Preosetljivi moroni uništavaju filmske klasike

То је филм побогу. Ако су у филму одређени ликови расисти не значи да је филм расистички или да шири расизам. Француска веза је класик, врхунски филм који је за оно време био револуционаран. Данас га је помало време прегазило јер ако се не посматра у контексту времена у којем је снимљен неко можда неће препознати пуну величину филма.

Autorska tema.

Siguran sam da ste svi već čuli za film Francuska Veza iz 1971 godine. Tom filmu su politički korektni pre osetljivi moroni isekli neke delove koju su "uvredljivi" i to na svim platformama za strimovanje filmova. Time se nastavlja cenzura filmova koja će da uništi filmske klasike. Ostavite filmove onakve kakvi jesu. Snimani su u vreme kada sve te stvari nisu bile uvredljive. Moj vam je savet da čuvete originalne verzije jer kada jednog dana prođe ovo ludilo ti filmovi koji nisu seckani imaće veliku vrednost.
Jaoj.. samo da ne unište pesme Tome Zravkovića.. z:cry:

То је филм побогу. Ако су у филму одређени ликови расисти не значи да је филм расистички или да шири расизам. Француска веза је класик, врхунски филм који је за оно време био револуционаран. Данас га је помало време прегазило јер ако се не посматра у контексту времена у којем је снимљен неко можда неће препознати пуну величину филма.
Hajde sada da prepravimo Gorski Vjenac.
Filmovi su pečat vremena i takvi su kavi su jer su obeležili tu epohu i ne treba ih menjati zato što se nekim moronima to ne sviđa.

Fascinantno je da deca uopste ne primecuju te razlike. Kada sam pitala dete koja je razlika izmedju devojcice u kolicima i njenog brata, zeleci da porazgovaramo o invaliditetu, on je kazao da je ona devojcica a on decak.
Klinci su najbolji medj' nama.
Razgovor smo preskocili jer njemu nije uopste vazna ta razlika koju mi odrasli toliko uocavamo.
Mozda od njih treba da ucimo.

Пре бих рекао да је оном у колицима страшно важно, а да деца то још увек не схватају јер су превише оријентисана ка себи.

Uvek su se banovale takve stvari...Mark Tven je standardno banovan vec sto godina zbog onog crncuga pa crncuga u Haklberi Finu...

Nije to izum tih preosetljivih sta god...

Fascinantno je da deca uopste ne primecuju te razlike. Kada sam pitala dete koja je razlika izmedju devojcice u kolicima i njenog brata, zeleci da porazgovaramo o invaliditetu, on je kazao da je ona devojcica a on decak.
Klinci su najbolji medj' nama.
Razgovor smo preskocili jer njemu nije uopste vazna ta razlika koju mi odrasli toliko uocavamo.
Mozda od njih treba da ucimo.
Izvini, ni najmanje nije “banovan” zbog ovakvih ili onakvih naziva za crnce nego zato što u originalu Hakliberi Fin psuje kao kočijaš, tj govori kako bi se očekivalo od deteta koje raste na ulici.

Inače Marka Tvena, kao i svakog velikog čoveka koji osvetljava zlobu i zavist sitničavih “branitelja javnog morala” su u vremena posle rekonstrukcije južnjaci smatrali za nekog koga treba obesiti zbog podrzavanja crnaca, kasnije je Hak Fin postao američki “komunista” koji truje omladinu marksističkim idejama, da bi sada bio proglašavan i za “rasistu” - čoveka kome su južnjačke novine u ta vremena otvoreno pretile katranom i perjem, linčovanjem i vešanjem za “izdaju”.

Back