Prednja vuca VS zadnja vuca

• Začetnik teme Začetnik teme . . .
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Au, sta je sve napisano :lol:

Nemam pojma sta je kod prednje vuce dosadno u voznji, kao da u svaku drugu krivinu ulecete u powerslideu ili palite gume ujutru pred prodavnicom, onako od za*ebancije.. ebiga :lol:

Nije tacno, jeftinija je zadnja. Velika je stvar bila kada je npr. Eldorado 1967. presao na prednju vucu. A pogledaj recimo koliko je automobila imalo zadnju vucu 70-ih, a koliko danas. A rekao bih da je obrnuto, tj da u preterivanju zadnja vuca prasta, jer kad se dupe otkaci motas kontru i polivas po gasu, a kod prednje...

Da nisi odrastao na Nirburgringu leba ti :lol:
Zasto bi namotavao pun i kretao pun gas? :dontunderstand: Isto kao kad bi vozio sa kvacilom stisnutim do pola, a posle se pitao zasto ti je otisla lamela. I kako je onda za po gradu ako ne smes da krenes sa namotanim volanom? Ono, polukruzna okretanja, izlasci iz malih ulica and shit.
A hit mi je ovo da su vozaci quattra sisice jer imaju veliki motor koji puno trosi :lol:

Ja sam imao dva RWD auta (Benz W116 i Sunbeam 1300) i naravno Audi koji je FWD. Sunbeam sam vozio cele prosle zime sa sve 4 letnje uzasno matore gume (*ebiga) i jedini put sam se zaglavio ispred dvorista kad su zadnji tockovi upali u kolotrag. Malo je nezgodnije krenuti sa semafora u gradu, moras bas lagano, ali osim toga - vozis najnormalnije, sve dok imas na umu u cemu si ti to. :lol:
Audi je FWD sa uzduzno postavljenim petakom koji se nalazi ispred prednje osovine, pa je dodatno pritiska. U prevodu - bas moras da budes konj da bi ga zaglavio negde. Njime zimi vozim maltene isto kao leti, naravno sve 4 gume su zimske i dobre. Sto se famoznih homokinetickih tice, to mi je bilo medju prvim ulaganjima kad sam uzeo auto, jer su lupali (a moglo je i tako da se vozi bez problema) i kostali su po 3000 dinara.

za to neznam, prvi put nesto tako cujem, znaci svi skuplji automobili koriste jeftiniju vucu????

Manje se okrece volan ???

Ja probao a probaj i ti pa ces videti da je tako a zasto je to tako objasnjenje lezi u tome sto se kod prednje vuce gde su tockovi kojima upravljas i pogonski i prilikom tog okretanja traze stalno dodavanje volana jer auto bezi iz krivine a kod zadnje vuce tockovi prate zadatu putanju i ne beze iz zadate putanje jer se vrte zadnji tockovi. Samo probas i uverices se.

Ajd sad -koliko vas koji ste izjavili trenutno vozi zadnju vucu?
A koliko nikad nije ni vozilo a kaze da je bolja?:D
Vec sam objasnjavao sta je zadnja vuca po snegu i kako je dovoljno da naidjes na malu rupu i da zavrsis van puta.Tako da ko voli da mu je zivot stalno u opasnosti i da se pravi kako je on vozac samo nek izvoli i nek vozi zadnju vucu.
Ja sam imao bar 6-7 automobila sa zadnjom vucom i kazem da je prednja sigurnija a dzakovi cementa i kojekakva gvozdja zimi tu nisu potrebna.:)

Vec sam objasnjavao sta je zadnja vuca po snegu i kako je dovoljno da naidjes na malu rupu i da zavrsis van puta.Tako da ko voli da mu je zivot stalno u opasnosti i da se pravi kako je on vozac samo nek izvoli i nek vozi zadnju vucu.
Ja sam imao bar 6-7 automobila sa zadnjom vucom i kazem da je prednja sigurnija a dzakovi cementa i kojekakva gvozdja zimi tu nisu potrebna.:)

Ja imam sa zadnjom i njega vozim zadnje tri godine i ono sto sam rekao u uvodnom postu, u ponedeljak sam presao na prednju vucu i kesa mi je u poredjenju sa zadnjom. Jednostavno ceo uzitak u voznji je nestao, jednostavno ceo osecaj je drugaciji i nije to to. . .

