Prelazak na ISLAM.

Ima i obrnutih slučajeva. Prelaska iz islama u hrišćanstvo. To je sasvim normalno ako si svojom slobodnom voljom i po savesti shvatio šta je istina. Ne treba niko da bude prisiljen da ostane ili napusti veru.

Evo ovaj primer. Ovaj mladić je zaista očigledno iskreno srećan u izboru pravoslavlja kao svoje religije i svaka njemu čast kad je takav.

Ja sam siguran da će ovaj Sulejman / Dušan biti i ostati bolji pravoslavac od mnogih rođenih od roditelja pravoslavnih.

U evropi je sve vise muslimana i u Srbiji je to i dalje malo cudno ali evo pogledaj npr BiH, Nemacku, Francusku, Skandinaviju imas muslimana koliko hoces, cak je u Svedskoj najpopularnije ime za decaka Muhamed
Sve u svemu islam se deli na siite i sunite, kao hriscanstvo na pravoslavce, katolike i protestante, a i moze da veruje u sta hoce i da se ne priklanja ni jednoj crkvi ja licno ne vidim poentu ovih kao vernika koji misle da su vernici zato sto poste dva puta godisnje, kad im je tesko zapale svecu, farbaju jaja na Uskrs, slave slavu i to je za njih vera, a to nema blage veze s onim sto bi trebalo
To su samo dve najvece grupe ko katolici i pravoslavci.Imaju oni i najmanje dve manje grupe od kojih je najmanje jedna radikalna i to su Salafisti.Citao sam o Ahmadijama,maltene ko krscani se zalazu za mir,priznaju Isusa,kao da se islam treba siriti znanjem,olovkom a ne macem,i zbog tako nekih stavova njih neki ne priznaju za muslimane.Ima ih u Bosnji i u Hrvatskoj.A moze da ode u Albaniju da predje u islam,da udje u Besktasi red,red vraceva,radikalnija islamska struja u kojoj je odrastao Enver Hodza pre nego je postao ateista...

Pogrešan smer je od Hrišćanstva prema bilo kojoj veri.
Ko je rođen u Hrišćanstvu, ima veliku privilegiju.

Zašto?

Hrišćanstvo je najnaprednija vera.
U njoj je čovek uzdignut na nivo usinovljenja. Čovek je pozvan da bude kao On, Bogočovek Hristos. Ukazano dostojanstvo čoveku kakvo je u Hrišćanstvu, u Islamu npr. je bitno različito. Umesto usinovljavanja, Alah čoveka poziva na upodobljavanje. Čovek u Islamu, slično kao i u Judaizmu, ima zadatak da zadovolji Božje zapovesti. Oni poste (npr. da posmatramo samo tu disciplinu), da bi ispunili Božju zapovest, i kada je ispune, smatraju da je to to što treba oni sa svoje strane da učine Bogu. Ne pitajući se o smislu posta.
A to je ''trgovački'' odnos, koji je ''po učinku'' – učinim ja tebi, učiniš ti meni.
Koji je degradiranje poimanja sveta, Boga i sebe i svog mesta i uloge.

Pogrešan smer je od Hrišćanstva prema bilo kojoj veri.
Ko je rođen u Hrišćanstvu, ima veliku privilegiju.

Zašto?

Hrišćanstvo je najnaprednija vera.
U njoj je čovek uzdignut na nivo usinovljenja. Čovek je pozvan da bude kao On, Bogočovek Hristos. Ukazano dostojanstvo čoveku kakvo je u Hrišćanstvu, u Islamu npr. je bitno različito. Umesto usinovljavanja, Alah čoveka poziva na upodobljavanje. Čovek u Islamu, slično kao i u Judaizmu, ima zadatak da zadovolji Božje zapovesti. Oni poste (npr. da posmatramo samo tu disciplinu), da bi ispunili Božju zapovest, i kada je ispune, smatraju da je to to što treba oni sa svoje strane da učine Bogu. Ne pitajući se o smislu posta.
A to je ''trgovački'' odnos, koji je ''po učinku'' – učinim ja tebi, učiniš ti meni.
Koji je degradiranje poimanja sveta, Boga i sebe i svog mesta i uloge.

Ovaj momak je očigledno iskreno srećan u pravoslavlju.

Trbuhomzborim ja mislim da ti zelis da predjes na islam jer su ti postovi, nevezani za ovu temu nekako povezani sa islamom,bosnjacima i sl.tebi se to svidja realno,okupira te,al neki sitan razlog postoji koji te koci i dal ne znam hoces da te ne pokolebamo ovde,dal da navijamo da odradis i taj odlucujuci korak.Ne znam poentu.

