Prednosti i mane kupovine novo vs korisceno

Nov auto miran si 5-6 godina do velikog servisa a polovan ti je mačka u džaku naročito ti dizeli. Obično se uvoze kod nas pred veliki servis i kada rikne plivajući tj počne da malo trese. Onda naši prevaranti odštampaju lažnu knjižicu sa tek urađenim velikim servisom, smanje kilometražu, operu auto sonom kiselinom i čekaju soma da zagrize.
Računaj odmah 1000 evra izdatak za polovnjaka ili čekaj da pukne kaiš i prezupči.

Posle toga ti ide servis kočnica i svega ostalog, dizni pumpi itd.

Uglavnom za polovnog dizelaša treba ti vreća para.

O potrošnji da i ne pričamo, po gradu troši i preko 10 litara dizela.

Mario, mani se gluposti, iole normalan vozač s tim 1,6 dizelom neće potrošiti ni 7 litara u gradu. Tipo s dizelom košta više od 12 - 13k, a Stepway sa dizelašem ni ne postoji. I tu onda dolazimo do stvari za poređenje. Kupac pomenutog polovnjaka će dati manje za gorivo, a i servisi će mu svakako biti jeftiniji nego kod klepatorskih ovlašćenih servisa u koje moraju ići vlasnici novih kola. S druge strane vlasnik polovnjaka će morati da se suoči sa činjenicom da su neki delovi već dotrajali i da popravka može biti skupa.
Trenutno u račun ulazi i činjenica da će onaj ko sad naruči Tipa ili Dačiju čekati na auto do godinu dana, a polovnjak ima odmah. Dakle @tropoli ja sam ti izneo kako stvari stoje, a odluka je tvoja. Srećno!

Nov auto, garancija 5 godina, nemaš popravki, platiš više mali servis ali to su ti jedina ulaganja uz gume(ako na akciji nije i dodatni set išao) u zavisnosti kako voziš pločice jedanput ili dvaput za tih 5 godina.
Posle 5 godina aktiviraš kasko za ogrebotine,sačekaš sajam, ideš staro za novo, popusti.... i imaš opet nova kola i nije te opet briga 5 godina.

Sad ako baš želiš golfa ili audi a ne možeš da ga priuštiš novog onda jbg. idi na polovno
Kome su kola prevozno sredstvo a ne statusni simbol ili u nekim slučajevima i sredstvo za rad, i ima za nova, neće se vraćati na zajebanciju sa polovnim nikada.
Ja sam ušao u krug zamene i garancija i ne napuštam svojevoljno.

Nov auto, garancija 5 godina, nemaš popravki, platiš više mali servis ali to su ti jedina ulaganja uz gume(ako na akciji nije i dodatni set išao) u zavisnosti kako voziš pločice jedanput ili dvaput za tih 5 godina.
Posle 5 godina aktiviraš kasko za ogrebotine,sačekaš sajam, ideš staro za novo, popusti.... i imaš opet nova kola i nije te opet briga 5 godina.
Automobili koje je pomenuo mislim da nemaju toliku garanciju, a i ona se ne odnosi na sve. Recimo delove trapa.

Nov auto miran si 5-6 godina do velikog servisa a polovan ti je mačka u džaku naročito ti dizeli. Obično se uvoze kod nas pred veliki servis i kada rikne plivajući tj počne da malo trese. Onda naši prevaranti odštampaju lažnu knjižicu sa tek urađenim velikim servisom, smanje kilometražu, operu auto sonom kiselinom i čekaju soma da zagrize.
Računaj odmah 1000 evra izdatak za polovnjaka ili čekaj da pukne kaiš i prezupči.

Posle toga ti ide servis kočnica i svega ostalog, dizni pumpi itd.

Uglavnom za polovnog dizelaša treba ti vreća para.

O potrošnji da i ne pričamo, po gradu troši i preko 10 litara dizela.
Polovan auto je siguran, provjeren. Auto koji svi hoće, već ga je netko vozio, provjerio. A novi nikad ne znaš što možeš kupiti. Hoće li crknuti odmah čim ga izvezeš iz salona. Nakon 5 godina izgubio si preko 50% vrijednosti auta.

Da li moze neko da mi ukaze na prednosti kupovine polovog autombila npr. Golfa 6 1.6TDI sa upitnih 200k na satu cija trenutna cena je oko 6000 evra + npr. 400 evra za mali i veliki servis koji je potrebno uraditi nakon kupovine u odnosu na novi Fiat Tipo ili Stepway cija cena je oko 12000-13000 evra?
U golfu se vozis ko princ,u audiu ko car,u novim plastikanerima kao casper nevidljiv

