Pravopis

Ja nisam tinejdzer, a nisam ni neshvacen. :)

Бијо/био није ситна правописна грешка, него нешто што се зна од првог основне. Ако неко није у стању ни то да научи... Наравно да утиче на моје мишљење о њему! Стичем утисак да је лења, незаинтересована или глупа особа, мада највероватније комбинација сва три придева.

1) Bijo/bio jeste sitna pravopisna greska jer ne utice na tok razgovara kada si fokusiran na komunikaciju.

2) Cinjenica da neko u starijim godinama ne pravi razliku izmedju bijo ili bio moze a i ne mora da govori nesto sto je u datoj situaciji bitno o toj osobi. Da li govori ili ne najbolje je saznati putem razgovora, a ne putem puke obzervacije ili putem kompleksa predrasuda. Ako stices utisak da je osoba lenja ili nepismena na samu pomisao da ne vidi razliku izmedju bio i bijo onda je to dobar znak lose komunikacije.

3) Mnogo ljudi stavlja veliki znacaj na pravopis, ali to ne znaci da je znacaj pro-socijalan.

Poslednja izmena:
1) Bijo/bio jeste sitna pravopisna greska jer ne utice na tok razgovara kada si fokusiran na komunikaciju.

U toku razgovora?
Ja još nisam srela nekoga ko kaže bijo sam.
Pisanje je drugo.

2) Cinjenica da neko u starijim godinama ne pravi razliku izmedju bijo ili bio moze a i ne mora da govori nesto sto je u datoj situaciji bitno o toj osobi.

Sem činjenice da na času srpskog nije čuo neke najosnovnije stvari.

Ako stices utisak da je osoba lenja ili nepismena na samu pomisao da ne vidi razliku izmedju bio i bijo onda je to dobar znak lose komunikacije.

Ali ako ne zna da slovu j tu prosto nije mesto,
ja ni ne očekujem da zna neko kompleksnije pravilo (pravopisno).:neutral:
A iz toga mi implicira lenjost.
Ili nezainteresovanost,možemo i tako nazvati.

Ја сам стварно постала сувишна овде, поред тебе, Carol. :):)
Додала бих још нешто...
Нико није ни помињао да ступа у свађу чим неко погреши било у говору, било у писању. Али наравно да то утиче на наше мишљење о тој особи! А кад смо већ код конкретног примера, бијо је ситна грешка једино ако узимаш у обзир број слова.:lol: Да ли би се зачудио када неко не би знао који је главни град Србије, или да сабере један и један?
činjenice da na času srpskog nije čuo neke najosnovnije stvari.
као и да није прочитао ниједну књигу, ниједне новине, да је потпуно незаинтересован. Не говоримо овде о томе да ли неко зна да наброји гласовне промене које је применио, него да ли је усвојио неке основе матерњег језика. А језик служи за комуникацију, тако да свакако лоше коришћење језика има своје последице.

Poslednja izmena:
Sto ce reci, pravopis je nametnut drustvenim pritiskom. Strah od toga da ce vas neko pogresno proceniti ako ne naucite ovo ili ono pravilo je razlog zasto pravopis uziva toliki znacaj.

Medjutim, to je potpuno netacno. Ne vole svi knjige, ima dosta onih koji nisu nikada u zivotu procitali knjigu, ima onih koji su nekada znali pravopis pa su zaboravili, pa opet imaju normalnu komunikaciju i drustven zivot. Tako da sitne pravopisne greske tipa bio/bijo, jer/jel, je li/je l', pogresno koriscenje padeza ne uticu na komunikaciju i prema tome su sustinski nebitne.

Ne vole svi knjige, ima dosta onih koji nisu nikada u zivotu procitali knjigu, ima onih koji su nekada znali pravopis pa su zaboravili,
Свако бира себи пријатеље по неким критеријумима, а особа која се не занима за књиге, филмове, па и новине - тешко да може бити мој. Нисам ни ја волела, рецимо, музичко, али баш да не знам како изгледа клавир био би недостатак културе. :shock: (Надам се да је јасно да овде не говоримо о особама које су цео живот провеле у планинама, чувајући овце, и које нису имала прилику ни да науче да пишу, него о онима који су ту прилику и те како имали.)
И сумњам да неке основе могу да се забораве ако се иоле користе.

Bijo?
Mislim da su takve i slicne greke sramota, to je nesto najosnovnije. Kako bijo moze da bude sitna greska ?!
Upotreba padeza? Pa cekaj, govorimo o maternjem jeziku... Kako da, recimo, ucis strane jezike, ako ne znas da pricas sopstveni?
Ne zajedno sa galgolom me najvise uzasava, i zao mi je, ali odmah osobe koje tako pisu posmatram drugacije. Nisam ni ja savrsena, ali... To je nesto sto se uci u prvom osnovne.
I ne, pravopis nema sustinski znacaj u komunikaciji, razumeces ti coveka i ako on kaze ( napise ) - Bijo sam u skolu - ali ne, nece to biti isti utisak i ista slika. Bar meni ne.

