Predmeti u osnovnoj školi?

gost 279911

Početnik
Poruka
13
Unapred se izvinjavam ako ovo nije prikladni podforum. Naime, znam da je pre 6 godina postojao predmet u nižim rezredima osnovne škole koji se zove "Svet oko nas", a sledećih godina "Priroda i društvo". Da li mi neko može objasniti kako se taj predmet stvarno zove ( danas viđam i udžbenike "Čuvari prirode" ), ili, još bolje, napiše listu svih predmeta koje pohađaju đaci nižih razreda osnovne škole? Unapred hvala, i molim bez vikipedije, jer su na njoj informacije zastarele ( nazivi predmeta stoje još od tog vremena iz kojeg predmete poznajem ).

Unapred se izvinjavam ako ovo nije prikladni podforum. Naime, znam da je pre 6 godina postojao predmet u nižim rezredima osnovne škole koji se zove "Svet oko nas", a sledećih godina "Priroda i društvo". Da li mi neko može objasniti kako se taj predmet stvarno zove ( danas viđam i udžbenike "Čuvari prirode" ), ili, još bolje, napiše listu svih predmeta koje pohađaju đaci nižih razreda osnovne škole? Unapred hvala, i molim bez vikipedije, jer su na njoj informacije zastarele ( nazivi predmeta stoje još od tog vremena iz kojeg predmete poznajem ).

svet oko nas ti je za 1. i 2. razred, u 3. i 4. je priroda i društvo.

A za šta su udžbenici "Čuvari prirode"? Izborni predmet? Da, i narodna tradicija?

Narodna tradicija je izborni predmet koliko znam samo u nižim razredima. Video sam udžbenik za valjda treći razred u Ideji dok su se udžbenici još prodavali, i to je zanimljiva knjižica koncipirana slično kao ovo izdanje knjige "Hajduci" iz one edicije sa Knjigom o džungli i Frankenštajnom, dakle puno malih sličica predmeta i načina korišćenja tih predmeta, napravljenih onim starinskim kamerama i tako to.

Čuvari prirode su takođe izborni predmet. Postoje od prvog zaključno sa šestim razredom. Imam udžbenik za četvrti razred. Obrađuju se teme vezane za životnu sredinu. Smeće treba reciklirati, drveće proizvodi kiseonik pa ga treba čuvati, i tako. Taj udžbenik je istovremeno i radna sveska (to je verovatno promenjeno ovim novim zakonom) pa se vazda nešto piše u tabelice i ucrtava u slike i tako.

Edit: i tako. :whistling:

Slusajuci malo sa strane s vremena na vreme, mislim da su ovo predmeti u prvom razredu:
1. Srpski
2. Matematika
3. Strani jezik
4. Svet oko nas
5. Muzicko
6. Likovno
7. Fizicko
8. Izborni predmet ( Cuvari prirode, Narodna tradicija, Lepo pisanje, bla ,bla...)
9. Veronauka/Gradjansko

Kad sam ja isao u prvi razred (2001.),sve je bilo neuporedivo lakse :lol:
Nismo imali strane jezike,umesto Svet oko nas smo imali prirodu i drustvo i nismo imali te izborne predmete :D
Ma mi smo imali često samo po tri časa dnevno, a verujem da bi nam ponekad stavili i dva ali ovako smo imali veliki odmor i užinu. :)
Dođeš kući i gledaš prepodnevni školski program hehe

Back