Preporuci film

Posto volim komedije videh da je ovde preporucen A fish called Wanda. Nemam uopste visok kriterijum ali film nije nimalo smesan a kamoli urnebesan, samo jednom sam se nasmejala za ceo film, kao i ljudi koji su gledali samnom. Ali zato smrt na sahrani- vrh, preporucujem skroz :)

http://www.imdb.com/title/tt0087803/
1984-poster.jpg

Sjajna adaptacija Orvelovog remek djela.

Posto volim komedije videh da je ovde preporucen A fish called Wanda. Nemam uopste visok kriterijum ali film nije nimalo smesan a kamoli urnebesan, samo jednom sam se nasmejala za ceo film, kao i ljudi koji su gledali samnom. Ali zato smrt na sahrani- vrh, preporucujem skroz :)

Meni je dovoljno da Dzon Kliz stoji i cuti i eto komedije z:)
A tek sa Majkl Pelinom i Kevinom Klajnom...
Stara skola,ne dopada se svima

http://www.imdb.com/title/tt0087803/
1984-poster.jpg

Sjajna adaptacija Orvelovog remek djela.

Јест', сјајно је одрађен филм. :)
Но, ипак књига је књига.
Једна од мојих омиљених.

Заправо, намеће ми се осећај да је изузетно лако контролисати људе...
Јер „ко контролише прошлост, контролише будућност и ко контролише садашњост, контролише прошлост“.
Па чак и данас смо сведоци масовног затупљивања људи, одсуства индивидуалности и оригиналности, контролисања стварности, додуше врло суптилно.
И баш зато се питам колико је заправо јака човекова мисао, индивидуална, када је потреба за припадности колективу толико интензивна?
Права је реткост наићи на потпуно оригиналног човека, потпуно свог у својим мислима.
Али, такав један систем... „где сви лажу и не знају да лажу“ и где су човеку одузете оне најприродније ствари – човечност, љубав, реч, мисао...
Зашто?
...

Скупа је слобода. Прескупа.
Изгледа неоствариво.

Придружујем се Пајиној препоруци. :)
Но, филм није за сваког, а ни књига, уосталом. :)

Poslednja izmena:
Јест', сјајно је одрађен филм. :)
Но, ипак књига је књига.
Једна од мојих омиљених.

Заправо, намеће ми се осећај да је изузетно лако контролисати људе...
Јер „ко контролише прошлост, контролише будућност и ко контролише садашњост, контролише прошлост“.
Па чак и данас смо сведоци масовног затупљивања људи, одсуства индивидуалности и оригиналности, контролисања стварности, додуше врло суптилно.
И баш зато се питам колико је заправо јака човекова мисао, индивидуална, када је потреба за припадности колективу толико интензивна?
Права је реткост наићи на потпуно оригиналног човека, потпуно свог у својим мислима.
Али, такав један систем... „где сви лажу и не знају да лажу“ и где су човеку одузете оне најприродније ствари – човечност, љубав, реч, мисао...
Зашто?
...

Скупа је слобода. Прескупа.
Изгледа неоствариво.

Придружујем се Пајиној препоруци. :)
Но, филм није за сваког, а ни књига, уосталом. :)

Takodje jedna od meni omiljenih knjiga :)
Posto vec preporucujete film rekla bih jedno svoje iskustvo.
Ne znam da li ste vas dvoje prvo citali knjigu pa potom gledali film ili obrnuto, ali meni se desavalo da gledam film sa ljudima koji nisu citali knjigu i sokiralo me je koliko im dugo treba da ukapiraju sta se zaista desava u filmu, verovatno su bili iznenadjeni i nepripremljeni za poentu price i cudno okruzenje u kojem se desava radnja.
Ja sam prvo citala knjigu pa potom gledala film jer u 90% slucajeva tako radim, sto znaci da ne mogu da govorim iz svog iskustva, vec na osnovu pomenutog zapazanja koje se odnosi na druge.
Naravno da je moguce da ljudi koji su gledali film sa mnom nisu najreprezentativniji uzorak iz bilo kog razloga, ne mora da znaci da ce svi tako reagovati na film, ja samo dajem napomenu za svaki slucaj :)

