Препоруке за куповину возила

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jeste djoku :)
ja bih izbacio i uptrebu handsfree uredjaja jer nema sanse da si fokusiran na voznju dok pricas..rasuta ti je paznja bez obzira sto su ti obe ruke na volanu...drugacije je kad pricas sa nekim ko sedi pored a drugaciji je osecaj kad pricas preko telefona, vise koncentracije ti odvlaci prica preko telefona nego prica sa nekim ko je pored...
kao usotalom sto je dokazano da i gps odvlaci paznju.

evo Dule kaze da se vise udaraju branici koji imaju parking senzore a ti kazes da vise odvlaci paznju handsfree kada ne gledas u telefon kada se javljas ili izvlacis iz dzepa mob ili sl....

zanimljivo.

Vožnja i telefoniranje ne idu zajedno. Sa ili bez handsfreeja.

Pa ako su ozbiljni ljudi koji se bave bezbednoscu, nakon silnih testova i vrlo ozbiljnih procedura koje se rade, odobrili da je bezbedno telefoniranje sa handsfree uredjajem, ko smo mi da drvimo drugacije? Pri tome, misli se na pravi handsfree, gde audio sistem u autu preuzima ulogu telefona a komande su na volanu, i sve je prilagodjeno tako da vozac ni jedne milisekunde ne mora da skrene pogled sa puta da bi se javio na poziv i dok razgovara.
Apsolutno ne vidim razliku izmedju takvog razgovora (ja to imam u svom autu) i kada razgovaram sa nekim ko sedi pored mene.

Da, ljudi sa Balkana su najpametniji, i smatraju da je to nebezbedan sistem, ali zato je bezbedno voziti auto star 20+ godina sa 500K predjenih kilometara, pri cemu nam je toliko kvalitetan tehnicki pregled da i volujska kola mogu da ga prodju.

A neki odu sa Balkana i pomisle da su postali najpametniji. Ne vozi ovde niko auto staro 20 godina zato što voli. Dobro izuzetak su oni koji voze oldtajmere. Vozi zato što mora. Razgovor telefenom odvlači više pažnje nego razgovor sa osobom koja sjedi ili hoda pored tebe. Moj drug vozi auto staro 24 godine. I obišli smo sa njim pola BiH i CG, išli na more i zahtjevan put. Bez ikakvih problema. Naravno znaju se ograničenja.

Poslednja izmena:
Pa ako su ozbiljni ljudi koji se bave bezbednoscu, nakon silnih testova i vrlo ozbiljnih procedura koje se rade, odobrili da je bezbedno telefoniranje sa handsfree uredjajem, ko smo mi da drvimo drugacije? .
kao sto rekoh...dokazano je brojnim testovima da GPS odvlaci paznju i to je dokazana cinejnica a opet se tura u svaki auto..to sto se nesto odobrava da se koristi ne znaci i da je bezbedno..uvek se vodi balans izmedju profita..ponude usluga i bezbednosti...

tako da nije bezbedno..nego je zadovoljavajuce bezbedno upotrebljavati handsfree..i u svakom slucaju je bolje nego ga nemati..ali opet..kao sto rece djavolcic telefoniranje i voznja ne idu zajedno.

A neki odu sa Balkana i pomisle da su postali najpametniji. Ne vozi ovde niko auto staro 20 godina zato što voli. Dobro izuzetak su oni koji voze oldtajmere. Vozi zato što mora. Razgovor telefenom odvlači više pažnje nego razgovor sa osobom koja sjedi ili hoda pored tebe. Moj drug vozi auto staro 24 godine. I obišli smo sa njim pola BiH i CG, išli na more i zahtjevan put. Bez ikakvih problema. Naravno znaju se ograničenja.

Isao sam i ja svojevremeno do Rima sa Aleko-moskvicem, i vratio se ziv i zdrav bez ikakvog problema, ali to ne umanjuje cinjenicu da je u pitanju jedna potpuno nebezbedna sklopocija.
I postoji velika razlika izmedju fabrickog, ergonomski prilagodjenog GPS-a, i budzevina od stotinak evra koje ljudi kupuju i nabudzuju u svoje automobile.

