Preminuo Kornelije Kovač

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.932
Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini u Beogradu, piše Kurir. Kornelije Kovač srpski je kompozitor, pijanista, aranžer, koji je potekao iz muzičke porodice.

Njegov otac je bio violinista, a majka pevačica u horu opere. Brat, Mihajlo Kovač, takođe se bavio muzikom kao pevač, ali se kasnije opredelio za novinarstvo i politiku. Njegove ćerke su se takođe bavile muzikom.

Kovač je ostavio neizbrisiv trag na srpskoj muzičkoj sceni. Sarađivao je sa brojnim poznatim imenima sa estrade, kojima je komponovao vanvremenske hitove.
https://www.blic.rs/sudbine/preminu...vac-napustio-nas-je-cuveni-kompozitor/7v751s6

Ode još jedan velikan. Kompozitor mnogih nezaboravnih hitova.
 

Autor NAJVEĆIH balkanskih hitova umro u 81. godini, a uzrok je NEPOZNAT​

Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini danas u Beogradu, potvrđeno je za Kurir iz kruga porodice. Uzrok smrti za sada nije poznat.

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.
Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji.

Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine.

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.
Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju.

Osim za pozorište, filmove i televiziju, Kornelije Kovač je napisao i neke od najvećih hitova domaćih muzičkih zvezda poput Zdravka Čolića (April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica), Generacije 5 (Ti samo budi dovoljno daleko), Lepe Brene (Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije), i mnoge, mnoge druge.

Otac je tri ćerke - Aleksandre, Kristrine i Anje i sina kog je dobio u drugom braku posle smrti prve supruge Spomenke.

Kurir
***************
R.I.P. :cool:
 

Back
Top