Prereži uže za koje si vezan

Valeria

Elita
Poruka
20.300
Temu počinjem jednom pričicom (izvor: http://www.mudremisli.com/2010/03/prerezi-uze-za-koje-si-privezan/ )

Ovo je priča o planinaru, koji je želio da se popne na najvišu planinu. U tu se je pustolovinu upustio nakon dugih godina pripremanja. Pošto je svu slavu želio samo za sebe, odlučio je, da će se na planinu popeti sam!
Počeo se uspinjati. Vrijeme je prolazilo, spuštao se mrak. Umjesto da potraži utočište gdje bi prespavao, nastavio je s uspinjanjem, sve dok se nije posve smračilo. Neprozirna noć je zagrlila planinske vrhove. Svud oko njega bila je gusta tama. Nebo i mjesec bili su prekriveni teškim crnim oblacima, nije se vidio ni prst pred okom.
Dok se uspinjao, samo nekoliko koraka prije vrha poskliznu se i poče padati strahovitom brzinom. Mogao je vidjeti samo crne tačke i osjećati silu teže koja ga je neumitno vukla prema dolje. U trenutku očajničkog straha, pred očima mu se počeše odigravati svi lijepi i ružni trenuci njegovog života. Zastade mu dah. Kada je već pomislio da će umrijeti, osjeti iznenada kako ga zaustavlja uže za koje je bio vezan. Tijelo mu je visilo u vazduhu. I sve što ga je držalo bilo je to uže. U tom je trenutku povikao:
“Bože, pomozi mi!”
Odjednom se s neba začu dubok glas koji mu odgovori:
“Šta želiš da učinim?”
“Spasi me, Bože!”
“Zaista vjeruješ da te mogu spasiti?”
“Naravno da vjerujem!”
“Onda prereži uže za koje si vezan.”
“Molim!“
“PREREŽI UŽE ZA KOJE SI VEZAN.”
Nastala je duga tišina. Čovjek je na kraju odlučio da će se ipak držati za uže svim svojim snagama. Spasioci pričaju kako su sljedećeg dana pronašli planinara mrtvog, smrznutog. Njegovo beživotno tijelo visilo je na užetu, za koje se je grčevito držao… SAMO TRI METRA OD ZEMLJE.
A vi? Koliko ste vezani za svoje uže?
Da li biste ga prerezali?

Tema: Da li vam se dešavalo da zarad sopstvene "sigurnosti" porpustite neke stvari u životu..zbog čega ste se kasnije kajali?
Koliko vredi rizikovati kad su u pitanju nove i neistražene stvari? Primeri?

Hm..prerezao u tom slucaju ali ne mogu se bas pohvaliti rizicima kao sto je odlazak negde i nov pocetak sto bih zeleo

Znači, bilo je manjih rezova, ali ne i veliki?

Ja sam par puta rezala uže :lol: ... nekad čak i kad nije trebalo..
Pa kad razmislim da li bih ponovo isto radila? Sa ovom pameću, možda ne bih baš sve rezove.. ali sve je to moj život, okolnosti koje su me gradile, i bez kojih sada ja ne bih bila ja :).. tako da u suštini - tako je i trebalo biti.

Znači, bilo je manjih rezova, ali ne i veliki?

Ja sam par puta rezala uže :lol: ... nekad čak i kad nije trebalo..
Pa kad razmislim da li bih ponovo isto radila? Sa ovom pameću, možda ne bih baš sve rezove.. ali sve je to moj život, okolnosti koje su me gradile, i bez kojih sada ja ne bih bila ja :).. tako da u suštini - tako je i trebalo biti.

