Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Ja sam je uglavnom koristio, kao i mnoge druge reči koje se u Srbiji manje koriste. Koristi se u tzv. zapadnoj varijanti srpskog jezika, a ta varijanta se govori već na 100 km od Beograda.
Verujem da je jedan od razloga zašto ne koristimo naše reči baš taj što ih koriste Hrvati. Imamo taj neki mazohistički poriv da se pod određenim uslovima odričemo sopstvenog. To nam se desilo sa delom naroda koji se moli drugačije, a dešava se i sa jezikom.
Hrvati su čak i uz novogovor sačuvali srpski jezik više nego mi. Govore čistiju varijantu nekadašnjeg zajedničkog jezika.
Da, govorim zarez, vrlo retko koma, a samo za pušku kažem da je zapeta. Tako sam od matere naučio, ona od svojih roditelja, a oni od predaka koji su pravili zareze na kori drveta kao prva pismena. Svi koji bi da mi ospore pravo na upotrebu reči mogu da mi se napasu muda.
Nisam siguran da razumem pitanje. Kako još može da se kaže osim ''potrebna su nam dva kombija za selidbu''?
Za zapetu i zarez savrseno se slazem s tobom pri cemu je moje skromno misljenje da svako treba da koristi tu rec bas onako kako
je cuo od matere ili uciteljice u prvom razredu osnovne.
Ne slazem se na primer da po svaku cenu treba architi varijantu jezika kojom se sluze Srbi koji zive zapadno od Drine.
Nije uobicajeno koristiti rec poriv, u Srbiji tu rec vecina ljudi nece ni razumeti. Poriv je nagon, instikt, a ovo bi pre bila
u tvom kontekstu rec osobina
Kombi, medij
Mislila sam na prvo lice mnozine, a tu je ispravno reci medija i kombija.
Ako je od kamion = kamioni, a avion,= avioni, onda je cudno sto nisu i mediji i kombiji.
Ne osporava ti niko pravo da govoris i sluzis se, pises maternjim jezikom, ali ja ti licno osporavam koriscennje izraza " voditi ovce ili mooda na ispashu"