Pregled LGBT istorije

Svaki normalan čovek se stidi Rema

Е сад, да ли свако нормалан (је ли у Гаусовом смислу?) брише странице историје које му не одговарају?!
Провери на оној страници. Има само да су нацисти прогонили оне*... нема ништа о Рему који је био декларисани хомосексуалац, и није страдао због тога (мало је историчара који би то данас рекли).

zabole me i za prve i za druge aktiviste LGBT-a, čak mi nije jasno čemu je svrha takvog pitanje.

Оно јес 10.10.10. још не спада под историју.
Само кажу да је историја учитељица живота. Не знам јесу ли активисти нешто научили.

* нов сам, па човечанско питање - јел' сме да се каже народски, оно на п..... Или мора само политички коректно?

Е сад, да ли свако нормалан (је ли у Гаусовом смислу?) брише странице историје које му не одговарају?!
Провери на оној страници. Има само да су нацисти прогонили оне*... нема ништа о Рему који је био декларисани хомосексуалац, и није страдао због тога (мало је историчара који би то данас рекли).

Оно јес 10.10.10. још не спада под историју.
Само кажу да је историја учитељица живота. Не знам јесу ли активисти нешто научили.

* нов сам, па човечанско питање - јел' сме да се каже народски, оно на п..... Или мора само политички коректно?
Boldovano - ne znam to pitaj modelatora, ja sam ih nazvao fegetima , nadam se da zbog toga neću biti kažnjen.

Što se tiče Rema, jedno od obrazloženja smaknuća Rena bilo je da je ***** i da je nađen sa dva- tri muškarca u krevetu. Naravno to je obrazloženje a ne i uzrok .

Педери, лезбејке, траџе. Ето, чисто да рашчистимо то :P

Не видим зашто се педерастија не би изучавала у овкиру историје сексуалности, или можда чак занимљивије у оквиру историје менталитета.

Педери, лезбејке, траџе. Ето, чисто да рашчистимо то :P

Не видим зашто се педерастија не би изучавала у овкиру историје сексуалности, или можда чак занимљивије у оквиру историје менталитета.

Tradža je bila trafika kad sam ja bio mali.

Očukao tradžu - nekadašnja inicijacija potrebna da se postane ministar unutrašnjih dela, nema veze sa istopolnim seksom

Ипак је боље да бирамо речи. ;)

Kad smo kod biranja reci, termin "pederastija" podrazumeva odraslog coveka koga privlace mladji decaci, koji jos nisu usli u pubertet. Termin je izveden iz staro-grckih reci παῖς (pais) "dete, decak" i ἐραστής (erastēs) "ljubitelj".
Ovo sam nasao na Wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pederasty

Ne znam kako se termin "*****" odomacio kod nas, posto izgleda da kombinuje homoseksulaizam sa pedofolijom. Inace, termin "homoseksualac" mi deluje sasvim korektan za odraslog coveka koga privlace odrasli muskarci.

E sad, vidim da "aktivisti" insistiraju na reci "homoseksualnost", posto homoseksualnost smatraju odlikom, stanjem ili osobinom a "izam" ih asocira na ideologiju. Na U92 forumu je dovoljno da upotrebis termin "homoseksualizam" da bi popio ban.

Posto homoseksualizam jeste poremecaj u rangu alkoholizma, potpuno mi je primerena upotreba "izma" jer ni za alkoholizam ne upotrebljavamo "alkoholnost" pa ne treba ni ovde.

Kad smo kod biranja reci, termin "pederastija" podrazumeva odraslog coveka koga privlace mladji decaci, koji jos nisu usli u pubertet. Termin je izveden iz staro-grckih reci παῖς (pais) "dete, decak" i ἐραστής (erastēs) "ljubitelj".
Ovo sam nasao na Wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pederasty

Ne znam kako se termin "*****" odomacio kod nas, posto izgleda da kombinuje homoseksulaizam sa pedofolijom. Inace, termin "homoseksualac" mi deluje sasvim korektan za odraslog coveka koga privlace odrasli muskarci.

E sad, vidim da "aktivisti" insistiraju na reci "homoseksualnost", posto homoseksualnost smatraju odlikom, stanjem ili osobinom a "izam" ih asocira na ideologiju. Na U92 forumu je dovoljno da upotrebis termin "homoseksualizam" da bi popio ban.

Posto homoseksualizam jeste poremecaj u rangu alkoholizma, potpuno mi je primerena upotreba "izma" jer ni za alkoholizam ne upotrebljavamo "alkoholnost" pa ne treba ni ovde.

Ово нисам знао, а и како бих када ме та тема претерано не интересује.

Ово нисам знао, а и како бих када ме та тема претерано не интересује.

Ni mene, nego sam se zainteresovao posle "Insajdera" koji se bavio navijacima, pa je autorka u isti kos sa navijacima strpala i nevladine organizacije, naravno ove "nepodobne": Dveri, 1389, Lazarevu Gardu...

Tip iz "Dveri" je upotrebio termin "pederastija", a autorka onako demokraCki pocela da sikce "Prestanite da koristite rec "pederastija" - nije civilizovano!!!" - posto "prosvecene" medijske kuce, i U92 kao njihova perjanica, sluze izmedju ostalog i da bi Srbljima odredili sta je civilizovano a sta nije.

Na U92 forumu je dovoljno da upotrebis termin "homoseksualizam" da bi popio ban.