Polovan auto je siguran, provjeren. Auto koji svi hoće, već ga je netko vozio, provjerio. A novi nikad ne znaš što možeš kupiti. Hoće li crknuti odmah čim ga izvezeš iz salona. Nakon 5 godina izgubio si preko 50% vrijednosti auta.
Prica bata zivojinovic da je od nekog filma zaradio za dve mecke i ode kupi jednu novu,usput mu su pokvari,kaze ostavio ga kod nekih ljudi u dvoristu i nikad nije otiso po njega

prednost je duplo manja cena i manji gubitak pri prodaji
Logicno,moze da izgubi 20% i ne mora ako spusti cenu i dobije set drugih felni na pr,nov ne moze da proda uopste ako mu ne legne ,jer ce svako otici i kupiti u salonu,tako dok pola para ne izgubi vozikace se,bolje 2 golfa da je uzeo i krpio s jednog na drugi bar se vozi ko covek

Da li moze neko da mi ukaze na prednosti kupovine polovog autombila npr. Golfa 6 1.6TDI sa upitnih 200k na satu cija trenutna cena je oko 6000 evra + npr. 400 evra za mali i veliki servis koji je potrebno uraditi nakon kupovine u odnosu na novi Fiat Tipo ili Stepway cija cena je oko 12000-13000 evra?
Hajde sad da budem ozbiljan. Zavisi od toga što ti treba i zašto ti treba? Patiš li na neku marku ili ne? Imaš li novaca za novi auto? Da li bi kupio auto od nekog poznatog? Možeš li ga odvesti mehaničaru na pregled? Naravno da je novo uvijek bolje, ali i polovno ima svojih prednosti. Jeftiniji je i manje gubi na vrijednosti. Koliko km radiš godišnje? Voziti ćeš ga po gradu ili van grada? Ako kupuješ od nekog poznatog ili ako je žena vozila taj auto, možda možeš razmisliti i o polovnom autu. Najbolje uzet olovku i papir i staviti prednosti jednog i drugog na papir i odlučiti u skladu s mogućnostima.

Hvala svima sto su izdvojili vreme da napisu svoje misljenje o ovoj problematici!
evo malo da dopunim prvi post

Potreban mi je automobil za prelazak 10000 km godisnje, zivim u manjem gradu koji ima 100k stanovnika i gde saobracaj nije zagusen kao u Beogradu. Kupio bih benzinca. Kupio bih nesto do 12-130000 evra, a od novih mi se trenutno svidjaju Tipo i Stepway. Ne patim od brenda, vozio bih bilo sta sto mogu da servisiram lako u mom gradu i za automobil cije delove ne moram da cekam par meeseci. Od poznanika niko ne prodaje auto, mogu ga odvesti na pregled.

prednosti kupovine novog automobila:
1. povoljan kredit, potrebno samo ucesce uz ratu oko 150 evra
2. garancija (3-5 godina)
3. nemam buducih problema sa "majstorima"
4. nemam problema sa pronalskom (obilazak raznih placeva i preprodavaca) i kupovinom automobila

mane kupovine novog automobila
1. skuplji servis u garanciji (oko 20000, kod mog majstora iz kraja placam oko 10000)
2. veci pad cene - (npr. golf 6 koji bi platio 6500 za 5 godina ce verovatno vrediti 3500, dok bi za Tipa placenog 12000 sa 50k na satu i 5 godina starog, prvi vlasnik i odrazavanog u ovlascenom servisu dobio bar 7000. Ukoliko bih ovde na golfu morao menjati plivajuci, dizne.. to jos vise smanjuje razliku novo vs staro)
3. automobil se ceka 3-6 meseci od datuma kupovine

Meni se cini da su trenutne cene polovnjaka nenormalne?! npr Fiat Tipo 2016 godiste se prodaje za oko 8000 evra sa 50-80000km na satu, a nov redizajnirani model kosta 12000 koji mogu otplacivati i na rate sa smesnom kamatom i garancijom.

Na kraju me zanima (posto bi i ja voleo da ustedim ako je to moguce i ne bacam tesko zaradjeni novac) da li postoji polovni automobil vrednosti 5-7500 evra, benzinac, ne stariji od 2010 da se trenutno isplati kupiti kao polovnjak po trenutnim cenama na sajtu Polovni Automobili. Da je best buy, ne patim od brenda. Gde je greska u mom razmisljanju o trenutnoj neisplativosti polovnjaka?

Hvala svima sto su izdvojili vreme da napisu svoje misljenje o ovoj problematici!

Potreban mi je automobil za prelazak 10000 km godisnje, zivim u manjem gradu koji ima 100k stanovnika i gde saobracaj nije zagusen kao u Beogradu. Kupio bih benzinca. Kupio bih nesto do 12-130000 evra, a od novih mi se trenutno svidjaju Tipo i Stepway. Ne patim od brenda, vozio bih bilo sta sto mogu da servisiram lako u mom gradu i za automobil cije delove ne moram da cekam par meeseci. Od poznanika niko ne prodaje auto, mogu ga odvesti na pregled.

