PRAKSA U MEDICINSKOJ...

predmeti za med. sestru:opsti predmeti:istorija(1,2. godina),geos(1.godina),informatika(1.godina),matematika(1. i 2. godina),muzicko(1.god),likovno(2.god),fizika,hemija,srpski,engleski,biologija sve 4 godine. strucni predmeti:anatomija(1.god),latinski(1.god),higijena sa zdr.vaspitanjem(2.god),mikrobiologija(2.god),patologija(2.god),psihologija(2.god)......u prvoj godini je najtezi predmet,bar meni bio,latinski.ovi ostali su ok.u drugoj su vec svi znatno tezi.pitaj jos nesto ako te zanima.

eeee,kod nas nije tako...kod nas je likovno u prvoj godini,a osim anatomije i latinskog,imamo i zdravstvenu negu(to sve 4 godine),i prvu pomoc(samo prva godina),a u drugoj godini imamo i farmakologiju...u prvoj godini su najlaksi muzicko,latinski,likovno,a najtezi....pa...nemam najtezi...samo ne volim informatiku(ne zanima me taj predmet),i profesorka fizike nam je jako zeznuta...........:???:

Praksa zavisi od smera.Ja ti mogu reci za medicinsku sestru vaspitac(rad sa decom do tri godine)!Ovako.U prvoj ima dva bloka,jedan u prvom a jedan u drugom polugodju!Na bloku se prvenstveno radi sa lutkama,povijanje,kupanje...a zati se ide na praku u bolnici,na pedijatriji!Za drugu godinu nisam sigurna ali je takodje u bolnici,pedijatrija i slicno!Sto se tice trece i cetvrte praksa se odvija u vrticima i jaslicama!NADAM SE DA SAM TI POMOGLA NA NEKI NACIN

AKO JE KAMPANJAC BOLJE DA JE NE UPISUJE.......med.shk.morash da volish...tj.da volish taj posao...jer ako joj je muka od krvi,raznih rana,kupanja starijih...itd...onda neka bezhi shto dalje.....Prva godina ti je prosto smaranje...jedino anatomija je malo zanimljiva ali i teshka jer je puno latinskih naziva...praksa je iskreno dosadna...nameshtanje kreveta,dezinfekcija i sterilizacija..i to tje je smarati sa tim sve 4god.ma koji smer upisala...Druga godina je i najtezha...jer bukvalno sve shto uchish iz prakse i drugoj radish ceo zhivot{davanje injekcija,infuzija,merenje vitalnih znaka,uzimanje krvi.oksigenaterapija,sedimentacija...itd.}mikrobiologija{svaki mikroorganizam uchish posebno},farmakologija{vrsta lekova i uzhasno teshki nazivi lekova},hemija{periodni sistem},biologija{svashta i na kraju neke gliste i puzheve...},patologija je zanimljiva{nastanak i tok bolesti},higijena{kontaceptivna sredstvaa...}ona malo smara,psihologija,fizika,matematika....tretja godina je mnoooooogo laksha imash,bar kod mene je tako,u toku nedelje 1dan samo praksu hirurgija,1dan praksu interno i shkolu,svake tretje nedelje vezhbe iz neuropsihijatrije,.....ostalo shkola...na praksi nishta novo samo utvrdjujesh 2 godinu....U chetvrtoj isto tako samo drugi predmeti..........to je to.lepo je zanimanje...samo da ne dolazi u med.shk. u Kraljevu jer smo na poslednjem ocenjivanju bili najstrozhiji po kriterijumu u Srbiji

E, meni mozda nije mesto ovde, posto sam maturant u gimnaziji, ali mi je bas potreban savet... Naime, hocu da upisem visu medicinsku. U pocetku sam htela smer za babice, jer sam mislila da cu tu biti u kontaktu sa bebama (koje, inace, obozavam), medjutim sad sam malo informisanija i definitivno sam odlucila da ne upisujem taj smer (svaka cast onima koji rade taj posao). Sad hocu da upisem opsti smer (posto smera za pedijatrijsku sestru, jel' te, nema) i tesim se da cu se nakon toga ipak ubaciti na neko pedijatrijsko odeljenje. Dakle, ima li sanse za tako nesto i kakva je praxa za med. sestre - opsti smer? Hvala unapred :)

ja mislim da su wishu ukinuli pre par godina,a mozda i nisu mada sam ja tako chula..nemoj opshti smer molim te...mislim ako wolish ok ali ti ja ne preporuchujem,zeznuto je mnogo,gadno je,i morash imati ziwaca i strpljenja,zeludac pre swega za te stwari kojih bi se nagledala..

ne ,nemoj uopste da se plasis...oces MEDICINSKU,to volis,i to ti je jedan bitan,prelazni faktor...ali ako upises PEDIJATRIJSKI SMER...Ma uziwacesh....upisi wishu za gin.akushersku sestru,to ti je isto,radish s bebama,i lako moze da se kasnije prebaci na ped. odelenje,al OPSTA MEDICINA....qq...tu cesh se swakakih stvari nagledati!

Ma, nema pedijatrijskog smera na visoj, nazalost... A o smeru za ginekolosko-akusersku sestru sam se raspitivala i, veruj mi, ne zelim to :shock:. Tu ne bih imala nikakve veze sa bebama, vec sa porodiljama, i tek tu bih se svacega nagledala. Ma, nista, upisacu opsti, pa sta mi bude... Valjda nije tako strasno... Prezivecu... nadam se... :) hvala u svakom slucaju

Back