NUSKMP
Zainteresovan član
- Poruka
- 474
PREFERANS
Sa nazivom ovog poglavlja je već sve rečeno, „Njegovo Visočanstvo Preferans“.Ako je Bridž „nekrunisani Kralj“ igara sa kartama,Preferans sigurno dolazi,odmah iza njega.Iako oficijalno za korak zaostaje,veliki je broj teoretičara i ljubitelja kartanja,koji Preferans smatraju najzanimljivijom,najatraktivnijom i najromantičnijom igrom na Svetu.Zastupljen u mnogim književnim i likovnim umetničkim delima,on asocira na boemski život,studentske dane,prijatno druženje i zabavu,ispunjenu romantikom.Preferans je opterećen bremenom hazarda,ali čak i nesreće i tragedije,izazvane ogromnim materijalnim gubitcima,ovde se posmatraju sa određenom tolerancijom i simpatijama.
Ni o jednoj igri ne kruže tolike anegdote i pošalice,kao što je to slučaj sa Preferansom. Mnogobrojne izreke i poslovice,prisutne u svakodnevnom životu,upravo potiču iz njega,što takođe svedoči o ogromnoj popularnosti..Razlog ipak treba tražiti u njegovoj zastupljenosti među umetnicima,naučnicima,šahistima,filozofima,književnicima i mnogim drugim umnim ljudima, čije reči ostavljaju dubok trag.
U kući lekara zvoni telefon;kolege ga zovu na partiju Preferansa.
„Draga“,govori on supruzi, „Ja moram hitno u bolnicu“.
„Hitan slučaj?“
„Ja mislim da.Dva lekara se već nalaze tamo“
Sahrana preferansisti,koji je umro od infarkta,zadobijenog pri padu na „Betlu“.Malo dalje od najbližih rođaka,u povorci idu dvojica njegovih partnera.Ožalošćeni zbog gubitka dragog prijatelja,smrknuta lica ,hodaju i ćute.
„Nešto razmišljam“,prekida ćutanje jedan od njih, „Dobro je da nisi krenuo iz Karona,jer bi bilo još gore“.
U kući lekara zvoni telefon;kolege ga zovu na partiju Preferansa.
„Draga“,govori on supruzi, „Ja moram hitno u bolnicu“.
„Hitan slučaj?“
„Ja mislim da.Dva lekara se već nalaze tamo“
Sahrana preferansisti,koji je umro od infarkta,zadobijenog pri padu na „Betlu“.Malo dalje od najbližih rođaka,u povorci idu dvojica njegovih partnera.Ožalošćeni zbog gubitka dragog prijatelja,smrknuta lica ,hodaju i ćute.
„Nešto razmišljam“,prekida ćutanje jedan od njih, „Dobro je da nisi krenuo iz Karona,jer bi bilo još gore“.
Preferans je nastao početkom XIX-og Veka u Francuskoj,a vrlo brzo se širi po celom Svetu.Od samog svog nastanka,tretira se visoko intelektualnom i džentlmenskom igrom sa kartama.Krajem XIX-og Veka,postaje najpopularnija i najcenjenija društvena igra na Svetu.
Najveću zastupljenost i slavu,u to vreme ima u Rusiji.Tada ga mnogi,pa čak i Francuzi, smatraju ruskom igrom,jer je upravo tamošnja literatura i mnogobrojni Turniri najviše i učinili za njegov ogroman uspon.Rusija je praktično bila prestonica Preferansa i centar,odakle se on dalje širio i usavršavao.
Početkom XX-og Veka,formira se Savez Igrača Preferansa.I tek što je krenuo putem,na kome se danas nalazi Bridž,stiže Oktobarska Revolucija,političke promene u Rusiji,a između ostalog,postavljanje i zabrane,na bilo kakav oblik kartanja.Tako Preferans praktično ostaje obezglavljen,bez svoje matice i oslonca.Mnogi su želeli da iskoriste tu priliku,a Amerikancima to uspeva,pa u prvi plan izbacuju svoj Bridž..Ključni i prelomni trenutak je bio,kada je izvršen pritisak na francuske Preferansiste,da prihvate Bridž kao igru budućnosti.Postoje i nepotvrđeni podaci,da je Bridž upravo nastao u Rusiji i to u vreme najveće popularnosti Preferansa,kao njegova podvarijanta.
Legende i mitovi o Prefeansu se šire tokom čitavog XX-og Veka,svugde ga veoma cene i uvažavaju,ali ne postoji pokretačka snaga,koja bi pokušala da ga ozvaniči i transformiše u sportsku disciplinu.
Posle političkih promena u Rusiji,1990-e godine,Preferans se ponovo vraća na velika vrata.Odmah se organizuje KUP KREMLJA,koji okuplja igrače iz celog Sveta,a nagradni fond daleko prevazilazi sve Bridž-Turnire.Ipak,75-ogodišnja zabrana je ostavila vidne tragove.
Velika kočnica u razvoju Preferansa je, i postojanje ogromnog broja njegovih varijanti i oblika.Skoro svako geografsko područje,ima neku svoju vrstu Preferansa,a samo u Rusiji,postoje osnovnih pet vrlo rasprostranjenih vrsta i na hiljade njihovih podvarijanti.
U ovom izdanju,kao osnova je uzet „naš“ Preferans,koji je poznat u većini evropskih zemalja.U odnosu na Ruske varijante,u pitanju je potpuno drugačija igra,koja se u tamošnoj literaturi vodi pod nazivom „Hrvatski Preferans“.U drugim zemljama,koriste se nazivi: „Balkanski Preferans“, „Jadranski Preferans“, „Mediteranski Preferans“.Mi ga ovde zovemo prosto „Preferans“ i on je za nas osnovna varijanta.U daljem tekstu,opisano je još 20-ak varijanti, a one dobijaju na značaju,sa pojavom sve većeg broja Turnira međunarodnog ranga.
Pored Preferansa,poglavlje obuhvata još neke srodne igre,a koje su sve karakteristične po tome,što se igra odvija isključivo na štihove.