Prava nevencane supruge u slucaju razvoda?

ljudi,da pitam i ja nesto...tri godine zivim u vanbracnoj zajednici,zaposlena,porodicna i sl. partner ne-zaposlen od kada ga poznajem i ne-domacin (za sebe kaze da je smeker)...
elem,"smekera" u potpunosti izdrzavam ja,mama mu placa stagarsonjeru i stalno mi to napominje i on a i njegova mama to prica porodici,prijateljima,meni to i licno rekla na moje zaprepascenje skoro,upitah se gde odlazi moja nadprosecna plata plus dragoceni pokloni mojih roditelja,popravljanje i renoviranje garsonjere koji placa njegova dear mama...
imamo jedno i po mesecnu cerku kojoj sam dala njegovo prezime,ne zeleci da dete ikada oseti moje nezadovoljstvo...ja ne mogu vise da ga finansiram,niti da gledam kako trosi decije pare koje smo dobili za rodjenje deteta,a pri tom mi stalno govori koliko je dobar i pozrtvovan...nezaposleni smeker je prvu nedelju proveo sa mnom i bebom,a potom se vratio svom smekersko-momackom zivotu!
moje pitanje je sledece: obzirom da smo nevencani,da sam bebu pre ove zbog njegove nesigurnosti kiretirala i jedva prezivela taj gubitak (emotivno),da finansijski necu vise da ga finansiram-da li on ima ikakvo pravo da mi uznemirava dete i mene nakon moga odlaska (nije prvi put,oprostila i poverovala u moguce promene u koje mi se zaklinjao),bojim se da ce lose uticati na moje emotivno-zdravstveno-finansijsko ozdravljenje,takodje i na njeno odrastanje i sazrevanje...S.O.S.

Poslednja izmena:
A kako ce da radi posle porodjaja? :eek:
Koliko znam godinu dana posle porodjaja radi samo ko mora.
:eek::eek::eek:
Zakonom je određeno godinu dana... nema ko mora ili ne mora... valjda je to normalno... nećeš valjda 5 godina sedeti kući samo zato što si rodila dete... suludo... :confused:
Mislim da to vecina vodi pod bolovanje al nebitno..znam blizak slucaj da se srede papiri kao ne moze bez deteta pa produzi porodiljsko na 2 god
To još može da prođe samo u državnim firmama... kod privatnika to ne pali... zakon je zakon, hoćeš da radiš ili nećeš? Šta ima ja da te vučem na bolovanju 2 godine...
Sem ako je dete bolesno... ne razumem ostajanje sa njim više od godine... ja bi uvenula bez posla...
ljudi,da pitam i ja nesto...tri godine zivim u vanbracnoj zajednici,zaposlena,porodicna i sl. partner ne-zaposlen od kada ga poznajem i ne-domacin (za sebe kaze da je smeker)...
elem,"smekera" u potpunosti izdrzavam ja,mama mu placa stagarsonjeru i stalno mi to napominje i on a i njegova mama to prica porodici,prijateljima,meni to i licno rekla na moje zaprepascenje skoro,upitah se gde odlazi moja nadprosecna plata plus dragoceni pokloni mojih roditelja,popravljanje i renoviranje garsonjere koji placa njegova dear mama...
imamo jedno i po mesecnu cerku kojoj sam dala njegovo prezime,ne zeleci da dete ikada oseti moje nezadovoljstvo...ja ne mogu vise da ga finansiram,niti da gledam kako trosi decije pare koje smo dobili za rodjenje deteta,a pri tom mi stalno govori koliko je dobar i pozrtvovan...nezaposleni smeker je prvu nedelju proveo sa mnom i bebom,a potom se vratio svom smekersko-momackom zivotu!
moje pitanje je sledece: obzirom da smo nevencani,da sam bebu pre ove zbog njegove nesigurnosti kiretirala i jedva prezivela taj gubitak (emotivno),da finansijski necu vise da ga finansiram-da li on ima ikakvo pravo da mi uznemirava dete i mene nakon moga odlaska (nije prvi put,oprostila i poverovala u moguce promene u koje mi se zaklinjao),bojim se da ce lose uticati na moje emotivno-zdravstveno-finansijsko ozdravljenje,takodje i na njeno odrastanje i sazrevanje...S.O.S.

Ne bih da uvredim ćurke... :roll:

Не бих да звучим сурово и да ти натрљавам нос твојом непромишљеношћу...:confused:
Ок, свако има право на грешку, као и да ту грешку исправи...само се неке ствари не могу гумицом избрисати.:confused:
Колико је то твоје дете толико је и његово, и он, какав год био, ИМА ПРАВО да му буде отац и да проводи време са њим...
Једино уколико се заиста не понаша као отац, уколико ни на који начин не извршава своје родитељске обавезе (између осталог и финансијске природе) онда имаш право да поднесеш тужбу против њега и да тражиш укидање његових родитељских права. То је једини пут.

Poslednja izmena:
Bebanica - ti si vec imala jedno dete, punoletno dobrovoljno usvojeno (tvog decka) kad si rodila pravo dete!!! E, sad steta sto si tek onda napravila razliku...ali bolje ikad nego nikad. Kao sto vidis, on je sve vreme imao svoju mamu, ti nisi trebala da sebe stavis u ulogu jos jedne mame, jer kolko i da odgovara to muskarcima, rezervne "mame" se ne postuju... Bilo kako bilo, to se ne moze ispraviti, ali itekako mozes sebi i svom detetu da gradis buducnost kakvu prizeljkujes.
Isteraj stvar do kraja, ne obracaj paznju na to ko ce sta reci, pocni da cenis sebe da bi te i drugi cenili. Jer mnoge stvari nam se u zivotu dese, zato sto smo dozvolili sami da se dese. Zelim ti srecu!
p.s. sve bih isto rekla i svojoj cerki ili sestricinama.

Back