pravo na reprodukciju

Han Pritcher

Elita
Banovan
Poruka
16.622
zena danas moze da ubije plod, da dete na usvajanje bez da snosi odgovornost (alimentacija), resi da rodi bez pristanka oca jer se radi o delu njenog tela, sve dok ne izadje napolje.

koja su prava muskaraca u ovom slucaju?
molim kolege da se drze teme, nash je ovo posao, malo muske solidarnosti a manje licnih napada.
zene, ako ste za ljudska prava i zelite da ucestvujete na ovom topiku - pa i muskarci su ljudi i imajte to u vidu, bez kokodakanja molim.

Pre nekoliko godina je bila neka rasprava u Americi da li treba dozvoliti muškarcima pravo na abortus (da mogu da se odreknu deteta i da nemaju nikakve obaveze)
Ne znam da li je u nekoj zemlji ovo dozvoljeno.

Muskarac se u zakonu po ovom pitanju koliko sam upucen uopste ne spominje osim u delu gde si duzan da izdrzavas skota.Cak je i ustav napisan diskriminatorski gde je clan 66 definisan kao Posebna zastita porodice , majke samohranog roditelja.Dakle muskarac i otac tog istog deteta se uopste ne pominje dakle po ustavu ti ne postojis a stoga i nemas nikakva prava * obaveze imas* a posledice ove izuzetno neustavne odredbe porodicnog zakona zene i advokati koji ih zastupaju obilato zloupotrebljavaju.Sudije su uglavnom zene ,porotnici takmodje, zaposleni u centrima za socijalni rad cije misljenje sud uzima kao jedino merodavno takodje su zene ,Dakle muskarci oprez i pamet u glavu ne potpisujte nista a ugovor obavezan jer kad dodje do onoga sto u preko 50 % dodje tesko li se vama ako bude po zakonu.

Muškarci i očevi su diskiminisani.

Pre nekoliko godina je bila neka rasprava u Americi da li treba dozvoliti muškarcima pravo na abortus (da mogu da se odreknu deteta i da nemaju nikakve obaveze)

rasprava i dalje traje, u kanadi postoji udruzenje za prava muskaraca kao i u americi. u kanadi pokusavaju rukama i nogama da dobiju para od drzave ili fondacija ali ne uspevaju.
problem je drzava, zna da muskarac ume da radi odgovorno i ostane i zaradi, iako zene po satu zaradjuju vise ovde. para je u pitanju za drzavu i zato je tako kako jeste. feministkinje su dobro podrzane od drzave.

Немушти језик

У некаква човека био један чобан који га је много година верно и поштено служио. Једном, идући за овцама, чује у шуми неку писку, а не знадијаше шта је. На тај глас отиде он у шуму да види шта је. Кад тамо, али се запожарило, па у пожару змија пишти. Кад чобан то види, стане да гледа шта ће змија радити, јер се око ње са свију страна било запожарило, и пожар се једнако к њој примицао. Онда змија повиче из пожара: „Чобане, забога, избави ме из ове ватре!" Онда јој чобан пружи свој штап преко ватре, а она по штапу изађе, па њему на руку, па по руци домили до врата и савије му се око врата. Кад чобан то види, нађе се у чуду, па рече змији: „Шта је то, у зао час! Ја тебе избавих, а себе погубих."

Змија му одговори: „Не бој се ништа, него ме носи кући моме оцу. Мој је отац змијињи цар." Онда јој се чобан стане молити и изговарати да не може оставити својих оваца, а змија му рече: „Не брини се нимало за овце; овцама неће бити ништа; само хајде што брже." Онда чобан пође са змијом кроз шуму и најпосле дође на једну капију која је била од самих змија. Кад дођу ту, змија на врату чобанову звизне, а змије се све одмах расплету. Онда змија рече чобану: „Кад дођемо у двор к моме оцу, он ће теби давати шта год заиштеш: сребра, злата и камења драгога, али ти не узимај ништа, него ишти немушти језик. Он ће се дуго затезати, али ће ти најпосле опет дати." У томе дођу у двор к оцу, и отац плачући запита змију: „Забога, синко, где си?"

