Prepodobni Justin Ćelijski

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.600
Rođen je u Vranju od oca Spiridona i majke Anastasije na Blagovesti 1894. godine i stoga je na krštenju dobio ime Blagoje. Sve do dede mu popa Alekse, porodica Popović bila je kroz sedam uzastopnih kolena sveštenička. Kao dečak često je sa roditeljima odlazio kod Svetog Prohora Čudotvorca u Pčinjski manastir i bio svedok čudotvornog isceljenja blagodaću Svetiteljevom majke mu Anastasije od teške bolesti.

Pošao je u bogosloviju i prošao kroz dobre bogoslovske škole. Najpre završava devetorazrednu Bogosloviju Svetog Save u Beogradu (od 1905. do 1914.). U Prvom svetskom ratu uzet je u đačku četu bolničara i u tom svojstvu povlači se 1915. sa srpskom vojskom do Skadra. Ne mogući ranije, zbog roditelja, ostvariti svoju davnašnju želju da primi monaški postrig, on to čini sada. Po blagoslovu mitropolita Dimitrija zamonaši se u Skadru na Svetog Vasilija Velikog 1916. godine i uzme ime Svetog Justina Mučenika i Filozofa, iz ljubavi prema njegovoj filozofiji po Hristu i mučeništvu za Hrista.

Sa grupom mlađih darovitih bogoslova bude poslan od mitropolita Dimitrija na dalje bogoslovske studije u Petrograd, zatim prelazi u Oksford, da bi se po završetku rata i studija vratio u Beograd i postao nastavnik Bogoslovije u Sremskim Karlovcima. Sa tog položaja je otišao na Atinski univerzitet radi doktoriranja iz pravoslavnog svetootačkog bogoslovlja. Po završenom doktoratu (Problem ličnosti i saznanja po Svetom Makariju Egipatskom, Atina 1926. na grčkom) vraća se na profesorski položaj u Sremske Karlovce. Tu izdaje i uređuje časopis „Hrišćanski život” u kojem objavljuje i svoju prvu studiju o Dostojevskom Filosofija i religija F.M. Dostojevskog (Sremski Karlovci 1923). Već tada prevodi manja dela svetootačke i hagiografske, žitijne literature (Lavsaik I i II, pojedine besede Svetog Zlatousta, Svetog Makarija, Svetog Isaka Sirijana – čiju „Gnoseologiju” takođe piše).

Screenshot_558-696x513.jpg

Premešten u Prizrensku bogosloviju, pa opet vraćen u Karlovce, da bi 1931. godine išao uz mitropolita Josifa u prikarpatske krajeve u Čehoslovačkoj i tamo radio na organizovanju crkvenog života među pravoslavnim Karpatorusima koji su se u to vreme vraćali u svoje Pravoslavlje iz nasilno im nametnute unije. Po povratku, premešten je u Bitoljsku bogosloviju, gde je ostao dve godine i za to vreme napisao i izdao prvi tom svoje Dogmatike. Zbog ovoga i ostalih radova izabran je 1934. godine za docenta na Bogoslovkom fakultetu u Beogradu za predmet Uporedno bogoslovlje. Već 1935. godine izdaje i drugi još obimniji tom Dogmatike. U ovo vreme, zajedno sa drugim istaknutim srpskim misliocima, učestvuje u osnivanju Srpskog filosofskog društva (1938). Na položaju vanrednog profesora Univerziteta ostaje sve do kraja okupacije, a po oslobođenju biva otpušten.

Od tada je otac Justin živeo po manastirima u Srbiji (Kalenić, Ovčar, Sukovo, Ravanica). U manastir Ćelije je došao 28. maja 1948. godine gde je i ostao sve do smrti kao duhovnik i bogoslužitelj, potpuno posvećen molitveno-bogoslovskom, naučnom i prevodilačkom radu. Plod tog dugogodišnjeg rada u manastiru Ćelijama jeste i njegovo kapitalno delo Žitija svetih, objavljeno u dvanaest tomova – po jedan za svaki mesec – između 1972. i 1977. godine. Ovo su do sada najpotpunija žitija svetih u pravoslavnom svetu, i u njima se, kao i u drugim delima oca Justina, ogleda i njegovo izvanredno poznavanje srpskog jezika, tako da se može napisati čitava studija o doprinosu dr Justina bogaćenju književnog fonda reči u srpskom jeziku, ne samo na stvaranju pravoslavne srpske bogoslovske terminologije.

