Preporuke lekara da se ode u privatnu kliniku

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531
...Odete kod lekara, i on vas pregleda, uradi poneke testove, i taman se ponadate da će vam sada prepisati terapiju, kad vam on na to odgovori da bi bilo poželjno da odete u neku privatnu kliniku i tamo uradite dodatna testiranja, jer samo tako može da vam potpuno sigurno prepiše pravu terapiju. Naravno, dok to govori, obavezno doda da lekarima u klinici neizostavno kažete da vas je upravo on poslao. A testiranje u privatnoj klinici uglavnom košta 2000-6000 dinara...

Da li ste se susretali sa ovakvim fenomenom, ili barem sa nečim sličnim?
Da li vas je nekada lekar uslovljavao u tom pogledu ("ne mogu da te lečim, dok ne odeš u privatnu kliniku i testiraš se za pare pomenuvši moje ime")?
Zna li neko da li postoji neka zakonska odredba koja zabranjuje lekarima da na ovaj način uslovljavaju pacijente, koristeći njihovo trenutno stanje bolesti i nužde, kako bi se ogradili za neki procenat kod privatnika?

Meni se ova situacija desila dvaput za jedan dan, kod 2 od 3 lekara, koje sam tada posetio.

A kad odeš u tu privatnu ordinaciju, tamo diktor koji te uputio?

Ovde (u CG) stvari su krenule sa mrtve tačke.
Ako za 15 dana (sa uputom) nemogu da te prime
imaš pravo da odeš u privatnu, a da ti fond to refundira.
I, počelo je elektronsko zakazivanje,
koje mora da se poštuje.

Ostao je još jedan veliki problem:
Državne apoteke često nemaju
sve što se prepiše,
ali. koliko puta sam nešto slao za Srbiju,
čini mi se da je tamo još gore.

Bez uvrede, i da se shvatim pogrešno.

Poslednja izmena:
Mene su tako vozali u zemunskoj bolnici . Pošalje me doktor za Beograd na rengen jer njihov navodno ne radi .
Kad sam pitao dali ima negdje bliže izvadio je vizit kartu privatnika iz dzepa i rekao da mogu i tamo ali da im
tamo kažem ko me je poslao . Kad sam se vratio sa pregleda doktor je tražio da napravim i ultrazvuk snimak .
Naravno , i ultrazvuk opet kod privatnika koji je imao ordinaciju 50 metara blizu bolnice .

Imala sam takva iskustva, ali nisam to shvatila kao uslovljavanje, već slobodnu volju hoću li čekati mesecima i uraditi pregled o trošku socijalnog ili ću otići i platiti privatno za dan-dva. I ne sećam se da mi je traženo da spomenem ime lekara...

A čisto radi ravnoteže i istine, da kažem i ovo - pre nekih mesec dana odem kod dr-a, ginekologa koji mi vodi trudnoću, sa nalazom ultrazvuka iz privatne klinike, i čujem reči - zašto da plaćate bilo kome, daću vam uput za Beograd ( a već me je slao, i to da spomenem, i već sam išla ), za Narodni Front, em imaju bolje aparate, em pregled ne košta ništa, a put vam socijalno nadoknadi. Nemojte plaćati kad ne morate.

Eto tako, ima i ovoga i onoga...

E kad bi u Srbiji bilo bar za 25 dana.Najgore je kad ti npr za pregled kod specijaliste treba 4,5 analiza, a svaka razlicito vreme cekanja.Dva puta sam tako jednostavno izgubio termin zakazan za pregled.
Ali to nije neorganizovanost primarne zastite, to je smisljena fazonerija ministarstva.
Iskreno , treba zabraniti rad medicinskih radnika u ministarstvu zdravlja.Tamo treba posaditi ili elektrotehnicare koji imaju polozen ispit biomedicinski inzenjering i menadzere zdravstva.
Mogli bi i masinci sa organizacijom procesa.

Ovi prvi pomenuti imaju skoro sva znanja potrebna za razumevanje procesa lecenja, a istovremeno nisu tutubani ko lekari za proces uredjenja sistema i organizovanje procesa i redova.

Iskreno , treba zabraniti rad medicinskih radnika u ministarstvu zdravlja.Tamo treba posaditi ili elektrotehnicare koji imaju polozen ispit biomedicinski inzenjering i menadzere zdravstva.
Mogli bi i masinci sa organizacijom procesa.

Menadzeri zdravstva su cesto lekari, uglavnom specijalisti socijalne medicine :) Tako da nisu bas svi lekari "tutubani" za organizovanje. Problem je sto ne dolaze pravi ljudi na prava mesta, a i kada dodju, umesa se prokleta politika, pa im danas Vucic kaze kako ce da rade, a sutra ce neki drugi Vucic i tako sve dok se ne ojacaju institucije, a to kod nas znaci - nikad.
Zdravstveni menadzment je specifican u pogledu ciljeva, pa se masinci sa organizacijom procesa verovatno ne bi bas sjajno snasli, osim ako prethodno ne prodju neki poseban kurs.

Zna li neko da li postoji neka zakonska odredba koja zabranjuje lekarima da na ovaj način uslovljavaju pacijente, koristeći njihovo trenutno stanje bolesti i nužde, kako bi se ogradili za neki procenat kod privatnika?

valjda "ugradili"?

Poslednja izmena:
...Odete kod lekara, i on vas pregleda, uradi poneke testove, i taman se ponadate da će vam sada prepisati terapiju, kad vam on na to odgovori da bi bilo poželjno da odete u neku privatnu kliniku i tamo uradite dodatna testiranja, jer samo tako može da vam potpuno sigurno prepiše pravu terapiju. Naravno, dok to govori, obavezno doda da lekarima u klinici neizostavno kažete da vas je upravo on poslao. A testiranje u privatnoj klinici uglavnom košta 2000-6000 dinara...

Da li ste se susretali sa ovakvim fenomenom, ili barem sa nečim sličnim?
Da li vas je nekada lekar uslovljavao u tom pogledu ("ne mogu da te lečim, dok ne odeš u privatnu kliniku i testiraš se za pare pomenuvši moje ime")?

Meni se ova situacija desila dvaput za jedan dan, kod 2 od 3 lekara, koje sam tada posetio.
Meni se desilo kontra,iz privatne u bolnicu,i privatno ne znam sta su nasli koju "glupost",a u bolnici kazu ok nalaz.Sad cekam jos jedno snimanje i kontrolu kod dr i da vidim ko je tu lud a ko zbunjen.

Back