Pa uglavnom sto se posla tice..ali ipak bih ponovo isto uradio..jednom budes dobar uvek se prave blesavi i iskoriscavaju..sto se veza tice opet se nesto ne kajem.uci se usput

Volim da mislim da ću uspeti da prerežem, uskoro.
Al' ko zna, možda se miš ipak povuče u rupu :S

sad se setih citata mike antića "živi, sasvim živi, ne grickaj kao miš dane" : )
ja to sebi svaki dan ponavljam i ne vredi, uže skoro nikada ne presečem, osim kada ne dogori totalno, mada i tad češće ne presečem, uvek igram na siguricu, ziherašica sam do srži i to je ono što užasno ne podnosnim kod sebe
i mislim da nema dana da sebi ne kažem da ne mogu više tako, jer što sam starija sve više se držim za uže, a sve je bitnije da ga presečem...
i slično kao lunas, volim da mislim da ću uspeti da ga presečem uskoro

:)
ja ga povremeno presecem.
pa kud pukloo da puklo.
pa kad me stigne , a uvek stigne, onda kazem e neces vise. ludaco nenormalna, jel ne mozes biti mirna.:rtfm::dash:
i onda prodje vreme..i ja opet pocnem da razmisljam, kakav bi zivot bio kad bih se jednostavno..pustila...:)
sad mi jos ovo dete malo..i sve normalne zene se plase godina, i starosti..a ja razmisljam di cu i kud cu, kad im vise ne budem trebala:aha:
zivot je pun iznenadjenja.
mogucnosti.:)

Temu počinjem jednom pričicom (izvor: http://www.mudremisli.com/2010/03/prerezi-uze-za-koje-si-privezan/ )

Ovo je priča o planinaru, koji je želio da se popne na najvišu planinu. U tu se je pustolovinu upustio nakon dugih godina pripremanja. Pošto je svu slavu želio samo za sebe, odlučio je, da će se na planinu popeti sam!
Počeo se uspinjati. Vrijeme je prolazilo, spuštao se mrak. Umjesto da potraži utočište gdje bi prespavao, nastavio je s uspinjanjem, sve dok se nije posve smračilo. Neprozirna noć je zagrlila planinske vrhove. Svud oko njega bila je gusta tama. Nebo i mjesec bili su prekriveni teškim crnim oblacima, nije se vidio ni prst pred okom.
Dok se uspinjao, samo nekoliko koraka prije vrha poskliznu se i poče padati strahovitom brzinom. Mogao je vidjeti samo crne tačke i osjećati silu teže koja ga je neumitno vukla prema dolje. U trenutku očajničkog straha, pred očima mu se počeše odigravati svi lijepi i ružni trenuci njegovog života. Zastade mu dah. Kada je već pomislio da će umrijeti, osjeti iznenada kako ga zaustavlja uže za koje je bio vezan. Tijelo mu je visilo u vazduhu. I sve što ga je držalo bilo je to uže. U tom je trenutku povikao:
“Bože, pomozi mi!”
Odjednom se s neba začu dubok glas koji mu odgovori:
“Šta želiš da učinim?”
“Spasi me, Bože!”
“Zaista vjeruješ da te mogu spasiti?”
“Naravno da vjerujem!”
“Onda prereži uže za koje si vezan.”
“Molim!“
“PREREŽI UŽE ZA KOJE SI VEZAN.”
Nastala je duga tišina. Čovjek je na kraju odlučio da će se ipak držati za uže svim svojim snagama. Spasioci pričaju kako su sljedećeg dana pronašli planinara mrtvog, smrznutog. Njegovo beživotno tijelo visilo je na užetu, za koje se je grčevito držao… SAMO TRI METRA OD ZEMLJE.
A vi? Koliko ste vezani za svoje uže?

Tema: Da li vam se dešavalo da zarad sopstvene "sigurnosti" porpustite neke stvari u životu..zbog čega ste se kasnije kajali?