4. nemam problema sa pronalskom (obilazak raznih placeva i preprodavaca) i kupovinom automobila

1. skuplji servis u garanciji (oko 20000, kod mog majstora iz kraja placam oko 10000)
2. veci pad cene - (npr. golf 6 koji bi platio 6500 za 5 godina ce verovatno vrediti 3500, dok bi za Tipa placenog 12000 sa 50k na satu i 5 godina starog, prvi vlasnik i odrazavanog u ovlascenom servisu dobio bar 7000. Ukoliko bih ovde na golfu morao menjati plivajuci, dizne.. to jos vise smanjuje razliku novo vs staro)

Meni se cini da su trenutne cene polovnjaka nenormalne?! npr Fiat Tipo 2016 godiste se prodaje za oko 8000 evra sa 50-80000km na satu, a nov redizajnirani model kosta 12000 koji mogu otplacivati i na rate sa smesnom kamatom i garancijom.

Na kraju me zanima (posto bi i ja voleo da ustedim ako je to moguce i ne bacam tesko zaradjeni novac) da li postoji polovni automobil vrednosti 5-7500 evra, benzinac, ne stariji od 2010 da se trenutno isplati kupiti kao polovnjak po trenutnim cenama na sajtu Polovni Automobili. Da je best buy, ne patim od brenda. Gde je greska u mom razmisljanju o trenutnoj neisplativosti polovnjaka?
Ja da sam bio pri jacem kesu uzeo bih Golfa 5 1.6 benzinca ne fsi ,ali zadnje serije su 2008 -2009 odlican auto.

85431E14-6552-4403-AE69-FCDC7870EDA1.png

Evo ti jedan model 2008

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/17097922/volkswagen-golf-5-16-8v

Opet, za što će tebi služiti taj auto? Koliko će se osoba voziti u njemu (obitelj ili ne). Voziti ćeš ga većinom po gradu ili kuda? Misliš li ga duže držati kod sebe ili ga prodavati?
Ja sam prošle godine na ljeto kupio polovnu Opel Merivu i oduševio se tim konceptom vozila (MPV). Teško da bih ikad više kupio "obični" auto. Moraš sve sam vidjeti.

Ili možda ovako nešto:
https://www.neostar.com/hr/vw-golf-1-6-tdi-bmt-comfortline-98

Sta se ceka od 3-6 meseci?
Ja sam kupio punoletan audi,to je toliko smesno odrzavanje da kosta kao duplo mladja fiat chroma koju vozi prijatelj ili kao sto me kosta odrzavanje bajsa,cak su paknovi za audija jeftiniji nego za bajs,jedini problem koji imam a imao bih sa bilo kojim autom je naci dobrog i normalnog majstora,za 3 godine sam presao oko 60 000,znaci oko 20 000 godisnje,sto se mene tice mogu da ga poklonim,platio sam ga 3150,sa alu 18icama,dvdem,tako da je to minus 500€ i minus ugradjen plin i atest na 5 godina,jos 500€ dole,znaci 2000 i nesto € realno,kilometraza me ne opterecuje,sve sto sam zamenio kazu da traje bas oko 200 000 koliko i pise,kao sto sam pretpostavljao da je neka glupost pravila plinu problem tako je i bilo,razvodna plastika 3 creva od 2200din,koju niko nije konstatovao dok nije pukla a bila naceta dve godine,sa dobrim majstorom mozes da kupis auto star 30 godina

1.6 8v takav isti motor je imao moj drugar u golfu 2 :hahaha:

Uglavnom novo je novo, ja sam kupio za po gradu, evo na satu ima 67.000 km sem malih servisa i jednom promene svećica i kočionog ulja ništa više.

A ti ako uzmeš golfa dizel polovnog koja je šansa da prođeš EKO test koji je odložen trenutno na tehničkom? Evo ni @dule021 više ne preprodaje dizele pa ti sad vidi šta ćeš.

A taj tdi ima i dp filter hehe :mrgreen:

Uglavnom kupovinom novog automobila miran si barem 10 godina ne kupuješ golfa koji ima sada pola miliona vraćenih na 123.456 km.

I gledaj samo četvorocilindrične agregate u novim automobilima. Ništa turbo mikseri batali to.

I kada je neka akcija ne čeka se auto jer imaju lager max 15 dana. Ja sam čekao nedelju dana na nov auto.

Imaš i kiu daju 7 god garancije.

Uglavnom novo je novo, ja sam kupio za po gradu, evo na satu ima 67.000 km sem malih servisa i jednom promene svećica i kočionog ulja ništa više.

A ti ako uzmeš golfa dizel polovnog koja je šansa da prođeš EKO test koji je odložen trenutno na tehničkom? Evo ni @dule021 više ne preprodaje dizele pa ti sad vidi šta ćeš.

Uglavnom kupovinom novog automobila miran si barem 10 godina ne kupuješ golfa koji ima sada pola miliona vraćenih na 123.456 km.

I gledaj samo četvorocilindrične agregate u novim automobilima. Ništa turbo mikseri batali to.

I kada je neka akcija ne čeka se auto jer imaju lager max 15 dana. Ja sam čekao nedelju dana na nov auto.

IMAš i KIU daju
Nigde veze sa tim motorom ,ovaj u 5 je njihov najbolji i najpouzdaniji benzinski motor.

https://www.automanijak.com/modeli/volkswagen/1299/volkswagen-golf-1983#gsc.tab=0

67000 km za 12 godina! 😁😂 To je 5500km godišnje. 😂
Pa kako to?

Back