Preminuo Tibor Živković

Man'te se teorija zavere. Bio je teško bolestan.

Zasto bi se manili teorija zavjere? PA ZAR DJINDJIC NIJE UBIJEN,premijer jedne zemlje,ma sta o njemu mislili! Ako neko nekome smeta logicno je da ako im smeta da ga uklone,a ovaj je,koliko vidim, u masonskoj Sanu POCEO I NAUCNO DA RAZMISLJA I DJELUJE,bas m zanima sta je napisao u toj knjizi,novi pogledo na doseljavanje nase toboze na helm... I ex ukr predsjednik je trovan od Rusa pa ima onakvo lice...

Zaista ne znam šta bih na ovo odgovorio. Nije ni vreme ni mesto. Istoričari nisu političari i kad bi neko toliko zasmetao svojim teorijama, proglasili bi ga ludim. Molim da tema ne ide u tom pravcu više. Čovek je nažalost bio ozbiljno bolestan, i nažalost prerano smo izgubili jednog izuzetnog stručnjaka.

- Јужни Словени под византијском влашћу — 600-1025, Историјски институт — Службени гласник, Београд, 2002.

Ako znamo da Vizantija nije postojala pod tim imenom,meni u tom smislu ni Ostrogorski nije strucnjak. Zamislite da se bavite "vizantologijom" a da tako sta nije ni postojalo!?
Nisam ranije cuo za njega,vjerujem da ima kvalitete,a svidja mi se i sto pise o Porfirogenitu da je to vatikanski prepis...prerada...ali cudim se strucnosti onih koji korite neistorijske termine,a bave se istorijom!

Покој му души.
Иако се нисам слагао са свим његовим закључцима, надам се да ће имати достојне наследнике који ће имати храбрости да на аргументован начин переиспитују дотадашње поставке.

Poslednja izmena:
Када сам пре који дан прочитао ово, нисам могао да поверујем. Са неизвесношћу сам очекивао његове нове радове, али изгледа да је био потребан некоме горе. Нека му је вечна слава, био је прави херој у рату за очување квалитета СРПСКЕ историографије. Било би лепо да особе, на које је он рачунао, наставе његова истраживања и наравно отпочну нова у његовом маниру. 0% Романтике, 0% Пристрасности, то је био његов стил.

246949.jpg

T. Živković, De Conversione Croatorum et Serborum - A Lost Source, Institute of History, Belgrade 2012. (kompletno djelo, posljednja stručna monografija koju je Živković objavio)

Ne znam za vas, ali nekako mi djeluje kao da je malo požureno sa ovim djelom (baš usljed zdravstvenih poteškoća?).

RIP, Živkoviću

Poslednja izmena:
Покој му души.
Иако се нисам слагао са свим његовим закључцима, надам се да ће имати достојне наследнике који ће имати храбрости да на аргументован начин переиспитују дотадашње поставке.
Doktor Oliverče s vanglom kroz svet?

To je delo Živkovićevog genija. Za trome foteljizovane titulaše sve što je Živoković radio bilo je "požureno". Čovek je naprosto uvek bio ispred vremena.

Nedovršena dela neretko su i kruna opusa:

Mislim da mi je komentar pogrešno ispao; ja se potpuno slažem i nisam ništa suprotno htio kazati...

Žao mi je što nije poŽivio; ko zna koliko bi dalje nastavio i razradio tezu (npr. implementirao svoja razmatranja o Bosni, koja tek primjećujemo kroz odvojene rasprave i članke koje je pisao proteklih godina).

Ja sam mislio da je u pitanju necija neslana sala jer kada sam pokusao da proverim da li je vest o smrti prof. Zivkovica tacna, nisam nigde nasao da je to zabelezno na internetu, cak ni na vestima na Guglu. Strasno...

Pokoj mu dusi i hvala mu za sve

To govori sve.
Nijedan dodatni komentar nije potreban...

;-/

Могли бисмо да покренемо иницијативу да се некој улици у Београду да име овог стручњака, ипак се он бавио историјом нашег народа и дао велики допринос. Сматрам да би чланови Српске Академије Наука и Уметности могли овако нешто да спроведу у дело, треба их само контактирати.

Могли бисмо да покренемо иницијативу да се некој улици у Београду да име овог стручњака, ипак се он бавио историјом нашег народа и дао велики допринос. Сматрам да би чланови Српске Академије Наука и Уметности могли овако нешто да спроведу у дело, треба их само контактирати.

Ima tu još dosta koji zaslužuju ulicu, na primer Ćirković, Blagojević, Popov...samo sam ja inače protiv preimenovanja ulica kako kome prdne.

http://www.nspm.rs/kulturna-politika/sami-smo-odsekli-deo-nase-istorije.html

Nek mu je laka zemlja!

Сами смо одсекли део наше историје
PDF Штампа Ел. пошта
Тибор Живковић
уторак, 13. март 2012.

....
Наравно. Јужнословенски историчари, генерално, деле се на две групе – они који верују у масовну сеобу Словена на Балканско полуострво, и они који сматрају да су у питању далеко мање „масе“ Словена. Наравно, има и оних, попут новоромантичара, који сматрају да никакве сеобе није ни било. То је упоредиво са, рецимо, у физици, да је свемир одувек постојао – иако све говори, пре свега егзактни подаци, да је морао настати у неком тренутку. Ја бих себе прибројао у ону другу скупину – сеоба Словена се догодила, али у далеко мањем броју. Сам термин, сеоба, није срећно изабран. Према најновијим истраживањима, нека племена Словена су у неколико фаза током прве половине седмог века, продирала на Балканско полуострво. Племена јужно од данашње Македоније хеленизована су током наредних столећа. Племена која су се настанила северно од ових првих, славизирала су староседеоце. Право је питање како је до славизације дошло. Ту, нажалост, јужнословенска историографија, заостаје. Ако узмемо да је Бечка школа још 1961. године усмерила истраживања на постанак варварских краљевина позноримског доба, што је временом изнедрило групу изврсних теоретичара – Венскус, Волфрам, Пол – у правом смеру, онда је сада наступио тренутак да се и српска историографија, коначно, укључи у тај модел размишљања. Оно што мени допуштају моја истраживања, јесте да Бечка школа нуди, у односу на француску и немачку историографију, најјаснију слику етногенезе у варварским краљевинама. Ту су им, уз бок, Британци и Американци.

...........
Žao mi je Tibora kao mladog čoveka koji je preminuo, ali moram komentarisati boldirano. Ako pod "данашње Македоније" se smatra današnja republika Makedonija, onda svakako severni deo Grčke , t.j. Egejska Makedonija je najviše Slovena sve do 1913. Dok u krajnjeg juga, t.j. Peloponez, odnosno Moreja , Sloveni se spominju kao politički ili ratnički faktor sve do 15 veka, t.j kad su Turci došli. I uopšte, trebalo je preko 2 veka da Vizantija povrati Grčku, koja je izuzev Korint i Solun i nešto malo ostrova potpuno podpuno pod slovenskoj kotroli, a da ne pričam o nekoj helenizaciji, koja sledi mnogo kasnije.

Poslednja izmena:

Back