Иди...
Зар је дотле дошло. Истина, не залазим тамо често.
Него... колико је тога било кроз историју. Мислим, да ли су и раније бранили тако слободу изражавања?! Знам да јесу у вези многих других ствари и знам како се то завршавало ;)

Ипак је боље да бирамо речи. ;)
Pederast je naziv koji je došao posredstvom Rusa jer se kod njih prihvatio u 18. veku kad su počeli sa uvođenjem stranih reči u rečnik. Potpuno je ispravno "muške" primerke zvati muželožnici ( Sveti Sava) ili adžuvani (Vuk Karadžić), ipak su to stariji i ukorenjeniji nazivi od homoseksualizma. Dajguz je pogrdna reč, to nećemo da koristimo.

U antičkoj Grčkoj su Dionizove svečanosti bile i homoseksualne i hetreoseksualne, kako ko voli. U Srednjem veku postojale su neke sekte u francuskoj, prema "Malificarumu" koje su, kad se pogase svetla (lux excinta) upražnjavale seks po sistemu ko koga zgrabi. Jedan uhoda to je opisao u svom izveštaju katoličkoj crkv i Inkvizicijii jer se slučajno zadesio kraj jednog koji ga je odmah "nabo" kroz haljinu. Mislim da je ova istorija zanimljiva jer uz homo uvek ide i hetero. De Sad je o tome dosta pisao; hoću da kažem da u istoriju razvoja ljudske seksualnosti ide i homoseksualnost. E sad da li je to "normalno" ili ne, ne ulazim u to. Takođe, glupavo je što danas LGBT pokret insistira na ekskluzivi mada se slažem sa Rozenbergom (?) koji je rekao da nema ništa nenormalnije kao tzv. normalan čovek. Evo, recimo, Ruvarac je normalan, Radić Radivoje je normalan, BB škola je normalna, Sloveni (koji???!!) su normalni....Znači, nenormalni!!

12.000. pre nove ere

Pri kraju gornjeg paleolita ljudi su počeli da ostavljaju artifakte i umetnine koji sugerišu homoeroticizam. Primeri uključuju nekoliko pećinskih crteža i stotine falusnih "štapova", među kojima je jedan isklesani dupli dildo koji izgleda kao da je služio dvema ženama za istovremenu upotrebu. Ovaj dildo je nađen u Gorge d'Enfer u današnjoj Francuskoj.

8.000 - 5.000. pre nove ere

Mogući primer homoerotike u evropskoj umetnosti u mezolitu jeste crtež u kamenu na kome je prikazana grupa žena i muškaraca koji plešu oko dve centralne muške figure sa penisima u erekciji.

2350. vek pre nove ere

Sagrađena je zajednička grobnica muškog para, Khnumhotepa i Niankhkhnuma. Veruje se da su njih dvojica bili ljubavnici, što bi ih učinilo prvim zabeleženim gej parom u istoriji.

1750. pre nove ere

U babilonskom Hamurabijevom zakoniku pominju se dvorske sluge, takozvani "girsequ", čiji je zadatak bio da seksualno opslužuju muškarce vladajuće klase.

Sumero-vavilonska "girsequ" je obično prevođena kao evnuh. U prevodu na srpski ova reč je prevedena kao "favorit". Girsequ se pominje u članovima 187, 192 i 193. U istim članovima pominje se i reč "salzikrum", koja je složenica: muškarac-žena i kojom se možda označavala lezbejka.

Hamurabijev zakonik je "muškoj ženi" davao veća prava pri nasleđivanju nego drugim ženama (od 178. člana).U srpskom prevodu salzikrum je prevedena kao "javna ženska"

630. pne.

Rođena je Sapfo prva poznata lezbejka u istoriji, čija je ljubav prema devojkama slavljena kao Sokratova ljubav prema dečacima. Vodila je školu za devojke na ostrvu Lezbosu, iz čijeg imena je izveden današnji termin „lezbejka“.

600. pne.

Zapisi iz Tere – na ostrvu Tera (danas Santorini) pronađeni su natpisi na zidu koji datiraju iz 7. ili 6. veka pre nove ere. Ovi grafiti sadrže veoma direktno izrečena svedočanstva o seksualnim odnosima. Neki od njih glase: "Pidipiad je imao seks", "Timagor, Emferes i ja smo imali seks", "Krimon je imao seks sa Amocionom ovde", "Pored Delfiniona† Krimon je ovde imao seks sa dečakom, bratom Batiklea".

514. pne.

Ljubavni par, Harmodije i Aristogiton ubili atinskog tiranina, Hiparha. "Tiranoubice", kako ih je narod kasnije zvao, slavljeni su kao oslobodioci, a njihove statue bile su podignute na atinskom trgu.

2015.
Iskorenjeni u potpunosti,ustvari sa nekoliko živih primeraka koji se koriste u zoo vrtovima.

LGBT populacija jeste mala, ispod 1% sveukupnog stanovništva, ali imaju jake intelektualne predstavnike, političare na funkcijama diljem Evrope i oni sprovode vlastitu misiju ne bi li, od strane heteroseksualaca bili posmatrani kao jednake tj. normalne osobe iako im je spolni nagon ukrivo upravljen. Istorija LGBT pokreta (zanimljivo, pokret!) je već napisana imože se naći na netu. E sad, ako bi se pisala istorija LGBT pokreta u Srbiji za to je najmerodavniji Jovan Ćirilov i uopšte ljudi oko teatra jer su tu pripadnici LGBT pokreta najkoncentrovaniji.

Back