Pravi datum Uskrsa!

Zbog razlichitih/suprotnih uchenja?

“The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth.”

"Suprotnost tačnog tvrđenja je pogrešno tvrđenje, ali suprotnost duboke istine može lako biti neka druga duboka istina."

Nils Bor

Pokušaj ponovo da objasniš svoj stav. :ceka:

“The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth.”

"Suprotnost tačnog tvrđenja je pogrešno tvrđenje, ali suprotnost duboke istine može lako biti neka druga duboka istina."

Nils Bor

Pokušaj ponovo da objasniš svoj stav. :ceka:
Daklem, imash 'rishcanina koji kaze da jedino priznavanjem Isusa kao boga i spasitelja mozesh izbeci pakao i otici u raj. Islam uchi suprotno, da priznavanje Isusa kao boga vodi u pakao. Jedna od te dve religije greshi, ne mogu obe biti u pravu.
Dalje, nachini dolaska u nordijsku Valhalu se razlikuje od djainistichkog raja. U prvom sluchaju treba da umresh boreci se u bitci, u drugom ne zgazivshi ni mrava.

O tome kako je univerzum nastao i kako ga opisuju mozemo napuniti biblioteku, po mom mishljenju najveca razlika u religijama lezi bash tu. Od sveta koji je nastao kada se jaje razbilo, do izgovaranja magichnih rechi, nachini su takvi da su nekompatibilni jedni sa drugim.

Kao shlag na tortu dolaze vernici koji veruju u svoj mit o postanku, svoj put do raja i velichaju svoje bogove sa iskrenoshcu koju poseduju i ostali vernici.

A Bor moze filozofirati, ali to ne menja chinjenicu da svet nije mogao nastati na vishe nachina. Razlichitost objashnjenja nastanka univerzuma nam govori da su ili svi omashili, ili da ne znamo ko je "pogodio", ako je iko uopshte pogodio.

Poslednja izmena:
Postoji u čoveku.Tamo se sakrio da ga nitko ne može pronaći.
Da, postoji taj problem sa definisanjem shta je bog. Ako je bog ovaj monitor ispred mene, ne moram da verujem da bog postoji, ja znam da postoji. Sa tom razlikom shto ja tvog boga zovem monitor. :)
Daklem, ako boga definishesh kao ljubav, dobrota, priroda, itd., znachi stvari sa kojima sam se susreo u zivotu, ok, znam da taj bog postoji, ali ga ja i svi ostali jednostavno drugachije zovemo. Stavljanje etikete boga na vec postojece stvari mozda olakshava stvari kada je u pitanju dokazivanje postojanja boga, ali se javlja novi problem - sposobnosti tog boga. Ako je bog ljubav, ljubav je osecanje koje nema sposobnost stvaranja univerzuma i uticanja na prirodu.

Daklem, imash 'rishcanina koji kaze da jedino priznavanjem Isusa kao boga i spasitelja mozesh izbeci pakao i otici u raj. Islam uchi suprotno, da priznavanje Isusa kao boga vodi u pakao. Jedna od te dve religije greshi, ne mogu obe biti u pravu.

Eh, pusti ti avramske religije... one su prinuđene da nasiljem nadoknađuju ono što im nedostaje na duhovnom planu.

Dalje, nachini dolaska u nordijsku Valhalu se razlikuje od djainistichkog raja. U prvom sluchaju treba da umresh boreci se u bitci, u drugom ne zgazivshi ni mrava.

OK, i u čemu je tu problem? :dontunderstand:
Vernik nordijske religije će završiti u Valhali ukoliko vodi častan život i ima časnu smrt.
Džainista neće završiti u džainističkom raju, iz prostog razloga što džainisti ne veruju u raj, nego u pojmove kao što su karma, samsara i unapređenje duše dok ne dostigne nivo božanskog.

O tome kako je univerzum nastao i kako ga opisuju mozemo napuniti biblioteku, po mom mishljenju najveca razlika u religijama lezi bash tu. Od sveta koji je nastao kada se jaje razbilo, do izgovaranja magichnih rechi, nachini su takvi da su nekompatibilni jedni sa drugim.

To je zato što te mitove posmatraš kao bukvalno iznesene tvrdnje, tj. znanje, a ne kroz njihovu funkciju u društvu u kome su nastali.
Treba da napraviš razliku između vere, znanja i funkcije rituala.