А она му каже све по реду како је био опколио пожар и како је чобан избавио. Онда цар змијињи рече чобану: „Шта ћеш да ти дам за то што си ми сина избавио?" Чобан одговори: „Ништа друго нећу, него да ми даш немушти језик." А цар рече: „Није то за тебе, јер да ти то дам, па да коме кажеш, ти би одмах умро, него ишти друго шта год хоћеш, даћу ти." На то му чобан одговори: „Ако ћеш ми што дати, дај ми немушти језик, ако ли ми то не даш, а ти збогом остај! Мени друго не треба ништа." Па пође да иде. Онда га цар врати натраг говорећи му: „Стани! Ходи овамо, кад баш то хоћеш. Зини." Чобан зине, а змијињи му цар пљуне у уста, па му рече: „Сада ти пљуни мени у уста." Чобан му пљуне у уста, а змијињи цар опет чобанину. И тако три пута пљуну један другоме у уста, па му онда змијињи цар рече: „Сад имаш немушти језик. Иди с Богом, али за главу своју ником не казуј, јер ако кажеш коме год, одмах ћеш умрети."

Чобан пође кроз шуму, и идући чујаше и разумеваше све што говоре тице и траве и све што је на свету. Кад дође к овцама и нађе их све на броју и на миру, леже мало да се одмори. Тек што легне, али долете два гаврана те падну на једно дрво и почну се разговарати својим језиком говорећи: „Кад би знао овај чобан, овде где лежи оно црно шиљеже има у земљи пун подрум сребра и злата." Чобан кад чује то, отиде своме господару те му каже, а господар дотера кола, па откопају врата од подрума и крену благо кући. Овај је господар био поштен човек, па све благо даде чобану говорећи му: „Ево, синко, ово је све твоје благо, то је теби Бог дао. Него ти начини себи кућу, па се жени, те живи с отим благом." Чобан узме благо, начини кућу и оженивши се стане живети, и малопомало изиђе он најбогатији човек не само у ономе селу него у свој околини није га било. Имао је свога овчара, говедара, коњушара, свињара, многу имовину и велико богатство.

Једном, лицем на Божић, рече он својој жени: „Спреми вина и ракије и свега што треба, па ћемо сутра ићи на салаш да носимо пастирима нека се и они провеселе." Жена га послуша и уради све како је заповедио. Кад сутрадан отиду на салаш, онда газда увече каже свима пастирима: „Сад сви скупите се, па једите и пијте и веселите се, а ја ћу бити код стоке сву ноћ." И тако газда отиде и остане код стоке. Кад је било око поноћи, али курјаци заурлају, а пси залају. Курјаци говоре својим језиком: „Можемо ли доћи да учинимо штету, па ће бити меса и вама?" А пси одговарају својим језиком: „Дођите, да бисмо се и ми најели!" Али међу псима бијаше један матори пас, који само још два зуба имадијаше у глави. Онај матори пас стане говорити курјацима: „Тамо њима то и то! Док су још ова два зуба мени у глави, нећете ви учинити штете моме господару." А то газда све слуша и разуме што они говоре.

Кад ујутру сване, онда газда заповеди да све псе потуку само онога маторога пса да оставе. Слуге стану говорити: „Забога, господару, штета је!" А газда им одговори: „Што рекох, то да учините." Па се оправи са женом кући, и пођу на коњма: под њиме бијаше коњ, а под женом кобила. Идући тако, човек измакне напред, а жена заостане. Онда коњ под човеком зарже. Коњ вели кобили: „Хајде брже! Што си остала!" А кобила одговара: „Е ласно је теби: ти носиш једнога господара, а ја троје: носим газдарицу, и у њој дете, па у себи ждребе." На то се човек обазре и насмеје, а жена то опази, па брже ободе кобилу и стигне човека, па га запита зашто се насмеја. Он јој одговори: „Низашто, само онако."