Takodje, ogromna je razlika u bezbednosti koristiti isto ove budzevine od audio uredjaja, sa mikroskopskim dugmadima, i kada imas fabricki projektovan audio sistem, sa odlicnim ergonomskim interfejsom.

I znam ja da ljudi voze stara auta sto moraju, a ne sto su blesavi, ali bar nemojte da ovde kennjate kako su fabricki projektovane stvari nebezbedne, a te krntije koje na zapadu ne mogu da prodju tehnicki pa se masovno izvoze na istok, su bezbedne.
Sto puta je veci problem za bezbednost upravo starost automobila, lose odrzavanje i nikakav tehnicki pregled u Srbiji, nego sto je to fabricki handsfree sistem i fabricka navigacija u autu proizvedenom u drugoj deceniji 21. veka.

P.S.
Takodje, tvrdim da je najveci problem za bezbednost u Srbiji, ocajna infrastruktura - putevi, i saobracajni znaci, sa saobracajnim pravilima.

moze da bude 100x ergonomsko..mozes da korsitis i heads up display...sve to odvlaci paznju a u saobracaju je dovoljan i delic sekunde nepaznje..
na kraju zasto mislis da se stalno u novim modelima menjaju pozicije komandnih uredjaja..bas zato sto su svesni da je samo zadovoljavajuce bezbedno i traze se bolje pozicije gde ce se manje odvlaciti paznja vozacu.

i naravno da su stari automobili najveca opasnost na putu..ne kapiram zasto to uopste i uvodis u pricu oko handsfree i gps opreme?

kao sto rekoh...dokazano je brojnim testovima da GPS odvlaci paznju i to je dokazana cinejnica a opet se tura u svaki auto..to sto se nesto odobrava da se koristi ne znaci i da je bezbedno..

Ma ne, nego je bolje da krene da se razmotava mapu i gleda kuda treba da se ide.To je mnogo bezbednije... :roll:

Ne budi smesan. U bilo kojoj normalnoj zemlji nema teorije vise da se snadjesh na putu bez GPS-a.
Jedino ako idesh istim putem na posao npr. pa vec znash. Mada kad krene guzva i zastoj GPS ti lepo pomogne da vidis gde je manja guzva, ponudi alternativan pravac, samim tim si smireniji i bezbedniji po druge ucesnike u saobracaju.

ja nisam ni rekao da GPS nije koristan, nego sam rekao da nije bezbedan..to su razlicite stvari..i nisam bio protiv njega nego sam nasem gastarbajteru :) objasnjavao da nesto iako se stavlja u automobil ne znaci da je bezbedno za upotrebu nego bas ovo sta si ti rekao..da je korist veca od rizika koji upotreba donosi...

i da..kad razmotavas mapu ti se parkiras kraj puta i ne ugrozavas saobracaj ;)

p.s.
u kom GPS-u kod nas funkcionise traffic sistem kako treba posto spominjes?

kad razmotavas mapu ti se parkiras kraj puta i ne ugrozavas saobracaj ;)

p.s.

la.jpg

Los Angeles ukrstanje I-105 sa I-110.

Bas bih voleo da vidim kako ovde razmotavas mapu….
Da se razumemo, ovo nije nista specijalno, ima mnogo gorih ukrstanja od ovog. U ovakvim situacijama ni sa GPS-om nisi siguran da ces da pogodis kuda treba da ides. Neme teorije varijanta "pogledacu mapu pa cu da zapamtim".

Sto se tice pitanja nisam siguran sta hoces da kazes.

U svakoj normalnoj zemlji Traffic Alert radi kako treba nebitno od GPS uredjaja koji koristis.
Moj Toyota Entune Navigation sistem koristiti podatke od CALTRANS Live Traffic, NOAA, Total Traffic HD Network (TTN), Google Maps… itd. Da bi sve to kombinovao u Real-Time Traffic and Weather Info.

