Preporuka za psihoterapeuta i tome slicno...

ma nezrela djeca od po 30, 35 godina, idu po forumima i pricaju kako nausnici sve 'naju o mo'gu (kako naucnici sve znaju o mozgu). Fantarizaju o tome kako su naucnici daleko stigli u toj nauci, kako je psihijatar istovremeno i neurolog i psiholog, kako je psiholog budala, kako psihijatri znaju nesto o tabletama koje daju iako ne znaju cak ni to kako djeluju nego po statistici znaju da li pomazu vecini za nervoze ili psihoze, ali ne znaju da li dodatno pogorsavaju psihoze i nervoze brisuci eto jedan problem a praveci 50 ostalih koji nisu klasifikovani kao problemi. Za pametnoga je dovoljno reci da se od antidepresiva gubi seksualna zelja, pa da on sve zna o tome dokle je stigla nauka, - nidokle.

u principu u um svest I mozak smo tek zagrebali povrsinu

s tom razlikom sto je taj automobile napravio covek I covek zna kako on operise I sta treba da radi I kako..principe sheme I ostalo sto avaj za nas jadni mozak nije slucaj..mahom objektivno jos nemammo pojma kako I zasto mozak radi I kako I zasto se pokvari.
sve se svodi na teze teorije .u praksi odlazak kod psihologa moze da bude pogubniji od neodlaska a moze da bude I obrnuto.

Nikako odlazak kod psihologa moze da bude pogubniji nego neodlazak, i to kod osobe koja zaista ima potrebu da ode jer je iscrpela sve svoje mogucnosti odolevanja mukama i problemima.....

E sad jedino ako si zamislio scenu nekog horor filma gde je psiholog neki isis saborac pa svojoj klijenteli sece glave i stavlja ih u veeeliki zamrzivac kao trofeje a ostacima hrani svojih 10 besnih psa.
Da, u tom slucaju moze odlazak kod takvog psihologa biti pogubniji po zdravlje nego neodlazak. U svim ostalim slucajevima ne. :roll::roll::roll::roll::roll:

:roll:

Nikako odlazak kod psihologa moze da bude pogubniji nego neodlazak, i to kod osobe koja zaista ima potrebu da ode jer je iscrpela sve svoje mogucnosti odolevanja mukama i problemima.....

E sad jedino ako si zamislio scenu nekog horor filma gde je psiholog neki isis saborac pa svojoj klijenteli sece glave i stavlja ih u veeeliki zamrzivac kao trofeje a ostacima hrani svojih 10 besnih psa.
Da, u tom slucaju moze odlazak kod takvog psihologa biti pogubniji po zdravlje nego neodlazak. U svim ostalim slucajevima ne. :roll::roll::roll::roll::roll:

:roll:

ne brate zli.
nego je vecina psiholoskih poremecaja I problema nastala pokusajem popravljanja nekog drugog problema naravno neuspesno..ma koliko neki doctor lekar psiholog terapeut biu uman I strucan I voljan da pomogne samo je covek..I moze da pogresi..a njegove greske imaju cesto vrlo tragicne epiloge

ne brate zli.
nego je vecina psiholoskih poremecaja I problema nastala pokusajem popravljanja nekog drugog problema naravno neuspesno..ma koliko neki doctor lekar psiholog terapeut biu uman I strucan I voljan da pomogne samo je covek..I moze da pogresi..a njegove greske imaju cesto vrlo tragicne epiloge

nego je vecina psiholoskih poremecaja I problema nastala pokusajem popravljanja nekog drugog problema naravno neuspesno.

Ovo zapravo uopste nije tacno. Ne znas etiologiju poremecaja i bolesti, tako da ono, nemoj sa sigurnoscu pricati o nekoj temi o kojoj se uopste ne razumes.

.ma koliko neki doctor lekar psiholog terapeut biu uman I strucan I voljan da pomogne samo je covek..I moze da pogresi..

To sto je samo covek, nije argument da se odmah iscekuje negativna konotacija i da se paranoidno, pesimisticno trazi igla u plastu sena i da se ocekuje nesto lose a ako se to ostvari jednom u milion slucajeva, onda radi selektivno pamcenje i paznja - zaboravi se na milion uspesnih lecenja a fiksira se covek na to jedno, pa onda godinama skupi jos 5-6 takvih negativnih iskustava pa posle iz toga iznedri logicku gresku - "SVI LEKARI ovo, SVI lekari ono" i sl.

a njegove greske imaju cesto vrlo tragicne epiloge

Ovo tek pa nije tacno. Naravno moze da swe desi, ali je ovde akcenat na tvoje reci CESTO I VRLO. Niti je cesto niti je vrlo. Cak nije cesto ni vrlo kada su u pitanju hirurzi koji brckaju ljudima po mozgu i po srcu (sve sve, ostale poslove bih i pokusao da radim kada bi mi neko zapretio puskom, ali da brckam coveku po mozgu skalpelom - nikada. Rekao bih - pucaj ja nemam mirnu ruku da kopam nekom skalpelom po sivoj masi. ).

Znaci recenica "njegove greske cesto imaju vrlo tragicne epiloge se ne moze povezati ni pripisati ni visoko rizicnim granama medicine i hirurgije gde su stvaaaarno stanja teska i zeznuta, a kamoli za jednog psihijatra.
O psiholozima i psihoterapeutima i da ne pricam da kobajagi "njihove greske imaju cesto vrlo tragicne epiloge".

Ti imas kognitivne distorzije u zakljucivanju, razmisljanju, misljenju i sklon si katastrofiranju ishoda.