Uz dužno poštovanje slobode opredeljenja svakog čoveka da veruje u šta hoće,
ja ovako shvatam bitne razlike između Islama i Hrišćanstva odn. Pravoslavlja.
- Prvi priznaju Hrista kao čoveka dok ga drugi smatraju Bogom.
- Prvi ne poznaju ničije vaskrsenje dok je drugima vaskrsenje Hristovo temelj vere.
- Islam posmatra čoveka kao konzumenta svog učenja, i obraća mu se direktivno, nemoj onako – uradi ovako, nešto slično starozavetnom dekalogu. Hrišćanstvo naprotiv, zapoveda samo jedno: ljubav; poklanjajući poverenje duhu ljudskom da je sposoban da se vine u visine Duha Svetoga.
- Islam od čoveka očekuje da Boga zadovolji svojim ponašanjem i življenjem, dok ga Hrišćanstvo poziva da postane Svet kao On, i podstiče da se ponaša sinergično kao satrudnik Božji.
- Predstavu o zagrobnom životu prvi imaju kao uživanje za telo i dušu slično ovozemaljskom modelu (mladi dečaci služe hladnu limunadu zaslužnim vernicima koji sede u hladu...), dok ga drugi shvataju kao neopisivo bitisanje u blizini Božjoj.

To su samo dve najvece grupe ko katolici i pravoslavci.Imaju oni i najmanje dve manje grupe od kojih je najmanje jedna radikalna i to su Salafisti.Citao sam o Ahmadijama,maltene ko krscani se zalazu za mir,priznaju Isusa,kao da se islam treba siriti znanjem,olovkom a ne macem,i zbog tako nekih stavova njih neki ne priznaju za muslimane.Ima ih u Bosnji i u Hrvatskoj.A moze da ode u Albaniju da predje u islam,da udje u Besktasi red,red vraceva,radikalnija islamska struja u kojoj je odrastao Enver Hodza pre nego je postao ateista...
Pa postoji i kod hriscana jos podela al nije ovde tema podela heiscanstva i islama
Sto bi se prikljucivao bilo kome pogotovo Albancima

Trbuhomzborim ja mislim da ti zelis da predjes na islam jer su ti postovi, nevezani za ovu temu nekako povezani sa islamom,bosnjacima i sl.tebi se to svidja realno,okupira te,al neki sitan razlog postoji koji te koci i dal ne znam hoces da te ne pokolebamo ovde,dal da navijamo da odradis i taj odlucujuci korak.Ne znam poentu.
ubija dosadu na forumu

A kada je o razlikama vera reč,
evo kako te razlike osvedočavaju Pravoslavlje kao najispravniju veru,
i kako Bog Sam nama ljudima pokazuje da je baš ona najispravnija. Tri su koraka u tom pokazu:

Prvi je da je Hrišćanstvo religija / vera koja pripada monoteističkim religijama. Osim Hrišćanstva, Islama i Judaizma, kao jedine tri monoteističke religije, sve ostale su na ovaj ili onaj način politeističke, u kojima nema mesta za jednog Svemogućeg Boga, i samim tim su kontradiktorne.
Ovim smo sveli izbor na jednu od ove tri religije.

Druga činjenica je da ni jedan drugi utemeljivač neke religije nije vaskrsao, Samo je Hristos vaskrsao. Pokazao svoju nadmoć / svemoć / vlast nad smrću. Pokazao da je On kao Bogočovek istiniti Bog i istiniti čovek, istovremeno. Svi ostali ''bogovi'', gurui, učitelji, posvećenici, prosvetljenici, prosvetitelji, proroci, itd. su samo ljudi. Nisu vaskrsli.
Ovim smo sveli izbor na Hrišćanstvo.

Treća činjenica, kojom se iz Hrišćanstva izdvaja Pravoslavlje kao jedina istinita religija, jeste Lično Božje projavljivanje i ukazivanje koja je Hrišćanska konfesija jedina na pravom putu, kao jedini čuvar Istine. To projavljivanje se dešava svake godine, u Jerusalimu, u Hramu Hristovog groba, na veliku subotu, po Julijanskom kalendaru, i samo prilikom služenja pravoslavnog sveštenika. Čudesni plamen je ta potvrda. Plamen neće da se javi drugim konfesijama, iako su npr. Katolici probali. Isterali su Pravoslavce napolje iz hrama, ušli u hram i vršili svoju misu, i plamen se javio iznutra, kako se inače javlja svake godine, i potom prošao kroz zid hrama i zapalio sveće Pravoslavcima okupljenim oko hrama. Tako su probali još par puta i osramotili se, i više ne pokušavaju, niti ovaj plamen negde pominju. Protestanti, očekivano, nisu ni probali.
Ovim je izbor jedine istinite vere iz Hrišćanstva sužen upravo na Pravoslavlje.