Plodan rad arhimandrita Justina ogleda se u njegovim mnogobrojnim objavljenim i neobjavljenim radovima. Osim već spomenutih dela, objavio je sledeće: O progresu u vodenici smrti (Bitolj 1933), Osnovno bogoslovlje (Beograd 1939), Dostojevski o Evropi i Slovenstvu (Beograd 1940), Svetoslavlje kao filosofija života (Minhen 1953), Filosofske urvine (Minhen 1957), Život Svetog Save i Svetog Simeona (Minhen 1962), Čovek i Bogočovek (studije iz pravoslavne teologije, Atina 1969, na grčkom), Pravoslavna crkva i ekumenizam (Solun 1974, na grčkom i srpskom) i mnogobrojne članke na više jezika.

Od neobjavljenih dela arhimandrita Justina treba spomenuti višetomno tumačenje poslanica sv. apostola Pavla pod naslovom „Sa apostolom Pavlom kroz život”, zatim Tumačenje na Saborne poslanice apostola Jovana Bogoslova, Tumačenje na Evanđelja Matejevo i Jovanovo (nedovršeno). Posebna duhovna radost ave Justina bila je što je pred kraj svoga života video odštampanu svoju treću knjigu Dogmatike (Beograd 1978, na 830 strana). Postali su već poznati i prihvaćeni njegovi prevodi bogoslužbenih knjiga, posebno triju Liturgija (objavljene 1978), Molitvenik, Mali trebnik (umnoženo), Veliki trebnik, Akatistnik i drugi tekstovi (uglavnom u rukopisu).

SPC

Premešten u Prizrensku bogosloviju, pa opet vraćen u Karlovce, da bi 1931. godine išao uz mitropolita Josifa u prikarpatske krajeve u Čehoslovačkoj i tamo radio na organizovanju crkvenog života među pravoslavnim Karpatorusima koji su se u to vreme vraćali u svoje Pravoslavlje iz nasilno im nametnute unije. Po povratku, premešten je u Bitoljsku bogosloviju, gde je ostao dve godine i za to vreme napisao i izdao prvi tom svoje Dogmatike. Zbog ovoga i ostalih radova izabran je 1934. godine za docenta na Bogoslovkom fakultetu u Beogradu za predmet Uporedno bogoslovlje. Već 1935. godine izdaje i drugi još obimniji tom Dogmatike. U ovo vreme, zajedno sa drugim istaknutim srpskim misliocima, učestvuje u osnivanju Srpskog filosofskog društva (1938). Na položaju vanrednog profesora Univerziteta ostaje sve do kraja okupacije, a po oslobođenju biva otpušten.

Od tada je otac Justin živeo po manastirima u Srbiji (Kalenić, Ovčar, Sukovo, Ravanica). U manastir Ćelije je došao 28. maja 1948. godine gde je i ostao sve do smrti kao duhovnik i bogoslužitelj, potpuno posvećen molitveno-bogoslovskom, naučnom i prevodilačkom radu. Plod tog dugogodišnjeg rada u manastiru Ćelijama jeste i njegovo kapitalno delo Žitija svetih, objavljeno u dvanaest tomova – po jedan za svaki mesec – između 1972. i 1977. godine. Ovo su do sada najpotpunija žitija svetih u pravoslavnom svetu, i u njima se, kao i u drugim delima oca Justina, ogleda i njegovo izvanredno poznavanje srpskog jezika, tako da se može napisati čitava studija o doprinosu dr Justina bogaćenju književnog fonda reči u srpskom jeziku, ne samo na stvaranju pravoslavne srpske bogoslovske terminologije.

Plodan rad arhimandrita Justina ogleda se u njegovim mnogobrojnim objavljenim i neobjavljenim radovima. Osim već spomenutih dela, objavio je sledeće: O progresu u vodenici smrti (Bitolj 1933), Osnovno bogoslovlje (Beograd 1939), Dostojevski o Evropi i Slovenstvu (Beograd 1940), Svetoslavlje kao filosofija života (Minhen 1953), Filosofske urvine (Minhen 1957), Život Svetog Save i Svetog Simeona (Minhen 1962), Čovek i Bogočovek (studije iz pravoslavne teologije, Atina 1969, na grčkom), Pravoslavna crkva i ekumenizam (Solun 1974, na grčkom i srpskom) i mnogobrojne članke na više jezika.

