Pravilno pisanje, izgovaranje Isusovog imena u srpskom jeziku, za pravoslavne

• Začetnik teme Začetnik teme bmaxa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije sigurno keltski bog i keltska rec, to mozes lako proveriti. Drugi najveci mit na netu, je da je Usrks praznik plodnosti
i da se prethodno slavilo vaskrsenje Istar.
nije mit...Uskrs se slavio u čast boginje Ištar...bio je vezan za ravnodnevnicu...otud kod Engleza uskrs pod imenom Easter...Easter nema etimološki nikakve veze sa vaskrsenjem ali ima sa boginjom Ištar odnosno Ostara......samo su paganski praznik zamenili hrišćanskim...ostalo je farbanje jaja i drugi običaji....kakve veze farbana jaja imaju sa navodnim vaskrsom jevrejskog božijeg čoveka Jošue? nikakve

nije mit...Uskrs se slavio u čast boginje Ištar...bio je vezan za ravnodnevnicu...otud kod Engleza uskrs pod imenom Easter...Easter nema etimološki nikakve veze sa vaskrsenjem ali ima sa boginjom Ištar odnosno Ostara......samo su paganski praznik zamenili hrišćanskim...ostalo je farbanje jaja i drugi običaji....kakve veze farbana jaja imaju sa navodnim vaskrsom jevrejskog božijeg čoveka Jošue? nikakve
Ima u tome nesto, ali ima i kontraargumenata.

Ješua je ispravno...
ovo Isus su namerno napravili jer je postojao keltski bog Esus što se čitalo kao Isus....da preusmere molitve sa Božijeg čoveka Ješue koji je propovedao ljubav i činio čuda na keltskog boga Isusa...
https://en.wikipedia.org/wiki/Esus
Не заиста.

Грчки облик хебрејског имена старији је од Исуса Назарећанина. Тако је нпр. име Исуса Навина (Yehoshua) примљено као Iesous у Септуагинти.
Једноставно је дошло до очекиваних гласовних замена при преузимању из једног језика у други, што се догађа свакодневно, јер различити језици имају другачије гласовне системе.
Новозаветни писци су, пишући на грчком, Назарећанина називали већ познатим грчким обликом његовог имена.

Услед даљих промена у грчком је старије Iesous (што је ушло у латински као Iesus) постало /iisus/. Тај облик је примљен као старословенско Иисус, а даље даје наше Исус.

Узгред, ако ћемо Назарећанина називати онако како се сам представљао, постоје докази да се арамејски облик Yešua изговарао Yešu на дијалекту којим је он говорио.

Poslednja izmena:
Много чега је паганскога у хришћанству, али довођење месопотамске и германске богиње у везу је пучка етимологија.

Много чега је паганскога у хришћанству, али довођење месопотамске и германске богиње у везу је пучка етимологија.

ispod svake moje poruke stoji natpis da je u poruci samo moje mišljenje......

ja te drevne bogove i bogine vidim kao stvarne entitete vanzemaljskog porekla koji su bili obožavani od strane drevnih naroda i isti entiteti su bili obožavani u raznim često i geografski udaljenim kulturama nekad pod različitim nekad pod istim li sličnim imenima...kasnije kad su entiteti prestali da se pojavljuju a kulture se širile i mešale dolazilo je i do toga da se isti entitet u istom panteonu slavi pod više imena.......

što se tiče videa potvrdio je vezu jer kaže da se po boginji zvao mesec u kome se pada uskrs a po mesecu u kome pada se onda vaskrs naziva Easter....preslikaj to na srpski...zamisli da se april mesec zvao po Perunu..naprimer Perunar.dal bi ti bilo logično da se novi praznik nove religije nazove po mesecu Perunaru koji je vezan za pagansku religiju koju ta nova svim snagama svim snagama želi da potisne......nema logike.....

Primetio sam da na religiiji ljudi ne znaju da mi Isus Hristos govorimo, a ne Hrist.
To sam saznao od svestenika 2000. kad sam i ja upotrebio Hrist i odmah
su me ispravili. Nisam znao dal ovde il na religiju, ali posto se radi
o jeziku, mislim da ide ovde...

Хешуа Назаритски

Наставак ОС су убацили Грци ...

Evo, umrla bih sutra, a ne bih saznala da Hrist-os reč nema nikakve veze sa krstom. Živela sam u ubeđenju da je značenje titule Hrist ustvari "krst". Bože, koliko je mladost prolazna i lepota relativna, toliko nam je i glupost definitivno jedina večita!
Ja sam to mislila kao-mi se krstimo, Christ, Hrist, križ, krst;
Tako sam se rastužila sad... ali me raduje da sam saznala ipak nešto novo i drugo, staro i ispravnije! :(

Uskrs je izvorno jevrejski praznik, Pesah, najveci Jevrejski praznik na taj dan po bibliji Isuse vaskrsava.,.zato na grckom i romanskim jezicima uskrs se zove “pasca” po jevrejskom nazivu, dok kod Slovena je Vaskrs jer su hristjanizovani mnogo kasnije.

Germanski naziv “Ester” je naziv za paganski germanski praznik isto iz tog datuma ali nidje veze sa Vaskrsom.

Back