Poverenje izmedju roditelja i dece

gost 140825

Veoma poznat
Poruka
12.447
Prisustvovala sam neugodnim dogadjajima kada svaki roditelj veruje
svom detetu, a svako od njih prica razlicitu pricu istog dogadjaja...I sta se desava - roditelji
se posvadjaju ubedjeni da bas njihovo govori istinu.

Pitam vas - da li verujete svojoj deci?
Da li ste nasli nacin da vam oni veruju toliko da ce vam ispiricati istinu bez obzira na vasu reakciju.
Deca lazu jer se boje reakcije roditelja. Da li kazni ili uopste cinjenice da su uradili
suprotno od ocekivanja svojih roditelja i ne zele da se oni ljute na njih.

Da li ste uspeli formirati takav odnos da vam kazu sve, da znaju da sta god da su uradili
da imaju vasu podrsku?

Mozda sam malo konfuzno postavila sve ali se nadam da ste me razumeli :)

Nikad ni pod kojim uslovima ne verujem slepo svojoj deci, cak ni starijem sinu i kcerki za koje nikad nisam primetila da lazu.
Svako laze, odrasli, stari, mladi i ne postoji nacin vaspitanja koji ce to izmeniti, posebno ako deca kroz zivot primete da ih je laz nekad izvukla iz problema ili im donela korist. Laz decija je retko iz pokvarenosti ili zelje da naude nekome, lazi su iz zelje da izbegnu kaznu, da skrenu paznju na sebe (mislim da je ovo najcesci uzrok lazi kod dece) da skrate pricu (ovo primetim kod mladjeg sina kad otac pokusava razgovarati s njim o nekom problemu) lazu iz zelje da obraduju roditelje, da nekoga ne razaloste...Lazu iz milion i jednog razloga.

O svadji roditeljha zbog decijih carki nemam sta reci posebno ako su deca jos mala. Odgojila sam troje dece i nikad ali nikad nisam dosla u situaciju da se raspravljam sa bilo kim oko njihovih postupaka. saslusam, procenim , izvinim se ili razgovaram. I deca moja nisu svadljiva, od mene su nasledili sposobnost mirnog resavanja problema.

• Podržavam
Reactions: 27E
Mene su roditelji od malih nogu vaspitali tako da budem otvorena prema njima i da mi veruju na rec i da ce tako biti sve dok se ne uvere u suprotno.
Ono sto me je puno hrabrilo je mamina recenica-Svo zlo bilo u tome, smao da tebi nije nista, kad se nesto desi, najcesce kad nesto slomim, upropastim i sl.
I zaista nam otvoren razgovor nikad nije bio bauk. (problem je nastao kasnije kad smo otisli u drugu krajnost...)
Nemam decu, ako ih ikad budem imala isto cu ih vaspitati. Da igramo u istom timu i za opste/zajednicko dobro je da imamo medjusobno poverenje...

Dokle god se u srpskom jeziku za decu koristi srednji rod - "ono"
niti će roditelji učiti decu da govore istinu niti se od dece to može očekivati

Teško je na Balkanu verovati da je dete svoja ličnost, važno je samo obaviti verske obrede nad istim bez želje deteta
i oekivati da ima naše osobine inače to nije ono što smo hteli da imamo

Primitivizam? Ma kakvi.... TRADICIJA! :D

Nikad ni pod kojim uslovima ne verujem slepo svojoj deci, cak ni starijem sinu i kcerki za koje nikad nisam primetila da lazu.
Svako laze, odrasli, stari, mladi i ne postoji nacin vaspitanja koji ce to izmeniti, posebno ako deca kroz zivot primete da ih je laz nekad izvukla iz problema ili im donela korist. Laz decija je retko iz pokvarenosti ili zelje da naude nekome, lazi su iz zelje da izbegnu kaznu, da skrenu paznju na sebe (mislim da je ovo najcesci uzrok lazi kod dece) da skrate pricu (ovo primetim kod mladjeg sina kad otac pokusava razgovarati s njim o nekom problemu) lazu iz zelje da obraduju roditelje, da nekoga ne razaloste...Lazu iz milion i jednog razloga.

O svadji roditeljha zbog decijih carki nemam sta reci posebno ako su deca jos mala. Odgojila sam troje dece i nikad ali nikad nisam dosla u situaciju da se raspravljam sa bilo kim oko njihovih postupaka. saslusam, procenim , izvinim se ili razgovaram. I deca moja nisu svadljiva, od mene su nasledili sposobnost mirnog resavanja problema.

Znam da oni lazu iz "svojih" razloga.
Taj deciji svet je citava jedna celina oivicena svetom odraslih.

O da, i tema ce imati smisao ako se definise tacno o deci kog uzrasta je rec. ne moze se sa istom polaznom osnovom gledati na decu predskolskog, skolskog, tinejdzerskog uzrasta. Sve su to faze razlicite po svim stvarima pa i po tome koliko ce, kad i iz kojih razloga pribeci lazi.

Ovo cemu sam ja prisustvovala su deca skolskog uzrasta.
Mada mislim da nije bitno, neka svako prica o fazi o kojoj zeli. Ne mora biti usko odredjena.

Tacno.
Ja tako postupam sa svima...dok se ne zloupotrebi poverenje, tu je maksimalno. Posle od nule ili nikako.

Углавном и треба имати такав став осим кад је нешто вредно у питању, нема везе материјално или не. Не треба ни дозволити да будемо злоупотребљени
ако проценимо да постоји таква могућност. Наравно, деца нису у тој причи.