Od neobjavljenih dela arhimandrita Justina treba spomenuti višetomno tumačenje poslanica sv. apostola Pavla pod naslovom „Sa apostolom Pavlom kroz život”, zatim Tumačenje na Saborne poslanice apostola Jovana Bogoslova, Tumačenje na Evanđelja Matejevo i Jovanovo (nedovršeno). Posebna duhovna radost ave Justina bila je što je pred kraj svoga života video odštampanu svoju treću knjigu Dogmatike (Beograd 1978, na 830 strana). Postali su već poznati i prihvaćeni njegovi prevodi bogoslužbenih knjiga, posebno triju Liturgija (objavljene 1978), Molitvenik, Mali trebnik (umnoženo), Veliki trebnik, Akatistnik i drugi tekstovi (uglavnom u rukopisu).

SPC
Liturgije je preveo i objavio još pre Drugog svetskog rata. Listao sam to jako retko izdanje.

Sveti ava Justin Popović je bio veliki molitvenik pred Bogom.
Kakva je to kategorija "veliki molitvenik",sta to po tebi znaci ???
Njegova molitva se itekako osećala.
Kako se to po tebi OSECA molitva ???
+++
Sveti svo Justine Srpski, moli Boga za nas.
Odkud ti ideja da se mrtvi ljudi ili bolje receno ljudi nakon smrti realno mole Bogu i kako to po tebi uopste mogu uraditi ?
Koliko znam molitva je OBRACANJE Bogu koje se moze izvesti verbalno ili samo cak u mislima ali i za obe opcije potrebni su TELESNI ORGANI poput mozga,jezika i t.d. !

Kakva je to kategorija "veliki molitvenik",sta to po tebi znaci ???

Kako se to po tebi OSECA molitva ???

Odkud ti ideja da se mrtvi ljudi ili bolje receno ljudi nakon smrti realno mole Bogu i kako to po tebi uopste mogu uraditi ?
Koliko znam molitva je OBRACANJE Bogu koje se moze izvesti verbalno ili samo cak u mislima ali i za obe opcije potrebni su TELESNI ORGANI poput mozga,jezika i t.d. !
Moraš biti mistik da bi navedeno osetio. A često ni ne moraš. Najbolje je biti prozorljiv.

Jel ti bas toliko tesko odgovoriti na postavljana pitanja,mislim onako jasno i razumljivo,probaj makar i na srpskom da te svako razume... :kafa:
Mistik, mističar je kad imaš duhovni osjećaj, empatiju da osetiš šta nekoga muči i slično. Prozorljivost je već otvoren duhovni vid, ne baš vidovnjaštvo već više od vidovnjaštva, iako je i ono uključeno. Imaš primer prozorljivih starca Pajsija.

Moraš biti mistik da bi navedeno osetio. A često ni ne moraš. Najbolje je biti prozorljiv.
mistifikacija je sasvim drugi pojam da kazem - zamuljavanja razumevanja, tako da nisi u pravu,a sada trazim stara pitanja koja sam postavljao za celijskog, justina, a nisam dobio odgovore koji su logicki smisleni... evo ti, izvoli, objasni zasto tumaci surpotno od sv. zlatoustog, samo nemoj da prebacujes kao ovi na drugi stih nego isti rastymaci pravilno, versa 11, zacrveneo sam cak sada
Prijatelju, imamo jevandjelje, i imamo tumacenje ispod za koje ti ne navodis odkle je i cije je

Sveti Jovan Zlatousti tumaci Jevandjelje po Jovanu da je Hristos osudio i izbacio napolje kneza ovoga sveta - sad je sud ovome svetu, sad ce biti izbacen knez ovoga sveta napolje

prelasceni Justin kaze da Hristos to govori za samoga sebe - za sud sto je knez ovoga sveta osudjen

i opet zlatousti, radi se o versi 11, uporedi iznad istu tu versu tumaci avva justin; judged znaci osudjen, po svetom jovanu je to satana, a po justinu je Hristos.
https://www.biblestudytools.com/his...rysostom/homilies-on-john/homily-lxxviii.html
Ver. 11. "Of judgment, because the prince of this world is judged."