Uzmi auto do 1800ccm a da ima 4x4, sednu 4 čoveka od 80kg, njihov prtljag i adje se ti lepo uspentraj zimi uz Romaniju.(to može samo lada niva)
Panda nije auto, vektra je nova a 95% Srba nema para za to, Subaru je poznat po tome što je jeftiniji za održavanje od juga, oktavija je šit auto, prekopirani pasat, vozio sam se i nisam zadovoljan, imam osećaj kao da stalno idemo nizbrdo, tako se sedi u njoj, golf...pfff

za 4x4 ali pravi, da se zna za šta služi, jedini koji valja, a da je to auto su:
lada niva, svi džipovi koji imaju 4x4 ali u njih ne spadaju oni koje pravi mercedes,audi i bmw, honda, itd itd. Džipovi koji valjaju su Niva, Mitsubishi, Nissan, Toyota, Jeep...

i da, nemaš pojma, 4x4 nije isto što i integralni pogon kakav audi koristi. 4x4 imaš reduktor a kod integralnog nemaš.

p.s. kako se na integralnom kao što je kod audija kreće pod ručnom uzbrdo?
daješ gas, popuštaš kvačilo, polako spuštaš ručnu, prednji kreću a zadnji još ne... šta li se haba,a?

E sta si sve napisao. Prvo, reci mi da li si ikada posedovao automobil sa pogonom na sva 4 tocka?

Nemoj sada da raspredas o tome sta je auto, a sta nije. Rekao si da je 4x4 losiji od zadnje vuce. Vektru sa 4x4 moze svaki Srbin da kupi, jer se pravila pocetkom 90-ih. Uporedjivati jugo i subaru je glupost, nije ti to nikakav argument, jer mi pricamo o pogonu 4x4 i zadnjoj vuci, a ne o tome ko ima para za sta. Ako cemo tako i svaki auto sa zadnjom vucom (osim fikusa) je skuplji za odrzavanje od juga.

Indirektno kazes da je Mercedes G sranje. :dash:

Pominjao si dzipove i Nissan. Pogledaj donji snimak, pa mi reci gde je zavrsio Nissan Patrol, a gde je zavrsio Audi Allroad.

Mucni malo glavom.

Koji quattro imas? Kakav je za odrzavanje? Ima li nekih problema, smicalica sa njim?

Teram godinama XC 70, a quattro mi je stigao letos, 100 C4 2,8. Sto se tice quattro pogona u njemu nema tu nikakvih zajebancija, kod njega nema elektronike. 50% napred, 50% nazad i dugme za blokadu diferencijala. Takav mi je bio i 100 sport koji sam prodao pre sest godina, sit sam se navozao sa njim. Zimi se prijateljev Pajero ukopavao pored mog Audija koji je tuda prolazio lagano, pravdao se losim gumama... Moze biti, ne kazem da nije :lol: . A pre njega sam imao 200, on je jos imao staru duplu blokadu. Sa letnjim gumama izlazio zimi svuda uzbrdo, ali za nizbrdo te gume nisu bile dobra ideja (mladost - ludost).
U svakom slucaju uvek bih birao quattro pogon u bilo kojem Audiju, jer ti pruza neopisivo zadovoljstvo po snegu i nikad te nece ostaviti na cedilu.

da je dobra prednja kamioni bi imali prednju, prednja je gejevska malo, ali i ekonomicna za proizvodnju i potrosnju, sada sto nema svako pare za zadnju, ***, inace, taj fokus (prednja) je napravljen da bude ekonomican, i jeftin, a da traje, prasta greske, i za zimu je dobar, i koliko toliko da uzivas u voznji, (recimo dosta je stabillniji i bolji za krivine, upravljiviji je od golfa reno itd) ipak za uzivanje je zadnja.....
zadnja je malo izdrzljivija, ali veci potrosac, nije za svako vreme, recimo sneg, treba sper, zimske gume i ogromna skocentrisanost, nesmes da se zezas toliko, neprasta