Tako da kod mene sve radi savrseno, a kod tebe ne znam.

ja nisam ni rekao da GPS nije koristan, nego sam rekao da nije bezbedan..to su razlicite stvari..i nisam bio protiv njega nego sam nasem gastarbajteru :) objasnjavao da nesto iako se stavlja u automobil ne znaci da je bezbedno za upotrebu nego bas ovo sta si ti rekao..da je korist veca od rizika koji upotreba donosi...

i da..kad razmotavas mapu ti se parkiras kraj puta i ne ugrozavas saobracaj ;)

p.s.

Google maps. Perfektano radi cak i u Beogradu. Isproban prosle god. u oktobru kad je pola grada bilo prekopano.

Inace, tvrdnja da koriscenje gps-a nije bezbedno je, blago receno, pretenciozna tvrdnja.
Koriscenje GPS-a moze da odvrati paznju ako vozac zablene u GPS, ali bas zato GPS ima j glas koji ti kaze "za 60 metara skrenite desno".
Ti kad krenes da vozis, pre polaska, ukucas destinaciju, i posle slusas navigaciju i ne skidas pogled sa puta - ako si odgovoran vozac. Ako nisi odgovoran i ne koristis sve uredjaje kako treba - dzabe je sve, i ergonomija i bilo sta.
Malo mi je glupo sto ste se sad uhvatili kako jsu GPS i handsfree nebezbedni, a toliko ima drugih mnogo opasnijih stvari koje uticu na bezbednost u toku same voznje.
Ako cemo vec da se drzimo toga sta odvlaci paznju vozaca, uzmimo primer cigarete. Recimo, sama zayebancija dok je izvadis iz kutije, upalis, dok pusis u autu, zatim odlaganje iste u pepeljaru, istresanje pepela.....
I opet, oni audio uredjaji koji se masovno prodaju, sa onim sitnim dugmadima ti mnogo vise odvlace paznju sa puta, jer nema sanse da pogodim dugme dok ne pogledam u njega.

Evo vratih se sa voznje motorom po Dalamaciji. Bilo je fino i video sam dosta graica koje ranije nisam a i obisao neke u kojima sam ranije bio.
@Dule
za desetak godina kada budes prodavao automobile koji sve ovo sada imaju kao standardnu opremu navodices sve to kao prednosti.
Odvala na kvadrat!
Ja vec uveliko imam ta kola sa svim tim drangulijama.
Ovog trenutka u avliji stoji BMW 116d 2013,Pasata B8 2015,Mokka 2014,Astra 2013 a prodao sam ih jos x tako mladih.
Znaci ja ne pisem o necemu sto ne posedujem.

Evo vratih se sa voznje motorom po Dalamaciji. Bilo je fino i video sam dosta graica koje ranije nisam a i obisao neke u kojima sam ranije bio.

Odvala na kvadrat!
Ja vec uveliko imam ta kola sa svim tim drangulijama.
Ovog trenutka u avliji stoji BMW 116d 2013,Pasata B8 2015,Mokka 2014,Astra 2013 a prodao sam ih jos x tako mladih.
Znaci ja ne pisem o necemu sto ne posedujem.

Vidi se da imas iskustvo i znanje, a i dosta korisnih informacija se moze procitati iz tvojih postova
ali reci mi da li bi za te modele sto imas na placu "BMW 116d 2013,Pasata B8 2015,Mokka 2014,Astra 2013"
rekao potencijalnim kupcima da je
bolje kupiti stariji model jer nema automatsku klimu , parking senzore, navigaciju itd,...... i ako je tako zbog cega?

AKo je zbog toga - pa to se moze pokvariti;
pa i na starijem autu moze svasta da se pokvari, popravis i teras dalje.....

Mislim da mesate digitalnu i analognu klimu. Analogna takoze moze da bude automatska, odnosno, da odrzava zadatu temperaturu. Npr. ja u Alfi imam automatsku klimu, ali je ona analogna. Mislim da regulaciju temperature ne radi bas najbolje, ali je ok.

