Prednosti i mane električnih automobila

Moj prijatelj ima Prius i zadovoljan je sa njim, a platio ga je negde oko 10K. Imao je sitne kvarove oko elektronike ali nista krupno. Problem je sto nema puno servisa koji rade na njima.
Prius je sitan nacin rada I velicina baterija ga ne stavlja u rizicnu zovu
..problem su ovi sa baterijama od preko 70kwh koje kostsju jako puno ..Dok se to ne resi od el aitolovila neće biti nista spektakularno..tj bit ce na tih par % trzisnog kolaca ..

Moj prijatelj ima Prius i zadovoljan je sa njim, a platio ga je negde oko 10K. Imao je sitne kvarove oko elektronike ali nista krupno. Problem je sto nema puno servisa koji rade na njima.
Prius je hibrid i to je tek glupost za sebe, troši 0,5 do 1 litra manje od klasičnog gradskog automobila a koštaaaaa Po meni još veća glupost od električnih automobila. To je sve zahjebancija pa u 19. veku su pravili i vozili električne automobile sa dometom 50-100 km. A vidi danas jedva su prebacili 100 km. Ovi što imaju domet po 300-500 km su recimo 100.000 evra :hahaha:

Prius je sitan nacin rada I velicina baterija ga ne stavlja u rizicnu zovu
..problem su ovi sa baterijama od preko 70kwh koje kostsju jako puno ..Dok se to ne resi od el aitolovila neće biti nista spektakularno..tj bit ce na tih par % trzisnog kolaca ..
Cena baterije je ogroman problem, kao i radijus sa istom. Kod Tesle je cini mi se cena zamene $160 po KWH, sto je za vecinu ljudi neprihvatljivo.

Nisu to punjaci , kao sto sam mislio, za punjenje akumulatora , neki pijacari pa utaknes kod sebe u struju i punis auto.
Mocne naprave 50 do 100 kw stuje po satu , sto bi se prevelo struja po najskupljoj industrijskoj tarifi . Pa onda izcracunajte kolko kosta kilowat struje ikoliko kosta kilowat

Energy content of some fuels

1 kilogram of dry wood5,3 kwh19,0 mJ
1 kilogram of coal8,1 kwh29,3 mJ
1 cubic metre of natural gas8,8 kwh31,7 mJ
1 litre of petrol9,1 kwh32,6 mJ
1 litre of diesel-oil10,0 kwh35,9 mJ
1 kilogram of hydrogen33,6 kwh120,8 mJ
1 kilogram of -Uranium -23522,2 million kwh80,0 million mJ

Svaka cast na ovome!

Niko nece da radi na svoju stetu ..Huawei ne deli telefone dzaba vec kostaju skoro kao i ostali ... A sto se tice Kine i el automobila ni to ne fali ...
https://mg.co.uk/mg-zs-electric/

o cemu ti to prijatelju

Imaju oni telefone za svaciji dzep

Od 100e pa do 1000e sta ko hoce

Kinezi unistavaju sve sa niskim cenama i svaka im cast na tome.

Npr ja kupio zeni Xiaomi Redmi 9 telefon za 130e , telefon ubija. Ne znam sta ce ikome skuplji.

Moze li neka zapadna firma npr Apple da ponudi telefon za te pare. Pa ne moze. Prijatno dovidjenja.

Za sada je najisplativije voziti na metan. Cena 96 din kg a potrosnja odprilike 4-5 kg na 100 km. Moze jos jeftinije ko kupi kompresor za kucnu upotrebu i ima gas kod kuce. Njega onda metan samim tim i predjeni km na isti kosta jos 50% jeftinije.

Gledao sam pre neki dan VW Golf 7 TGI , 1.4 benzinski motor fabricki metan ugradjen. Boce dodju ispod podloge u gepeku, auto izuzetno komotan za Golfa mislim da nijedan do sad vise nije imao prostora pozadi sve u svemu jeftina voznja....

Polovni ovi golfovi kod nas kostaju oko 10.000e stari 4-5 godina...

Opel Zafira 2015 sa fabrickim metanom kosta 7500e.

o cemu ti to prijatelju

Imaju oni telefone za svaciji dzep

Od 100e pa do 1000e sta ko hoce

Kinezi unistavaju sve sa niskim cenama i svaka im cast na tome.

Npr ja kupio zeni Xiaomi Redmi 9 telefon za 130e , telefon ubija. Ne znam sta ce ikome skuplji.

Moze li neka zapadna firma npr Apple da ponudi telefon za te pare. Pa ne moze. Prijatno dovidjenja.
Ima I Samsung ali ako gledamo ono sto valja nisu oni nista jeftiniji..Konesko smece ne vredi kupio sam prosli Huawei mate20 pro tel ke odličan ali ima te sitne gresle koje me iritiraju kao npr Bluetooth kog moram svaki put da manuelno da povežem sa uredajima u autu..kod Samsunga sam to uradio samo jednom ..kineski prozvodi su jeftiniji ali nisu to uglacani prozvidi kakve ima Samsung i Apple.. daleko od toga

Kupiš mobilni telefon za 100 evra on radi kako treba 6 meseci i počinje da zeza, kupiš za 200 evra radi 8 meseci i počinje da baguje, kupiš za 300 radi godinu dana kako treba itd. Kinezi najveći prevaranti, koriste priliku jbg kada su samsung i ostali naduvali cene zahvaljujući bankama i ljudima debilima koji se neprestalno zadužuju za sve i svašta.

Atraktivan električni SUV-a s dosegom
većim od 500 km: Predstavljen VW ID.4

Nakon modela ID.3, njemački automobilski gigant predstavio je i električni SUV baziran na MEB platformi.

