Prednosti i mane starih i novih stanova

siju i miju

Poznat
Poruka
8.157
Koje su prednosti stanova u starim zgradama iz 60-tih,70-tih godina,ili ranije izgradjenih.. ?
Visoki plafoni,kupatilo sa prozorom,wc,veliki hodnik,kuhinja i odvojene sobe od ostalih prostorija....

I koje su mane takvih stanova ?

Zatim novi stanovi,novoizgradjeni ? Prednosti i mane.

Koji se vama više dopadaju? i zašto ?

Meni se lično više svidjaju stariji stanovi,jedino što primećujem da su fasade u lošem ili očajnom izdanju.
Većina takvih stanova je na najboljim lokacijama u gradu.

Sve zavisi. Oba stana u kojima sam živela su građena 60ih. Prvi, u NS, sve ok ali bre ona zvučna izolacija....kineš u kupatilu čuje te pola komšiluka. Užas.
Ovde na NBG da komšijino kuče nekad ne zalaje u hodniku ne bih ni znala da ima živih. Milina.
Problem sa novim stanovima je uglavnom što se sve to gradi zbrda zdola.Kvalitet je očaj.

Svejedno mi je, star ili nov, samo da je u dobrom stanju ( renoviran) i da je lokacija dobra. Ja nešto i ne volim stanove one stare u centru ( sve su to lepe stare zgrade i imaju svoju čar ali se nažalost uglavnom raspadaju i sve je nekako preblizu načičkano za moj ukus, digneš roletnu pola ulice ti viri u stan). Fala neka

Prednost starih stanova je sto su uglavnom gradjeni kvalitetnije jer su imali kontrolu, nekadasnji cuveni JUS i tehnicki prijem. Gradile su ih ozbiljne firme. Meni je tako u stanu s kraja 1960-tih kada je komsiji iznad mene stan bio poplavljen (citav stan je bio pod vodom) na plafonu osvanulo 2 flekice. Kod ovih novih stanova verovatno bih imao 'nijagarine vodopade', Kod starijih stanova mana zna da bude jedino sto su kod onih bas starijih ili koji su gradjeni u to vreme kao 'socijalni i za radnicku klasu' ponekad imali slabiju izolaciju - toplotnu. Inace cini mi se da imaju bolju zvucno izolaciu od mnogih nvijih stanova. Stari stanovi po pravilu imaju parket )i to onaj pravi) dok noviji uglavnom lamelni parket a ovi najnoviji laminate...

Svejedno mi je, star ili nov, samo da je u dobrom stanju ( renoviran) i da je lokacija dobra. Ja nešto i ne volim stanove one stare u centru ( sve su to lepe stare zgrade i imaju svoju čar ali se nažalost uglavnom raspadaju i sve je nekako preblizu načičkano za moj ukus, digneš roletnu pola ulice ti viri u stan). Fala neka
Meni se svidjaju u Majke Jevrosime,ali su jako skupi.Mana je što ne postoji lift i hodnik i stepenište je dosta neuredno,neokrečeno,ali stanovi su vrlo funkcionalni i lepi.

O tome,kad podigneš roletnu,nisam ni razmišljala :)

Ja imam taj problem sa roletnama... :) Centar, uzane ulice... čim sumrak počne moraju se navlačiti roletne... sem ako nisi egzibicionista. :lol:
To mi baš jako smeta, ako ništa drugo, onda zato što sam lišena buđenja uz prve jutarnje zrake. Dobra strana je što su to uglavnom kvartovi, pa suprotna strana stana gleda u veliko dvorište sa drvećem.
Sve ostalo, solidno. Ne bih menjala.

Moja je zgrada građena 1953. Spoljni zid cigla 50 cm. Odlična toplotna izolacija. (Naročito sada kada sam zamenio prozore.)
Prema susednim stanovima su tanki zidovi - sve se čuje. Srećom trenutno sam sam u prizemlju jer su susedni stanovi nenaseljeni.
Visina je ista kao i u novim zgradama. Srećom je prizemlje malo više. (Za desetak cm.)
Bio je nefunkcionalan ali sam uspeo da ga preinačim. (Opet zato što je prizemlje! Na spratovima ne bi bilo moguće.) Sada je jako funkcionalan. (Bar se meni dopada!:D)
Parket je bio kao nov. Čist kao suza! Nažalost, morao sam da ga dignem da bih ispod patosa stavio toplotnu izolaciju. Sada imam laminat.:(
Stepenište je prostrano.
Još kada bi se stanari složili da sredimo ulazna vrata jer su baš ružna ...:(

Poslednja izmena:

Back