Pozorište u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pascal Le Segretain

Ah, tradicionalni pariški kabaret. Šou koja nema veze s savremenom pariskom kulturom i sve što se tiče nostalgije, dobrog kupa kičkog zabava i ljubavi prema dugotrajnim erotskim kodovima. Nećete, sasvim sigurno, pronaći mnoge Pariske koji su postrojeni da uhvate emisiju na jednom od ovih mesta. Međutim, ako se žudite za francuskim kanancima, glatkim stilom u Vegasu i puno kože, ovi vrhunski tradicionalni kabarevi u Parizu će vam pružiti ukusne kliše do vaših laktova - naravno. U Parizu je puno više podređenih, ozbiljnih ili umetničkih kabare-pozorišta, ali se fokusirajući na klasike ovde. Kliknite na naj legendarniji među njima.

• Za romantičare, nikakva poseta gradovima svetlosti ne bi bila potpuna bez noći u originalnoj kablenici Moulin Rouge u Parizu. Izgrađen 1889. godine, klub je bio suština boemske Belle Epoque Paris, gde su se umjetnici približavali produkciji i prisustvovali živopisnim i avantgardnim nastupima. Moulin Rouge u Parizu inspirisao je mnoge holivudske pohvale, a najnoviji je glumački glumac glumca Baz Luhrmana iz 2001. glumice Nicole Kidman. Takođe je pružio inspiraciju za slikarku iz 19. veka Tuluza Lautreca, čiji su portreti izvođača Moulin Rouge danas smešteni u muzeju d'Orsay u Parizu.
  • 57326_mulen-ruz-noge-dizanje-rekord-ginis_ls.jpg
  • Pirates-Masques-%C2%A9Moulin-Rouge%C2%AE-S.Bertrand_1280x800.jpg
    French-Cancan-%C2%A9Moulin-Rouge%C2%AE-S.Franzese_1280x853.jpg

A kako je slikar Henri de Tuluz-Lotrek docarao vreme u kome je najveci deo vremena provodio bas u
8859362f2f4c6c04400e14a47c525847.jpg

Kontroverzni umetnik, grof, boem i simbol dekadencije Pariza, postao je besmrtan zahvaljujući svom nesvakidašnjem talentu i tragičnom životu.​

Duša Monmartra i porok „Mulen ruža“

Poslednja izmena:
71babadeaaec.jpg

Taj mali čovek širokih shvatanja – Anri de Tuluz-Lotrek , jedan je od najkontroverznijih umetnika svog vremena. Skretao je pažnju kako svojim izgledom tako i svojim stvaralaštvom koje iako u početku odbačeno kasnije izaziva senzaciju i divljenje. Svoj patuljast rast Lotrek duguje incestuoznom braku čiji je plod bio, a koji je bio sklopljen iz čistog koristoljublja.
Sve ono što zbog svojih fizičkih nedostataka nije mogao da ima i proživi, živeo je kroz svoja dela. Tako je bio očaran džokejima, konjima, lepim ženama, neverovatno gipkim i okretnim telima cirkuzanata. Savremenici na njegov rad ne obraćaju pažnju i ne pridaju Lotrekovoj umetnosti značaj. Ali potpuna senzacija i vrtoglava popularnost nastupa izradom plakata za Mulen Ruž. Na ovom plakatu prikazuje siluete koje su u pozadini, a u prvom planu siluetu datu iz profila mršavog čoveka, oštrog nosa sa cilindrom na glavi – Valentina-le-Dezoz ( Valentin čovek zmija), jedina figura koja nije prikazana kao silueta je plesačica Guli koja je izmislila kan-kan. Kako su ga plakati proslavili njihovu izradu dovodi do perfekcije pa tako najavljuje šansonijera Iveta Žilbera i radi omot korica za knjigu Reine de Joie ( Kraljica zabave). Ono što Lotreka razlikuje od većine stvaralaca, što je nesumnjivo posledica ogorčenosti na sopstveni izgled je to da se uvek trudio da pronađe ružnoću, a portretisane devojke često je prikazivao ružnije nego što jesu.

Lotrek:

Ružnoća uvek i svuda ima očaravajuću stranu; uzbudljivo je kada naiđeš na nju onde gde je pre toga niko nije primetio.

