Mozemo li malo da pricamo na ovu temu?
Zanima ne, ako sebe smatrate Pravoslavcem, da li je sa Vase tacke gledista reinkarnacija prihvatljiva ili ne...
Slobodno se raspisite...
Da li verovanje u reinkarnaciju smatrate gresnim cinom ili cak sektom?
E ovako....
Biblija nas uči da ova planeta ima svog Tvorca, da ima svoj početak i da će imati kraj.
Reinkarnacija veruje u večni krug, tj verovanje u nova rođenja i tako iznova. Inkarnacija se može odnositi i na biljke, životinje, insekte i sl. Npr. hinduisti veruju da smo ovaj život dobilo po zaslugama iz prošlog života.
Postoje ljudi koji pokušavaju spojiti Bibliju i verovanje u reinkarnaciju...ali to može da bude samo rezultat ne poznavanja Biblije.
Potreba čovek jeste da živi, u čoveku je utisnuta miso o večnosti...i čovek stvara razna filozofska objašnjenja, teorije, da na neki način umiri savest....reinkarnacija u čoveku stvara rešenje da smrt primi bezbolno, pa je samim tim i prihvata. Samim tim, smrt bližnjih ne treba da nas pogađa jer će oni biti inkarnirani u drguoj formi, i imati novi život.
Biblija nas uči da čovek ima ovaj život, život u kom treba da se pokaje, da se prizove pameti, život u kom treba da se izbori za spasenje, jer neće imati drugu priliku da se pokaje i prozove. Biblija kaže: "
Danas, ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca." Tvorac traži od nas da se odmah menjamo, da se pripremamo za život koji nam On nudi, život koji nam je namenio, a mi ga u početku odbili....jer nećemo imati drugu priliku da se pokajemo....a jedan pijanica nema šta da traži tamo gde nema kafana, on bi bio nesrećan...a Tvorac ne želi nikog na unesreći.
Dakle, reinkarnacija kaže da imamo bezbroj mogućnosti da se pokajemo, a Biblija kaže "danas", "sada", "odmah".
Par nelogičnosti kod reinkarnacije. Ako je ovaj svet zaista star, po Bibliji 6000god. što je najmanje od svih teorija...mnogi veruju u milijarde, zašto se onda samo izuzeci sećaju prethodnog života? Ovaj svet nije juče nastao da bi se verovalo da smo prva generacija...već po ovoj zamisli ko zna koja. Reinkarnacija navodno ima svrhu da čovek postane savršen, tako što će iz života u život učiti, učiti na greškama, da ne ponavlja greške iz prethodnog života. Zašto se onda svi ne sećaju tog prethodnog života? Ako se ja ne sećam prošlog života, koja je onda svrha reinkarnacije? Kako da napredujem ako se ne sećam grešaka koje sam već činio?
Drugi problem, ako smo mi ko zna koja reinkarnacija, zašto ne napredujemo, već imamo moralni sunovrat? Mi moralno propadamo. Mi vidimo da je sve malo onih koje zanima istina.
Zatim imamo problem u depersonalizaciji. Ako se već ne sećam prošlog života, da li sam onda to ja koji ponovo živim?
Dakle, reinkarnacija je sama po sebi nelogična...i čovek koji misli svojom glavom ne može se osloniti na nju.