Predjama: Najveći pećinski dvorac na svetu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.241
Tu nam je pred nosom, ali nisam siguran koliko ljudi je znalo za ovo mesto? Ja prvi nisam.

pj.jpg

Predjama je jedan od najneobičnijih dvoraca na svetu, sagrađen u ušću pećinskog kompleksa na kraju doline u jugozapadnoj Sloveniji.

Postavljen na pola puta na vertikalnoj litici od 123 metra, pojavljuje se u zapisima iz 1202. godine i uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći pećinski zamak na svetu.

Sa renesansnom fasadom koja datira iz 1580-ih, reč "veličanstvena" čak i ne počinje da je opisuje.

CNN je objavio tu vest od Džona Malatronesa, putujućeg pisca i fotografa, kako sebe naziva. Video sam već nekoliko puta po blogovima a i po "meinstrim" medijima da ljudi unovčavaju svoju ljubav prema putovanju pa mi prošlo kroz glavu da bi možda mogao i ja?
Hajde,,Onda će ti sve teme biti autorske sa tvojim ličnim fotkama..
Jeeeeee...

@tema

U obližnjem selu, na groblju Žalosne Gospe, nalazise se jedna bolesna lipa.

Crkvu je oko 1450. godine osveštao tršćanski biskup, budući papa Pije II. Legenda kaže da je ova lipa zasađena na Erazmovom mezaru.

Drvo je teško oštećeno u požaru 2001. godine, ali je seljanima toliko značilo da su pozvani specijalisti, pa mu je deblo rascepljeno i popravljeno.
Još uvek ponosno opstaje, kao i sam Predjamski dvorac.

U Sloveniji ima milion interesantnih stvari da se vidi. Da ne pričam skijanje....
a nemoj...to nemoj...
ne volim skijanje z:mrgreen:

meni je sve u Sloveniji lepo...osim mora...:lol:
ali i trava je odmah zelenija kako se prodje Hrvatska....pa ta mala sela, brda...jezera...
Bled, Bohinj i okolina su mi ostala u najlepsem secanju, no valjda posto sam tamo najvise i boravila :)

Back