Али жени не буде то доста, него салети мужа да јој каже зашто се насмејао. Он се стане бранити: „Прођи ме се, жено, Бог с тобом! Што ти је? Не знам ни сам." Али што се он више брањаше, она све више наваљиваше на њ да јој каже зашто се насмејао. Најпосле јој човек рече: „Ако ти кажем, ја ћу одмах умрети." Она опет, ни за то не марећи, једнако навали говорећи да друкчије не може бити него да јој каже. Утом дођу кући. Одседнувши с коња, човек одмах наручи мртвачки сандук, и кад буде готов, метне га пред кућу па каже жени: „Ево, сад ћу лећи у сандук, па да ти кажем зашто сам се насмејао; али како ти кажем, одмах ћу умрети." И тако легне у сандук, па још једанпут обазре се око себе, кад али онај матори пас дошао од стоке и сео му чело главе па плаче.

Човек, опазивши то, рече жени: „Донеси један комад хлеба те подај томе псу." Жена донесе комад хлеба и баци пред пса, али пас неће ни да гледи, а петао дође и стане кљувати у комад; онда пас рече петлу: „Несрећо незасита! Теби је до јела, а видиш где газда хоће да умре!" А петао му одговори: „Па нек умре кад је луд. У мене има сто жена, па их свабим све на једно зрно проје кад где нађем, а кад оне дођу, ја га прождерем; ако ли се која стане срдити, ја је одмах кљуном; а он није вредан једну да умири." Кад то човек чује, он устане из сандука, па узме батину и дозове жену у собу: „Ходи, жено, да ти кажем." Па све батином по њој: „Ето то је, жено! Ето то је, жено!" И тако се жена смири и никад га више не запита да јој каже зашто се смејао.

Ima pravo izbora oće li da ga turi ili neće i kod koje. Šta će više, mslm nije kao da organizovane kriminalne grupe žena idu okolo i prinuđuju muškarce na sex. To što su im date neke 'pogodnosti' je samo okolnost kojoj se prilagodiš. Ako se već ističemo kako smo muškarci nešto nadmoćni zašto bi bo problem preuzeti odgovornost za svoje postupke?

Meni je ovo bas zanimljiva tema...
Ja bih im dozvolila. Mislim da nije duzan da snosi odgovornost i vodi brigu o detetu ako to ne zeli. Prva bih, da zatrudnim i to saopstim muskarcu, ako se izjasni za abortus rekla: "Ok, za tebe sam abortirala, ostalo je iskljucivo moja briga." Na silu roditelj, primoran roditelj- nije roditelj.

Mislim da su muskarci po pitanju ove teme zaista zapostavljeni i uskraceni. Sta cemo sa onima koji zele zaceto dete, a zena ne zeli. Izriciti sam protivnik abortusa, pa sam mozda subjektivnijeg stava, ali mislim da bi i tu trebali imati jednako pravo kao i zena. Jeste njeno telo, ali je dete i njegovo, i njegov stav treba da se vrednuje.

Ima pravo izbora oće li da ga turi ili neće i kod koje. Šta će više, mslm nije kao da organizovane kriminalne grupe žena idu okolo i prinuđuju muškarce na sex. To što su im date neke 'pogodnosti' je samo okolnost kojoj se prilagodiš. Ako se već ističemo kako smo muškarci nešto nadmoćni zašto bi bo problem preuzeti odgovornost za svoje postupke?

Ne mozes znati kakva je koja i sta joj se sve mota po glavi cak i da si sa njom i par godina.Zene manipulisu sa seksom a tek kad uhvate na dete muskarca pa to je tek krininal i zlo.

zena danas moze da ubije plod, da dete na usvajanje bez da snosi odgovornost (alimentacija), resi da rodi bez pristanka oca jer se radi o delu njenog tela, sve dok ne izadje napolje.

molim kolege da se drze teme, nash je ovo posao, malo muske solidarnosti a manje licnih napada.
zene, ako ste za ljudska prava i zelite da ucestvujete na ovom topiku - pa i muskarci su ljudi i imajte to u vidu, bez kokodakanja molim.

