Pravna dokumentacija - nacin pisanja

Da li se pravna dokumentacija u Srbiji , tu podrazumevam razne izvestaje,objave, odgovore na tuzbe ,zahteve i sve interakcije sa sudom,pravosudjem,drzavnim organima i ostalim pise cirilicom ili latinicom ? Il su oba pisma dozvoljena ?

Treba mi hitan odgovor .

hvala :mrgreen:

Najpravilnije cirlicom.Bas ako su cepidlake vratice ti one na latinici i to namerno urade npr. ako tuzbu protiv nekog njihovog podneses na latinici.Odma kazi da si Hrvat i da imas prava pisati na pismu koje koristis ko n.manjina

Najpravilnije cirlicom.Bas ako su cepidlake vratice ti one na latinici i to namerno urade npr. ako tuzbu protiv nekog njihovog podneses na latinici.Odma kazi da si Hrvat i da imas prava pisati na pismu koje koristis ko n.manjina

A reci mi ako sastavljam dokument namenjen za sud (drzavu) u Word-u , da li postoji odredjen font pisanja (tipa Ariel,Times New Roman,itd. ) i odredjena velicina fonta ? Da l ina tome mogu da prave problem , da se pozivaju na neki "zakon o pravopisaniju" ? :D

Da li se pravna dokumentacija u Srbiji , tu podrazumevam razne izvestaje,objave, odgovore na tuzbe ,zahteve i sve interakcije sa sudom,pravosudjem,drzavnim organima i ostalim pise cirilicom ili latinicom ? Il su oba pisma dozvoljena ?

Treba mi hitan odgovor .

hvala :mrgreen:

Ne bi smelo biti nikakve razlike.

U Srbiji su svi narodi ravnopravni, a ne pisu svi cirilicom.

Званични језик је српски, а писмо ћирилица.

Форма и језик правних докумената је регулисана. Можеш ти користити и латиницу у правној документацији, али постоји ризик да ти буде одбачена.

У осталој комуникацији ти можеш користити и латиницу (нпр. не мораш званични рачун издавати на ћирилици, може и на латиници).
Буди реалан, нпр. речи из било ког језика где се користи искључиво латиница, ми можемо (умемо) написати и на ћирилици, али не можеш у Хрватској послати тужбу написану на хрватском, али ћирилицом, иако се и тамо српски језик и ћирилица признају као језик и писмо мањине и омогућена је (бар званично) његова употреба (укратко, ћирилица може да се користи и за хрватски језик у осталој комуникацији, али никако у правној, исто важи и у осталим земљама - нрп. не можеш поднети тужбу у Аустрији написану на немачком језику али ћириличним писмом, иако је могуће све написати и протумачити написано)..

Back