Komorbiditet je kod psihickih poremecaja i bolesti moguc naravno - npr generalizovana anxioznost=>panicni napadi=>panicni poremecaj=> panicni poremecaj sa agorafobijom, i kada osoba iscrpi svpje snage javlja se i depresija kao rezultat mucenja licnosti sa takvim neuroticnim problemima koje efikasno ne ume da izleci sama. Pa onda moze nesto toga da se prelije i u OKP i sl.

Ali, to se sve desava kada se covek ne leci.... Da li pacijent ima dijagnozu panicnog poremecaja sa agorafobijom ili netacnu dijagnozu panicnog poremecaja bez agorafobije, ili depresivnu epizodu - manje vise sve je to slicno i idu isti slicni lekovi i slicne tehnike iz psihoterapija.

No, ne radi se samo tu o greskama strucnih lica. Prvo, to nije matematika pa da se meri u milimetar sta je i koliko je. Nije ni neka oblast medicine gde izvadis krv i tacno znas koliko imas hemoglobin, eritrocite, leukocite itd.
Drugo, pacijenti nemaju 1 dijagnozu veoma dugo..... To je slozena stvar - idu iz jednog stanja u drugo, javlja se pridruzen komorbiditet drugih stanja, nekih organskih psihosomatskih stanja, pa se onda oseti boljitak, pa onda dodje pogorsanje, pa se oslobode jednog poremecaja ali se on sublimira u drugi itd itd.

Tako da, nemoj tako razmisljati, "cesto vrlo tragicni epilozi" je govor hipohondra, i to onog pravog neuroticnog a ne kada kazemo laicki hipohondar za zdravstveno kulturnog i samosvesnog coveka koji brine o svom zdravlju.

I vecina psihickih poremecaja i bolesti nije nastala pokusajem popravljanja nekog drugog problema, ta recenica je totalno logicki nedosledna jer zasto bi covek popravljao nesto ako mu nije nista....
Sta kao, zaboli ga zeludac, i covek ode da popravi zeludac ili zub i hoooop pokvari mu se "dusa" i dobije Aspergerov sindrom, ili autizam, ili dobije opsesivno-kompuslivni poremecaj, ili dobije histrionicni poremecaj licnosti?

Ne, ne ide to tako, iako laici misle da tu postoji neka veza. Postoji, ali nije takva povezanost nego upravo ovakva - Psihicki poremecaj je uzrok a posledica je neka druga psihosomatska reakcija, - organska bolest, a zapravo sa organom je sve u redu, on samo tako reaguje zbog narusene biohemije mozga + losih uslova sredine u kojima licnost obitava.

Ne postoji samo jedno pitanje. Postoji puno pitanja.

I postavljanje pitanja nije argument odgovora na datu temu. Sta sad, igramo se kviza Slagalice ko zna zna.....

nije brate..nego od odgovora na to pitanje zavisi I sposbnost terapeuta da pomogne problematicnom coveku.

ili kako razluciti sta je stvarno poremecaj kad se ne zna sta nije..koliko toga sto se smatra poremecajima je zapravo sasvim normalno ponasanje u datoj situaciji I sa tom osobom je zapravo sve u redu?
kako se dijagnosticira poremecaj? nekim testovim..

u osnovnom smislu svaka bolest je odsutsvo zdravlja. ako ne znamo kako zdravlje izgleda kako cemo znati I prepoznati I dijagnostifikovati bolest I tretirati je efektivno?
puno pitanje ali sva proizilaze iz onog pocetnog

Sta je to Mentalno Zdrava Osoba?

za fizicko zdravlje imamo prilicno jasne predstave ..ali za mentalno gotovo nikakve I to je cinjanica ali cinjenica zamagljena tonama napisanih kvazi radova I milijardama dolara koje se tu okrecu

nije brate..nego od odgovora na to pitanje zavisi I sposbnost terapeuta da pomogne problematicnom coveku.
ili kako razluciti sta je stvarno poremecaj kad se ne zna sta nije..koliko toga sto se smatra poremecajima je zapravo sasvim normalno ponasanje u datoj situaciji I sa tom osobom je zapravo sve u redu?
kako se dijagnosticira poremecaj? nekim testovim..

u osnovnom smislu svaka bolest je odsutsvo zdravlja. ako ne znamo kako zdravlje izgleda kako cemo znati I prepoznati I dijagnostifikovati bolest I tretirati je efektivno?
puno pitanje ali sva proizilaze iz onog pocetnog

Sta je to Mentalno Zdrava Osoba?

za fizicko zdravlje imamo prilicno jasne predstave ..ali za mentalno gotovo nikakve I to je cinjanica ali cinjenica zamagljena tonama napisanih kvazi radova I milijardama dolara koje se tu okrecu

Polako, polako.... Ovo sada vec prelazi u teorije zavere....Nadam se da kazes eto cisto tako, bezveze, i da ponavljas ono sto se vrti po sajtovima teorije zavere, pa ti se eto kao informacija zadrzalo negde u mozgu, a da nije ovo tvoj licni produkt jer ono...... Jer je to sumanuta ideja obicno paranoidnih shizofrenicara, sumanuta ideja odnosa, pa se na to nadovezuje i proganjajuce ponasanje, prvo svih zdravih ljudi da bi se napravili u mentalno obolele, a onda kada jos vise progresira paranoja, onda covek pocne da misli da i namerno lekari rade protiv njega, da ga namerno dijagnostikuju kao ludog, ovakvog, onakvog, jer je eto on "otkrio pravu istinu i njihovu "skrivanu tajnu" ".

Znas li koliko sam puta ovo video na psihijatrijskoj klinici jos na praksi u srednjoj skoli, a kamoli posle kroz zivot preko ljudi koje znam ?
Uvek ista fora...

