ПРЕМИНУО МОМО КАПОР !

Veliki covek je otisao i mogu da kazem da me je njegova smrt bas pogodila jer kao da sam upoznao coveka kroz njegove knjige.Ovih dana sam zavrsio njegovu autobiografiju "Ispovesti" gde se vec(u svom prepznatljivom saljivom tonu) oprasta od ovozemljskog zivota.Nisam verovao u to,ali eto,i to se desilo...Svestrani umetnik,multitalenant,uvek je bilo zadovoljstvo gledati ga na TV-u,slusati i citati,uzivati u njegovim slikama,njegovom talentu...To je jedan od retkih pisaca cije sam knjige citao vise puta i cija edicija krasi moje police.Laka ti crna zemlja legendo i znaj da ces ostati da zivis kod generacija i generacija ljudi,koji ce docekivati zoru,prikovani za tvoje knjige.R.I.P Momo :sad2:

news_1022.jpg

Neka je večna slava velikom piscu i slikaru

Koliko sam zhvatio,Srbija nece zaliti danom zalosti za ovim gospodinom.
Zato sto je SRBIN neprodat.i vazalno ne zigosan..NACIONALISTA je bio jer VOLI svoju SRBIJU a postuje tudje...................transparentnost uvezene -EU NEMA ALTERNATIVU- ironijom SRPSKOM tipa STEIJE,DOMANOVICA i td.podvrgao je recitoscu podsmeha kao i *citaoca napisane parole* i priveo ih licnom im prizemljenju, ako im prizemljenje ne predje u TRAS.......NAROD CE IZACI i pokazati koju je UMNU,MISAONU i UMETNICKU VELICINU IMAO a delima i dalje IMA..................

Poslednja izmena:
Веома ме је погодила ова тужна вест. Момо Капор је био један од најдуховитијих људи на просторима целе Југославије. Изузетан писац, интелектуалац, тек ће се о њему и његовим делима причати.

ЛЕГЕНДА.

Драго ми је што смо имали једног таквог човека у нашој земљи. "Последњи лет за Сарајево" је ужасно потресан роман.

Његова "Блокада 011" оставила је упечатљивост једног доба у Београду и Србији, по чему су снимљени и кратки серијали са Радом Ђуричин.

Диван човек, сликар, писац, итд.....

ВЕЧНА СЛАВА КАПОРУ.

Надам се да ће Београд добити једну улицу по овом великом човеку.

COVEK HARIZME............. kako u delima likovnim i knjizevnim tako i kao pojava,,,,,,,,,,,,,,sta reci..jedinstven u unutarnjem i spoljsnejem usaglasavannju samoga sebe....njegov glas glas su zvona ANDJELA a dela SLIKANA I PISANA tonovima I glasom ISTOG.......neka Ti je vecna slava;pokoj duse I lebdi polavetnilom naseh neba...................ziveces u delima svojim kao i u licnoj LJUBAVI KA SVOM SRPSKOM NARODU ne slomljenom,ne ponizenom i USPRAVNOM,,,,,,,,Ako je iko znao postojanost nasledja svoga naroda cuvati Ti si znao.....DELIMA SI GA I SACUVAO,,,,,,,,,

Neka mu je laka zemlja i pocivao u miru .

Отишао је још један мангуп.
Све их је мање и мање.
Слава му и хвала што је постојао и писао.

Зато што је се супротставио овој власти, тако смо га ретко виђали у задње време на ТВ-у! Гурнули су га под тепих. Нека им служи на част! А неки "квази-уметници" добили су више места на тв-у него он!!! Чак су у дневнику задњу вест о њему да је умро објавили уместо прву!

За неке српске песнике питам се често да ли су живи ? јер их не виђам, а пошто пишу песме против власти, за њих више нема места на тв-у.

Најбољи људи у овој земљи не могу да дођу до речи на тв-у па пишу по којекаквим интернет колумнама где једино ту смо могли да чујемо њихову реч!

Ко зна како је Момо живео у последње време, верујем тешко.

Срамота од ове државе и власти!!!

"једно поглавље у новом роману „Исповести”(СКЗ) посвећено је Радовану Караџићу. Капор се никада није одрекао свог пријатеља. У затворској ћелији у Шевенингену, поред књига Добрице Ћосића и Матије Бећковића, налазе се и књиге Моме Капора. О Хашком трибуналу није мислио ништа добро: говорио је када изручимо Ратка Младића, тражиће нам Гаврила Принципа и тако унедоглед."

http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Umro-Momo-Kapor.sr.html

Poslednja izmena:
Čoveku sa veliko Č.............Момчилу Моми Капору...........

55.

Кад већ идем, ја гледат ћу право
Иза себе да погледа *не дам*
Да не мисле да је мени жао
Већ ћу путу своме да се предам...........

А можда ће нешто да надвлада
Иза себе тајно да погледам
Па ће жеља вољу да садвлада
Што не видех, тада да сагледам........................

Кофери моји, корака нагла
са теретом мојим, врлине и мане
Паучина наде, густа ко магла
оставља дела, да нешто остане.......................

И одлазак доводи ме тамо
где састављам крајеве трајања
И да будем *ново*,нешто само
На том путу путева сазнања.......................

ZK

Широке и далеке биле ти небеске стазе на којима ћеш као и овде знати КО СИ.............МОМО КАПОР-СРБИН, који се придружио својим пријатељима по делу и самосхватању личне постојаности и припадности..пок.Лазовићу,пок.М.Павићу,Светом имену Патријарху Павлу...............................и онима иза који су вам небеске стазе утабали......................

Poslednja izmena:

Back