Predrasuda prvog utiska

Tuzni_patak

Elita
Poruka
18.247
U muzici cesto imamo taj efekat,
osoba u 10 sekundi proceni i stvori predrasudu i posle "ne cuje"tu pesmu...
Istina , tu obicno ima neke disproporcije koja je izazvala predrasudu...
Ali cesto vidim primere gde je pesma cak izuzetno dobra, ali je ta neprosecnost dovoljna da se stvori prvi utisak, smorno , nepoznato , ne catchljivo......neupecatljivo...

U muzici cesto imamo taj efekat,
osoba u 10 sekundi proceni i stvori predrasudu i posle "ne cuje"tu pesmu...
Istina , tu obicno ima neke disproporcije koja je izazvala predrasudu...
Ali cesto vidim primere gde je pesma cak izuzetno dobra, ali je ta neprosecnost dovoljna da se stvori prvi utisak, smorno , nepoznato , ne catchljivo......neupecatljivo...

PA taj efekat koji se javlja pre formiranja predrasude se zove HALO EFEKAT AHHAHAHA

I ne znam zasto si ga ogranicio samo vezano za muziku...Javlja se uvek u svim situacijama i za svakoga....
Mozda si trebao da stavis ime teme - halo efekti i predrasude u muzici i dozivljavanju zvuka???

INACE O OVOJ TEMI ZNAM BASSS PUNO I IMAM PUUUNO ISKUSTVA MOZE SE RECI DA SAM DOKTORIRAO NA TOME ALI NAZALOST NEMAM DIPLOMU DOKTORSKE DISERTACIJE IZ TE OBLASTI ZVANICNO.....

MUZICAR SAM I BAVIM SE MUZIKOM TAKO DA KAZEM TI OVO MI JE BAS BILO ZANIMLJIVO PROUCAVATI!

Eto sada si me inspirisao pa cu otvoriti jednu BAS STRUCNO PSIHOLOSKU TEMU O TOME SA SVE ISTRAZIVANJIMA.....

PA taj efekat koji se javlja pre formiranja predrasude se zove HALO EFEKAT AHHAHAHA

I ne znam zasto si ga ogranicio samo vezano za muziku...Javlja se uvek u svim situacijama i za svakoga....
Mozda si trebao da stavis ime teme - halo efekti i predrasude u muzici i dozivljavanju zvuka???

INACE O OVOJ TEMI ZNAM BASSS PUNO I IMAM PUUUNO ISKUSTVA MOZE SE RECI DA SAM DOKTORIRAO NA TOME ALI NAZALOST NEMAM DIPLOMU DOKTORSKE DISERTACIJE IZ TE OBLASTI ZVANICNO.....

MUZICAR SAM I BAVIM SE MUZIKOM TAKO DA KAZEM TI OVO MI JE BAS BILO ZANIMLJIVO PROUCAVATI!

Eto sada si me inspirisao pa cu otvoriti jednu BAS STRUCNO PSIHOLOSKU TEMU O TOME SA SVE ISTRAZIVANJIMA.....

Los prvi utisak odajes doktore...

To se moze reci, jer deca zakljucuju prostije i ispravnije od odraslih...
Ali to se moze reci samo za osobe koje nisu razvile samokritiku i samosvest...
Da pojasnim. Ja sam rob svojih nagona, svojih zelja, svog tela, svoje duse....Ali ako to postanem pre nego sto otkrijem sta me cini robom, ja nemam svesti o sebi i onda vazi da mi je prvi utisak tacniji od drugog....ali ako to ucinim tako sto napravim ceo krug spoznaje pa onda isto pustim na volju sebi, onda hteo ne hteo, postajem svestan svega sto se desava, samo sto uzivam u onome u cemu bih uzivao i da nemam pojma sta me lozi....samo sto ovog puta ostajes otvoren za sve, a ne zatvoren, volim ne volim...
To volim ne volim je cesto odraz nesigurnosti, nepoznavanja sopstvenog identiteta....pa se zato naglasava....
Sigurna osoba , samosvesna je sasvim sigurno sigurna , jer zna da nema gde da mrda...(inteligencija i obrazovanje nemaju veze sa tim, imate glupe osobe koje su svesne da su glupe i super saglasno zive sa tim, dok imate glupe koje pate sto su glupe i daju 100din za internet testove za IQ, i naravno masu nekim brojkama , genijalcima itd...)