Ostalo sto si napisao - ne bih sada da kopam i trazim definicije zdravlja ovih ili onih autora.....Ali po tim definicijama uglavnom se zdravlje ne definise kao odsustvo fizicke bolesti nego nekako ovako:
"Zdravlje je stanje potpunog prisustva fizickog, psihickog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti".

Evo, sada sam i proverio, i evo sta kaze Svetska zdravstvena organizacija o zdravlju....gotovo isto sto napisah i ja - bas sam pogodio :D :

"Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti." - Svetska zdravstvena organizacija.

A evo i duze o tome:
http://zdravljemladih.rs/index.php/...definicije-zdravlja/49-definicije-zdravlja-01

nego od odgovora na to pitanje zavisi I sposbnost terapeuta da pomogne problematicnom coveku.

Ne ne zavisi od toga. To zna svaki strucnjak sta je zdravlje i sta se tu sve ubraja, kakve su klasifikacije i sta je zdrava licnost a sta ne. To je osnova, i pricati da od toga zavisi nesto je malo neumesno, jer to bi bilo kao kada bi za profesora matematike rekao da zavisi koliko je on dobar strucnjak i koliko ce nauciti decu matematici od toga da li zna koliko su 1+1.
Pa podrazumeva se da zna, to je nesto sto se prvo uci i najosnovnije je.

Da li ce terapeut (fizikalni, psihoterapeut i kakav vec ne) biti sposoban da pomogne coveku zavisi od 3 stvari zapravo :

1) Zelje pacijenta da saradjuje i da mu se pomogne, da se pridrzava uputstava i da se trudi.
2) Od samog vida pomoci - ta pomoc mora da bude naucno dokazana da radi, meta-analizama i statistickim ispitivanjem reproducibilnih experimenata, a ne da se bazira na veri, na ubedjenju, ideologiji, na placebo efektu jednom recju. Zato ima i brdo sarlatana koji na 10001 nacin obamnjuju ljude koji trebaju pomoc.
3) Od kompetencije onog koji se time bavi.... Cak i da je njegov metod antinaucni taj neko ce postici bar placebo efekat kod pacijenata, dok neko ko se isto bavi tim istim vidom nadrinauke npr nece postici.
Ako uzmemo u obzir sad neke stvari koje su naucno zasnovane i objektivno rade - tu kompetencija dolazi zaista do izrazaja - pacijentu mora biti bolje, i to objektivno bolje, i za sto krace vreme, nego kod nekompetentnijeg kolege....

Eto od toga zavisi zapravo da li ce se, kako i koliko pomoci coveku. Bitne su ove 3 stavke.

ili kako razluciti sta je stvarno poremecaj kad se ne zna sta nije..

Pazi, nemoj da se navikavas da tako razmisljas. U osnovi ovoga se krije logicka greska. Ti svoje neznanje projektujes na strucnjake, pa zakljucujes - Aha, ako meni nije jasno, ako ja ne znam, ako ja ne umem, onda ne umeju ni strucnjaci, jer kako bi oni mogli znati to kada ja ne znam - znaci to je nesaznajno i ne zna se, a oni se prolupavaju prilikom dijagnostikovanja. :rtfm:

Naravno ovo sve sto pricamo se ne odnosi na neki konkretni slucaj, vec pricamo generalizovano, objektivno, kada uzmemo sve uzorke i svedemo ih na srednju vrednost pa onda posmatramo to dobijeno, taj prosek. U protivnom, svako moze navesti tamo 1 u milion slucaj neke budale koja ne radi lepo svoj posao - ali to ima svuda, medju svim polovima, medju svim zemljama, medju svim strukama.
Tako da o statistickim greskama i standardnim devijacijama necemo ni pricati, jer nema poente.

Dakle kako razluciti. Veoma lepo. Upravo se to studira na raznim fakultetima, pa se posle usavrsava kroz dodatne specijalizacije, edukacije, seminare, strucna usavrsavanja, prolazenje kroz razne pripravnicke stazeve, obilje potrebne prakse koja mora da se odradi pre zaposlenja itd itd.
Postoje dijagnosticki prirucnici, uci se dijagnostikovanje, uci se simptomatologija, uzrocno-posledicne veze, postoje citave baterije raznih psiholoskih testova.....I to ne samo iz oblasti psihopatologije, nego iz svih zivih i nezivih oblasti da se tako izrazim......

Tako da, nista se ne brini....Samim tim sto si uzeo da operes ruke pre jela, ne moras paranoidno strahovati da ce ti neki terapeut reci da imas ni opsesivno-kompulsivni poremecaj, a ni opsesivno-kompulsivni poremecaj licnosti. Znaci ne moze da ti kaze ako ga nemas, i ako dijagnosticki ne ispunjavas kriterijume po kome se on dijagnostikuje.

E sad, ako ga imas, a ako je neko snob pa negira svoje poremecaje jer ujedno ima i narcisticki poremecaj licnosti pa sad - "ma kako ja da ovo ono, kako meni savrsenom nesto da fali" - onda ces negirati i prosipati razne paranoidne price kako neko od strucnjaka ima nesto protiv tebe, i kako oni nemaju pojma i tako dalje......
Veoma je to poznato....To je pocetak, a kraj je kada shizofreno pacijenti pricaju za psihijatre da su antihristi, satanisti, sami djavoli, halucinacijama im "vide" rogove na glavi, kandze na rukama itd itd.
To dosta toga govori.

za fizicko zdravlje imamo prilicno jasne predstave ..ali za mentalno gotovo nikakve

Opet isti princip - Sta "imamo" ko imamo? Ti ja, Borka moderator? Koji bre mi?
Nemoj da pricas kao verifikovani odabrani reprezent i PR psihijatrijske sluzbe za npr balkanski reon....Pa nisi ti Nada Macura.... Nisam ni ja, bar ne tvrdim da nesto nemamo....
Znaci za fizicko si nacuo nesto, informisao se, imas neki info u glavi pa to priznajes a posto TI nemas jasne predstave za mentano zdravlje, TI zakljucujes da MI nemamo "gotovo nikakve".