Размишљам о овој причи и нисам сигурна да је схватам...:confused:

Некако, покушавам да сконтам шта би било то уже у мом животу - и не налазим га. :confused:

Ако је питање да ли смо спремни да чинимо велике резове у животу - то да! Јесам неколико пута направила велике резове...али никад нисам помислила да ми цео живот зависи од неког ужета или тога да ли ћу га пререзати или не...:confused:

Uže bih prerezala samo ako sam sigurna da nemam šta da izgubim.(mada, ponekad je dovoljno i da mi pukne film)

Imam primer kod promene posla , ostavila sam siguran posao zarad veće plate i ugovora na određeno kod privatnika..Nisam se pokajala, siguran posao u državnoj firmi nakon privatizacije se pokazao jako nesigurnim...moja odluka je ispala dobra, i ako su me osuđivali u nesmotrenosti.

....pravila sam rezove i gresila i kajala se...posle nekog vremena, jer tek kad prodje izvesni
vremenski peroid znas da li si uradio dobro ili lose..a radis i rezes s' najboljom namerom...
....bar kod mene se pokazalo da sam sve trebala da uradim kontra od onoga sto jesam...
....i opet planiram da napravim rez...jedan veliki i konacan....jedan manji ali vrlo bitan za
moj zivot i zivot mojih najdrazih....hoce li to biti dobro ili lose videcemo...ko to uopset zna
unapred....
...nekad vas splet okolnosti saplete tamo gde se najmanje nadate, nekad se stvari idealizuju
iz puste zelje da bude drugacije, bolje, lepse za sve koji vam nesto znace, a vasa je zadnja...

...kakva sam moze se desiti da opet pogresim, mozda ovi rezovi koje planiram budu bas
oni koje sam trebala odavno da uradim, pre svih koje sam vec napravila....

Размишљам о овој причи и нисам сигурна да је схватам...:confused:

Некако, покушавам да сконтам шта би било то уже у мом животу - и не налазим га. :confused:

Ако је питање да ли смо спремни да чинимо велике резове у животу - то да! Јесам неколико пута направила велике резове...али никад нисам помислила да ми цео живот зависи од неког ужета или тога да ли ћу га пререзати или не...:confused:

Eh, za svakoga je uže - nešto drugo..
To mogu biti npr navike kojih se grčevito držimo, koje nas onemogućavaju da raširimo krila i uplovimo u neke bolje varijante života... navike sigurnosti..
To mogu biti vezanosti za "pogrešne" ljude..
Dakle, kako za koga ...

Dakle, uže se treba shvatiti simbolično u ovoj priči, a ne bukvalno, ko neki konopac koji vučemo sa sobom.

trenutno nisam sigurna za jedno uze da li je sigurnosno ili ono sto gusi,i kako onda da presecem???
a nije me strah,kad nemam sta da izgubim onda zasto da me bude strah
sem toga gledam napred,pa i ako izgubim trudim se da se ne okrecem,nego gledam sta sam dobila,ja se po pravilu docekam na sve 4,i sve i da zavrsim u tunguziji bicu 3m iznad zemlje

to uze je uglavnom u glavi, makar kod mene...
nikad me nista ne moze ugusiti koliko ja sebi to mogu da uradim....

prica ti je bas super, svidja mi se poruka....

Stvarno je super priča, ali meni poruka više liči na nedostatak vere u Boga, jer ako je već dobio odgovor, logično bi bilo da veruje do kraja i da seče dal' uže ili šta znam šta. A inače, kad bih bila dovoljno hrabra da neka užad presečem, iskidam, odbacim, mislim da ne bih visila na forumu, eventualno jednom u tri meseca:)

to uze je uglavnom u glavi, makar kod mene...
nikad me nista ne moze ugusiti koliko ja sebi to mogu da uradim....

prica ti je bas super, svidja mi se poruka....

i meni! citav dan mi je u mislima, analiziram, povezujem..prva tema koja me je BAS podstakla na razmisljanje.

i dodjoh do zakljucka da u ovom trenutku nema konopca. apsolutno.

prije par godina je bio..toliko jak da se nisam vidjela mimo njega.

Back