Pozorišni život u Nišu

• Začetnik teme Začetnik teme aktor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
`Gagarinov put` Gregori Berka, je obelio obraz Bitefu, bar u Nisu.
Sa vecitom temom matrice, i nas samih u kapitalistickom ili neo-kapitalistickom sistemu vrednosti (pojam vrednosti je varijabilna, bas kao i njena sama sustinska vrednost), sopstveni uzas ranog ustajanja, dolazenja u fabrike, firme, tvornice (nazovimo ih kako zelite), ispijanja sopstvene duse u prasnjavoj praznini zivota, povratak, kuca i krevet, potpuna otudjenost od svog bica, svoje vrste. Pojam jedinstva i pripadnosti nekome, je u ovom slucaju-nasem slucaju, svedena na sturu pripadnost fellow-kolegama, onima koji su u tome, a svi smo u tome.To nas tesi. Nismo sami, neko jos zivi i pati, bas kao mi. Jos nekome je zivot oduzet, i bled, nikakav, prljav od fabrickog dima ili rahitican od tastature, zivot bez vazduha, filetrisan kancelarijom i halom, vracen.
I, nema izlaza. Tu smo, jer smo rodjeni, pa postojimo, a da bi postojali, moramo da bar malo uzimamo hrane, one materijalne za nase, umorno, sada vec dosadno telo. Za to, za taj zivot, koji se ne moze zivotom nazvati, jer nije ziv, nama treba posao. Rad. Fabrika i firma. A uzeli su nam sve. I tu ni Marks, ni Sartr ne pomazu. Tu smo mi sami, bez nas.
Kada vidite sebe i svoje na sceni, to u svakom slucaju zasluzuje aplauz, i to onaj iskren.

bravo za tebe Kurto drugi.
Sabirni centar me je odusevio.stvarno sam izasao pun utisaka i cela ta prica,svaka recenica je imala smisao i bila vazna kao poruka.Neverovatan tekst(dule kovacevic naravno)i super scenografija.Ima delova kojih nema u filmu i to mi se svidja.U filmu je kompletna osuda Lepe-pekarke dok u predstavi ona kaze svom muzu( koji je na nju besan ne zbog prodaje kuce toliko koliko zbog zenidbe svoga sina krvnikovom cerkom.)-Sta hoces!A ti si hteo da joj napravi dete i da pobegne.Prava muska balkanska osveta.Drugo ima i kritike Partizana i rezima u koji je on verovao.On podrzava Iliju Rajkovica koji je los covek u uzimanju Markove pekare jer je to ,,drustveno"ne misleci o ljudima.Ciganin Srecko Ruzmarin je bio mnogo simpatican.Itd.
Dundo Maroje-po mom misljenju Dajte narodu hleba i igara.Prvo groteskni trikoi,prenaglaseni pokreti jedna izvestacenost ali to je karakteristika renesansne komedije i glumci su to verno prikazali. glavni lik Pomet na kraju daje jako dobru poruku,nju vecina onih sa telefonima nije cula.
Odabrani i unisteni-Druga prica je ostavila dubok utisak na mene.Prva malo izvestacena ali smislena i sa srzi a treca koja je najbolje prihvacena bila je malo sto puta prezvakana.i nije joj bas mesto u pozoristu.lose odglumljena.reper je seckao u prici i vestacki predstavio lik.

Nisko narodno pozoriste ima dosta kvalitetnih glumaca a i predstave su dobre, samo sto oni nemaju adekvatne uslove za rad, za afirmisanje svojih mogucnosti u svetu umetnosti. Mislim da pozoriste, koliko je u njegovoj moci zadovoljava potrebe grada ali gradska vlast ne zadovoljava njegove potrebe, bar nije do sada. Mozda umetnike Nisa ocekuje bolja buducnost...I naravno vise prilika za nove talente...:):ok::super:

Sasvim slucajno sam naisao na vas forum. Naime, pokusavao sam nesto da saznam o Zivku Vukojevicu. Bili smo veliki prijatelji (i skolski drugovi), pocinjali zajedno "na daskama". Ja sam otisao na arhitekturu a zatim u beli (i crni) svet i trenutno sam u Australiji a on u Krusevacko pa u Nisko pozoriste. Odavno neznam sta je sa njime.

Moze li neko da mi da neku blizu informaciju tj da li je jos u Niskom pozoristu?

BK

Back