Pravoslavno krštenje može da izvrši pekar, lekar, apotekar...

krasuljak

Buduća legenda
Poruka
26.629
Pravoslavno krštenje može da izvrši pekar, lekar, apotekar...

Listajući vesti, naiđoh na ovaj tekst, pa me interesuje, znate li za neki ovakav slučaj?

Sveštenici krštenje nekada vrše i na samrti, a sam čin krštenja u ovoj situaciji može da izvede pekar, lekar, apotekar, mornar, policajac, svako ko je kršten po pravoslavnim obredima! Kada se priča o krštenju u pravoslavnoj veri, ljudi uglavnom misle da taj obred može da vrši isključivo svešteno lice, međutim, postoje izuzeci.
Pravoslavno krštenje može da izvrši lekar, vodeničar, auto-mehaničar, pekar, kuvar, policajac. Zapravo, svako ko je kršten po pravoslavnom obredu!

Krštenje je zapravo obred kojim čovek postaje član Crkve i samo kad izvrši ovu “svetu tajnu” ima pravo i na ostale kao što su: brak, pričešće, miropomozanje, sveštenstvo…

Za sam čin krštenja u redovnim uslovima potrebno su izvod iz matične knjige rođenih, belo platno, sveća, kum i osnovno poznavanje hrišćanske vere. Obred vrši sveštenik ili episkop u crkvi ili na nekom drugom mestu, potapanjem u vodu onoga koji želi da se krsti ili kropljenjem vodicom.

Međutim, postoje specifične situacije u kojima se odstupa od ovih pravila. Tada na scenu stupa tzv. krštenje u nuždi.
U slučaju rata, često se dešavalo da ratnik umire i ima želju da se krsti, a sveštenika nema u blizini. Tada bilo ko od vojnika može na samrti da krsti vojnika uz sledeću formulaciju:

“Krštava se sluga Božiji (ime) u ime Oca Amin, i Sina Amin i Svetoga Duha Amin, sada i uvek i kroz sve vekove. Amin!”

Takođe, postoje tragične situacije u kojima dete umire neposredno posle rođenja, a roditelji imaju želju da dete bude kršteno i sahranjeno po pravoslavnim običajima. U takvim situacijama presudni su sekundi i sveštenik ne može stići da izvrši krštenje.
Na scenu tada stupa lekar ili bilo ko od prisutnih ko je kršten i izgovara pomenutu formulaciju. Međutim, šta ako dete, pak, ostane živo?

Onda sveštenik vrši obred krštenja i govori sve ostale molitve i vrši oblivanje vodom, ali izostavlja formulaciju koju je lekar ili neko drugi već izgovorio nad detetom.

Takođe, u vremenu kada nisu postojali automobili, sveštenicima je bilo daleko da stižu do zabačenih krajeva i sela dok je neko na samrti, pa su obred krštenja vršili prisutni u tom trenutku. Oni bi svešteniku garantovali da su pravilno izgovorili formulaciju krštenja i posle toga može da se izvrši redovan obred sahrane.
Pravilo krštenja u nuždi regulisano je Crkvenim pravom i na snazi se nalazi i danas.

http://www.telegraf.rs/vesti/843885...-krstenje-moze-da-izvrsi-pekar-lekar-apotekar
Ono, ako ćemo pošteno, ni privatne časove matematike ne drže samo profesori, već studenti, inženjeri i razni poznavaoci...;)

Prvi pu čujem.
Znam da krštenje mora pop i da kum bude kršten

Mada....
Poneki popovi počeli i tu da zezaju.
Ovde imam dobrog popa
za prvu slavu došao da osvešta kolač i kuću,
dalje ću ja da nosim u crkvu.
Nije ni tražio da platim.
Ako šta častiš.

Mada ima i popova raznih.

Ti bi trebali da obidju Ostrog,
slava mu i milost,
da vide kako se rade venčanja i
krštenja.

Zbog gužve, krštenja su najčešće grupna,
jer ima mnogo za krštavanje, possebno za velike praznike.
Ne traže ništa.
Ono, ostavi se peškir, sapun...
Ako hoćeš i neki dinar.

Dobar deo sredstava za izgradnju
stvarno velepnog hrama Hristovog spasa
u Podgorici je tako skupljen.

Ovde imam dobrog popa
za prvu slavu došao da osvešta kolač i kuću,
dalje ću ja da nosim u crkvu.
Nije ni tražio da platim.
Ako šta častiš.

Nije taj pop mutav. "Koliko das" je stari trik trgovaca, tako se vise zaradi nego kada se ima cenovnik. Svako pljune bar hiljadarku, stvara se psiholoski trip kod musterije da je dobro prosao i opet zove toga kada mu trebaju kakve crkvene usluge.

Druga stvar je ta da mu i ne treba cenovnik jer "daj koliko imas" moze podmiriti njegove troskove plus dobija i preko toga od pravoslavne organizacije koja oktida deo novca gradjanima preko poreza, deo poreza se sliva u njihovu kasu a brojka svakog meseca je astronomska.

...ako naidjemo na nekog pijanca i ponudi nam lanac zlatan i vrijedan za mali novac
nije to njegovo neznanje nego situacija i 'bolest'...
...ako neko nam ponudi informaciju koja ga blamira a nama pomaže sklon je nekom samorušenju ili je samorušljiv ...
...A ako neko 'ponudi' ovako Nešto
možemo samo reći da , osim sveštenog lica i odgovornog za oblast gdje smo nema druge alternacije....
Postoji jedan preventivni slučaj
da majka u bolnici može novorodjenče krstiti ako je krštena , normalno, i to je usljed neda Bog dijete uvene
i da ne 'ode' nekršteno...a to se naziva 'Malo krštenje '
i samo je do prve mogućnosti krštenja,- 'punovažno'...

P.S.
...sve experimentišite
ali sa Vjeroispovijestima
i Nacionalnostima
nepristojno je i kvarno 'čarkati'
u ovim teško povrijedjenim krajevima Svijeta...
...ne ići na ruku onima koji jedino imaju Šićar od toga...
...:worth:

Back