Jos jedna greska u rezonovanju. I te kako se prilicno jasno zna za mentalno zdravlje kako sta. Pa je l ti mislis da stotine hiljada najrazlicitijih strucnjaka koji iz razlicitih uglova se bave psihickim delom coveka, sto resavajuci njegovu patologiju, sto unapredjujuci zdravlje i vrseci preventivu, onako zajebantski rade to sve sa sve tvojim "nedostatkom prilicno jasnih predstava koje su nikakve" ?

Ovo je velika uvreda za raznorazne struke ljudi.

I nemoj molim te da pises tako kao da si njihov supervizor, jer kaljas razne profesije time, i izuzetno tezak rad i trud ovaih ljudi koji rade izuzetno jako odgovoran i napet posao, posao od koga vecina obrazovanih ljudi beze kao djavo od krsta, tj bezali bi kada bi ih neko pitao da se za to odluce i da se time bave da to rade.....

I to je cinjanica

Ne, to tvoje izreceno nije cinjenica. Prvo zato sto nece postati cinjenica samo ako ti ponosno izgovoris - "to je cinjenica - bum saka o sto" - i gle cuda postade cinjenica. Ne. Tako stvari i pojave ne postaju cinjenice. Pogao si staviti i ono cuveno 100% koje nema veze s mozgom sa pravim 100% i ubaciti i caps lock. Tada kobajagi jos "ozbiljnije deluje da je "cinjenica".

Drugo, zato sto veoma lako moze i logicki i eksperimentalno da se opovrgne da to nije cinjenica. Kao sto sam ti i opovrgao puno toga. Dakle, strucnjaci nemaju nivo znanja koji ti imas, i ako ti ne znas nesto i nisi upucen udetalje, ne znaci i da strucnjaci nisu upuceni i da ne znaju.

ali cinjenica zamagljena tonama napisanih kvazi radova I milijardama dolara koje se tu okrecu

Kao sto rekoh na pocetku da kazem i na kraju - ovo je cista teorija zavere. Jedna senzacionalisticka glupost kojom vam zuti novinari radi senzacionalizma i prodaje novina odn povecanja web view-a, pune glave i podgrevaju paranoidnost i iracionalne sumnje.

Zasto ti sve ovo pisem - Zato sto sam unapred uocio kakav ti je mentalni sklop povodom ovih pitanja i tacno sam znao kuda ovo vodi i sta ce da izrodi pa sam se i upustio u sve ovo, a retko pisem i nemam vremena, ali moram, jer radis jednu opasnu stvar.
Siris teorije zavere, inhibises pacijente da se lece, da se odvaze da se jave lekarima i strucnajcima.
- Nabijas pesimizam oko lecenja i dijagnostikovanja ljudi koji se bazira na tvom subjektivnom napamet utisku i totalnom neznanju i poznavanju bar jedno 5 nauka koje se bave ovim oblastima.
- Ljudi citaju forum, a pogotovo pacijenti - od blagih do onih teskih koji imaju sumanute ideje da ih "rodjeni lekar" namerno truje, jer eto on je farmakomafija i obrce neke milijarde dolara.
- Onda takav covek dodje procita tvoje pisanje, pa pisanje onog, pa ovog i kaze sebi - Ma ko je lud, ja sam bre u pravu, pa evo "SVI" tako razmisljaju, znaci ja sam u pravu, a takodje i oni obmanjivaci sa treceg oka, Zone sumraka i ostali sarlatani koji vladaju Srbijom i zaradjuju varajuci i paranoisuci ljude.

Izmeni nacine pogleda na stvari. Onos to znas znas. Ono sto ne znas, nemoj se petljati i mnogo tvrditi i govoriti da je nesto cinjenica, kada o tome jednostavno ne znas, i to je ok, nije ni tvoja duznost da znas, ali zato nemoj biti bezobrazan i sabotirati ljude koji se time bave i trude da promene nesto u svetu na bolje.

P.s. Dok mi pisemo ovo, psiho-strunjaci su pronasli korelaciju izmedju igranja jedne igrice na androidu i poboljsanja stanja pacijenata shizofrenije. Posle testiranja odr % pacijenata je pokazao bolje kognitivne promene i poboljsanje svog stanja, pa se sada oko te misaone igrce baca veci akcenat da se koristi i ona pri lecenju ili pak prevenciji shizofrenije.

Zasto je ovo tako - zato sto je IQ protektivni faktor za oboljevanje od shizofrenije. Teze je da covek dobije sumanute misli i nepravilne zakljucke ako je intelekt razvijen, ako pravilno zakljucuje, ako dobro pamti, memorise, uvidja, opaza itd. Naravno postoje izuzeci u vidu standardne devijacije, ali ovo je pokazalo neke rezultate.

Tako da eto, svakog dana se desava nesto novo i unapredjuju se ove nauke kao i svaka druga, a 99,999% ljudi nema pojma o ovome.

Siguran sam da nisi ni cuo da je novi experimentalni lek za depresiju kod pacova pokazao lecenje depresije za samo 24h. Eto i to je bilo pre nedelju, dve.

