nije brate..nego od odgovora na to pitanje zavisi I sposbnost terapeuta da pomogne problematicnom coveku.
ili kako razluciti sta je stvarno poremecaj kad se ne zna sta nije..koliko toga sto se smatra poremecajima je zapravo sasvim normalno ponasanje u datoj situaciji I sa tom osobom je zapravo sve u redu?
kako se dijagnosticira poremecaj? nekim testovim..
u osnovnom smislu svaka bolest je odsutsvo zdravlja. ako ne znamo kako zdravlje izgleda kako cemo znati I prepoznati I dijagnostifikovati bolest I tretirati je efektivno?
puno pitanje ali sva proizilaze iz onog pocetnog
Sta je to Mentalno Zdrava Osoba?
za fizicko zdravlje imamo prilicno jasne predstave ..ali za mentalno gotovo nikakve I to je cinjanica ali cinjenica zamagljena tonama napisanih kvazi radova I milijardama dolara koje se tu okrecu
Polako, polako.... Ovo sada vec prelazi u teorije zavere....Nadam se da kazes eto cisto tako, bezveze, i da ponavljas ono sto se vrti po sajtovima teorije zavere, pa ti se eto kao informacija zadrzalo negde u mozgu, a da nije ovo tvoj licni produkt jer ono...... Jer je to sumanuta ideja obicno paranoidnih shizofrenicara, sumanuta ideja odnosa, pa se na to nadovezuje i proganjajuce ponasanje, prvo svih zdravih ljudi da bi se napravili u mentalno obolele, a onda kada jos vise progresira paranoja, onda covek pocne da misli da i namerno lekari rade protiv njega, da ga namerno dijagnostikuju kao ludog, ovakvog, onakvog, jer je eto on "otkrio pravu istinu i njihovu "skrivanu tajnu" ".
Znas li koliko sam puta ovo video na psihijatrijskoj klinici jos na praksi u srednjoj skoli, a kamoli posle kroz zivot preko ljudi koje znam ?
Uvek ista fora...
Ostalo sto si napisao - ne bih sada da kopam i trazim definicije zdravlja ovih ili onih autora.....Ali po tim definicijama uglavnom se zdravlje ne definise kao odsustvo fizicke bolesti nego nekako ovako:
"Zdravlje je stanje potpunog prisustva fizickog, psihickog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti".
Evo, sada sam i proverio, i evo sta kaze Svetska zdravstvena organizacija o zdravlju....gotovo isto sto napisah i ja - bas sam pogodio

:
"Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti." - Svetska zdravstvena organizacija.
A evo i duze o tome:
http://zdravljemladih.rs/index.php/...definicije-zdravlja/49-definicije-zdravlja-01
nego od odgovora na to pitanje zavisi I sposbnost terapeuta da pomogne problematicnom coveku.
Ne ne zavisi od toga. To zna svaki strucnjak sta je zdravlje i sta se tu sve ubraja, kakve su klasifikacije i sta je zdrava licnost a sta ne. To je osnova, i pricati da od toga zavisi nesto je malo neumesno, jer to bi bilo kao kada bi za profesora matematike rekao da zavisi koliko je on dobar strucnjak i koliko ce nauciti decu matematici od toga da li zna koliko su 1+1.
Pa podrazumeva se da zna, to je nesto sto se prvo uci i najosnovnije je.
Da li ce terapeut (fizikalni, psihoterapeut i kakav vec ne) biti sposoban da pomogne coveku zavisi od 3 stvari zapravo :
1) Zelje pacijenta da saradjuje i da mu se pomogne, da se pridrzava uputstava i da se trudi.
2) Od samog vida pomoci - ta pomoc mora da bude naucno dokazana da radi, meta-analizama i statistickim ispitivanjem reproducibilnih experimenata, a ne da se bazira na veri, na ubedjenju, ideologiji, na placebo efektu jednom recju. Zato ima i brdo sarlatana koji na 10001 nacin obamnjuju ljude koji trebaju pomoc.
3) Od kompetencije onog koji se time bavi.... Cak i da je njegov metod antinaucni taj neko ce postici bar placebo efekat kod pacijenata, dok neko ko se isto bavi tim istim vidom nadrinauke npr nece postici.
Ako uzmemo u obzir sad neke stvari koje su naucno zasnovane i objektivno rade - tu kompetencija dolazi zaista do izrazaja - pacijentu mora biti bolje, i to objektivno bolje, i za sto krace vreme, nego kod nekompetentnijeg kolege....
Eto od toga zavisi zapravo da li ce se, kako i koliko pomoci coveku. Bitne su ove 3 stavke.
ili kako razluciti sta je stvarno poremecaj kad se ne zna sta nije..
Pazi, nemoj da se navikavas da tako razmisljas. U osnovi ovoga se krije logicka greska. Ti svoje neznanje projektujes na strucnjake, pa zakljucujes - Aha, ako meni nije jasno, ako ja ne znam, ako ja ne umem, onda ne umeju ni strucnjaci, jer kako bi oni mogli znati to kada ja ne znam - znaci to je nesaznajno i ne zna se, a oni se prolupavaju prilikom dijagnostikovanja.
