljenja i razumevanja. Ne znam zasto je ovo bitno.

Nemaju macke pojma ni sa cim, mozda samo tako atraktivno misteriozno deluju da imaju pojma ne bi se lepile za mene. Mozda smo slicne i ja izgledam kao da sam bolja i interesantnija nego sto atvarno jesam. A volim i da spavam :)

To sa mrtvim ljudima ne bih da komentarisem, bezveE mi da neko misli o mackama kad treba da se oprosti od drage osobe.

Naravno da ima,imam cak 2 komsinice koje to rade.

A ljudi pse vezivaju zato sto su ih zavoleli i zele ih za sebe,da su nam macke znacile isto bi ih vezivali i bile bi danas mirne ko bubice.

"Zavoleli ih i žele ih samo za sebe."
Pa ih vezali da pobegnu.

Ne čini li ti se da je to jako sebično?
Tako može prema stvarima.
Pas želi kost samo za sebe, pa je zakopava na mestu koje samo on poznaje i ne smeta mu što postane blatnjava, važno mu samo da može da je pojede i to on sam. Grrr.
Ali, kakvo je to voljenje?
Odnositi se prema živom biću kao prema mrtvoj stvari koju poseduješ, znači voleti ga?
Šta ili ko se se tu voli kod vezanog psa?
To što će svaki da te onjuši između nogu, makar ko da si, jako godi sujeti svakoga, makar kolika da mu je.
Fala lepo.

Ili recimo, ptice u kavezu. Jako lepo peva, al ne merem da letim za njim, da ga slušam, zato ga lepo zatvorim u kavez pa da mi peva na uvo, samo meni i mojima.
Godi sujeti svakoga makar kolika a mu je.
Fala lepo.

Sve što voliš a ne zaslužiš, nije ljubav nego bezvredan hvalospev svojoj sopstvenoj sujeti (samovažnosti), obično posredstvom neke stvari, neke priče kao što je npr. ideologija, religija isl, ili pak nekog živog bića koje se tad tretira kao stvar.
Mačke znače ljudima mnogo, ali i ljudi mačkama (to je uvek obostrano ne samo sa mačkama nego sa svakim živim stvorom), inače ih odavno ne bi držali. Koliko ja poznjem ljudsku prirodu, siguran sam da je bilo i da ima pokušaja da se mačka golom silom, navikne na povodac, ali uglavnom ne ide, i zato ih ne vezuju, a pravi razlog je u suštini odnosa mačke i čoveka. To znači, da od mačke čovek može da dobije dobije samo ono što zasluži, pa bilo to i njeno pristajanje na povodac. Ima i toga, ali dosta retko, većini ljudi koji rade sa mačkama se čini besmisleno, jer je obično reč o odnosu u kome poslovična posesivnost čoveka ne dolazi do izražaja. Biva isprovocirana i to ponekad žestoko, tvrdim iz ličnog iskustva, ali nikad ne dobije ništa više od bolne pouke. To je možda ono što ti smeta kod mačaka?
Priznali mi to ili ne, one nas uče, barem onog koji živi u blizini mačke, čak i onog ko ih uništava.

Nema ni jedne jedine mačke na povodcu, da joj ga vežu oko vrata, da je šetaju kao psa; nema šanse da mačka to dozvoli. Mačka je anđeo koji je ušao u životinju. Vidi se i po tome kako se ponaša, radi samo ono što ona želi, nema šanse da je neko izdresira kao psa...
Mudro zboriš - to su divna stvorenja, ljudi imaju gadne predrasude o njima, posebno što većina očekuje da se ponašaju kao psi. Evo danima me muči neki virus, moja Cicojka se ne odvaja od mene, ode samo da jede. Videla je kako me muž grli i počela je i ona -lepo me zagrli šapicama oko vrata i ljubi u nos. A prethodni mačak mi je lizao suze i tešio me uvek kad sam bila tužna. A branio me je bolje nego pas - kuku onom ko viče na mene a kamoli da pokuša nešto drugo. A kada se ukućani posvađaju, on ide čas kod jednog, čas kod drugog, uspravi se na zadnje noge i tužno mjauče dok svađa ne prestane. Sebične? Egoistične? To tvrde oni koji nisu imali mačku. Ličnost? Naravno!!!

Poslednja izmena:
BRAVO!!!! Sad sam htela da dam link za ''Moskovsko pozorište mačaka''!
Реалити шоу Мачкина кућа

10365_vest_1777.jpg
21.07.2011. -
Бојазни поклоника познатог руског дресера Јурија Куклачова поводом тога да светски познато Позориште мачака које је он створио може да буде лишено зграде у центру Москве коначно су уклоњене. Шта више, како је саопштио сам дресер, већ за годину дана у позоришту ће се појавити Културни храм мачке, на чије формирање су престоничке власти издвојиле 170 хиљада долара.

Јединствену у свету трупу мачака Јурија Куклачова у свету називају руским чудом. Упркос општеприхваћеном мишљењу да мачке не подлежу дресури, Јуриј Куклачов поставља са својим репатим глумцима праве представе. Принц Крцко орашчић на музику Чајковског, Кловнови и мачке, Игре са мачкама – то је само неколико представа са програма позоришта у којима мачке играју валцер, изводе компликоване трикове, наводећи публику да се чуди, диви и смеје до суза. Ништа необично, јер творац јединственог позоришта мачака поседује знања у неколико циркуских професија, између осталог у професији кловна, и највећа радост за њега је да насмеје људе. А још и да побуди добра осећања. Већ неколико година у руским школама по медотици Куклачова се одржавају Часови доброте на којима децу уче саучешћу, љубави према ближњем. Између осталог не уче, већ васпитавају схватање шта да је добро главни елемент духовног света.