Al zato ce neko doci na internet i pisati sve i svasta, kao da zivi u kamenom dobu i pritom tvrdeci kako ne znamo nista, kako ovo kako ono, a dok to pise, neko nesto otkriva upravo u nauci i to se posle prenosi strucnjacima putem strucnih okupljanja i usavrsavanja, pa se zatim dopunjuju i univerzitetski udzbenici za ove nove studente.

nema tu nikakvih teorija zavere a zavera ima itekako..to ce ti kaze svaki doctor koji nije srcem u tome..kojim se sve metodama sluze npr farmaceutske kompanije da namame I privole lekare da prepisuju pacijentima lekove I koje treba I koje ne treba. te ovi placeni seminari te ona placena predvanja te ovi placeni simpozijumi
to je biznis matori I operise po principima biznisa.a ne po hipokritovoj zakletvi bolesni ljudi ne zale novac da bi se izlecili a s druge strane upri prst u jednog coveka u srbiji da ne idemo dalje koji zivi u "stanju potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja" ja iskreno ne poznajem niti jednog takvog coveka svi imaju neke problem dal fizicke psihicke ili drustvene vise nije bitno jer po definiciji vise nisu zdravi..pa ispada da niti sam ja zdrav niti poznajem zdravog coveka. pa ipak I ja I oni funkcionisemo.

nemoj mi te teze teorije I apstrakcije..da se ne lazemo to su nebuloze koje nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti.

cinjenica je da ti psiholozi psihijatri I ini ne barataju cinjenicama nego misljenjima....kad te lekar opste prakse uputi kad lekara specijaliste nije bitno upucuje te po njegov NALAZ I MISLJENJE ..a ne po cinjenice jer cinjenica nema. s obzirom da je to MISLJENJE valja ga uvek uzimati sa jakom dozom soli.
ne kazem ja da bolesni ljudi ne treba da se lece vec da ono sto I'm lekari govore bez obzira na struku uzimaju sa rezervom. ali po definiciji koju si nalepio nisam nesto siguran da na ovoj planeti postoji ijedna covek koji odgovara definiciji tj koji je zdrav..moje iskreno misljenje je da taj sto je definisao tu dfiniciju treba malo da odlezi u nekom sanatorijumu je nije sigurno zdrav..ali ima titulu I uticaj I njemu se veruje phe.za razliku od mene bednog forumasa tamo nekog koji nema pojma sta pise

Naravno da iam teporija zavere.....Propusta naravno da ima - ima u svakoj struci. Ali kada se od toga pravi neko pravilo, neka generalizacija, opsta pljuvacina lekara i psihologa, e to onda nije u redu.

Pominju se tu vecino neke farmaceutske kompanije i neke paraoje se pisu. Da Farmaceutske kompanije postoje. Da one proizvode. Da one zaradjuju. Ali to radimo svi mi.

Sta sad, neko bi hteo da oni rade za dzabe pa da im se skine ono "ma to je mafija bla bla hoce da nas istrebe sve na celu sa ovim iz Majkrosofta da se smanji populacija itd".

Jedno je uputiti tacne, kvalitetne kritike - to i rade lekari izmedju sebe i pravni sistem, a drugo je prosipati paranoje i teorije zavera, pricati ispranog mozga jezikom senzacionalistickog novinara koji tako flame-uje veliki broj usplahirenih ljudi.

A ljudi takvi i jesu....Kada se samo setim nebuloza ljudi oko poplava Obrenovca - lesevi aaaa lesevi, hiljade mrtvih bla bla bla..... Ljudi su lupetali samo tako.... Novinari isto.....
Silni blogeri, admini fejsbuk grupa i lokalni sarlatani - ma sve samo da se sto vise isparanoise narod, jer iracionalan covek je dobra ovca za sisanje i sve mu mozes uvaliti. Samo ga odvoj od nauke i od strucnjaka, od lekara, od autoriteta.

I nisu ovo teze, teorije i apstrakcije, nema sta da se lazemo, utemeljenje u stvarnosti postoji, saqmo napominjem ti opet - samo sto ti ne znas za to utemeljenje ne znaci da ono i ne postoji.

Ova definicija nije moja o zdravlju, nego je to definicija Svetske zdravstvene organizacije. Ma nemoj - oni su za sanatorijum a ti i brdo hipohondara, paranoika i shizofrenicara ste u pravu?

Definicija je definicija i ne treba se bukvalno tumaciti niti da se tumaci kako nekom odgovara da bi napravio iz toga apsurdni smisao pa rekao da je apsurda i definicija.

I to koga ti sve znas, i da li si ti zdrav ili nisi je izuzetno diskutabilno i niko ne moze to da kaze dok ti se ne uradi citava baterija raznoraznih testova iz psihopatologije, + svi zivi laboratorijski testovi iz medicine.
Pa onda idu druge nauke, da se vidi porodicna struktura, odnosi, da li je to zdravo ili bolesno, patoloski....Pa vaspitanje dece, vaspitanje tebe..... He, nekako funkcionisete? Pa i psihopata funkcionise. I vecina shizofrenika funkcionise osim mozda katatonicara.

To sto vi funkcionisete nije nikakav argument. Nije samo odsustvo zdravlja ako se ukipis kao kip ili vristis od nekih bolova, ili upadas u kome. Mnogo njih "funkcionise" a zapravo nisu u domenu zdravlja. Tu je bitan kvalitet a ne kvanitet. Znaci nije bitno da funkcionises, nego je bitno kako funkcionises.

Je l vidis koliko je svet sa ljudima "koji samo funkcionisu" u problemima? Znas zasto? Jer eto, svi su oni gordi, ma kakvi neko da zatrazi pomoc, zasto, kada je njima super sve, jer oni funkcionisu. A kako tacno, i to pod lupom strucnosti - a to nije bitno, necemo detalje.....Dobro, bar dok ne pokolje svoje komsije ili dogura da ne sme da predje kucni prag od neuroticnosti, ili pak razvije post-traumatski stresni poremecaj.