Naravno ovo sve sto pricamo se ne odnosi na neki konkretni slucaj, vec pricamo generalizovano, objektivno, kada uzmemo sve uzorke i svedemo ih na srednju vrednost pa onda posmatramo to dobijeno, taj prosek. U protivnom, svako moze navesti tamo 1 u milion slucaj neke budale koja ne radi lepo svoj posao - ali to ima svuda, medju svim polovima, medju svim zemljama, medju svim strukama.
Tako da o statistickim greskama i standardnim devijacijama necemo ni pricati, jer nema poente.
Dakle kako razluciti. Veoma lepo. Upravo se to studira na raznim fakultetima, pa se posle usavrsava kroz dodatne specijalizacije, edukacije, seminare, strucna usavrsavanja, prolazenje kroz razne pripravnicke stazeve, obilje potrebne prakse koja mora da se odradi pre zaposlenja itd itd.
Postoje dijagnosticki prirucnici, uci se dijagnostikovanje, uci se simptomatologija, uzrocno-posledicne veze, postoje citave baterije raznih psiholoskih testova.....I to ne samo iz oblasti psihopatologije, nego iz svih zivih i nezivih oblasti da se tako izrazim......
Tako da, nista se ne brini....Samim tim sto si uzeo da operes ruke pre jela, ne moras paranoidno strahovati da ce ti neki terapeut reci da imas ni opsesivno-kompulsivni poremecaj, a ni opsesivno-kompulsivni poremecaj licnosti. Znaci ne moze da ti kaze ako ga nemas, i ako dijagnosticki ne ispunjavas kriterijume po kome se on dijagnostikuje.
E sad, ako ga imas, a ako je neko snob pa negira svoje poremecaje jer ujedno ima i narcisticki poremecaj licnosti pa sad - "ma kako ja da ovo ono, kako meni savrsenom nesto da fali" - onda ces negirati i prosipati razne paranoidne price kako neko od strucnjaka ima nesto protiv tebe, i kako oni nemaju pojma i tako dalje......
Veoma je to poznato....To je pocetak, a kraj je kada shizofreno pacijenti pricaju za psihijatre da su antihristi, satanisti, sami djavoli, halucinacijama im "vide" rogove na glavi, kandze na rukama itd itd.
To dosta toga govori.
za fizicko zdravlje imamo prilicno jasne predstave ..ali za mentalno gotovo nikakve
Opet isti princip - Sta "imamo" ko imamo? Ti ja, Borka moderator? Koji bre mi?
Nemoj da pricas kao verifikovani odabrani reprezent i PR psihijatrijske sluzbe za npr balkanski reon....Pa nisi ti Nada Macura.... Nisam ni ja, bar ne tvrdim da nesto nemamo....
Znaci za fizicko si nacuo nesto, informisao se, imas neki info u glavi pa to priznajes a posto TI nemas jasne predstave za mentano zdravlje, TI zakljucujes da MI nemamo "gotovo nikakve".
Jos jedna greska u rezonovanju. I te kako se prilicno jasno zna za mentalno zdravlje kako sta. Pa je l ti mislis da stotine hiljada najrazlicitijih strucnjaka koji iz razlicitih uglova se bave psihickim delom coveka, sto resavajuci njegovu patologiju, sto unapredjujuci zdravlje i vrseci preventivu, onako zajebantski rade to sve sa sve tvojim "nedostatkom prilicno jasnih predstava koje su nikakve" ?
Ovo je velika uvreda za raznorazne struke ljudi.
I nemoj molim te da pises tako kao da si njihov supervizor, jer kaljas razne profesije time, i izuzetno tezak rad i trud ovaih ljudi koji rade izuzetno jako odgovoran i napet posao, posao od koga vecina obrazovanih ljudi beze kao djavo od krsta, tj bezali bi kada bi ih neko pitao da se za to odluce i da se time bave da to rade.....
Ne, to tvoje izreceno nije cinjenica. Prvo zato sto nece postati cinjenica samo ako ti ponosno izgovoris - "to je cinjenica - bum saka o sto" - i gle cuda postade cinjenica. Ne. Tako stvari i pojave ne postaju cinjenice. Pogao si staviti i ono cuveno 100% koje nema veze s mozgom sa pravim 100% i ubaciti i caps lock. Tada kobajagi jos "ozbiljnije deluje da je "cinjenica".
Drugo, zato sto veoma lako moze i logicki i eksperimentalno da se opovrgne da to nije cinjenica. Kao sto sam ti i opovrgao puno toga. Dakle, strucnjaci nemaju nivo znanja koji ti imas, i ako ti ne znas nesto i nisi upucen udetalje, ne znaci i da strucnjaci nisu upuceni i da ne znaju.
ali cinjenica zamagljena tonama napisanih kvazi radova I milijardama dolara koje se tu okrecu
Kao sto rekoh na pocetku da kazem i na kraju - ovo je cista teorija zavere. Jedna senzacionalisticka glupost kojom vam zuti novinari radi senzacionalizma i prodaje novina odn povecanja web view-a, pune glave i podgrevaju paranoidnost i iracionalne sumnje.