DrĐorđe
Obećava
- Poruka
- 76
Može li neko malo više da mi kaže o Pravoslavcima u Albaniji?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U severnoj Albaniji ima mali broj pravoslavaca, pre svega Srba u Skadru i okolini ( par hiljada po nezvanicnim procenama, zvanicno u Albaniji ne postoje Srbi, za vreme Hodze svima su promenjena imena i prezimena i upisani su u Albance ) i samo jedan albanski fis Skrijelji koji zive na albansko-crnogorskoj granici. Srednja Albanija je kompletno muslimanska i tek na krajnjem jugu pocinje kompaktna pravoslavna zona sa gradovima Berat, valona, Korca i Djirokasto, ovde se pored pravoslavnih Albanaca nalazi i Grci i Vlasi, i jedan mali broj Makedonaca uz makedonsku granicu.
Ja sa gledao emisiju o Skrijeljima koji zive u Americi u Njujorku, oni su pravoslavci i zastitnik im je Sveti Nikola, imaju svoju crkvu posvecenu njemu. Ima ih i doseljenih islamizovanih u Raskoj oblasti al su sad '' bosnjaci '', za katolike ne znam.
Iz istog clanka: Today there are also descendants of the tribe professing the Eastern Orthodox faith. Znam sta sam video, imaju svoju crkvu u NjuJorku, pravoslavnu.
Mozda su se svi pravoslavni iselili u Ameriku a u Albaniji i Crnoj Gpri su samo ostali katolici i muslimani, davno sam to gledao ne secam se svih detalja, al ovi u NJujorku su pravoslavci definitivno, tad sam prvi put cuo za njih, tek onda sam video neke ''bosnjake'' sa tim prezimenom.
Heh, pa nisam mislio da su otisli u Ameriku u 18. vec u 20. veku, ako su se svi djuture odselili moguce je da su Albaniji ostali samo katolici i muslimani. Al postoje zasigurno u Americi, ja sam pogresio drzeci da su svi pravoslavci, ovigledno je da nisu.
nije ostao kompaktan nego je postao kompaktan zahvaljujuci prvo Autro-Ugarskoj a posle Hodzi.
heh, pa Crnogorci su se cesto borili u savezu sa katolickim Albancima protiv muslimanskh Albanaca iz Skadarskog pasaluka, pa sta tek reci o Ali-pasi Janjinskom koji je masakrirao pravoslavne Albance
( doduse i Grke ) u juznoj Albaniji i severnom Epiru. Dovoljno je spomenuti da jos na pocetku 20. veka Gege nisu smatrale Toske za isti narod sa njima sve je to u principu delo Austro-Ugarskih konzula, sjediniti Albance u i formirati njihovu naciju kako bi se stvorila jos jedna kontrateza Srbiji na Balkanu.
И Џим/Џејмс и Џон су православци. (Овај други је био православац).Intersantan je James Belushi ,on je koliko znam pravoslavac ,svojevremono je isao u Srpsku crkvu u Cikagu .
И Џим/Џејмс и Џон су православци. (Овај други је био православац).
С тим што Џим подржава независност Косова, па не знам колико је православац што се тога тиче.
Па добро, али да ли је у интересу његове вере да створи од Приштине Техеран?gleda svoj nacionalni interes, bez obzira na veru