Prava Srpska nova godina

Prava srpska nova godina se ceka 3 na 4 April pocinje 7520-ta.Ona 13 Januara je obicna glupost.

Ako neko zeli da procita nesto vise o nasem pravom kalendrau neka mi posalje PP poslacu mu eknjigu.

:hahaha: :hahaha:
Veću glupost nisam skoro čuo.
Pa ko će da čita celu knjigu, kaži ukratko na čemu se zasniva taj kalendar. A ova navodno pravolsavna nova godina jeste čista glupost, kao i Julijanski kalendar koji koristi pravoslavna crkva.
Evo da citiram malo samog sebe s druge teme

Svima nama poznati Julijanski kalendar koji nosi naziv u čast Gaj Julija Cezara je ustvari napravljen u starom Egiptu. Željom da se proizvede što veća količina žitarica Egipatski zemljoradnici su primetili da to mogu da postignu ako useve zasade u odredjeno doba godine, bilo je takodje potrebno da se predvidi kada će se Nil izliti iz korita a to se moglo lako postiću uvodjenjem kalendara. Problem početka je rešen tako što se uvela najstarija astromoska sprava gnomon ( za one koje ne znaju http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/gnomon.htm ) Naime, gnomon je bacanjem senke pokazivao kada je sunce najviše na nebu i kada je ono najbliže horizotu te je tako utvrdjena ravnodnevnica,kratkodnevnica i dugodnevnica. Onda su jednostavno brojali dane, recimo od dana dugodnevnice, tj . kada je Sunce najvše na nebu, pa sve do sledeće dugodnevnice, bilo je potrebno 365 dana da se ciklus ponovi, otkrivena je godina!

Taj prvi kalendar je bio ustvari lunarni kalendar jer se vreme merilo po prolasku Meseca kroz sve svoje faze za šta je bilo potrebno 29,5 dana zato su lunarni meseci imali naizmenično 29 i 30 dana. Ali prblem je brzo uviden jer 12 lunarnih meseca broje 354 dana a ne 365 koliko je potrebno za revoluciju Zemlje oko sunca. Tako su mesecima dodavali dani, a jedan mesec se prestao poklapati sa prolaskom faza Meseca na nebu. Medjutim, opet se nešto nije slagalo, Nil se nije izlivao u vreme kada je bilo predvidjeno kalendarom, iz godine u godinu činio je to ranije nego što bi trebalo. Greška je bila u tome da godina zapravo i ne traje 365 dana, nego 365,2564 dana. Ubacivanjem jednog dana svake četvrte godine, tj prestupne godine, ovaj problem je delimično rešen, ali samo delimično. Julijanski kalendar je uzimao za trajanje godine 365,25 dana a ne 365,2564 što je dovodilo do greške od jednog dana svakih 128 godina. Julijanski kalendar je uveden 45 godine pre nove ere a na čuvenom Nikejskom saboru 325 g.n.e je zvanično usvojen i proglašen za kalendar crkve. Na Nikejskom saboru je uočena greška pa su bila izbačen 3 dana. Do uvodjenja Gregorijanskog kalendara u 16. veku greška je bila čak 10 dana!

Znam. al ja mislim da imam tvoju glavu na ramenina da mi nikad ne bi bilo bilo dosadno. Ipak si ti taj koji kaze da su Srbi igrali folklor dok Egipcani nisu ni poceli da grade Poramide....

Baš tako....

Mada su i neki Egipćani bili Srbi.

I ne podcenjuj stvari o kojima ne znaš ništa.

Ili se bar uzdrži od arogantnih sudova o stvarima koje ne poznaješ.

Istorijska nauka nije rekla zadnju reč ,niti će je ikad reći.

Novi izvori isplivavaju ,ali i bivaju sakrivani.

Dokle?

To zavisi pre svega od sposobnosti skrivača da skrivaju i otkrivača da otkrivaju.

Poslednja izmena:
Baš tako....

Mada su i neki Egipćani bili Srbi.

I ne podcenjuj stvari o kojima ne znaš ništa.

