Pozeljnije je biti voljen nego biti shvacen

• Začetnik teme Začetnik teme prsho
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Self-knowledge involves relationship. To know oneself is to study one self in action with another person. Relationship is a process of self revelation. Relathionship is the mirror in which you discover yourself- to be is to be related."
Bruce Lee

Sto se teme tice, dobro je kada ljudi dijele sistem vrijednosti, slicne ciljeve i neku bazicnu ljudskost.

Ako se nekome dopadnes na prvo pogled on ce tvrditi da te voli i reci ce da te shvata samo da bi te osvojio
Dal je moguce voleti nekoga bez da ga se shvata?

Tu je možda bitnija suština od naziva. Šta neko tvrdi to nije merodavno. Jasno je da je ljubav dublja stvar od dopadanja. Ali šta je ona stvarno ko to zna? To je mešavina dopadanja, razumevanja, brižnosti, želje da se bude sa nekim, evocija nekih uspomena iz detinjstva, neko ti čačne neki deo mozga na koji reaguješ, složena stvar. Kod ljudi koji su dugo u vezi to postaje poštovanje, razumevanje, pomoć, zajednički život. Neke ljubavi imaju više strasti, neke manje. Stoga mogu da poverujem da postoje ljudi koji vole, a da baš i ne razumeju tu osobu. Ali se trude i poštuju je (rekla bih da je poštovanje, poverenje i dobra namera u višem rangu od shvatanja). Sve kombinacije su moguće.

Sa jedne, dakle, strane su osobe koje treba držati podalje, to su one kojima nije stalo i kojima je samo površno do dopadanja, jer one u trenucima krize ili zasićenja odlaze da potraže nekog drugog ko će ih ispuniti (pa mi dođemo kao potrošna roba). Sa druge strane, ne treba ni odbacivati one koji žele da budu tu iako nas ne shvataju baš kako bismo želeli. Ukoliko ima poštovanja i dobre volje i to je ljubav, što da ne. Neko je ovde opisao kako životinje vole iako ne shvataju. Shvataju one ono što treba da shvate. One nas poznaju bolje od mnogih bliskih ljudi, ali na svom nekom nivou. Instiktivno, a i to je ljubav.

E sad, zaista postoje i ljudi kojima je to shvatanje i razumevanje primarno, a postoje i oni kojima je hemija važnija (ili i jedno i drugo). Mene lično ne privlače osobe skromnih mogućnosti shvatanja. To je već individualno.

Da moguce posto i deca vole i osecaju,pa i zivotinje nista ne shvataju,imas i nepismene ljude i seljake koji nemaju iskustva ili potrebu da nekog shvate na moderan nemetnut kriterijum
Slažem se sa ovim poslednjim. Danas se mnogo psihologizira. Međutim, i deca i životinje shvataju više od odraslih. Jer odrasli imaju već gomilu prepreka u svojim glavama, a deca i životinje vide čisto, i bolje prepoznaju i laž i negativnu energiju. Takođe nepismeni ljudi i seljaci mogu biti veoma mudri. A i da nisu, i oni shvataju drugoga na svom nivou: shvate šta neko voli, šta ne voli, itd. Tako da se ne može shvatanje svesti samo na psihološku teoriju, priče, različiti su nivoi.

Slažem se sa ovim poslednjim. Danas se mnogo psihologizira. Međutim, i deca i životinje shvataju više od odraslih. Jer odrasli imaju već gomilu prepreka u svojim glavama, a deca i životinje vide čisto, i bolje prepoznaju i laž i negativnu energiju. Takođe nepismeni ljudi i seljaci mogu biti veoma mudri. A i da nisu, i oni shvataju drugoga na svom nivou: shvate šta neko voli, šta ne voli, itd. Tako da se ne može shvatanje svesti samo na psihološku teoriju, priče, različiti su nivoi.
Bravo

Tu je možda bitnija suština od naziva. Šta neko tvrdi to nije merodavno. Jasno je da je ljubav dublja stvar od dopadanja. Ali šta je ona stvarno ko to zna? To je mešavina dopadanja, razumevanja, brižnosti, želje da se bude sa nekim, evocija nekih uspomena iz detinjstva, neko ti čačne neki deo mozga na koji reaguješ, složena stvar. Kod ljudi koji su dugo u vezi to postaje poštovanje, razumevanje, pomoć, zajednički život. Neke ljubavi imaju više strasti, neke manje. Stoga mogu da poverujem da postoje ljudi koji vole, a da baš i ne razumeju tu osobu. Ali se trude i poštuju je (rekla bih da je poštovanje, poverenje i dobra namera u višem rangu od shvatanja). Sve kombinacije su moguće.