Here again He mooteth the argument concerning righteousness, that He had overthrown His opponent. Now had He been a sinner, He could not have overthrown him; a thing which not even any just man had been strong enough to do. "But that he hath been condemned through Me, they shall know who trample on him hereafter, and who clearly know My Resurrection, which is the mark of Him who condemneth him. For he was not able to hold Me. And whereas they said that I had a devil, and that I was a deceiver, these things also shall hereafter appear to be false;(10) for I could not have prevailed against him, had I been subject to sin; but now he is condemned and cast out."
prelasceni Justin kaze da Hristos to govori za samoga sebe - za sud sto je knez ovoga sveta osudjen
Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osuDJen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/18/?pismo=lat
i, ko je knez ovoga sveta? Hristos, kako kaze Justin?
ili je sotona, kako jaze Zlatousti, i kako JA KAZEM isto kao i moj brat Jovan Zlatousti?
zasto onda Justin ruzi Gospoda, zasto se ruga? spotakao se o lazno otkrivenje? nego sta je!

Poslednja izmena:
Mistik, mističar je kad imaš duhovni osjećaj, empatiju da osetiš šta nekoga muči i slično.
Dakle po tebi su hriscani misticari ???
...iiiiih bre sto ti jje neinformisanost,da nije tebe bilo ostao bih bez tog dragocenog saznanja... :D
Prozorljivost je već otvoren duhovni vid, ne baš vidovnjaštvo već više od vidovnjaštva,
Molim te definisi ovu formulaciju,sta to znaci,kakva je to kategorija koju nazivas "vise od vidonjastva"...?
iako je i ono uključeno. Imaš primer prozorljivih starca Pajsija.
:D

Dakle po tebi su hriscani misticari ???
...iiiiih bre sto ti jje neinformisanost,da nije tebe bilo ostao bih bez tog dragocenog saznanja... :D

Molim te definisi ovu formulaciju,sta to znaci,kakva je to kategorija koju nazivas "vise od vidonjastva"...?

:D
Kod staraca su duhovne visine kao da voziš Porsche, a ti voziš ceo život stojadina.
Tu ti je normalno da čitaš misli, telepatija itd.

Poslednja izmena:
Ja sada pored sebe imam i čitam "O DUHU VREMENA", to je izdala Politika u izdanju "Biseri srpske književnosti" iz 2005. To je kobinovano izdanje raznoraznih tekstova; o Dostojevskom, podrazumeva se, otac Justin ga je jako voleo... tekstovi o filozofiji sveta , o vrednostima i merilima, o Vaskrsenju... o duhu vremena... i svaka je rečenica i reč napisana i inspirisana Duhom, tako da na tako lak i jasan način od njega dobijamo, skoro sve odgovore koji nam trebaju, koji meni trebaju... to ne znači da to može i želi da čita svako. Malo ko i zna uopšte ko je otac Justin... takva literatura mora da se naručuje, nje maltene nema u knjižarama... ja lično sam zavoleo oca Justina posle par pročitanih rečenica.

Ja sada pored sebe imam i čitam "O DUHU VREMENA", to je izdala Politika u izdanju "Biseri srpske književnosti" iz 2005. To je kobinovano izdanje raznoraznih tekstova; o Dostojevskom, podrazumeva se, otac Justin ga je jako voleo... tekstovi o filozofiji sveta , o vrednostima i merilima, o Vaskrsenju... o duhu vremena... i svaka je rečenica i reč napisana i inspirisana Duhom, tako da na tako lak i jasan način od njega dobijamo, skoro sve odgovore koji nam trebaju, koji meni trebaju... to ne znači da to može i želi da čita svako. Malo ko i zna uopšte ko je otac Justin... takva literatura mora da se naručuje, nje maltene nema u knjižarama... ja lično sam zavoleo oca Justina posle par pročitanih rečenica.
Sveti ava Justin odlično tumači Sveto pismo. Šteta što se njegova dela ne štampaju u velikim tiražima. Neka bi trebalo i skriptirati, Dogmatiku npr.

Poslednja izmena:
Година 1952. Те године десило се чудо у манастирској пекари, у Ћелијама. У манастиру је било четрдесет сестара, а у кухињи је пословала мати Нина. Пошто је умесила хлеб за вечеру, остала је још једна вангла брашна. За вечером пожалила се сестрама, а ава Јустин је рекао: "Молите се Богу, Господ брине за нас!" Сутрадан изјутра кад је мати Нина отишла у пекару нашла је пуна два окна (сандука) брашна. Ава Јустин, мати Сара и све сестре виделе су ово чудо и заједно заблагодарили су Господу.
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

💐💐💐💐💐💐💐🌼🌼🌼🌼🌼🌸🌸🌸🌺🌺🌺🌻🌻🥀🥀🥀🌹🌷🌹🌷🌷💐💐💐🌼

Back