Prva generacija fokusa je isto bila sa prednjom vucom ali u njoj sam posteno uzivao i ceo auto me je odusevio kad sam seo u njega, i to me je toliko odusevio da sam posle toga uvek gledao da ugrabim fokusa kad god smo iznamljivali kola. Sada sa ovim novim jednostavno, nema nikakvo uzivanje i bukvalno je prevozno sredstvo od tacke A do tacke B. I zbog toga sam poceo i da razmisljam sve razlike u voznji sa pogonom napred i pozadi, sta je, kako i zasto drugacije, jer sam ocekivao da me odusevi kao sto je i prvi. Jednostavno mi je neverovatno da to sto je pogon napred ili pozadi moze da toliko drasticno promeni uzitak u voznji. Ni moj svakodnevni auto, Micubisi Pajero Sport, nije nista poseban - cak sta vise najjeftiniji je (bez ikakve opreme, pogon samo pozadi, slabasan motor -samo 167 bhp naspram ovog fokusa koji ima oko 150bhp + 10 godina stariji i 120000km vise na satu) i opet toliko da ga ostavi u uzitku - ne mogu da verujem. Razlika mi je ko nebo i zemlja. . .

Ja probao a probaj i ti pa ces videti da je tako a zasto je to tako objasnjenje lezi u tome sto se kod prednje vuce gde su tockovi kojima upravljas i pogonski i prilikom tog okretanja traze stalno dodavanje volana jer auto bezi iz krivine a kod zadnje vuce tockovi prate zadatu putanju i ne beze iz zadate putanje jer se vrte zadnji tockovi. Samo probas i uverices se.

Oo majko moja,pa samo zadrzis volan,a ovamo ga ne moras tako drzati jer nema tendenciju da se vrati.

Znaci ne okrece se manje volan.

Iz mog ugla gledanja auto sa zadnjom vucom je lepse voziti po suvom putu jer ne radi se tu samo o driftu,kako su to neki naveli,nego o osecaju na volanu koji se drasticno manje okrece da bi se uslo u krivinu.
Prednja vuca svakako ima svoje prednosti po vlaznom i zaledjenom putu i moj glas ide njoj.
4x4 je najbolji i najskuplji ali dize potrosnju koja nije toliko vazna zimi ali to radi i leti kad pogon 4x4 nije potreban ljudima koji voze u urbanoj sredini.

najbolje su tu odradjeni dzipovi kao grand cherokee i nissan pathfinder

imas izbor pogona izmedju pogona na zadnjim tockovima, 4x4 pogona i 4-LO pogona sto se koristi ako se recimo negde zaglavis pa se tako zakljuca diferencijal i auto krece polako napred sa maksimalnom trakcijom i brzinom ne vecom od 10 km na sat

SUV vozila tj terenci kao sto su cherokee i pathfinder su najbolja i najuniverzalnija vozila

prvo ekstremno su udobna, zatim su i sigurna, zatim imaju jako puno prostora unutra bilo za putovanja duza reicmo more bilo za svakodnevne obaveze , zatim zimi su neprejebiva, da ne pricamo tek kad sidju sa asfalta .

jednostavno ova vozila su vrhunac auto industrije

mana ovih vozila je prvenstveno cena registracije u srbiji koja je ludacka . zatim je tu i veca potrosnja do 50% u odnosu na manja auta . trece problem je za losije vozace i parkiranje

sve u svemu ova vozila daju mogucnost najveceg izbora :)

suv put - pogon na zadnje . sneg i led van asfalta 4x4 :)

ja sam vozio i imam auta i na prednju i na zadnju vucu

zadnja vuca je bolja za suv put a prednja zimi - narocito za neiskusne vozace

ono sto je najbitnija stavka za zadnju vucu jesu kvalitetne zimske gume.

za mene je idiotizam voziti zimi auto na zadnju vucu bez zimskih guma. prednja i moze nekako mada bi ja generalno uveo da se od 15 novembra do 15 marta obavezuju ljudi da svi imaju zimske gume sve cetiri .

evo i zasto: cesto vidjate na putu da se stvori led . prvenstvena krivica za taj led su vozaci sa letnjim gumama jer se njihov tocak vrti 4-5 puta brze nego neciji ko ima zimsku gumu zbog nedostatka trakcije i samim tim tako pravi poledicu. znaci taj vozac sa letnjim ne ugrozava samo sebe vec i druge ucesnike u saobracaju.

za voznju svakog auta najbitnija stavka je - vozac i njegovo iskustvo.

