Преминуо Небојша Попов

Lesandar

Buduća legenda
Poruka
27.930
Један од најугледнијих интелектуалаца и антиратних активиста Србије и бивше Југославије, социолог Небојша Попов преминуо је у Зрењанину у 77. години, преносе медији.

Небојша Попов је рођен 1939. године у Зрењанину. Дипломирао је на Правном факултету у Београду, а докторирао на Филозофском факултету у Загребу 1976.

Један је од оснивача Удружења за југословенску демократску иницијативу (УЈДИ) 1989, прве демократске политичке организације у Југославији.

Био је председник Републиканског клуба и члан Главног одбора Грађанског савеза Србије.

У научном раду истраживао је обнову феминистичког покрета у Србији и Југославији, саставио је обимну библиографију о феминизму, укључивао се у женске покрете за самостално организовање и родну равноправност.

Главни уредник листа Република постао је 1990. године.

За уреднички и ауторски рад добио је више угледних награда, као што су награда "Душан Богавац" за етичност и храброст, признање Центра за антиратну акцију, чији је такође био оснивач.

Добио је и награду за новинарство међународне организације новинара SEEMO и проглашен је Витезом позива.

Добитник је награде "Константин Обрадовић" Београдског центра за људска права за унапређење културе људских права, као и награде "Десимир Тошић" за 2009. годину за најуспешнију серију текстова објављених у штампаним и електронским медијима.

У пензију је отишао крајем 2003. године.

Објавио је књиге "Contra fatum: (случај групе професора Филозофског факултета у Београду: 1968-1988)", "Сукоби: друштвени сукоби - изазов социологији", "Југославија под напоном промена: (дванаест огледа : 1968-1990)", "Српски популизам : Од маргинале до доминантне појаве", "Искушавања слободе: Србија на прелазу векова", "Како смо доспели довде".

Коалиција са глупим слоганом има један глас мање.

NebojsaPopov.jpg

Не знам, некако ми мило кад одапне домаћи олош...

ne znam dal jos postoji taj gradjanski savez al ni vesna pesic ne deluje nesto cilo

- - - - - - - - - -

Godinama unazad borio se za prava radnika osiromašenih i opljačkanih u procesu tranzicije. Sa radnicima zrenjaninske "Jugoremedije" borio se za spas fabrike uništene privatizacijom.
http://www.slobodnaevropa.org/content/in-memoriam-nebojsa-popov/27662005.html

haha cime,time sto je goran svilanovic bio clan u djindjicevoj privatizacijsko-pljackaskoj vladi:lol:
koji oksimoroni od novinara

Naravno da ne znaš, ko bi to od tebe očekivao kad tebi sve mora da se crta.

stripformer_329_stripformer-2016-04-07.jpg
Da, stvarno, ko bi od mene ocekivao da citam Informer i da znam sta ti je taj list rekao da je smesno. Niko. To je zato sto takve novine zaista i ne citam. Sasvim je ocigledno da iz njih ne moze da se nauci nista korisno, recimo da postujes i one koje ne volis i koji su drugaciji od tebe.

Back