povracaj poreza za rezidente austrije prilikom kupovine u svajcarskoj

timemachine

Zainteresovan član
Poruka
260
Znam da to funkcionise obrnuto, posto svaki dan more svajcaraca kupuje u austriji, od osnovnih namirnica pa nadalje (u pogranicnim oblasitma). E sad, ja sam video neke smart tv koji me interesuju a koje mogu naci u trznom centru oko 10ak km daleko od mene u svajcarskoj. Ja sam rezident austrije i nikada nisam isao u krupnije kupovine u ch zato sto su prilicno skupi, ali ovo je neka akcija gde bih prilicno ustedeo pa me zanima da li je moguc povracaj poreza prilikom kupovine u ch za gradjane austrije. Molim ako neko nesto zna neka napise.

Nije bitno čiji si državljanin.
Pri kupovini daš izjavu da je za izvoz
i platiš punu cenu, sa porezom.
Pri izlasku iz Švajcarske vrate ti iznos poreza.
Ako se rado o npr, skupljem komadu alata
to trebaš da prijaviš kad se vraćaš u svoju zemlju.

Posebno preporučujem Švajcarsku za kupovinu
polovnih automobila iz par razloga.
Peta+ registracija im je drastično skuplja
pa daju kola povoljno.
Kad date izjavu, oni voze kola na tehnički
pregled i ne pitaju, nego menjaju sve što nije OK.
To plaća prodavac, ako se drugačije ne dogovorite,
mada najčešće. to mora da plati kupac.
Zašto prodavac - Prosto, porez treba da plati onaj
koji je uzeo pare.

Poslednja izmena:
Bio sam danas i pitao... Otprilike prodavac mi je tako nesto slicno i rekao... S tim sto za povracaj poreza mi moraju lupiti neki pecat na carini i onda kad drugi put dodjem u tu prodavnicu dobijem od njih oko 15% para nazad. Najverovatnije cu tako i uraditi ako ne naletim na neku bolju ponudu na amazonu

Vodi samo racuna o tome da moras i da prijavis uvoz i platis carinu ako vazi za to sto kupujes. Svica i Austrija su umrezeni, i tvoj povracaj PDV-a ce biti raportiran poreskim vlastima Austrije. Skoro je bila prica o jednom nasem ciki koji je kupovao sat u Svajcarskoj, pa mu u Nemackoj dosla poreska na gajbu, zbog neplacenih carina.

Back