Sigurnost neke osobe ne merite sigurnoscu iskazivanja, jer to je nalik ovom triku o tome da osoba zna u 10 sek sta je dobro i sta voli....samoubedjivanje...i totalna demagoska ili nedemagoska zatvorenost...
Isto a obrnuto, ne merite ni cvrstinu i dogmaticnost stava preko utiska sigurnosti iskazivanja, kao sto mene cesto optuzuju , a ne primecuju kako lako promenim stav, tj slozim se sa nekim ocas posla.
Ali izgleda da ton sigurnost ostaje emotivno dominantniji od neizrecenog kod reci slazem se.....trebao bih reci, slazem se pogresno sam mislio ovo i ovo...ali meni to odaje utisak da sebi i drugima naglasavam da mi je bitno sta JA radim , naglasak na JA, pa kao trazim postovanje za JA....Meni JA ne postoji kod razmisljanja....postoji kod izbora i kod odluka za JA, ali ne kod diskusija i kod razmisljanja...percepcije...sta ce mi , samo me pretvara u subjektivnu , pozudnu , ljigavstinu , bar tako cini vecini , a plus imate efekat "verovatno ce i tebi"...
Ovaj efekat "verovatno ce i tebi" je jako bitan...npr roditelji ce deci cesto zabranjivati stvari bas zbog tog efekta, npr nemoj da se mlad bacis u trgovinu gde se lako dolazi do para, pokvarice te pare...sto je u velikom procentu tacno , ali nisu svi razmisljanja da su pare moc, neki pare gledaju kao alat...sredstvo...
Narocito ako su mocni u telu , pa su jos u decijoj fazi svatili da je sve asset, tj da tebe ne diraju zato sto imas razvijeno telo , a ne zato sto su oni ok decaci...i da ne moras da se tuces da bi se odbranio vec je dovoljno da budes naizgled jak....pasivna moc je najbolja moc, jer ne kvari coveka a stiti ga...

Jednom rečju, ćutanje je zlato.

:mrgreen:

Plašim se da sam ja mnogo manje sigurna, i mnogo više dogmatična.

Mislim reć, ne plašim se; nego znam.

Verovatno je samo to nesretan razlog zašto su se skoro svi moji prvi utisci ispostavili ko tačni.

Čovek vidi ono što - siguran ko i nesiguran - hoće; mada bi ga kasniji razvoj događaja trebao razuveriti.

Ukoliko ima dovoljno pameti da uvidi grešku. I ukoliko se dogodi da stvarno bude razveren.

Evo jednog sasma dogmatičnog: ponekad si prosto u pravu.

Psst.

Da, mislim da bi svako ko za sebe kaze da su mu prvi utisci tacniji od drugih, trebao debelo da radi na sebi,jer taj je definitivno lose postavio kriterijume razmisljanja...
Nebitno sta je razlog ,zelja,pozuda,glupost,ne menjati te svoje unutrasnje algoritme (programe) je cucanje golim dupetom u trnju ili koprivama...

Znaš kako, "rad na sebi" uvek sam tumačila kroz posledice.

Jesi li ti u posedu mudrijih odgovora?

Ono, teoretičar?
Ups.

Ja sam imao srecu da ne moram da radim na sebi zbog posledica.Par puta jesam. Ako pod radom na sebi podrazumevas i prilagodjavanje vrlo ruznim nacinima ophodjenja, a trebalo bi i to da podrazumevas , tako izgleda, onda konstantno radim na sebi...
Jer ono sto ja zovem rad na sebi , to je tacna analiza sta se i zbog cega dogadja u meni, a zatim i u emotivnom prostoru drugih...
Tek kad to dobro razdelis, onda ide uzrocno posledicno....
A na kraju ide ovo uvaljivanje u blato....tj kad si sa prascima, budi prasac inace te ugazise....
To u 50% slucajeva ne moze, jer bi usvinjavanje dovelo do promena trajne prirode u mojoj psihi pa bih bio licemeran ili puritanac...rascep licnosti....a to mi se ne rizikuje, pa tada primenjujem asocijalizaciju...
Ovaj procenat zavisi od dubine spoznaje, pa je mnogo manji , ako manje spoznajes....trenutno je razlog velike razlike izmedju drustveno utemeljenog i npr drustveno funkcionalnog, ili ljudsko razumskog...kao najviseg zahteva...

