Praško čudo

Атомик™

Srebrna tastatura
Poruka
255.459

Praško čudo​

Sastojci:​

testo

1 jaje

150 g šećera

1 kašičica sode bikarbone

50 g margarina

2 kašike mleka

2 kašike meda

450 g glatkog brašna

1 kašika kakaoa

krema

4 dl mleka

2,5 kašike oštrog brašna

2 kašike šećera

2 kašike prah šećera (ne prepune)

150 g margarina

Čokoladna glazura

150 g čokolade

3 kašike ulja

Priprema:​

Sve sastojke osim brašna izmešati u šerpi. Staviti šerpu na laganu vatru i stalno mešati sve dok soda ne zapeni. Tad sklkoniti sa vatre i umešati brašno. Zamesiti glatko testo, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlači.

Testo se podeli na tri ili četiri jednaka dela i odmah se razvlače kore.

Svaka kora se razvalja u veličini pleha od rerne i prenese na preokrenut pleh od rerne koji je pobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer testo ne puca, ali možete i da slobodno razvaljajte na papiru za pečenje, pa prenesite sa papirom.

Kore se peku na 180 stepeni nekih pet do osam minuta i, kad se ivice zapeku, vadi se.

Za kremu se brašno i šećer skuvaju u mleku kao puding. Kada se krema ohladi, umeša se u margarin umućen sa prah šećerom. Dobro izmiksati mikserom da bude lepa glatka krema.

Premazati kremom kore, s tim da na poslednju koru ide čokoladna glazura.

Za glazuru otopiti čokoladu i dodati ulje, a zatim preliti preko kolača. Ostaviti preko noći i sutradan seći na kocke.

U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.

https://nova.rs/prakticna-zena/prasko-cudo/

hq720.jpg

IMG_20250626_175455.jpg

IMG_20250626_175453.jpg

Recept je iz originalne Vitalove knjžice recepata.
Malo sam modifikovala i prilagodila kako mi odgovara.

Testo odmah mlako podelim na 4 dela.
Svaki deo tanko razvijem na poleđini pleha između dva lista pek papira, opsečem ivice, sklonim na sto tako na pek papiru.
Kada uradim četvrtu koru, stavim da se peče.
Tako svaku koru 'prevučem' zajedno sa papirom za pečenje na poleđinu tepsije.
Testo se peče nekoliko minuta, ispečeno je tvrdo i krto. Treba biti pažljiv

Razvlačim mlako testo jer se stajanjem hladi med i teško ga je kasnije razviti.

Fil pravim malo drugačije nego što je preporuka u receptu.

Kuvam 1lit mleka sa vanilom, dodam oko 4 kašike brašna + 4 kašike( dobre) griza
Brašno i griz pomešam sa šećerom i razmutim hladnim mlekom (od one litre) kao za puding.
Ukuvam fil, u prohlađen dodam oko pola margirna ili putera i nacedim limuna.

Fil podelim na tri jednaka dela i filujem koru po koru u istu tepsiju na kojoj sam pekla kore.

Četvrta kora je bez fila odgore, pritisnuti nekom daskom i ostaviti da se ohladi.
Na hladan kolač napraviti čokoladnu glazuru.

Kore, koju su ispečene i krte, kada se nafiluju budu mekane, užitak za sva čula.

Medena pita mi je obavezan novogodišnji, slavski i rođendanski kolač.

Lapsi čudo (ovo pravim bar 2x u toku ljeta)

Sastojci i postupak: Zagrebački ili neki drugi sir neslani umutiti sa štaub šećerom i kiselom vodom. Samljeti integralni ili sličan keks. Sezonsko voće (ja pomiješam višnje, borovnice, maline, koje malo sasvim zasladim), orašasti plodovi po želji, orah, badem, lješnik, može i neslani kikiriki. U ovakvu posudu redati, red šlaga od sira, red keksa, red voća, red orašastih plodova do vrha posude.
Dobro ohladiti i kašikom za sladoled služiti u zdjelice.
Dođe kao bogati sladoled.
Može i nekakav voćni preliv preko kugli, ali ne mora. Preukusno je i osvježavajuće.
666322-staklena-posuda-za-miksanje-sili-2-2l_1.jpg

Back