Забавно-васпитни центар за децу и одрасле који би се у свом раду руководио својим принципом, Јуриј Куклачов је замислио давно. Овде све треба да изазива код људи осећај радости и усхићења, зато што управо ова осећања подстичу човека на добре поступке, убеђен је уметник.

Решио сам да треба направити храм, говори Јуриј Куклачов. Храм, ако се погледа речник, означава архитектонско здање за богослужење. Зато сам додао реч културни. Култура има обухватно значење, подразумева мноштво видова делатности, а храм захтева духовну, унутрашњу културу. И код нас као у храму излазе напоље све унутрашње стваралачке човекове снаге, сва његова позитивна енергија.

Представе замишљене за културни храм започињаће још у фоајеу. По препорукама психолога у њима се бира музика, осветљење, светлосни ефекти. А на горњем спрату ће бити врт мачака, где деца могу да гледају четвороножне уметнике такорећи у реалити-шоу. При чему не на растојању, као у зоолошком врту, већ непосредно играјући се са паперјастим питомцима... Укушно у позоришту данас има 120 мачака, најчувенији је мачак Борис, који личи на тигрића, прослављен као лик из рекламе за мачју храну. Овде постоје и ветерани, примадоне, стажисти. За сваку врсту прави се посебан интеријер.

Код нас ће на пример персијске мачке лежати на персијским теписима, говори дресер. За америчке мачке ће направити нешто попут Менхетна, декорације за сибирске мачке биће шума, грађевине у руском стилу. Људи ће гледати на све то и расположење ће им се поправити, појавиће се осећај лакоће, као у храму. Пожеле ће да се осмехну, да чине добро, убеђен је Јуриј Куклачов.

Овде ће моћи да се добије и савет како да се држи и васпитава домаћа животиња, како да се ради специјална дијасна гимнастика, што је посебно важно за децу којапате од алергије на мачју длаку. Између осталог Јуриј Куклачов сматра да ће у Културни храм мачака доћи публика разних веросповести, јер мачку поштују у свим религијама, пуштају у храмове свих конфесија.

Извор: Голос России, фото: РИА Новости​

Poslednja izmena:

:hahaha:

Mudro zboriš - to su divna stvorenja, ljudi imaju gadne predrasude o njima, posebno što većina očekuje da se ponašaju kao psi. Evo danima me muči neki virus, moja Cicojka se ne odvaja od mene, ode samo da jede. Videla je kako me muž grli i počela je i ona -lepo me zagrli šapicama oko vrata i ljubi u nos. A prethodni mačak mi je lizao suze i tešio me uvek kad sam bila tužna. A branio me je bolje nego pas - kuku onom ko viče na mene a kamoli da pokuša nešto drugo. A kada se ukućani posvađaju, on ide čas kod jednog, čas kod drugog, uspravi se na zadnje noge i tužno mjauče dok svađa ne prestane. Sebične? Egoistične? To tvrde oni koji nisu imali mačku. Ličnost? Naravno!!!
Jao grozno, macke su zivotinje. Uopste nisu zabavne samo se maze, grebu, i teraju te da mirujes. Veoma su surove, mnogo je to romanticno sto pricas, ne mogu da verujem kad uporedim sa mojim dozivljajem: prljava, smrdljiva grebatorka koja hoce da je mazim i da mi zabode nokte u meso... Da je veca pojela bi me
Uf zaboravila sam da kazem i da se linja, slusa dok joj ne okrenes ledja
Nije stvar u dresuri, nego se one basilno uvaljuju ljudima u kucu i ne postuju pravila iste! Napast!

Poslednja izmena:
Jao grozno, macke su zivotinje. Uopste nisu zabavne samo se maze, grebu, i teraju te da mirujes. Veoma su surove, mnogo je to romanticno sto pricas, ne mogu da verujem kad uporedim sa mojim dozivljajem: prljava, smrdljiva grebatorka koja hoce da je mazim i da mi zabode nokte u meso... Da je veca pojela bi me
Uf zaboravila sam da kazem i da se linja, slusa dok joj ne okrenes ledja
Nije stvar u dresuri, nego se one basilno uvaljuju ljudima u kucu i ne postuju pravila iste! Napast!

u pravu si
da je veca pojela bi te
i takodjer bi bila u pravu...jachega
sad je samo pametnija :)

u pravu si
da je veca pojela bi te
i takodjer bi bila u pravu...jachega
sad je samo pametnija :)

Pojela bi i tebe. Mada si jako pametna :lol: vidi se po avataru da si jedna uspesna i ostvarena licnost te sam uspela da ocenim tvoj IQ na 100 :lol:

Ps obicno samo jako prosecni za sebe misle da su jako pametni
Tako i ti mackoderi pametni samo u okviru svojih ogranicenih uvida

Pojela bi i tebe. Mada si jako pametna :lol: vidi se po avataru da si jedna uspesna i ostvarena licnost te sam uspela da ocenim tvoj IQ na 100 :lol:

Ps obicno samo jako prosecni za sebe misle da su jako pametni
Tako i ti mackoderi pametni samo u okviru svojih ogranicenih uvida

e, mojne sad vrdash
gore si fino napisala da imas osjecaj da te macka
maltretira/ugorzava (?)...tjera te da je mazish i uvaljuje ti se na gajbu...drugim rijecima
prosjecna macka je pametnija i vjerojatno jaca od tebe...
jbga, tako ti je grah pao...:lol:

Poslednja izmena:

Back