Pravoslavci u Albaniji

U severnoj Albaniji ima mali broj pravoslavaca, pre svega Srba u Skadru i okolini ( par hiljada po nezvanicnim procenama, zvanicno u Albaniji ne postoje Srbi, za vreme Hodze svima su promenjena imena i prezimena i upisani su u Albance ) i samo jedan albanski fis Skrijelji koji zive na albansko-crnogorskoj granici. Srednja Albanija je kompletno muslimanska i tek na krajnjem jugu pocinje kompaktna pravoslavna zona sa gradovima Berat, valona, Korca i Djirokasto, ovde se pored pravoslavnih Albanaca nalazi i Grci i Vlasi, i jedan mali broj Makedonaca uz makedonsku granicu.

U severnoj Albaniji ima mali broj pravoslavaca, pre svega Srba u Skadru i okolini ( par hiljada po nezvanicnim procenama, zvanicno u Albaniji ne postoje Srbi, za vreme Hodze svima su promenjena imena i prezimena i upisani su u Albance ) i samo jedan albanski fis Skrijelji koji zive na albansko-crnogorskoj granici. Srednja Albanija je kompletno muslimanska i tek na krajnjem jugu pocinje kompaktna pravoslavna zona sa gradovima Berat, valona, Korca i Djirokasto, ovde se pored pravoslavnih Albanaca nalazi i Grci i Vlasi, i jedan mali broj Makedonaca uz makedonsku granicu.

Škrijelji nisu pravoslavni već muslimani u najvećem procentu, a ostatak su katolici....
Pravoslavaca, po poslednjem zvaničnom popisu u Albaniji ima 20%...sam jug nije kompaktan, već od Tirane ka jugu kreću pravoslavci, pomešani sa muslimanima

Ja sa gledao emisiju o Skrijeljima koji zive u Americi u Njujorku, oni su pravoslavci i zastitnik im je Sveti Nikola, imaju svoju crkvu posvecenu njemu. Ima ih i doseljenih islamizovanih u Raskoj oblasti al su sad '' bosnjaci '', za katolike ne znam.

Ja sa gledao emisiju o Skrijeljima koji zive u Americi u Njujorku, oni su pravoslavci i zastitnik im je Sveti Nikola, imaju svoju crkvu posvecenu njemu. Ima ih i doseljenih islamizovanih u Raskoj oblasti al su sad '' bosnjaci '', za katolike ne znam.

nijedan albanski fis, sjeverno od Tirane nije pravoslavan, u to budi siguran....
http://en.wikipedia.org/wiki/Skrijelj

Iz istog clanka: Today there are also descendants of the tribe professing the Eastern Orthodox faith. Znam sta sam video, imaju svoju crkvu u NjuJorku, pravoslavnu.

Da, sada pročitah ceo članak...
Možda su pojedinci prelazili u pravoslavlje kasnije, ženidbama i udajama, ne znam. Dole, u Albaniji i Crnoj Gori pravoslavnih jednostavno nema, to je moj kraj, mada bih, iskreno, voleo da grešim...

Mozda su se svi pravoslavni iselili u Ameriku a u Albaniji i Crnoj Gpri su samo ostali katolici i muslimani, davno sam to gledao ne secam se svih detalja, al ovi u NJujorku su pravoslavci definitivno, tad sam prvi put cuo za njih, tek onda sam video neke ''bosnjake'' sa tim prezimenom.

Mozda su se svi pravoslavni iselili u Ameriku a u Albaniji i Crnoj Gpri su samo ostali katolici i muslimani, davno sam to gledao ne secam se svih detalja, al ovi u NJujorku su pravoslavci definitivno, tad sam prvi put cuo za njih, tek onda sam video neke ''bosnjake'' sa tim prezimenom.

Ne, Škrijelji su ugledna muslimanska porodica albanskog porekla, koja je sada slavenizirana, govore srpskim i na popisu se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, već isključivo kao Muslimani (u smislu nacionalnosti). Islamizacija je tekla u 18. veku, tako da o nekom iseljavanju pravoslavnih nema ni govora, jer tada nije bilo pravoslavnih Škrijelja, niti je u 18. veku bilo iseljavanja iz ovih prostora u USA.