Prva generacija fokusa je isto bila sa prednjom vucom ali u njoj sam posteno uzivao i ceo auto me je odusevio kad sam seo u njega, i to me je toliko odusevio da sam posle toga uvek gledao da ugrabim fokusa kad god smo iznamljivali kola. Sada sa ovim novim jednostavno, nema nikakvo uzivanje i bukvalno je prevozno sredstvo od tacke A do tacke B. I zbog toga sam poceo i da razmisljam sve razlike u voznji sa pogonom napred i pozadi, sta je, kako i zasto drugacije, jer sam ocekivao da me odusevi kao sto je i prvi. Jednostavno mi je neverovatno da to sto je pogon napred ili pozadi moze da toliko drasticno promeni uzitak u voznji. Ni moj svakodnevni auto, Micubisi Pajero Sport, nije nista poseban - cak sta vise najjeftiniji je (bez ikakve opreme, pogon samo pozadi, slabasan motor -samo 167 bhp naspram ovog fokusa koji ima oko 150bhp + 10 godina stariji i 120000km vise na satu) i opet toliko da ga ostavi u uzitku - ne mogu da verujem. Razlika mi je ko nebo i zemlja. . .
E to je probelm, ford je teo da napravi fokusa po uzoru na golf, za sva tzista isti, i sada je vesanje kao golf, malo bolje ali nije kao stari, nov je radjen i za amere i evropljane, sta ces, takvo trziste, ostalo je ostalo kao ford, polozaj vozaca, udobnos, startnost, tisina na velikim brzinama i obrtajima....
zimi zadnja vuca dobre gume i nebrini, jos ako ima sper, njemu malo fali, ako krene i prebaci tezinu nazad, bolje vuce nego prednja, jedino volan malo zeza posle, slece u krivini....

najbolje su tu odradjeni dzipovi kao grand cherokee i nissan pathfinder

imas izbor pogona izmedju pogona na zadnjim tockovima, 4x4 pogona i 4-LO pogona sto se koristi ako se recimo negde zaglavis pa se tako zakljuca diferencijal i auto krece polako napred sa maksimalnom trakcijom i brzinom ne vecom od 10 km na sat

SUV vozila tj terenci kao sto su cherokee i pathfinder su najbolja i najuniverzalnija vozila

prvo ekstremno su udobna, zatim su i sigurna, zatim imaju jako puno prostora unutra bilo za putovanja duza reicmo more bilo za svakodnevne obaveze , zatim zimi su neprejebiva, da ne pricamo tek kad sidju sa asfalta .

jednostavno ova vozila su vrhunac auto industrije

mana ovih vozila je prvenstveno cena registracije u srbiji koja je ludacka . zatim je tu i veca potrosnja do 50% u odnosu na manja auta . trece problem je za losije vozace i parkiranje

sve u svemu ova vozila daju mogucnost najveceg izbora :)

suv put - pogon na zadnje . sneg i led van asfalta 4x4 :)

Sto se tice parkinga daleko, daleko je lakse parkirati SUV nego bilo koji auto. . . Preglednost mu je bruka bolja od bilo kojeg auta (izuzev kabrioleta sa spustenim krovom, to je ipak prica za sebe), veliki spoljasni retrovizori i ako preko njih ne vidis gde se auto zavrsava samo se okrenes i vidis zadnji prozor pa imas neku predstavu gde ti je zadnji kraj i sta se desavsa, za razliku od obicnog auta kod koga najcesce iza zadnjih brava ne vidis nista vise a ni zadnji prozor ti bas i nije puno od pomoci. Isto vazi i za prednji kraj, na SUV se da videti kraj haube tako da i tu imas neku predstavu dok kod auta sve zavisi od auta do auta. . . Jedini razlog zasto ne bi dao SUV nekom losijem vozacu je jer je veci i kod udesa onom drugom moze da napravi vise stete dok je za sve ostalo mozda i bolje da ga ima. . .