Ali on je podjednako bio surov prema izgledu drugih kao i prema sopstvenom stvarajući na taj način štit od mogućih zajedljivih komentara neprijatelja. Suština njegovog stvaralaštva je lik, portret, karakter, stanje uma u tom trenutku, emocija … Uvek je „prikazivao istinu, ne ideal.“ Oštro odbacujući pejzaž koji je za njega bio tu samo kao dopuna portretu.
Svojim rečima ništa nije štedeo, odličnim humorom bio je u centru pažnje ali jedina svetinja za njega je bila umetnost. Bordeli su mu bili drugi dom, večiti voajer prenosi nam intimu iz ovih „kuća ljubavi“, a njegove slike su glasne uvek žive pune smeha, perja i svile koja šušti pod prstima natopljene mirisom teškog parfema i jakog duvana. One očaravaju svojom neposrednošću, kod Lotreka nema maski sve je iskreno i do srži ogoljeno ali ispunjeno dušom i pokretom. Uvek nas je nesebično častio tom eksplozijom boja i pomalo sirovim, robusnim crtežom koji kipi od iskrenosti. U Lotrekovom stvaralaštvu prisutni su uticaji japanske umetnosti koji se ogledaju u nepostojanju senke, naglašenoj dinamici i izraženom pokretu i dijagonalama koje dominiraju kompozicijom. Novina koju Lotrek hrabro unosi u francusko slikarstvo je prazan prostor u sredini kompozicije što je za savremenike bilo nepojmljivo jer su oni upravo akcenat stavljali na središte platna. On upotrebljava takozvani kloazonistički pristup koji se odlikuje jakim konturama. Ovaj stil dobija ime po postupku emajliranja gde se emajl jarkih boja izliva u jak metalni okvir.
Anri je duboko bio nesrećan i ispunjen konstantnim osećanjem melanholije. Iako je uživao u bordelima, piću i duvanu ono za čim je oduvek tragao bila je ljubav koju nikada nije imao. U potpunosti svestan sebe strmoglavo stremi svom uništenju. U stanju delirijuma završava u duševnoj bolnici iz koje se izbavlja protestvovanjem i borbenošću koja ga ni tada nije napustila. Ali kao što u životu sve ima svoju cenu tako i Lotrek plaća svu svoju boemštinu opakom tada neizlečivom bolešću sifilisom.

Napomena – svi citati Lotreka su iz knjige : Anri de Tuluz-Lotrek (1864-1901) pozorište života, Matthias Arnold)
Photolautrec.jpg
Eto,i pozorisna umetnost navela nas je da se dotaknemo slikara,koga inace veoma volim!

Ljubaznošću Lida
Smješten na Champs-Elysées , Lido je otvorio svoja vrata 1946. godine, neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i oslobađanja Pariza. Ambijent oduševljenja i prepoznatljive pariške klasike zaglavio je. Često se citira kao preferirani kabare lokalnih društava i poznatih ličnosti, Lido je tokom godina imao domaćin rezultat renomiranih izvođača, od Eltona Džona do Širila Meklejina. Osnovna revija, poznata po svojim detaljnim, elegantnim kostimima i multikulturalnim preokretima, karakteriše 60 plesača, 600 kostima i 23 različita setova.
234678f40b9337d0.jpg

Ludi konj, za Artsy Burlesque Shows

Jedan od raciernih tradicionalnih kabarea iz Pariza, Crazy Horse se ponosi svojim izrazito burleskim estetskim i savremenijim stilom. Nedavno je zabeležena porast popularnosti zahvaljujući revijama iz burleske superzvezdice Dite Von Teese (koja se vratila na drugu emisiju u 2009) i od francuske bimbo-slash-intelektualne glumice Arielle Dombasle. Ovaj je striktno za odrasle, dok stariji tinejdžeri mogu biti dovedeni za predstavu na Moulin Rouge ili Lido.

Le Zebre de Belleville

Ako tražite pariški kabaret u artieru, savremenijoj veni, Zebre de Belleville je dobar izbor. Smješten je usred ultra-urbane, multikulturalne Belleville , Zebre (čija je fasada oduševljena velikom oznakom istog zivota) redovno stavlja na revije koje su se zalutale iz pariskih kananskih stajališta da bi istraživale teme koje su odgovarale savremenim plesom i cirkuskim djelima . Tu je i noćni klub na određenim večeri. Osim toga, možete da očekujete da ćete platiti oko polovine onoga što biste imali na Lido-u ili Ludi konj na večeru i pokazali - značajnu prednost bilo kojeg broja
fc2dd752e8da380c.jpg