Evo ovaj primer. Ovaj mladić je zaista očigledno iskreno srećan u izboru pravoslavlja kao svoje religije i svaka njemu čast kad je takav.

Ja sam siguran da će ovaj Sulejman / Dušan biti i ostati bolji pravoslavac od mnogih rođenih od roditelja pravoslavnih.

Naravno, samo je najvažnije da je došao po savesti. Ono što je neko shvatio, razumeo, došao do zaključka. I ako je svojim istraživanjem došao do zaključka to mnogo znači jer mu otvara perspektivu da ispita mnove stvari nepristrasno i napreduje dalje.

Pozdrav

@Darth Vader , sta mislis da se ti i ja damo osunetit', pa predjemo u muslimane?

sunetarnica.jpg

:per:

Autorska tema.

Rođen sam od oca Nikole i majke Nevenke
Oni su bili čvrsti komunisti i ateisti po uverenju, tako da u našoj "kući" se nikada nije znalo za "boga" izuzev onog što se zove "partija, komunizam, Tito". Krst nikada nije imao mesta u našoj kući. Odrastao sam u takvom izrazito ateističkom uverenju, pa me je upravo navedeno odvelo u JNA. Završio sam vojnu akademiju. Oženio se muslimankom koja je celog života bila religiozna po islamskom pravilu i obavljala islamske obrede. Naravno nikada mi to nije smetalo, jer sam je voleo "ko boga" tada a i danas je volim jednako i nakon 35 godina braka, tako da sam vremenom zavoleo sve njeno pa i islam. U poslednje vreme, meni je 60 godina i razmišljam o tome da život neće "večno trajati" a pošto "krst nisam upoznao" a islam mi je već 35 godina u kući, odlučio sam da svoju ljubav i ozvaničim na način da ću otići.pred hodžu i izgovoriti reći pristupanja islamu. Mislim da je tako najpoštenije i da se pokopam bez problema sa svojom suprugom na muslimanskom groblju, jer ja nemam gde da idem dalje, među hrišćane kada "krst nikada nije bio deo moga svetonazora". Znači nisam ni prvi ni poslednji, mnogo sam našao tih primera pristupanja islamu, kako na internetu, tako u u stvarnom ličnom iskustvu sa ljudima, koje poznajem ili su mi prijatelji.
Uradi to što si naumio ili šta god želiš jer nama ne pripadaš.Na stranu to što si ateista.Ima i Srba ateista.Ti ne pripadaš nama mentalno,kulturološki,karakterno.Sve je na tebi i u tebi muslimansko.Tuđin si.Evo pogledaj bilo šta pa i na kraju krajeva ovu temu.Neiskren si i kvaran.Pišeš o religiji a ne pristupaš iskreno.Po islamu je to dozvoljeno prema nevernicima.Tako i postupaš.
Nisi izneo ovde da su ti i deca islamske vere.Sramota te?
Nisi izneo da su ti zetovi islamske vere.
Da su ti unučad islamske vere.
I tako dalje.
E moj ti.
Slobodno se poturči.Naš nisi,Bog zna dali si ikada i bio.Ne značiš nam ništa.Nemamo gubitak.

Uradi to što si naumio ili šta god želiš jer nama ne pripadaš.Na stranu to što si ateista.Ima i Srba ateista.Ti ne pripadaš nama mentalno,kulturološki,karakterno.Sve je na tebi i u tebi muslimansko.Tuđin si.Evo pogledaj bilo šta pa i na kraju krajeva ovu temu.Neiskren si i kvaran.Pišeš o religiji a ne pristupaš iskreno.Po islamu je to dozvoljeno prema nevernicima.Tako i postupaš.
Nisi izneo ovde da su ti i deca islamske vere.Sramota te?
Nisi izneo da su ti zetovi islamske vere.
Da su ti unučad islamske vere.
I tako dalje.
E moj ti.
Slobodno se poturči.Naš nisi,Bog zna dali si ikada i bio.Ne značiš nam ništa.Nemamo gubitak.

Evo odmah se dobio Mahmud Bušatlija.

Back