U odgovoru koji sam napisao, rad na sebi obuhvata samospoznaju....ne ostalo , znaci ne kompletnu spoznaju , ako vec osoba nema iskustva i nagonske ili epigenetske reakcije u sebi.
Naravno moze i to , ali nece uticati na promenu prvog u drugi utisak...vec samo ovo navedeno...i to posredno , ne direktno...
Zene se tu obicno sprdaju i apsolutno veruju svojoj intuiciji u koju ubrajaju i polusvesno ili nesvesno zakljucivanje...
Zato i treba MZ odnosi da budu pomereni ka zastiti zena, a i da im se tako omoguci da ostanu vise emotivne...kao valjan razlog....
Ovako se one same truju , prelaze u nesto sto ne daje emotivnost kao zdravorazumsko resenje, vec kao egzibicionizam strasti, funkcionalno je bezvredno u smislu drustva, tako da ce svaki muski polozaj koji omogucava dalju emotivnu parodiju dovoditi do nazadovanja...
Ali o tome je bezveze pricati sa nekim ko nije debelo u kulturoloskim ili socioloskim vodama...jer ce se odmah uhvatiti za MZ prepucavanje i emancipaciju i nema tu nista od konstruktivnog vec prelazi sve u duel ili konflikt...

..postoji razlika izmedju objektivnog kvaliteta i nasheg (prvog ili bilo kog) utiska o nechemu..

..nash utisak nije merilo objektivnog kvaliteta, koliko god vaznosti sebi pridavali..
..kao shto ni kvalitet nije merilo nasheg utiska, koliki god poznavaoci materije bili..

..niti neshto gubi objektivni kvalitet ukoliko je nash prvi ili ukupni utisak o njemu losh,
niti mi gubimo ishta propushtajuci objektivniju analizu nechega shto je ostavilo losh utisak na nas..

..ukratko:
ukoliko je neshto podlozno uticaju nasheg prvog ili ukupnog utiska, objektivnosti nema..
..ukoliko imamo nameru da se bavimo objektivnom chinjenichnom analizom nechega, nema mesta nashim utiscima o istom..

Da, mislim da bi svako ko za sebe kaze da su mu prvi utisci tacniji od drugih, trebao debelo da radi na sebi,jer taj je definitivno lose postavio kriterijume razmisljanja...
Nebitno sta je razlog ,zelja,pozuda,glupost,ne menjati te svoje unutrasnje algoritme (programe) je cucanje golim dupetom u trnju ili koprivama...

sticanje utiska je aktivan proces..projekcije i refleksije
ako ne projektujes ne dobijas ni refleksiju..onda je taj "prvi utisak" tacan..dobijes samo tudju projekciju na svom inputu cime izostaje refleksija ka onome koji je projektovao..ispada crna rupa..zabuna ..strah ..
ljudi putem projekcije i refleksije instant nalaze druge ljude nalik sebi..

..postoji razlika izmedju objektivnog kvaliteta i nasheg (prvog ili bilo kog) utiska o nechemu..

..nash utisak nije merilo objektivnog kvaliteta, koliko god vaznosti sebi pridavali..
..kao shto ni kvalitet nije merilo nasheg utiska, koliki god poznavaoci materije bili..

..niti neshto gubi objektivni kvalitet ukoliko je nash prvi ili ukupni utisak o njemu losh,
niti mi gubimo ishta propushtajuci objektivniju analizu nechega shto je ostavilo losh utisak na nas..

..ukratko:
ukoliko je neshto podlozno uticaju nasheg prvog ili ukupnog utiska, objektivnosti nema..
..ukoliko imamo nameru da se bavimo objektivnom chinjenichnom analizom nechega, nema mesta nashim utiscima o istom..

Apsolutno,ispade previse tupim u temi.
A opet razliku izmedju prvog i drugog utiska objasni navar odmah posle ovog citiranog posta...tako da , sta reci....bravo, dva uzastopna , oba trice...

sticanje utiska je aktivan proces..projekcije i refleksije
ako ne projektujes ne dobijas ni refleksiju..onda je taj "prvi utisak" tacan..dobijes samo tudju projekciju na svom inputu cime izostaje refleksija ka onome koji je projektovao..ispada crna rupa..zabuna ..strah ..
ljudi putem projekcije i refleksije instant nalaze druge ljude nalik sebi..

Ono što projektuješ, ako uzmemo da je projekcija sada procjenjivanje drugog čovjeka, najčešće odgovara onom što si načešće susretao tako da i projekcija i refleksija mogu odgovarati samo prepoznatom, većinskom, uobičajenom tj. napamet naučenom; društveno uobičajenom modelu ...
..evo malo sf-a ...kad bi svako od nas prisustvovao, gledao, bio svjestan formiranju vlastitog ega i superega,a s tim znao i izdvojiti id,mogao bi procjeniti psihodinamiku osobe pred sobom... a zatim kad bi znao zakone ili nužnosti opstanka jedinki unutar same vrste mogao bi i poprilično tačno procjeniti prednosti, nedostatke, psihofizičke domete.. predvidjeti šta može očekivati ...