Pusti ti te krilatice - "ako je tako onda smo svi kao bolesni bla bla". To je populizam.... Da l su svi bolesni ili niko nije bolestan nego svi zdravi, ne menja uopste cinjenicu da li je Petar Petrovic zdrav ili bolestan. On je on i populizam nece promeniti ono sto je on.

Ma bre, ljudi zive a nemaju pojma da imaju karcinom u zadnjoj fazi npr i kada sazna on umre posle mesec dva......A pazi mozda je bas neko takav onaj koga ti deklarises kao "zdrav" pri recenici "Znaci svi zdravi koje ja znam onda nisu zdravi po toj definiciji"......

Znas ono kada neko uzme pa pokolje ceo blok svojih komsija ili nesto slicno? A uvek posle komentari - Jaooo a bio je dobar covek, komsija, uvek nasmejan, ili uvek povucen, javljao se svima, pricao ljubim ruke gospodjo, kako ste godspodine i slicno? Sta mislis zasto je to tako?

Zato sto su svi kao i ti mislili da je "zdrav" i da mu nista ne fali, a da lekari i tamo neki psiholozi koji su na nivou Milana Tarota "lupaju gluposti" i "treba ih uzimati sa rezervom".

Pa kako nekada sarlatane ne uzimate sa rezervom, njih 100% podrzavate i verujete im kao ovce za svaku glupost koju izreknu, ali kada su u pitanju naucnici i lekari onda se uvek neka tu skepsa pominje naglaseno.....

Niko racionalan ne uzima sve zdravo za gotovo nikada od SVAKOG strucnjaka, prosto to je malo i u prirodi coveka, ali nije isto kada ja sumnjam i kada ti sumnjas, ili kada sumnja neko ko leci ljude i neko ko cita zaverenicke blogove nadrimedicine po internetu gde je opsta pljuvacina.

danas matori sarlatan ima PhD
trebalo bi da znas bolje od mene da zvanje nije merilo znanja
A I nisi mi odgovorio na pitanje a napisao si tonu teksta
uperi prst u jednog za koga 100% mozes da tvrdis da zivi u "stanju potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja"
daj jednog..daj samo jedan primer kazi brate evoga ga..pera peric zivi u stanju potpunog fizickog, psihickog I socijalnog blagostanja" smem gl;avu na panj da stavi tu me secite ako lazem

s druge strane ja se sa tobom uopste ne slazem po ovom I mnogim pitanjima li ne potezem zubate reci sa uvredljivim tonovima poput tebe matori
ti pises puno ali je mahom vrlo uvredljivo za svakog ko ne misli ko ti srecom pa se ne nalazim uvredjenim :)

a pre nego sto mene podvrgavas testovima prvo podvrgni sebe bas me zivo zanima sta ce o tebi reci ..od cega ti patis?
uostalom takodje me zanima sta ce ti isti testovi reci o nekom psihijatru psihologu ako ga podvrgenom testiranju..da vidimo dal je taj PhD koji osmislio te testove po njima zdrav I prav ili ima neki problem
lako je matori razvijiti testove na drugim ljudima koji ti sluze kao zamorci. primeni prvo test na sebi

Poslednja izmena:
ne brate zli.

daj neki primer tog epiloga, nisam cinična zanima me, ako već nema u diskusiji

- - - - - - - - - -

ja se već neko vreme mislim da li da idem, da li da probam gde sam već bila, pa to ipak sve treba plaćati, čas mi se čini da treba čas ne... ovo sad pišem onako nema veze s vašom raspravom

daj neki primer tog epiloga, nisam cinična zanima me, ako već nema u diskusiji

- - - - - - - - - -

ja se već neko vreme mislim da li da idem, da li da probam gde sam već bila, pa to ipak sve treba plaćati, čas mi se čini da treba čas ne... ovo sad pišem onako nema veze s vašom raspravom

mislim primere imas po dnevnim novinama u rubrikama crnih hronika

sad ..ebga..ako si bila negde i nisu ti pomogli koja je poenta ici opet kod njih?

danas matori sarlatan ima PhD
trebalo bi da znas bolje od mene da zvanje nije merilo znanja
A I nisi mi odgovorio na pitanje a napisao si tonu teksta
uperi prst u jednog za koga 100% mozes da tvrdis da zivi u "stanju potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja"
daj jednog..daj samo jedan primer kazi brate evoga ga..pera peric zivi u stanju potpunog fizickog, psihickog I socijalnog blagostanja" smem gl;avu na panj da stavi tu me secite ako lazem

s druge strane ja se sa tobom uopste ne slazem po ovom I mnogim pitanjima li ne potezem zubate reci sa uvredljivim tonovima poput tebe matori
ti pises puno ali je mahom vrlo uvredljivo za svakog ko ne misli ko ti srecom pa se ne nalazim uvredjenim :)

a pre nego sto mene podvrgavas testovima prvo podvrgni sebe bas me zivo zanima sta ce o tebi reci ..od cega ti patis?
uostalom takodje me zanima sta ce ti isti testovi reci o nekom psihijatru psihologu ako ga podvrgenom testiranju..da vidimo dal je taj PhD koji osmislio te testove po njima zdrav I prav ili ima neki problem
lako je matori razvijiti testove na drugim ljudima koji ti sluze kao zamorci. primeni prvo test na sebi

Svako covece prodje testiranja prilikom zaposlenja..... Neke struke zahtevaju i na odredjen period raznorazna testiranja (specijalci, neki policajci, zatvorski cuvari, ovi ono, ima ih puno).

Tako da ne brini ti mnooogo o drugima....
Ma nemoj, PhD nije merilo znanja, ali sta jeste - mozda takvo paranoidno lupetanje? Uvek isti argumenti - neobrazovani vuku tu krilaticu nije ovo merilo znanja nije ono bla bla bla.