Ili se bar uzdrži od arogantnih sudova o stvarima koje ne poznaješ.

Istorijska nauka nije rekla zadnju reč ,niti će je ikad reći.

Novi izvori isplivavaju ,ali i bivaju sakrivani.

Dokle?

To zavisi pre svega od sposobnosti skrivača da skrivaju i otkrivača da otkrivaju.

A koji su to dokazi da su narod koji se zvao SRBI postojao pre 7500god? Imas li neki dokaz pored tog sto neki lik prica, jer ipak on je istrazio pa je to 100% tacno? Ako ides logikom, pa znas, tu zu pre 10.000god ( i jesu ) zivela plemena, pa eto to su SRBI onda je to jedan fail za medalju. Po toj logici mozes da kaze eto indijanici su Amerikanci iako su ziveli na tim prostorima milenijumima pre nego sto je Kolumbo, Amerigo Vespuci i ostala kompanije uplovila i uskrcala se na te prostore.

Narod koji je zvao SRBI postoje 7500god, tesko....

A koji su to dokazi da su narod koji se zvao SRBI postojao pre 7500god? Imas li neki dokaz pored tog sto neki lik prica, jer ipak on je istrazio pa je to 100% tacno? Ako ides logikom, pa znas, tu zu pre 10.000god ( i jesu ) zivela plemena, pa eto to su SRBI onda je to jedan fail za medalju. Po toj logici mozes da kaze eto indijanici su Amerikanci iako su ziveli na tim prostorima milenijumima pre nego sto je Kolumbo, Amerigo Vespuci i ostala kompanije uplovila i uskrcala se na te prostore.

Narod koji je zvao SRBI postoje 7500god, tesko....

Ovako da ti utuvim to u glavu znaas bila godina neka u 9 veku i dosli Srbi sa severa i dosli oni lepo na balkan a tu zivela neka plemena i sad plemena lepo zive imaju sve i lepo mi dosli ovi rekli evo bogova i dali nam svu zemlju e jest racku de je neka bitka sa nekim plemenima pa da smo mi osvojili zemlju.Imas simbol krst sa 4 ocila kod vincanaca.Aleksandar veliki bio Srbin prezivao se Karanovic da je bio makedonac danas bi makedonci bili vecina ovde na Helmu(balkanu)grk nije bio nisu nas voleli.zapitaj se zasto Grci nikad nisu isli na sever?Onda sta jos da ti kazem.Postojala su prva svetska carstva prvo je bilo Ninovo u bibliji nebrod pa Serbo Makeridov pa Aleksandar,Asirsko carstvo je bilo tj Srbi su ga osnovala msm da je Serbo nzm dal sam tacno rekao nmg sad da trazim u knjizi.Imas gradove kod Inda Srbica,...imas pritoku Tigra ili Eufrata nisam siguran zove se Srbica.Ksantos u Turskoj zvao se Sirbirijum i ima spisa starih ja msm 3 veka pre nove ere tj to su Obelisci.Ima ih puno idi u Tursku na 20 km od Bodruma nzm neko selo pitaj ljude sta su reci ce ti Srbi pitaj ih od kada zive tu od uvek.Prvu Troju su napravili Srbi i pitanje je da li je bila u Turskoj mozda je bila ispod Draca u Albaniji.Veneciju su napravili Veneti srpsko pleme.Kelti su Srbi izmedju Iraca,Velsana i nas Dinarske rase koja je ovde rasprostanjena ima velike slicnosti u genetici.Evo ti neke strare Srpske Zemlje : Sarmatija,Dacka Srbija,Bela Srbija(Balkticko more se nekad zvalo Belo i po to me je ime drzave),....Etrurci su takodje Srbi kao i Lombardici.Ima nas i kod kine tj bilo mozda ikma nekih potomaka U Kineskim spisima je neki pogranicni vladar ili sta vec rekao da su nas Srbi za nekoliko meseci napali preko 30 puta.Jedno vreme su Srbi vladali i donjim Egiptom koliko se secam.Oces jos?

Back