Film je u svakom slucaju odlicna vizuelna dopuna knjizi i lepo je pogledati ga, mada ja pre svega preporucujem knjigu.
Knjiga je vanvremenska, moze da se primeni na politicko-socijalna desavanja u bilo kom vremenu i na bilo kom mestu. Tako je bilo, jos uvek je i verovatno ce jos dugo, ako ne i uvek, biti. Svi detalji za koje na prvi pogled mislimo da je Orvel preterao za mene nisu preterivanje. Svi ti oblici represije postoje i postojali su i ranije u drustvu samo se na razlicite nacine sprovode.
Za mene je 1984 knjiga koja mozda vise od bilo koje druge govori o istini, istini o ljudskoj prirodi, funkcionisanju drustva i svetskoj politici.
Ja bih je uvrstila u srednjoskolsku lektiru- da se mladim ljudima otvore oci i da pocnu malo da razmisljaju o svetu oko sebe.
Svaka cast Orvelu na viziji koju je imao pre toliko godina a koju i dan danas mnogi ljudi ne razumeju ili odbijaju da stvari vide takvim kakve jesu.

Uz pricu o ovom filmu/knjizi nenormalno dobro ide jedna pesma i zato cu ja da kopiram njen tekst, to je sad jace od mene :)
Zove se Humanity od Scorpions-a

Humanity
Auf wiedersehen
It's time to say goodbye
The party's over
As the laughter dies
An angel cries

Humanity
It's au revoir to your insanity
You sold your soul to feed your vanity
Your fantasies and lies

You're a drop in the rain
Just a number not a name
And you don't see it
You don't believe it
At the end of the day
You're a needle in the hay
You signed and sealed it
And now you gotta deal with it

Humanity
Humanity
Goodbye

Be on your way
Adios amigo there's a price to pay
For all the egotistic games you played
The world you made
Is gone

Just a number not a name
And you don't see it
You don't believe it
At the end of the day
You signed and sealed it
And now you gotta deal with it
Humanity
Humanity
Goodbye

Run and hide there's fire in the sky
Stay inside
The water's gonna rise and pull you under
In your eyes I'm staring at the end of time
Nothing can change us
No one can save us from ourselves

Just a number not a name
And you don't see it
You don't believe it
At the end of the day
You signed and sealed it
Now you gotta deal with it
Humanity
Humanity
Goodbye

Poslednja izmena:
Ја сам књигу прочитала пре три године, можда.
А филм сам скоро гледала.

И стекох утисак да ко није прочитао књигу, неће лако схватити филм.
Али мени је одиста сјајно дошао као визуелна допуна, потврђивање најупечатљивијих сцена из књиге.

И ја сам помислила како би било сјајно уврстити је у средњошколску литературу, јер млади одиста не размишљају о свету око себе. Не сви, али велика већина.

У филму су представљене најважније идеје из дела, али књига је ипак незамењива.
И наравно да првенствено препоручујем књигу... Чудно би било да је неко ко воли читање није прочитао. :)

Заправо, и ја сам желела да у пређашњи пост поставим једну песму. ;)
Чак се и цитира Орвел у истој. :)

Ne znam da li je ove filmove već neko preporučio ali dobro.
Naravno K-PAX. Sjajna ideja, odlična priča, film koji bez ijednog ozbiljnijeg specijalnog efekta ostavlja takav utisak da stvarno imate o čemu da razmišljate. Isto je radjen po knjizi.
Nije loš ni Donnie Darko, ima zanimljivu priču.
Onda, za one koje nisu gledali, David Lynch- Eraserhead, to ja za one sa jakim stomakom za filmove. Remek delo koje, po rečima Lyncha, niko od kritičara nije u potpunosti shvatio.
Mogu da preporučim i Prestige, ali to ste verovatno svi gledali.
Ko voli uvrnute komedije, neka obavezno pogleda Freddy Got Fingered, sa Tom Green-om. Sličan film neće skorije izaći.z:lol:

Naravno K-PAX. Sjajna ideja, odlična priča, film koji bez ijednog ozbiljnijeg specijalnog efekta ostavlja takav utisak da stvarno imate o čemu da razmišljate. Isto je radjen po knjizi.
Nije loš ni Donnie Darko, ima zanimljivu priču.
Onda, za one koje nisu gledali, David Lynch- Eraserhead, to ja za one sa jakim stomakom za filmove. Remek delo koje, po rečima Lyncha, niko od kritičara nije u potpunosti shvatio.
Ko voli uvrnute komedije, neka obavezno pogleda Freddy Got Fingered, sa Tom Green-om. Sličan film neće skorije izaći.z:lol:

1
gledao-fenomenalan!svaka cast na predlogu!
2
skidam
3
takodje
4
bolescina teska,kad se gleda sa ekipom sjajan ;) ,ali svakako volim takve mlifove

evo mojih predloga:
http://www.imdb.com/title/tt0887883/
sjajna radnja,gluma jos bolja-11/10 ;)

http://www.imdb.com/title/tt0361862/
bez daha sam ga odgledao,jos davno...master piece...