Nije, ali u vecini slucajeva i JESTE. A u vecini slucajeva lupetanje neobrazovanih i laika je - lupetanje netacno koje nema veze sa istinom.

I nema ja tu sta da uperim prst, ima puno ljudi koji su zdravi ima i puno onih koji nisu ili delimicno nisu.

To sto se ti oslanjas na svoju unutrasnju VERU i subjektivitet nema nikakvu dokaznu jacinu. I sta mene briga sto bi ti stavljao glavu na neki panj, eto i dalje posle te napisane gluposti nemas dokaznost i argumentaciju istinitiju ni 1% nego sto je pre bila.
Sta nekog briga gde bi ti stavljajo glavu.

Podsmevas se definiciji zdravlja Svetske zdravstvene organizacije.
Odgovaras ljude direktno i indirektno da se lece.
Prosipas teorije zavere i kleveces strucni kadar raznoraznih nauka koji se bave proucavanjem ljudi i psihopatologije ljudi.

Nekompetentan si, neobrazovan iz datih oblasti, ne znas sta govoris, ali govoris, a to sve ima negativan efekat.
Sasvim dovoljno da bilo ko bude ostar prema bilo kome takvom.
Lupetas tu neke gluposti i pominjes neke industrije obrtanje novca bla bla bla, svi ste bre isti paranoidni teoreticari zavera, sve na isti kalup od prvog do poslednjeg. - Neobrazovan, glup, neinteligentan, sugestibilan, paranoidan, ima konspiracijski pogled na svet a grlat i kenjai upire prstom u ljude koji su strucni, radni, vredni obrazovani i koji se trude da pomognu ljudima.

mislim primere imas po dnevnim novinama u rubrikama crnih hronika

sad ..ebga..ako si bila negde i nisu ti pomogli koja je poenta ici opet kod njih?

Eto kako idniderkno odgovaras ljude da se lece i pomognu sebi.

Evo koja je poenta. Naravno da neobrazovani neuki laik nece videti poentu, pa prema tome ne bi trebalo ni da deli svoja misljenja koja su zasnovana ni na cemu, osim na logickim greskama i subjektivnim intuitivnim osecajima.

Bila je, ok pa sta? Nije to carobni stapic i ti odes i ciribu-ciriba i sve je perfektno, svet postaje ruzicast za tebe, gotovo u delicu sekunde.
Mora da bude uporna, moze da ode kod druge osobe, kod osobe koja ima drugaciji pristup odn pravac, da ode u drugom vremenskom trenutku (kada ima vremena da radi na sebi i da se posveti lecenju lepo a ne ishitreno kada je pretrpana obavezama i sl).

Mora se truditi i sam covek, a ne samo - Hej ja sam dosao i ja sam sada pasiva, samo cu da sedim ovde a ti mi zakrpi mozak. Kao sto radi kada ode kod svog automehanicara - parkira mu svoj auto a onda ode i zasedne za neki sto gde mu stave kafu, kiselu i ratluk dok se remontuju kola, da uz pice pusti mozak na otavu da mu brze prodje vreme dok se ispod haube zateze nesto od strane majstora sa crnim rukama...

Znaci POENTA je da ide dok joj ne bude bolje, da se leci jer joj nije dobro, ako joj nije dobro.....I da joj to stvara invalidnost u nekoj sferi zivota, i poenta je izleciti se i biti uporan, grebati i rukama i nogama, a ne cekati Godoa i da se stvari poprave same od sebe sa protokom vremena, jer nikada nece - bice samo gore.

Isto bi bilo kao cekati i ne raditi nista, a onda ocekivati sa protokom vremena da prasine u sobi ima sve manje, a ne sve vise.
Ne, nikada nece biti sve manje, vec moras da ustanes da se pomucis i da je obrises, i onda preventivno, stalno da je brises po malo i da gledas i pazis.

Ne odgovaraj ljude vise da se lece, jer nemas pojma o ovim naukama, a u glavi ti neke farmakokompanije i neke milijarde dolara bla bla, prema tome kako mislis da napises nesto smisleno?

ne razumem zasto ti toliko srdito napadas ono sto ja pisem ako je vec po tebi irelevantno
samim tolikim napadanjem mu dajes relevantnost
uostalom svako ce da uradi onako kako oce sta god mu ja preporucio ili ne preporucio
ili hoces da kazes da ja imam u svojim postovima TOLIKI uticaj na ljude da I'm menjam sudbine?:think:
vidis kad o tome nisam razmisljao

Svaka licnost ciji mentalni sklop nije prepreka njemu licno i drugima u njegovom/njenom okruzenju za prirodno funkcionisanje i razvoj.

a to je vrlo neodredjena definicija kao takva
ali recimo da se svedemo na poremecaje licnosti..ima ako se ne varam 12 vazecih definicija licnosti I sve se koriste..nek ima I 2 ..cim ih ima vise to svakom razumnom coveku sugerise da oni nemaju pojma sta je to licnost..kako onda da znaju sta je to poremecaj licnosti? poremecaj u odnosu na koju vazecu definiciju? vidis koliko ocas ispadne apsudrno..al neki se kunu u to.
sve je to biznis I rukovodi se profitom ono sto kolega zli ne moze da prihvati..mozda on licno ima visoka moralna nacela I rukovodi se nekom hipokritovom zakletvom..ali previse je U tome da bi video kako to izgleda spolja.
zato sam I postavio to pitanje..cinjenica je da zapravo NIKO ne zna sta je to mentalno zdrava licnost.imaju se teze I teorije ali se ne barata cinjenicama. s druge strane nekad se "pustala zla krv" da istece I da se eto tako covek izleci od bolesti..I u to vreme su ti ljudi sto su pustali zlu krv bolesnim ljudima smatrani za strucne I ucene.
svetska zdravstvena organizacija je POLITICKO telo I kao svako politicko telo ima svoje deklarisane ciljeve I stvarne ciljeve njihova definicija mentalnog zdravlja je takva da je nijedan covek od nas 7 milijardi na planeti ne zadovoljavaju. Sta to znaci? to znaci da imamo 7 milijardi kupaca lekova I medicinskih usluga jer smo svi...po njihovoj definiciji ..bolesni .I treba nas leciti