Ja sam imao srecu da ne moram da radim na sebi zbog posledica.Par puta jesam. Ako pod radom na sebi podrazumevas i prilagodjavanje vrlo ruznim nacinima ophodjenja, a trebalo bi i to da podrazumevas , tako izgleda, onda konstantno radim na sebi...
Jer ono sto ja zovem rad na sebi , to je tacna analiza sta se i zbog cega dogadja u meni, a zatim i u emotivnom prostoru drugih...
Tek kad to dobro razdelis, onda ide uzrocno posledicno....
A na kraju ide ovo uvaljivanje u blato....tj kad si sa prascima, budi prasac inace te ugazise....
To u 50% slucajeva ne moze, jer bi usvinjavanje dovelo do promena trajne prirode u mojoj psihi pa bih bio licemeran ili puritanac...rascep licnosti....a to mi se ne rizikuje, pa tada primenjujem asocijalizaciju...
Ovaj procenat zavisi od dubine spoznaje, pa je mnogo manji , ako manje spoznajes....trenutno je razlog velike razlike izmedju drustveno utemeljenog i npr drustveno funkcionalnog, ili ljudsko razumskog...kao najviseg zahteva...

U odgovoru koji sam napisao, rad na sebi obuhvata samospoznaju....ne ostalo , znaci ne kompletnu spoznaju , ako vec osoba nema iskustva i nagonske ili epigenetske reakcije u sebi.
Naravno moze i to , ali nece uticati na promenu prvog u drugi utisak...vec samo ovo navedeno...i to posredno , ne direktno...
Zene se tu obicno sprdaju i apsolutno veruju svojoj intuiciji u koju ubrajaju i polusvesno ili nesvesno zakljucivanje...
Zato i treba MZ odnosi da budu pomereni ka zastiti zena, a i da im se tako omoguci da ostanu vise emotivne...kao valjan razlog....
Ovako se one same truju , prelaze u nesto sto ne daje emotivnost kao zdravorazumsko resenje, vec kao egzibicionizam strasti, funkcionalno je bezvredno u smislu drustva, tako da ce svaki muski polozaj koji omogucava dalju emotivnu parodiju dovoditi do nazadovanja...
Ali o tome je bezveze pricati sa nekim ko nije debelo u kulturoloskim ili socioloskim vodama...jer ce se odmah uhvatiti za MZ prepucavanje i emancipaciju i nema tu nista od konstruktivnog vec prelazi sve u duel ili konflikt...

Debelo nisam u sociološkim vodama, i, znaš šta, iz ove perspektive? Fala bogu da nisam.

Govoreći o posledicama, govorila sam o posmatranju. O reakcijama i ponašanju posmatranih ljudi koji su se (istima) potvrdili sa prvom impresijom. Znaš li koliko ih je takvih bilo u mom životu?

Da se ne pobroje.

Ne palamudim o intuiciji u koju verujem manje nego bilo koje žeMsko koje sam upoznala; i u svakom slučaju manje nego većina (ljudi) doživljava da intuicija jeste.
Intuicija je pojam koji bi lepo bilo videt pametno i argumentovano obrazložen; isključujući time prekogniciju, treće oko, magiju i ženskost.

Verujem da intuicija nema veze ni sa jednom od tih stvari; i u kontekstu prve impresije uopšte ne govorim o njoj.

Ljudi polaze od fakta da nakon prvog utiska čovek momentalno kreće u korelaciju. Šta ako je slučaj drugačiji? Šta ako prvi utisak nekom ne znači ni po k...ca; nego taj sačeka da vidi drugi i treći?

Šta ako se prvi i tom prilikom najčešće dokaže?

Čak i ako ubrojim činjenicu da sam asocijalno paranoidno kopile ona niukoliko ne može uticat na fakt da su kopilad koju sam, kao prvo, kao takve doživela; kopilad najposle bila.

I, naravno, obrnuto; oni koje sam, prvi prvom susretu kao fine i tankoćutne doživela; takvi najposle ispali.

Nema tu nikakve mudrosti, mada ima, u pravu si, rada na sebi; ali, kao pravo, rada na svojoj pameti; ne intuiciji. Imalo bi smisla i na njoj, kad bi ljudi razumeli šta pojam podrazumeva. Ali, za većinu intuicija je urbani mit.