S obzirom da su mi IT i elektronika struka, da pojasnimo: pojam digitalnog i analognog se odnosi na upravljanje klimom, i to ne sa stanovista korisnickog interfejsa, vec pre svega na interne upravljacke mehanizme - da li su povratne sprege implementirane digitalnim ili analognim elektronskim kolima.
Danas mislim da je i nemoguce pronaci "analognu" klimu, a sto se tice korisnickog interfejsa, on moze biti digitalni i analogni, ali se pogresno koriste izrazi "manuelna i digitalna", i da se ti izrazi odnose iskljucivo na korisnicki interfejs.

Automatska klima je klima sa naprednim upravljackim mehanizmom koji ima funkciju automatske regulacije temperature, jacine ventilatora, kao i smera duvanja ventilatora.
To podrazumeva i specijalno programiran softver za automatsko regulisanje klime u zavisnosti od raznih inputa (spoljna temepratura, trenuta unutrasnja temperatura, podesena zeljena temperatura, vlaznost vazduha, da li pada kisa, stanje struje u akumulatoru, broj obrtaja motora, i jos bezbroj ulaznih parametara).

Cela poenta automatske klime je na ustedi - da se pali kompresor samo onda kada je potrebno, i da o tome razmislja softver, a da to, naravno, ne bude na ustrb komfora u kabini.

Ni meni ne uliva poverenje, ali kao sto rece Dule, nema pravila. Los plac moze da ima i po neko dobro vozilo i obrnuto. Recimo, jedan prodavac ima skoro punih 5 zvezdica i gomilu ocena, ima i dobre i lose automobile na placu. Sa slika se vidi da su losi, izgrebani, slomljeni branici, crknuti motori, itd.

Ima jos set letnjih guma na alu felnama, novi TUV i garanciju preko telefona :D Da li daje papir sna kome pise da daje garanciju, videcemo.

Ni meni ne uliva poverenje, ali kao sto rece Dule, nema pravila. Los plac moze da ima i po neko dobro vozilo i obrnuto. Recimo, jedan prodavac ima skoro punih 5 zvezdica i gomilu ocena, ima i dobre i lose automobile na placu. Sa slika se vidi da su losi, izgrebani, slomljeni branici, crknuti motori, itd.

Ima jos set letnjih guma na alu felnama, novi TUV i garanciju preko telefona :D Da li daje papir sna kome pise da daje garanciju, videcemo.

Mora da ti da papir, pismenu garanciju, tako mu Zakon nalaze. Insistiraj na tome.
To sto moze da prodje TUV, znaci da su mu kocnice odlicne i da tu nemas ulaganja (jer su na TUV-u vrlo rigorozni, ne samo da mere kocionu silu, vec gledaju istrosenost frikcionih elemenata).

Alfa se ipak radi :) Sve je rastureno, premereno, ispostavilo se da steta nije velika :D Radilica ide na obradu, novi lezajevi i gas. Kao moglo je da prodje i samo sa novim lezajevima, ali bi ipak ostao luft. Klipnjaca je citava. Auto ima 280k km, svi delovi na standardu, tj. motor nije radjen :) Da su leteci lezajevi promenjeni preventivno, kao sto pojedini majstori preporucuju prilikom svakog drugog velikog servisa, verovatno ne bi bilo problema :)

Slep bi me kostao oko 200e, snasao sam se, pa me izaslo dosta jeftinije, tako da mi se isplati popravka + imam garanciju na radove.

A sto se tice otvaranja motora, covek je bez ikakve potrebe ispravan 2.5 motor rasturio, prepravio na 3.0, klipove i klipnjace premerio na preciznoj vagi i obrusio, tako da su jednako teski skoro u mg, sve ocistio do stanja novog, kupio sve moguce najkvalitetnije delove, odradio jos neke prepravke, radi bolje nego bilo koji motor koji je tek izasao iz fabrike, a jos ima i 30-ak ks vise nego standardan 3.0 motor, merio je na valjcima, tako da motor i te kako moze da se uradi kvalitetno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back