Sve vise i vise me divi kada vidim koliki se znacaj daje pravopisu. Normalni razgovori prelaze u svadju, bezbroj rasprava o tome sta je pravilno a sta nije, retardirani argumenti koji napadaju na osnovu pravopisnih gresaka i jos mnogo toga.

Meni je poznato da je pravopis lepa stvar i da ima svoju (ma kakva bila) korist u pojedinim situacijama ali meni nije objasnjiv razlog da se zbog jednog glupog pravopisa koljemo.

Umesto da uce da komuniciraju svoja osecanja, ljudi se mlate oko glupog pravopisa.

To me rastuzuje. :(

ali ljudi se svađaju oko svega, pravopis nije izuzetak. najvatreniji su po mom iskustvu (o ovome sam već pisala) ljubi koji se ne bave naukom o jeziku, i koji svoju, laičku logiku proturaju kao paradigmu ispravnog. od toga mi se u najmanju ruku podiže kosa na glavi.

Sramota je ne znati pravopis maternjeg jezika!

uh, ja ne mislim da je sramota, to mi zvuči ko neka krilatica iz doba nastave socijal-komunizma.
pravopis se svakako ne može u celini znati. treba voditi računa kako pišemo i kako se izražavamo ako pretendujemo da nas ozbiljno shvate ozbiljni sagovornici, ali ako nešto ne znamo nije skandal, uzmeš pravopis pa pogledaš ili pitaš nekog

a akuzativ (koji označava mesto) je padež mirovanja.

ne, jedino je lokativ padež mirovanja i označava mesto (lat.locus)
akuzativ sa koristi sa glagolima kretanja uz predloge: idem na proslavu. ali uz glagole mirovanja - lokativ: sedim na stanici (lokativ)
dativ - uz glagole kretanja bez predloga: idem kući

Dobra je ideja, samo ne znam koliko izvodljiva.

Medjutim, glavni razlog zbog kojeg sam otvorio temu je verovatno obzervacija da ljudi daju vise znacaja pravopisu nego nacinu komunikacije.

tačno, tako rade mnogi, ali mnogi rade sve i svašta;
moja potreba da ispravim je čisto pedagoško-edukativna a ne sujetna - ja znam a ti ne znaš; nego: ako ja znam, ne mogu a da ne kažem da bi ti naučio (i ne treba da mi daš čokoladu, a i ne moraš da naučiš ako nećeš) - ne mislim naravno ti lično, nego bilo ko, dakle:

kad smo već na temi pravopis: opservacija

Nisi u pravu,to je tako ovde na forumu,ali u RL ljudi se ne cimaju puno oko tih stvari,pa ako neko pogresi,nije smak sveta,gotovo nikad ne ispravljam ljude, jednostavno ne smatram sebe dezurnim korektorom...

ali nije stvar u dežurnoj korekturi, mada ima i takvih slučajeva,
nego: ako ti nešto ne znaš i to nije tvoja struka, a ja znam jer je to moja struka, a ne zato što sam mega-car a ti ne, ja imam potrebu da ti ukažem na to, jer bih se u suprotnom osetila kao licemer, koji te sluša kako "grešiš" a neće da ti ukaže na to

e sad, s obzirom na to da su ljudi vrlo osetljivi na ispravke, treba biti pažljiviji, a ne nastojati da se oni osećaju kao debili zato što sticajem ovih ili onih okolnosti nešto ne znaju

ali nije stvar u dežurnoj korekturi, mada ima i takvih slučajeva,
nego: ako ti nešto ne znaš i to nije tvoja struka, a ja znam jer je to moja struka, a ne zato što sam mega-car a ti ne, ja imam potrebu da ti ukažem na to, jer bih se u suprotnom osetila kao licemer, koji te sluša kako "grešiš" a neće da ti ukaže na to

e sad, s obzirom na to da su ljudi vrlo osetljivi na ispravke, treba biti pažljiviji, a ne nastojati da se oni osećaju kao debili zato što sticajem ovih ili onih okolnosti nešto ne znaju
Živa istina, ali, zar ti nije zapalo za okce da se međ (međ ne iziskuje apostrof nakon đ :)) uvrijeđenima nađe toliko pametnjakovića koji isključivo sujetno reaguju? Pismenost je jedan od najupečatljivijih lakmus papira „civilizacijske potkovanosti“ datog podneblja. Ko se ogriješi o njen elemenatrni, osnovnoškolski nivo, ne mora diskretnom ispravkom biti upozoren na svoje bogom dato znanje. Lično ću uvijek biti pokunjen kad uvidim, ili zabunu, ili nedosljednost, ili puku grešku na koju mi neko ukaže. Ne samo u pravopisu. I ne sjećam se da je iko bio dželat prema meni kad je to radio. Strašno je da preovlađuje utipkavanje slova bez YU kvačica, kad je latinica u pitanju. To bih čak zakonom sankcionisao... svireposti mi moje. :)

Pozzz, jelizaveta ;)

Back