61954674-vw-id-4.jpg

Novo normalno za Volkswagen odnosi se na veliku promjenu strategije koju su najavili, a koja uključuje okretanje fokusa tvrtke prema elektromobilnosti. Temelj za vozila koja će, umjesto benzinskih i dizelskih motora, pokretati električni motori postavili su s razvojem modularne električne platforme (MEB) koja će biti u centru svih e-vozila VW Grupe

Prvi veliki korak prema zauzimanju što većeg dijela ovog tržišta njemački automobilski div napravio je s modelom ID.3, koji je nedavno predstavljen i u Hrvatskoj. Jučer su u VW-u podigli virtualnu zavjesu s još jednog električnog modela - SUV-a ID.4, od kojeg su očekivanja iznimno velika. Riječ je o, kako kažu u VW-u, globalnom modelu koji će se, osim na europskom tržištu, pojaviti i u SAD-u i na tržištima azijskih zemalja te naglašavaju kako su upravo u SAD-u i Kini vozila iz kategorije SUV trenutačno najpopularnija, a sve ih više kupuju i Europljani

VW-ova električna "četvorka" duga je 4,58 metara, a iz njemačke kompanije posebno naglašavaju prostranu i udobnu unutrašnjost te dva ekrana na središnjoj konzoli, uz koja klasične fizičke tipke nisu potrebne, kao i prtljažnik koji bi trebao zadovoljiti većinu (obiteljskih) potreba - 543 litre, a uz obaranje stražnjih naslova ta brojka raste na čak 1575 litara. Električni motor smješten je na stražnjem dijelu vozila (naknadno će se pojaviti i verzije s pogonom na sva 4 kotača) - njegova snaga iznosi 150 kW i 100 km/h može uhvatiti za 8,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Kada su električni automobili u pitanju, puno više od brzine i ubrzanja većinu potencijalnih kupaca zanimaju informacije o bateriji, punjenju i, naravno, dosegu. Te su brojke i više nego solidne. Prema službenim podacima, baterija od 77 kWh mogla bi izdržati do 520 km prije zaustavljanja na punionici. Automobil podržava brzo punjenje (do 125 kW) pa se za 30 minuta punjenja baterija može napuniti kako bi izdržala oko 320 kilometara. Za one koji imaju tu mogućnost, VW nudi i odgovarajući punjač sa zidnom kutijom koji se može instalirati npr. u garažu tako da se automobil može puniti tijekom noći.

Što se cijene tiče, osnovni model u SAD-u trebao bi stajati od oko 40 tisuća dolara, a prema Electreku, isporuka prvih modela već bi trebala krenuti krajem ove godine.

Izvor: (dnevnik.hr)

Evo kod nas u Hrvatskoj

Sve nove stambene zgrade morat će imati ovu predinstalaciju na svakom parkirnom mjestu
Hrvatska već desetak godina potiče građane na veće korištenje električnih vozila za što izdvaja ozbiljan novac, no unatoč tome udio električnih automobila na našim cestama još je simboličan – od 2,2 milijuna registriranih vozila tek je nešto više od tisuću “na struju”.
Statistika Centra za vozila Hrvatske (CVH) kaže da trenutno imamo 1343 registrirana e-automobila, 1437 električnih motocikala i 164 e-kombija/kamiona...
...Diljem Hrvatske postoji značajan broj punionica za e-vozila, ali stanari zgrada još ne mogu nemaju mogućnost spojiti vlastiti automobil na kućnu utičnicu, a i većina parkirnih mjesta nema potrebnu infrastrukturu za postavljanje punjača.
Stoga je 17. prosinca 2019. donesen novi Zakon o gradnji kojim se predviđa da parkirna mjesta u zgradi i neposredno uz nju moraju imati povučenu predinstalaciju za postavljanje punjača, a taj zakon stupio je n a snagu ovog tjedna, u srijedu 10. ožujka. U Članku 21.b Zakona o gradnji stoji:
“Za nove zgrade i zgrade koje se podvrgavaju značajnoj obnovi, a čija namjena ne uključuje stambenu, s više od deset parkirališnih mjesta, postavlja se barem jedno mjesto za punjenje te kanalska infrastruktura, to jest cijevi za električne kabele, za barem jedno od svakih pet parkirališnih mjesta, kako bi se u kasnijoj fazi omogućilo postavljanje mjesta za punjenje električnih vozila”.
Dodatno, u Članku 21.c Zakona o gradnji navodi se: “Za nove zgrade i zgrade koje se podvrgavaju značajnoj obnovi, s više od deset parkirališnih mjesta, kada je zgrada stambene namjene, odnosno druge namjene od kojih je jedna stambena, postavlja se kanalska infrastruktura, to jest cijeli za električne kabele, za svako parkirališno mjesto kako bi se u kasnijoj fazi omogućilo postavljanje mjesta za punjenje električnih vozila.“
https://www.poslovni.hr/hrvatska/uz...avezne-predinstalacije-za-e-punionice-4277312

Porsche u Rimac Automobile uložio još 70 milijuna eura
https://m.vecernji.hr/techsci/daljn...tomobile-u-iznosu-od-70-milijuna-eura-1474613

Zagreb će dobiti prvih 20 autobusa na vodik, vrijednost investicije je 25 milijuna eura

https://www.poslovni.hr/hrvatska/za...dnost-investicije-je-25-milijuna-eura-4276186
Sto na vodik ?...taj koncept nije nigde prosao ,mora da neki politcar hoce da se ogrebe za koji % .. ..kod mene u Danskoj vec kruse el autobusi ali samo gradski..mislim da je to uvedeno pre 4-5g ..

Back