Sa jedne, dakle, strane su osobe koje treba držati podalje, to su one kojima nije stalo i kojima je samo površno do dopadanja, jer one u trenucima krize ili zasićenja odlaze da potraže nekog drugog ko će ih ispuniti (pa mi dođemo kao potrošna roba). Sa druge strane, ne treba ni odbacivati one koji žele da budu tu iako nas ne shvataju baš kako bismo želeli. Ukoliko ima poštovanja i dobre volje i to je ljubav, što da ne. Neko je ovde opisao kako životinje vole iako ne shvataju. Shvataju one ono što treba da shvate. One nas poznaju bolje od mnogih bliskih ljudi, ali na svom nekom nivou. Instiktivno, a i to je ljubav.

E sad, zaista postoje i ljudi kojima je to shvatanje i razumevanje primarno, a postoje i oni kojima je hemija važnija (ili i jedno i drugo). Mene lično ne privlače osobe skromnih mogućnosti shvatanja. To je već individualno.

Potpisujem

Kad dodje seljak, on se prosto ozari samo uz osmeh seljancice koja mu dr.ka....i poziva ga na seks, ......
Vrlo jednostavno tumacenje srece...razumes ti mene...hocemo se i hocemo ono , razumes valjda...ma to svi razumeju, ne razumeju da je to sve ostalo samo bezveze u odnosu na ono sto razumemo ti i ja...

Nego da ne tumacimo kad srbi ne mogu da se otresu da im je svest uvek medju najjacima medju svim ljudima koji zive na svetu..znaci jedva da nadju jednog ili dvojicu na svetu koji svesnije vide svaku aktivnost ili mogucnost....
Toliko nadignut narod moze da prsne ako se naduva jos malo...

Ne mesajte samilost i sazaljenje sa lepotom duha ili fer plejom...

Upoznavanje je vase donosenje odluka o utisku i proceni neke osobe, a ne shvatanje sta je i kakva je ta osoba....retko se desi da osoba shvati drugu osobu , a uvek se desi da su se upoznali...
Hm, evo da se ponovo vratim na ovu temu, jer ima interesantnih misli.

Ovo o samilosti i sažaljenju jeste bitno zapažanje o našim ljudima. Oni često sažaljenje prema slabijima od sebe vide kao nešto pozitivno, a zapravo je vrlo negativno i otkriva potrebu da se ta osoba oseća nadmoćno. Ali, kada oseti da nije nadmoćna onda nema ni ljubavi ni pomoći, već ljubomora, zavist itd, jelda.

A ovo drugo, pa to je Kant - stvar po sebi i stvar za nas :). Mi nikada ne opažamo šta ili ko stvarno JESTE, već ono što mi doživljamo da jeste. I to je važno da se shvati da ne bi bilo problema u odnosima. Stoga je u pravu i Kauč kada kaže da bi ljubav trebalo spustiti do onog nesvenijeg i životinjskijeg u nama, ja sam to shvatila do intuicije. Manje racionalizovati. Više osećati. S tim saznanjem da sve to može biti varka, taj naš utisak. Ali poštovanje i ako ti je stalo do drugog, sloboda u delovanju, e to su već konkretne stvari koje čine jedan odnos mogućim.

A to je opasno danas, posto su zene uzasno nekulturne, znaci nevidjeno nekulturne, to nekultura povlaci nekulturu i sa druge strane, i onda se lako izgubi ovo uljudno u ponasanju...

A shvatanje, to je tek smejanje, kad cujem u kom kontekstu upotrebljavaju rec on me shvata.....to necu ni da nacinjem koliko nema blage veze sa vezom njeno misljenje i njegovo misljenje..

Ahaha, pa jeste.
Ovo nekulturne ja shvatam na sledeći način: one često na agresivan način su sigurne da su baš dobro protumačile stvari, da im je sve jasno, da je sve baš onako kako im se čini, itd. Ali to može biti samo posledica nepoznavanja svega i svačega, prstp nedotatak istinskog obrazovanja.

A da muškarac i žena isto shvate stvari, pa i bilo koja dva čoveka, nema od toga ništa. Mogu se samo naći preklapanja (kao presek dva skupa u matematici) koja nisu zanemarljiva pa da kažemo - slažu se.

Ako se nekome dopadnes na prvo pogled on ce tvrditi da te voli i reci ce da te shvata samo da bi te osvojio
Dal je moguce voleti nekoga bez da ga se shvata?
Mislim da je najveci ljudski nagod, nagon za pripadnosti. Pa onda se svacime sluzimo a i na svasta nesto zazmurimo. A svi mi u dubini duse znamo itekako sa kim imamo posla, tako da nisam znala itd znali ste ali niste htjeli prihvatiti. Ali nagon za pripadnosti je veci od svega toga. Zato ljudi budu povrijedjeni vecinom. E sad sve se vrti oko toga, ljubav, zaljubljenost, shvatanje, podrska itd. Neko nas voli ali nas ne podrzava, nego zaljubljen ali ne shvata i bezbroj ostalih dilema.

Back