Čovekovo ponašanje pri prvom susretu; kuda i kako gleda, šta radi s dlanovima, kako drži ramena i glavu - kako je obučen, naravno; i još desetine sitnih stvari - reći će ti mnogo. Šta misli o ljudima, koliko je siguran u kontaktu s njima (a ako odaje da nije uvek ima razlog zašto nije), gde misli da je njegovo mesto u društvu, šta misli da njegova odeća i stav pokazuju - šta bi hteo da njegova odeća i ponašanje pokazuju... Stotine stvari.

Naravno, sve se to da anulirat teorijom, duhovnim rastom i većom mudrošću.

Ja sam pitanje doživela kao što doživljavam većinu; klot konkretno. Pri čem se većinom opečem, tako da to nema ama baš nikakve veze s tobom. Ti si transparentan. :D

Neke stvari su proste a pokusaji da se iskomplikuju dolaze od onih koji bi da sebe ubroje ili nekako elitizuju kroz te stvari ili pojmove....
To je ono kazes pred decom vozio sam bicikl na jedan tocak, i oni svi graju....i ja sam ,,,,i ja sam.....naravno POLA laze....druga polovina LAZE polovinu...tj jeste selo na bicikl sa jednim tockom i preslo 1 m na nizbrdici....

Tako ti je kod ljudi i kad porastu....bar ovde na forumu....ako je intuicija dobila pozitivni prizvuk talenta, eto ti intuitivaca , a ne "prividja mi se" ili lupam pa ubodem osoba....
Kod tih stvari ja obicno ne vidim potrebu da menjamo definicije koje postoje od 60tih godina...iliti tesko sam socijalisticki psiholosko orjentisan...
Kod takve intuicije mozemo govoriti o vezi sa prvim utiskom...imaju veze...
Nase dotadasnje iskustvo ima veze sa intuicijom koja je nesvesno znanje i nista vise....nepovezano u svesti jer takva osoba ne radi na povezivanju kroz svest....ono cuveno ide bezglavo dupetom napred....
Dosadasnje (gledam odnos dotadasnje i dosadasnje,sinonim ovde) iskustvo utice i na prvi utisak....uz neke dodatne stvari.....obrazovanje, oblikovanje, zelje, ali mnogo vise putanja sretnih ishoda...
Putanja sretnih ishoda se najlakse vidi kod muskaraca, srednjeg mentalnog kapaciteta...
Oni kao pocetnici tinejdzeri krenu da ispoljavaju afinitete prema odredjenim zenskim karakteristikama, osobama....ali zavisno od prolaznosti se polako presaltaju , premeste na ono sto prolazi...
Ili imaju tri vrste koje "vole" one lako prolazne, dize im ego, vrlo potrebno kod mz odnosa, one srednje kompromis izmedju onog sto im je ozbiljno i sto prolazi, i ono sto je bilo pocetno , ali im je cesto nedostizno i tu cak i uguse tu grupu....
Drugi primer je holivud...
Ako pratite ustanovljavanje novih zvezda, zatim uticaj na prolaznost u politici videcete da prolaze crte lica koje su karakteristicne za neke odlicno odigrane uloge i glumce...
Ljudi zele No1...zaboravih kako se zvao film sa al pacinom i vestackom glumicom...

E to je dobar primer prvog utiska...koji je lako podojiti i dobiti i drugi i treci....Sad polako povezujem vezu izmedju prvog i drugog utiska.....iliti ono vazno drustveno lakse je biti lep.....tj dobijas priliku koju samo trebas da opravdas, za razliku od onog koji treba i da je stvori....
Kad na poseban nacin pustim bradu, cesto cujem poznati ste mi......a ustvari asociraju me sa isusom na ikonama, zbog nekih karakteristika lica, npr uzim rastojanjem izmedju ociju od prosecnih 64...
dovoljno je 2 razlike i to ljudi intuitivno , tj nesvesno primete, ali svesno ne mogu da dokuce...

Sve je ovo sprdnja kad izreknem u srbiji , salabajzerska teorija, a na zapadu niko i ne zeli da ovako preslobodno laprda, kao posledica stila referenci i ozbiljnosti shvatanja referenci...
Da mene hvatate za svaku rec, pa i ja bih osusio pola izjava, jer ne sme se reci dok se debelo ne potvrdi...ili prihvati.....ili potvrda ili dobro plasirana prevara...Takav je danasnji svet postao...

Back