Au Lapin Agile, tradicionalna kabare u Montmartru​

Au Lapin Agile se susreće oko sredine 19. veka, a nekadašnji preplašeni umetnici Montmartre iz Modiglianija do Toulouse-Lautrec-a, smešteni su u sada ikoničnom roze kolibi, smještenu u mirnoj ulici u visinama brdskog okruga. Ako tražite komad veoma tradicionalnog Pariza, ovaj kabaret je za vas: tu su šanson francaise i druge klasične melodije, a posetioci pjevaju i podižu naočare u skučenom gornjem delu sobe, zidovi su omašani slikama iz nekih od pomenuti umetnici. Zero glamur; puno duha.

c7Pk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXpVN01EQV8vMjc1ZDRjN2E0ZDQ2NTY1YmEyMmEyOTE5Njc4NGE1YzAuanBnkZMCzQLkAIEABQ

Jedno od najpoznatijih dela francuskog impresionizma, “Bar u Foli Beržeru” Eduara Manea biće ponuđeno na prodaju u londonskoj aukcijkoj kući Sotbi.
Ulje na platnu iz 1881. godine prikazuje šankericu u baru čuvenog pariskog kabarea Foli Beržer i bilo je na brojnim izložbama, uključujući i nedavnu “izmišljanje impresionizma” u Britanskoj nacionalnoj galeriji.

- To je jedno od najpoznatijih Maneovih dela i apsolutno klasičan impresionistički prikaz noćnog života Pariza - izjavio je Filip Huk , Sotbijev viši međunarodni stručnjak za impresionizam i modernu umetnost.

On je naomen da je u pitanju jedna od najznačajnijih Maneovih slika koje su još u privatnom posedu.

Slika koja će se naći na aukciji prvo je od dva Maneova dela sa sa istim naslovom i temom. Kasnija, veća verzija “Bara u Foli Beržeru” nalazi se u londonskoj galeriji Kurto. Huk je ocenio da prvu verziju slike odlikuje “divna spontanost” poteza kistom.

Slika je poslednji put prodata na aukciji 1994. godine za 4,4 mila funti. Cene vrhunskih umetničkih dela poslednjih godina su vrtoglavo skočile, nakon što su se za njih masovno zainteresovali bogataši iz Rusije, Kine i sa Bliskog istoka.
Prošlog meseca Sotbis je prodao jednu od slika Kloda Monea iz njegovog opusa Nimfeas (lokvanji) za 54 miliona dolara, što je bilo znatno više od očekvane sume.

Sredinom maja, konkurentska aukcijska kuća Kristis prodala je sliku Pabla Pikasa “Žene iz Alžira” za čitavih 179,4 miliona dolara, što je najveći iznos ikada plaćen na nekoj aukciji za jedno umetničko delo.

KOMENTARI - ČIKAGO

hurema | 17.12.2017 | 20:57h | 89.216.19*.* | #20625
29.8.2017.Teatar Aleksandar gledala Cikago.

Sanja | 22.11.2017 | 00:44h | 24.135.23*.* | #20606
Do poslednjeg momenta gledala sam bez daha! Divna ekipa, baletani... ma svi! Htela bih da naglasim i skrenem pažnju na veliki doprinos Milana Gromilića, kako ovoj predstavi, tako i Terazijama. Savršeno!

Meryl | 23.03.2016 | 17:38h | 87.116.18*.* | #19731
Fenomenalan mjuzikl!!! Svi glumci briljiraju, posebne pohvale za mog omiljenog Dragana Vujica Vujketa za kog se ne zna da li je veca glumcina ili veci covek. Vredi odgledati!

Natasa | 29.02.2016 | 14:10h | 135.128.13*.* | #19616
Meni je ova predstava genijalna. Tek sam sada shvatila kakav glas ima Vujke, tako da mi je drago sto sam gledala ovu verziju a ne onu sa Bosiljcicem.Posle toliko godina igranja a sala puna. Producenti su me naveli da redovno dolazim na Terazije, ali me je ovo ucvrstilo u nameri da gledam i one predstave koje nisu na popustu.

Bozica Vukadinovic Cvetkovic | 22.01.2016 | 08:20h | 82.117.19*.* | #19379
Lepa predstava,mjuzikl , dobra koreografija, slatko. Brodvej i kod nas.

Nex | 24.06.2011 | 13:57h | 93.93.19*.* | #5637
Predstava je super, opet bih se vratio da je gledam :DDD

Miodrag | 05.10.2010 | 23:10h | 188.2.9*.* | #3754
Potpuno se slazem sa prethodnim komentarom,a na sve to dodajem da taj Bojan o kome prica Natasa ima svoje pravo ime.Bojan je lik iz serije.