Skeeter, hvala na predlogu, ovaj prvi nisam gledao. Machinist sam gledao, odličan je, Bale je trebalo da dobije oskara, samo zbog toga što čovek nema više od 40kg u filmu. Svaka mu čast.
Ja volim horore, ali u poslednje vreme nešto slabo ima dobrih horora. Mogu da preporučim Soba 1408 ko nije gledao. Jedan od retkih novih koji mi se svideo, uradjen po knjizi Stivena Kinga. Gledao sam skoro i onaj španski REC, i može i on da prodje, onako, nije loš.

Skeeter, hvala na predlogu, ovaj prvi nisam gledao. Machinist sam gledao, odličan je, Bale je trebalo da dobije oskara, samo zbog toga što čovek nema više od 40kg u filmu. Svaka mu čast.
Ja volim horore, ali u poslednje vreme nešto slabo ima dobrih horora. Mogu da preporučim Soba 1408 ko nije gledao. Jedan od retkih novih koji mi se svideo, uradjen po knjizi Stivena Kinga. Gledao sam skoro i onaj španski REC, i može i on da prodje, onako, nije loš.

da covjece,znaci naci dobar horor danas je fizikalija,sve vec vidjeno,odmah izvalis sto ce bit...lose,lose,lose...ova 2 su odlicna,odusevila su me,posebno 1408,nema sto king nikad ne omane ;) ,nadam se da si gledao mist,it,storm of the century,rose red,isto od njega,nema greske sa ovim filmovima. z:poz:

sto znam,meni je bas legao,mada znam dosta ljudi koji dijele tvoje misljenje.maybe u wasn't in da mood that night,who knows. z;)

He,he...:D
Veruj da nema veze sa raspolozenjem.
Obecavao je,al ona cudovista,skup likova i sama radnja ubila me u pojam.
Kraj je dobar ali ne izvlaci film.
Ako nista drugo,drago mi je da neko ne smatra da je uzaludno stracio dva sata svog zivota:)

Malo je 2 sata za adaptaciju Stivena Kinga. The Stand je onako...dobar primer koliko je prostora potrebno za to.6 sati cirka.U 2 sata mozda par pasusa iz neke kolumne. Zato i vecina njegovih knjiga na platnu ispadne trash...

K - Pax sam kupila orginal DVD.Meni odličan.

A Prestige imam u kompu ali nikako da odgledam..

ma smorila te ona religiozna psihopatkinja ;) ,garant! z:)

Eh da je samo do nje...
Ne dopustam da jedan lik i moj stav prema njemu utice na moj konacni sud o filmu:D.
Mada jeste malo cudno napisan njen lik,preterali su a ni glumica mi ga nije verno docarala.
Osim kraja kao sto napisah,nista mi se nije dopalo.
Nije do trenutka,raspolozenja,jednostavno je tako:)

Malo je 2 sata za adaptaciju Stivena Kinga. The Stand je onako...dobar primer koliko je prostora potrebno za to.6 sati cirka.U 2 sata mozda par pasusa iz neke kolumne. Zato i vecina njegovih knjiga na platnu ispadne trash...

Jeste malo,tu si u pravu,al i zavisi kako ces sve to da prikazes.
Ali nesto mislim da mi se Mist ne bio dopao ni kao knjiga,tj-prica.
Da su ga razvukli na 4 sata,to bi samo pogorsalo stvarz:hm:

Poslednja izmena:
Ko voli umetnicke i apstraktne filmove, mogu da preporucim legendarni Andaluzijski pas koji je rezirao Salvador Dali i Bunjuel. Verovatno ga je vecina gledala ali dobro. Odlican je i madjarski Taxidermia, ako uspete da ga pronadjete, ali opet kazem, treba imati stomak za ovakve filmove. Ko voli nek ih pogleda. Od nasih mi pade na pamet onaj 'Protiv Kinga' u kome igra Slobodan Perovic glavnu ulogu, bio je pre neki dan na tv-u, strasan film. Isto je dobar, ali mnogo star 'Budjenje pacova' sa istim glumcem. Bio je odlican glumac.

Poslednja izmena:
Preporucujem film Outpost,ko voli tematiku o zombijima,u ovom slucaju nacisticki zombiji onda je film za vas,inace film je tipa Resident Evil,samo sa dosta manje klishea i gde srecom nema nijedna jedina zenska osoba tokom celog filma.

Back