Kao shlag na tortu dolaze vernici koji veruju u svoj mit o postanku, svoj put do raja i velichaju svoje bogove sa iskrenoshcu koju poseduju i ostali vernici.

OK. Zbog čega je to problem? :dontunderstand:

A Bor moze filozofirati, ali to ne menja chinjenicu da svet nije mogao nastati na vishe nachina. Razlichitost objashnjenja nastanka univerzuma nam govori da su ili svi omashili, ili da ne znamo ko je "pogodio", ako je iko uopshte pogodio.

Bor ne filozofira, nego iznosi tačno tvrđenje. Tvoje neshvatanje njegove misli je posledica iste one greške koju prave i vernici avramskih religija, koji tvrde da znaju da njihov bog postoji i da deluje na tačno određen način.
Pristup bilo kojoj temi, koji podrazumeva toliku aproksimaciju u modelu, da se značajne informacije koje određuju ponašanje sistema izgube, nije dobar pristup, pa ni kada se razmatra religija.
Treba da shvatiš da kada komičari, koji su ateisti, prave šale na račun religije, one služe da se publika zabavi i nasmeje, ali se taj pristup ne može koristiti u raspravi. ;)

@Caliburn
Moracesh malo vishe da objasnish kako dve osobe sa razlichitim tvrdnjama koje su medjusobno nekompatibilne mogu biti u pravu.
Edit: naravno mislim na tvrdnju o recimo nastanku univerzuma.

Poslednja izmena:
Nils Bor beše držao potkovicu nad vratima? :lol:

Albert Einstein and Neils Bohr were out hiking one day when they came across a bear. Immediately, Einstein began to change from his boots to his running shoes.

“What are doing Albert?”, exclaimed the surprised Bohr. “Certainly you cannot outrun a bear!”

To which Einstein replied: “No, Niels, I only need to outrun you...”

:mrgreen:

Da li je moguće da svi istorijski događaji imaju datum, a da se samo i jedino Isusovo „uskrsnuće“ pomera svake godine? Šta vi mislite o ovome? Ja mislim da najveća prevara u ljudskoj istoriji nema čak ni pravi datum. Da vas čujem...

Na osnovu biblijske hronologije i jevrejskog kalendara Isus je ubijen 14. nisana (mesec koji odgovara drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila). Vraćen je u život (uskrsnut) 16. nisana kako je i prorokovano.

Na osnovu biblijske hronologije i jevrejskog kalendara Isus je ubijen 14. nisana (mesec koji odgovara drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila). Vraćen je u život (uskrsnut) 16. nisana kako je i prorokovano.

Na osnovu koje 'biblijske hronologije', zasto lupetas? Sva 4 jevandjelja se slazu da je Isus ubijen u petak. 14. nisan je datum Isusove smrti samo po Jovanu, dok se prema Marku, odnosno sinoptickim jevandjeljima taj dogadjaj odigrao sledeceg dana u mesecu, 15. nisana, ali istog dana u nedelji ( u petak ). I, o kojoj biblijskoj hronologiji tacno govorimo? Ovo ne samo da je interni konflikt medju jevandjeljima, nego je informacija iz sinoptickih jevandjelja u sukobu sa danasnjim astronomskim znanjima, buduci da je nemoguce naci godinu u kasnim 20-im ili ranim 30-im u 1. veku n.e. u kojoj je 15. nisan pao u petak. Pasha (15. nisan), slicno hriscanskom Bozicu (25. decembar / 7. januar) ne pada uvek u isti dan u nedelji. S druge strane, datum Isusove smrti po Jovanu ocigledno je simbolicno odabran kao dan kada se zrtvuje pashalno jagnje, u skladu sa autorovim teoloskim uverenjima o Hristovoj zrtvi; Jevandjelje po Jovanu je jedino u kome se Isus eksplicitno naziva 'jagnjetom Bozijim' (1:29, 1:36) - http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11923006&postcount=211

I, o kojoj 'biblijskoj hronologiji' ti onda govoris, kada je jasno da ne postoji jedinstvena jevandjeoska hronologija datuma Isusove smrti; u prvom slucaju ona je nekonzistentna sa astronomskim znanjima i kalendaristikom, u drugom je proizvod vlastitih teoloskih spekulacija autora Jovanovog jevandjelja? :dontunderstand:

Poslednja izmena:

Back