Po prirodi i logici stvari zena ima veca prava i slobode od muskaraca sto se ovoga tice, tj. njena odluka je primarna.
Sto se tice alimentacije, to je vec druga stvar, zavisi od drugih stvari i odnosa, kakva je zajednica i sl...

Tehnicki, tj zakonski, nikakva, i tek ce ih manje imati. Polako se usvajaju zakoni o brakovima i inace sto se tice musko zenskog odnosa, po modelu sa zapada. Tako da pri razvodu kao muskarac u 90 posto slucajeva gubis parnicu bez obzira na okolnosti, isto jedna bizarna cinjenica da ako se prijavi nasilje u kuci, policija hapsi veceg i snaznijeg (to je u britaniji i americi stavljeno pod pravilnik policije). Tako da zena moze da te udari, zovne policiju i ti ces biti uhapsen. Sve u svemu, evo jedan savet koji sam dobio od zene advokata koja se bavi brakorazvodnim parnicama, koja mi je rekla da se nikada ne zenim. Cak i prinump (predbracni) cesto pada u vodu ako se uzmu neke okolnosti kao sto je nepruzanje paznje zeni u braku, moze vrlo lako da te optuzi za zlostavljanje (iako to nisi radio) velike sanse su da dobije na sudu i td...Tako da, NE pravi decu, Ne zeni se, znam da zvuci surovo ali to ti je jedino resenje...Ako zelis, good luck ( da napomenem 75 posto brakova puca). Ako si kockar, udri, ja ne verujem u kockanje i ideju da bas tebe nece snaci.

Po prirodi i logici stvari zena ima veca prava i slobode od muskaraca sto se ovoga tice, tj. njena odluka je primarna.
Sto se tice alimentacije, to je vec druga stvar, zavisi od drugih stvari i odnosa, kakva je zajednica i sl...

da da, zena po prirodi i logici ima sva prava, da rokne plod, da dete na usvajanje ili resi da ga lisi oca - a nikakvu odgovornost, al sto se muske odgovornosti tice, e to je vec druga stvar, "to zavisi od nekih drugih stvari i odnosa".

jel imas jos neki biser?

- - - - - - - - - -

Tehnicki, tj zakonski, nikakva, i tek ce ih manje imati. Polako se usvajaju zakoni o brakovima i inace sto se tice musko zenskog odnosa, po modelu sa zapada. Tako da pri razvodu kao muskarac u 90 posto slucajeva gubis parnicu bez obzira na okolnosti, isto jedna bizarna cinjenica da ako se prijavi nasilje u kuci, policija hapsi veceg i snaznijeg (to je u britaniji i americi stavljeno pod pravilnik policije). Tako da zena moze da te udari, zovne policiju i ti ces biti uhapsen. Sve u svemu, evo jedan savet koji sam dobio od zene advokata koja se bavi brakorazvodnim parnicama, koja mi je rekla da se nikada ne zenim. Cak i prinump (predbracni) cesto pada u vodu ako se uzmu neke okolnosti kao sto je nepruzanje paznje zeni u braku, moze vrlo lako da te optuzi za zlostavljanje (iako to nisi radio) velike sanse su da dobije na sudu i td...Tako da, NE pravi decu, Ne zeni se, znam da zvuci surovo ali to ti je jedino resenje...Ako zelis, good luck ( da napomenem 75 posto brakova puca). Ako si kockar, udri, ja ne verujem u kockanje i ideju da bas tebe nece snaci.

pa to je sad trend ovde, muskarci se sve manje odlucuju na brak

Pa i treba. Ja ne bih rekao da je trend, vec da su muskarci sve vise informisaniji i samim time pametnije razmisljaju o svemu tome.