Heh, pa nisam mislio da su otisli u Ameriku u 18. vec u 20. veku, ako su se svi djuture odselili moguce je da su Albaniji ostali samo katolici i muslimani. Al postoje zasigurno u Americi, ja sam pogresio drzeci da su svi pravoslavci, ovigledno je da nisu.

Heh, pa nisam mislio da su otisli u Ameriku u 18. vec u 20. veku, ako su se svi djuture odselili moguce je da su Albaniji ostali samo katolici i muslimani. Al postoje zasigurno u Americi, ja sam pogresio drzeci da su svi pravoslavci, ovigledno je da nisu.

Moguće je da je deo koji je bio katolički negde u migraciji zastao i tu primio pravoslavnu veru i kasnije se deo te grane odselio u USA.

Bah, morao bih ici kod hipnotizera da bih se setio detalja davno sam to gledao, koliko sam skontao preselili su se iz crnogorsko-albanske pogranicne oblasti posle ili za vreme nekog od ratova dal balkanskog, prvog ili drugog svetskog ne mogu da se setim, bice da je bilo iz nekih politickih razloga. Ali odavde su otisli definitivno kao pravoslavni, nisu se sigurno u americi pokrstili.Ali u svakom slucaju u pravu si, u severnoj Albaniji nema Albanaca pravoslavaca, ovih Skrijelja pravoslavaca u Albaniji nema, samo u emigraciji.

Albanci su zanimljivi kao jedini narod starog sveta koji je ostao kompaktan i slozan bez obzira na versko opredeljenje. Svaka im cast na tome.

Inace pravoslavaca u Albaniji ima oko 20%, medjutim tu pored Albanaca, Srba i Makedonaca spada i velika Grcka manjina u Severnom Epiru (krajnjem jugu Albanije) koja je isto kao i srpska poalbanjena u vreme Enver Hodze. Albanska Pravoslavna Crkva je autokefalna.

heh, pa Crnogorci su se cesto borili u savezu sa katolickim Albancima protiv muslimanskh Albanaca iz Skadarskog pasaluka, pa sta tek reci o Ali-pasi Janjinskom koji je masakrirao pravoslavne Albance
( doduse i Grke ) u juznoj Albaniji i severnom Epiru. Dovoljno je spomenuti da jos na pocetku 20. veka Gege nisu smatrale Toske za isti narod sa njima sve je to u principu delo Austro-Ugarskih konzula, sjediniti Albance u i formirati njihovu naciju kako bi se stvorila jos jedna kontrateza Srbiji na Balkanu.

heh, pa Crnogorci su se cesto borili u savezu sa katolickim Albancima protiv muslimanskh Albanaca iz Skadarskog pasaluka, pa sta tek reci o Ali-pasi Janjinskom koji je masakrirao pravoslavne Albance
( doduse i Grke ) u juznoj Albaniji i severnom Epiru. Dovoljno je spomenuti da jos na pocetku 20. veka Gege nisu smatrale Toske za isti narod sa njima sve je to u principu delo Austro-Ugarskih konzula, sjediniti Albance u i formirati njihovu naciju kako bi se stvorila jos jedna kontrateza Srbiji na Balkanu.

Bilo je slučajeva, ali mnogo češće su se katolički Albanci borili na strani Osmanlija protiv Crnogoraca...

Pravoslavci u Albaniji imaju veliki problem sa identitetom, veliki deo njih je grčkog i cincarskog porekla, Grci ih uglavnom n epriznaju i prisvajaju ih za sebe, imaju problema oko priznavanja crkve, ona je koliko se sećam u rangu arhiepiskopije, osnovana je u Americi, i znam da je albanski arhiepiskop imao velikih problema, da je često primao pretnje smrću od strane svojh muslimasnkih sunarodnika

Intersantan je James Belushi ,on je koliko znam pravoslavac ,svojevremono je isao u Srpsku crkvu u Cikagu .
И Џим/Џејмс и Џон су православци. (Овај други је био православац).

С тим што Џим подржава независност Косова, па не знам колико је православац што се тога тиче.

Back