Neko iz mase | 05.10.2010 | 09:04h | 93.86.3*.* | #3750
@natasha

Komentar nema veze sa predstavom ali na ovako nešto ne mogu da ne reagujem. Možda ću na taj način pomoći barem jednoj osobi da se opismeni. Strašno je što mladi ljudi ne znaju ni da pišu ni da se izražavaju i još ispravljaju Vuka Karadžića.

Draga Nataša, imena se pišu velikim početnim slovom, slovo W ne postoji u srpskom pismu, kaže se predstava a ne pretstava, extra se kaže za nešto dodatno (želim extra luka u pljeskavici, i slično). Možda ne bi bilo loše pre slanja prvo pročitati tekst pa onda razmisliti da li kliknuti na taster "Pošalji komentar!"

Pozdrav!

natasha | 02.10.2010 | 12:01h | 109.92.21*.* | #3741
cikago je prwa pretstawa na kojoj sam bila i bas je coooolllll......extra je pogotovo Bojan.....

Danijela Djakov | 14.06.2010 | 00:28h | 93.86.13*.* | #3520
Sada vec sinoc :)sam odgledala Cikago i imam samo reci hvale, prosto sam odusevljena. Srdacan pozdrav

Dragan | 09.06.2010 | 22:39h | 109.121.1*.* | #3505
Sjajno!

Dejan | 20.05.2010 | 11:32h | 85.222.17*.* | #3346
Sloboda Mićalović pravo otkrovenje.
Predstava je izuzetna, gledaću je još koji put sigurno

Olja | 17.05.2010 | 23:10h | 195.252.8*.* | #3303
Sjajna predstava! Ne zna se ko je bolji - Jelena Jovicic, Katarina Gojkovic, Ivan Bosiljcic, ili "covek od celofana"! Igracke numere i koreografije su vrhunski uradjene, a i scenografia je odlicna. Obavezno pogledajte, garantovano dobijate 2 sata uzivanja! Ovo spada u predstave koje se mogu gledati koliko god hocete puta...

Mladen Djordjevic | 13.04.2010 | 18:45h | 109.93.9*.* | #3065
Ovo je najbolja predsava koju smo gledali u Beogradu zadnjih deset godina. Odlican scenario,fenomenalna gluma, izuzetna muzika i muzicka prtnja, briljantna koreografija.Energija predstave vas potpuno obuzme, uprkos tuzne tematike,i traje i nakon predstave, tako da imate neodoljivu potrebu da je jos jednom vidite...

Ksendza :-) | 01.04.2010 | 12:29h | 109.121.1*.* | #2975
Predstava je bozanstvena!!! Nesto najbolje u zivotu sto mi se desilo...preporucujem je svakom da pogleda...genijalna je, glumci,predstava, sve u jednom delu...

sanja radovanovic | 22.03.2010 | 20:30h | 82.117.21*.* | #2880
gledala sam ovaj mjuzikl i londonu, verujte mi da ova nista ne zaostaje, sve cestitke

Nikola Protić | 18.03.2010 | 13:09h | 192.168.*.* | #2837
Ko' da sam celofan! :)

Uciteljica | 26.12.2009 | 20:24h | 78.105.5*.* | #2120
Kokanova estetika uzas i jeftina, Katarina Gojkovic previse godina za ulogu

Miodrag | 22.12.2009 | 00:16h | 188.2.9*.* | #2067
Fantasticna predstava,citav ansambl je izuzetan i dao je sve od sebe da napravi mjuzikl za pamcenje.Ovo je svakako nesto sto ne bi trebalo propustiti.

Saša | 15.06.2009 | 19:05h | 195.252.9*.* | #1247
Šta reći osim - Brodvej u Beogradu!!!!!

Duca | 23.03.2009 | 01:13h | 217.65.19*.* | #731
Odlican mjuzikl, medjutim Cigani lete u nebo su neprevazidjeni!

Jelena | 08.03.2009 | 23:46h | 91.185.12*.* | #637
Nema predstava iz Pozorista na terazijama na repertoaru Kluba Brankice

Branka | 08.03.2009 | 17:31h | 93.86.*.* | #634
Interesuje me koja je cena za clanove , unapred hvala
Vojvodic Brankica

branka ivancevic | 25.01.2009 | 13:00h | 93.92.25*.* | #258
Mogla bi ih sto puta gledati,fantastican mjuzikl.Turajlija Miroljub pavo otkrovljenje (za mene).Muzicki sve zvuci fantasticno,ovo je ubedljivo nesto najbolje sto sam gledala...

Back