zakoni su ostriji ovde kad su zenska prava u pitanju ali je srednja klasa na dobroj nozi, beli muskarac sa dobrim primanjima, onaj koji drzi celo drustvo ima dovoljno za sebe. sa 3-5000 dolara neto mesecno ne treba ti niko da ti preti da ti oduzme decu i finansijsko blagostanje. yebiga, svbi zelimo porodicu al dodje momenat kad su cena i rizik previsoki.
n eki jednostavno zive sami i povataju nesto po klubovima za one night stand ili nabave neku u stilu, ona tamo - ja ovde. drugi se odluce za azijatkinje itd.
a ko bi ih krivio

zakoni su ostriji ovde kad su zenska prava u pitanju ali je srednja klasa na dobroj nozi, beli muskarac sa dobrim primanjima, onaj koji drzi celo drustvo ima dovoljno za sebe. sa 3-5000 dolara neto mesecno ne treba ti niko da ti preti da ti oduzme decu i finansijsko blagostanje. yebiga, svbi zelimo porodicu al dodje momenat kad su cena i rizik previsoki.
n eki jednostavno zive sami i povataju nesto po klubovima za one night stand ili nabave neku u stilu, ona tamo - ja ovde. drugi se odluce za azijatkinje itd.
a ko bi ih krivio

Uopste ih ne krivim, ja sam apsolutno protiv braka. Na protiv brak ti ne donosi nikakvu satisfakciju. Vezan si zakonski za jednu osobu, deca. ptcja, sta sa decom, premoralizovana su u nasem drustvu. Ne treba svi da imaju decu, na protiv samo specificna grupa ljudi koja je finansijski i psihofizicki zdrava. Ostali uzivaj u zivotu. Plus si vezan za monogamiju i finansijsko izdrzavanja partnera i dece. Glupost...Sa kim to mozes ceo zivot da zivis i da sve to bude dusevno zdravo. To je nemoguce za dusevno zdrave ljude.

Ja ne bih rekao da su muški informisaniji, već preplašeniji i nespremniji da odgovore svojoj ulozi. Mslm, i pre dvesta-trista (stotina, hiljada) godina su nasedali na foru samo da je oženim biće seksa kad oću, ali kada bi videli da su se zaebali (seksa manje, tj ako ne računaš onaj gde te hebe ko stigne u ne više tako zdrav mozak) podnosili su to sa dostojanstvom izigravajući nešto što nisu i navlačili mlade i naivne da se i oni okušaju, zarad opšteg dobra društa i zajednice i hektolitara rakije koja tek treba biti popijena; ovi danas p*zde i pre nego što pi**u vide kako su ugroženi i kakve ih sve nedaće čekaju. Pametniji tuki malo, sve to razmaženo i nesigurno.

Ja ne bih rekao da su muški informisaniji, već preplašeniji i nespremniji da odgovore svojoj ulozi. Mslm, i pre dvesta-trista (stotina, hiljada) godina su nasedali na foru samo da je oženim biće seksa kad oću, ali kada bi videli da su se zaebali (seksa manje, tj ako ne računaš onaj gde te hebe ko stigne u ne više tako zdrav mozak) podnosili su to sa dostojanstvom izigravajući nešto što nisu i navlačili mlade i naivne da se i oni okušaju, zarad opšteg dobra društa i zajednice i hektolitara rakije koja tek treba biti popijena; ovi danas p*zde i pre nego što pi**u vide kako su ugroženi i kakve ih sve nedaće čekaju. Pametniji tuki malo, sve to razmaženo i nesigurno.

a o kojoj ulozi govoris? onoj gde otac jedva vidja dete i placa 1/3 plate kao alimentaciju i jos toliko za izdrvavanje "samohrane" majke?
jel si ti dorasla toj ulozi?
ja nisam yebiga

Pa čekaj, ako smatraš da nisi sposoban za nešto to i ne trebaš da radiš, ali ćuti i ne plju po tome i ne traži neka svoja prava kada ne bi i o obavezama. Mslm, ako si zabrinut da ti se nešto ne omakne uvek mož da se uštrojiš unapred, što je sigurno, sigurno.

Back