Pravna pomoć za razvod

milicaxx

Početnik
Poruka
50
Molim vas da mi neko pomogne.Radi se o razvodu.Naime,razvela sam se pre godinu dana i dobila starateljstvo nad dvoje dece,s tim da muž plaća alimentaciju.Ja sam prihvatila da to bude ona najniža,30% od njegove plate,on inače radi kao policajac.Merđutim ,godinu dana on je uplaćivao manje od tog iznosa,pa sam ja preko pravnika i centra za soc.rad poslala predlog sudu da mu se alimentacija zakonski skida od plate i prebacuje na moj račun.Međutim,on sada preti kako to neće dozvoliti ,jer bi mu ugrozila kredite i žirante i ,kako će on onda tražiti decu kod sebe.Deca su maloletna,9 i 6 god i vrlo su vezana za mene....Pa ,mene zanima ,da li bi on mogao dobiti decu ,s obzirom da ja nemam posao,samo zbog toga jer ne želi plaćati zakonsi određen minimum za izdržavanje.Inače ,naša presuda o razvodu je pravosnažna.

Poslednja izmena:
Imas dobar pravni forum www.mojepravo.net pa tamo pitaj,mada mislim da da alimentacija nema veze sa tarateljstvom,tj da su to dva odvojena postupka.Alimentaciju mora placati koliko god se opirao,a ako hoce decu pod starateljstvo mora pokrenuti postupak u sudu a CSR je taj koji na osnovu ne samo tvojih primanja-ne primanja,vec celokupne situacije donosi odluku gde je DECI najbolje.

Molim vas da mi neko pomogne.Radi se o razvodu.Naime,razvela sam se pre godinu dana i dobila starateljstvo nad dvoje dece,s tim da muž plaća alimentaciju.Ja sam prihvatila da to bude ona najniža,30% od njegove plate,on inače radi kao policajac.Merđutim ,godinu dana on je uplaćivao manje od tog iznosa,pa sam ja preko pravnika i centra za soc.rad poslala predlog sudu da mu se alimentacija zakonski skida od plate i prebacuje na moj račun.Međutim,on sada preti kako to neće dozvoliti ,jer bi mu ugrozila kredite i žirante i ,kako će on onda tražiti decu kod sebe.Deca su maloletna,9 i 6 god i vrlo su vezana za mene....Pa ,mene zanima ,da li bi on mogao dobiti decu ,s obzirom da ja nemam posao,samo zbog toga jer ne želi plaćati zakonsi određen minimum za izdržavanje.Inače ,naša presuda o razvodu je pravosnažna.

Чуди ме како то није пресудом већ утуврђено! Ако је стално запослен - најсигурније је да му се аутоматски одбија пресуђени износ од плате, и он нема шта да ''хоће'' или ''неће'', ако тако суд одлучи.
Алиментација, као што већ рече Канаринка, нема везе са старатељством. Ако жели да добије старатељство он мора да покрене посебан поступак.
А кредити и жиранти су његова лична ствар и такође немају везе са издржавањем деце.

Moj savet je da hitno nađeš bilo kakav posao kako znaš i umeš i izbegneš potucanje po sudovima za koje nikad nije izvesno kako će se završiti. Dok je ovakav pravni (ne)poredak u Srbiji, nema ti druge.

Ubacila bih se na ovu temu jednom molbicom pošto sam ubeđena da će se pojaviti neko ko je upućen u tu tematiku.

Potreban mi je bilo kakav primer Tuzbe za promenu modela viđanja deteta i Tuzbe za ostvarivanje prva na alimentaciju i Tuzbe zbog kršenja prava građana na nepristrasno suđenje.
Ako neko to ima, molim ga da mi pošalje na pp linkove ili tekst. Odužiću se obavezno za tu uslugu. :)

Ubacila bih se na ovu temu jednom molbicom pošto sam ubeđena da će se pojaviti neko ko je upućen u tu tematiku.

Potreban mi je bilo kakav primer Tuzbe za promenu modela viđanja deteta i Tuzbe za ostvarivanje prva na alimentaciju i Tuzbe zbog kršenja prava građana na nepristrasno suđenje.
Ako neko to ima, molim ga da mi pošalje na pp linkove ili tekst. Odužiću se obavezno za tu uslugu. :)

Не мора странка да зна те ствари, то би требало да ради државни тужилац.
Треба отићу у тужилаштво и питати.

Образац Уставне жалбе због повреде права на непристрасно суђење, постоји на сајту Уставног суда Србије са све упутством за попуњавање.

Ствари стоје овако. Дакле пресуда о разводу, поверавању деце и издржавању (30%) од редовних месечних....., правноснажна. Такође и поступак извршења због нередовног плаћања доприноса за издржавање започет.

Чим буде од стране суда донето Решење о извршењу и послато платној служби фирме (Мупа?), рачуноводство ће почети да скида 30% и да вам шаље. Ово не спречавају никакви кредити јер законско издржавање има предност у односу на сва друга одбијања. Не пита се Извршни дужник више ништа па био он и Борис Тадић, а не полицајац. Може да уложи приговор на Решење али то пре свега не одлаже извршење, а доћи ће до обуставе само ако он поседује доказе да је редовно плаћао 30% од нето плате.

Такође, не би било лоше подсетити полицајца да постоји кривично дело недавања издржавања које је у његовом случају чисто као суза и након које осуде би вероватно изгубио и посао. (што свакако не би било добро ни за ову издржавану децу)

Тужба за измену одллуке суда о поверавању нема никакве везе са поступком принудног извршења правноснажне судске одлуке у погледу издржавања који је у току, а да добије тај спор нема никакве шансе, поготово што поступак принудног извршења већ довољно говори о њему као оцу и његовој родитељској кометенцији.

Back