E to je probelm, ford je teo da napravi fokusa po uzoru na golf, za sva tzista isti, i sada je vesanje kao golf, malo bolje ali nije kao stari, nov je radjen i za amere i evropljane, sta ces, takvo trziste, ostalo je ostalo kao ford, polozaj vozaca, udobnos, startnost, tisina na velikim brzinama i obrtajima....
zimi zadnja vuca dobre gume i nebrini, jos ako ima sper, njemu malo fali, ako krene i prebaci tezinu nazad, bolje vuce nego prednja, jedino volan malo zeza posle, slece u krivini....

Nemam ja frke za zimu, ovde kod mene nema snega i ako ima putevi se odmah zatvaraju i zabranjen saobracaj ;) Ovo sam sad postavio jer me je taj fokus posteno sk. . . kako je nikakav a onda kad sam malo bolje razmislio zakljucio sam da si skoro svi auti sa prednjom vucom sto sam vozi isto tako - nikakvi, dok su ovi sa zadnjom opet svi bili daleko bolji i OK (sem Z3). . .

Oo majko moja,pa samo zadrzis volan,a ovamo ga ne moras tako drzati jer nema tendenciju da se vrati.

Znaci ne okrece se manje volan.

Ti onda definitivno nisi vozio automobil sa zadnjom vucom jer vidim da pricas teoretski.
Logicno je da se volan okrece isto ali kad auto sa prednjom vucom skrece u krivinu njegov prednji kraj usled okretanja tockova i inercije pocne da bezi iz krivine i ti moras da dodajes volan da bi ga ispravio. Kako ne razumes?:bye:
Sta mislis zasto svi pricaju da je lepse voziti sa zadnjom vucom?
Kad ides pravo tako ti je svejedno dali je prednja ili zadnja jer tad se to ne oseti ali u krivinama je to ono sto ti pricam.

Nemam iskustva sa zadnjom vučom, ali samo da napišem ćaletovo iskustvo. Prije nekoliko godina zapado je veliki snjeg, pošto on radi u elektrodistribuciji na održavanju radio veza morao je da ode do jednog repetitora, ali nije imao vozilo. Njegova službena Kia Pride nije dovoljna, terenci koji imaju su otišli sa električarima na teren jer je bilo dosta popadalih žica i prekida. Direktor mu nađe prevoz i čovjeka koji će ga odvesti. Ćale kad je vidio da je to Ford Scorpio uhvatio se za glavu. Misleći da nema šanse da izađe jer je zadnja vuča. No pošto je vozio napunjene baterije na repetitor (jedna je otp kao kamionski akumulator), Scorpio natovaren izašao je bez problema do repetitora kroz ne očišćen snjeg. A bilo ga je otprilike 30-40 cm. No šta je fazon, čovjek je tada imao sve četiri nove Michelin zimske gume, svaka je bila 100€.

Ti onda definitivno nisi vozio automobil sa zadnjom vucom jer vidim da pricas teoretski.
Logicno je da se volan okrece isto ali kad auto sa prednjom vucom skrece u krivinu njegov prednji kraj usled okretanja tockova i inercije pocne da bezi iz krivine i ti moras da dodajes volan da bi ga ispravio. Kako ne razumes?:bye:
Sta mislis zasto svi pricaju da je lepse voziti sa zadnjom vucom?
Kad ides pravo tako ti je svejedno dali je prednja ili zadnja jer tad se to ne oseti ali u krivinama je to ono sto ti pricam.

Vozio sam Dule.
Ja pricam o normalnoj voznji svakodnevnoj voznji,a ne o driftovanju,ne o proklizavnju tockova i uletanju u krivine kao manijak.

**** te ovdje sve trkaci neki,svi ulecu u krivine slajfuju,lete..

Sreca pa vas ne srecem na drumu kako popreko izljecete iz krivina:roll:

Uopste se ne radi o takvoj voznji nego o obicnoj svakodnevnoj voznji kad ides na pijacu i vozas se normalno po gradu.
Secam se kad sam jednom presao sa prednje na zadnju vucu i ja u krivini od 90 stepeni kad ono skroz drugacije.Ni blizu jedno drugom a to je ono sto pokusavam da ti objasnim.

Back