s druge strane koliko je recimo u poslednje vreme bilo akcija kod nas u vezi prikupljanja materijalnih sredstava za lecenje nekog bolesnog deteta u inostranstvu? I to sve basnoslovne cifre reda 50 do 500 hiljada evra za ovu ili onu proceduru kojoj treba podvrci bolesno dete. sta to tamo kosta tolike novce ako I'm zarada I profit nisu glavna motivacija? I zasto roditelji moraju da em sto moraju da plate 100K evra za neku procedure istovremeno I da potpisu pismenu saglasnost da lekare koji izvode procedure oslobadjaju odgovornosti za negativne posledice> oni ce udariti u marketing I prisvojiti zasluge uspesno izveden tretman ali ako ne uspe sva beda je na roditeljima koji su em potrosili ogromne novce em ne mogu ni da ih tuze za povracaj novca I nadoknadu stete.

ne razumem zasto ti toliko srdito napadas ono sto ja pisem ako je vec po tebi irelevantno
samim tolikim napadanjem mu dajes relevantnost
uostalom svako ce da uradi onako kako oce sta god mu ja preporucio ili ne preporucio
ili hoces da kazes da ja imam u svojim postovima TOLIKI uticaj na ljude da I'm menjam sudbine?:think:
vidis kad o tome nisam razmisljao

Ne radi se o tome da imas toliki uticaj ili da si mnogo relevantan pa ti dajem paznju sad neku, ne znam ni kakvu......
Kao sto i vidis ja nemam vremena da pisem, dok ti odmah kao metak izodgovaras i za sve imas "odgovor" i opravdanje drugoj strani.....

Ja samo usput kazem i tebi a i svakom drugom da ne rade na popularizaciji odgovaranja ljudi da se lece; da ne radite na tome da se i dalje siri neka dogma, neznanje, strah, paranoja u vezi strucnjaka.....
Jer ljudi vec i jesu u tome, i puno je sto sarlatana koji zaradjuju na njima, sto dezurnih paranoika zavera, ljudi su sa ovim internetom u velikim problemima, internet i slobodni protok informacija, ili da ga nazovemo - "mesto gde svaka budala moze lako i dostupno svima da plasira razne gluposti" je izrodio puno toga......
Kao sto obicno i biva, mnooogo je vise djubra od informacija nego pravih istina.....Ovoga cak ima i u bibliotekama, koje bi trebalo da budu kao neka edukativna, strogo kontrolisana mesta gde se izdaju samo naucne stvari, ali eto i to se promenilo, zbog nemastine, zbog nedostatka sredstava i gasenja knjizara i biblioteka a otvaranja (na njihovom mestu) kladionica i kazina, i knjizare i i prodavnice knjiga su pocele da prodaju populisticko senzacionalisticko smece, kako bi eto, ipak pravili neki profit i ne bi bili strogo u minusu (eto vidis i tu dolazimo do te famozne reci "profit" kao i svuda uostalom, ne moze se poslovati ako nemas profita, bankrotiras i propadas, a nema "besplatnog rucka u ovom svetu, moras sam zaraditi ako zelis jedan").

Prema tome, samo ti kazem - ako je vec situacija ocajna, daj bar radi pravu stvar, jer ionako to sto ti pricas prica njih milijardu, i uopste nisi potreban i ti jos.....Sa druge strane potreban je bilo ko ko ce raditi suprotno odn. smirivati i smanjivati paranoju i masovnu psihozu naroda. Ne moras ti to da radis, jer ti niko nece platiti ili sta vec, ali onda bar nemoj da radis nista.
Kazi - ne znam, nije to moja sfera, imam neko licno misljenje bazirano ko zna na cemu i kako, ali to nije zvanicno i profesionalno objektivno misljenje pa cu ostati uzdrzan.
Tako rade pametni i uvidjajni ljudi - ostaju uzdrzani kada ne znaju dovoljno o necemu o cemu pricaju, ne prosipaju teorije zavere i ponasaju se kao da su 100% u pravu, a u ono sto pricaju uvereni su kao glavni junak kultnog flima "They live".

I svi mi imamo uticaj na ljude i menjamo im sudbine...Zapravo sudbina i ne postoji. Sve je to slooozen konfuzan sistem reagovanja mnostva faktora. Sve je neki faktor i sve ima neku uzrocno posledicnu vezu, domino efekat.

Nema svaki faktor efekat iste jacine, ali neki efekat ima, koliko god se cinilo da nema.

Svi mi, hteli to da osvestimo ili ne, menjamo zivote ljudi oko nas, samo vrseci interakciju sa njima, kao sto oni menjaju i nase, a mi svi smo zapravo proizvod nase opste genetike i svih tih beskrajnih faktora spoljasnje sredine.
Genetika + faktori spoljasnje sredine + aktivnost pojedinca = ono sto nas cini to sto jesmo.

Depresija i napadi panike. Sada napade vise nemam, a nisam ni depresivan. Ali mi je za to trebalo godinu dana intezivne terapije i potpune promene nacina zivota i navika. Isao sam na konstruktivizam, to je bila treca terapija koju sam probao, mada mislim da terapeut koristi najvise neke KBT metode. Ne razumem se bas u to, ali mi se cini da lici na to.

Back