Углавном и треба имати такав став осим кад је нешто вредно у питању, нема везе материјално или не. Не треба ни дозволити да будемо злоупотребљени
ако проценимо да постоји таква могућност. Наравно, деца нису у тој причи.

Naravno. :)
Roditeljska ljubav na jednu stranu, sve ostale na drugu...

То првенствено морам да захвалим њиховој мајци а имам и ја неких заслуга. Деца се понашају онако како их родитељ васпита и ако виде да родитељ лаже, лагаће и они.

To vazi za decu koja su jos uvek u fazi odrastanja kad je roditelj najbitniji autoritet. Moze roditelj dati svoj maksimum i biti bas roditelj u pravom smislu reci ali kad dete dodje u fazu odrastanja kad se pojave za njega vaznije stvari, drustvo, decko, devojka...Ponekad sav trud roditelja padne u vodu za jedan dan.

Poznajem mnoge roditelje koji su odgojili decu bas onako kako treba i opet...Jedno dete i bude ono sto su zeleli a drugo opet krene putem za koji nisu ni slutili. Ne kaze se bez veze da roditelj uvek poslednji sazna sta se sa detetom desava i ti roditelji nisu losi vec jednostavno imaju bezgranicno poverenje u njih. A to slepo poverenje je prva greska u vaspitanju dece.

Tvoja deca su dobra deca i takvi ce i ostati, tvoj post sam uzela onako kao odgovor svima koji misle tako kao ti. :)

To vazi za decu koja su jos uvek u fazi odrastanja kad je roditelj najbitniji autoritet. Moze roditelj dati svoj maksimum i biti bas roditelj u pravom smislu reci ali kad dete dodje u fazu odrastanja kad se pojave za njega vaznije stvari, drustvo, decko, devojka...Ponekad sav trud roditelja padne u vodu za jedan dan.

Poznajem mnoge roditelje koji su odgojili decu bas onako kako treba i opet...Jedno dete i bude ono sto su zeleli a drugo opet krene putem za koji nisu ni slutili. Ne kaze se bez veze da roditelj uvek poslednji sazna sta se sa detetom desava i ti roditelji nisu losi vec jednostavno imaju bezgranicno poverenje u njih. A to slepo poverenje je prva greska u vaspitanju dece.

Tvoja deca su dobra deca i takvi ce i ostati, tvoj post sam uzela onako kao odgovor svima koji misle tako kao ti. :)

Да, у праву си. Имаћу у виду овај добронамеран савет мада се надам и радим да ми не затреба. :hvala:

"Sav trud roditelja padne u vodu za jedan dan"...i onda sve ispocetka...

svom detetu, a svako od njih prica razlicitu pricu istog dogadjaja...I sta se desava - roditelji

Da li ste nasli nacin da vam oni veruju toliko da ce vam ispiricati istinu bez obzira na vasu reakciju.
Deca lazu jer se boje reakcije roditelja. Da li kazni ili uopste cinjenice da su uradili

Da li ste uspeli formirati takav odnos da vam kazu sve, da znaju da sta god da su uradili
da imaju vasu podrsku?

Nikad ne bih počinio takav zločin prema svom detetu.Ako ne ume da baroniše mene, onda će naivno govoriti istinu bilo kome.Naravno ja bih se pravio da nisam shvatio da laže, kako mala bitanga ne bi podigla umeće za viši nivo.

Prisustvovala sam neugodnim dogadjajima kada svaki roditelj verujesvom detetu, a svako od njih prica razlicitu pricu istog dogadjaja...I sta se desava - roditelji

da imaju vasu podrsku?

Mnogi roditelji stite svoje dijete i svjesno staju na stranu dijeteta cak iako znaju da ono ne govori istinu. Za njih to nije nista lose i uvijek pronadju opravdanje i za sebe i za dijete.
Ova moja ne zna da laze, to je i sama zakljucila. Pokusala par puta :) i sve joj pise u ocima.

MIslim da bi vezano za ovu temu bilo korisno pogledati film Lude godine.

Zašto deca počinju da lažu i kriju od roditelja bitne stvari? Kada su svesni da je ono što su uradili u direktnoj suprotnosti u odnosu na ono što se od jnih očekuje i da ih zbog toga čega roditeljska stroga osuda. Kada nisu sigurni da će ih roditelji zagrliti i utešiti, već misle da će ih tretirati kao zločince.

da imaju vasu podrsku?

Ja volim da mu pričam onu priču o tri drugara čobančeta koji su čuvali ovčice i jedan se zezao sa vukom, znate ? Poenta je da on shvati da je jako bitno da nam govori istinu, i da je bitno da ja to znam, i da će biti situacija kada ću mu biti jako potrebna i kada će biti najvažnije da mu bezrezervno verujem ( pa to potkrepim konkretnim primerom ). Tako da zna da mora da vodi računa o tim stvarima. Ili samo ja mislim da zna.... U svakom slučaju primetila sam da moje dete najbolje uči ne kad mu ja kažem neke stvari pa on to primeni, nego tek kad na svojoj koži iskusi posledice svog ponašanja.

Dokle god se u srpskom jeziku za decu koristi srednji rod - "ono"
niti će roditelji učiti decu da govore istinu niti se od dece to može očekivati

Teško je na Balkanu verovati da je dete svoja ličnost, važno je samo obaviti verske obrede nad istim bez želje deteta
i oekivati da ima naše osobine inače to nije ono što smo hteli da imamo

Primitivizam? Ma kakvi.... TRADICIJA! :D

Tako je. Sve dok je ugrozen integritet detata, dok se prema deci ne postupa sa punim postovanjem, eto i lazi i prevara i trasiranog puta ka niskom samopostovanju, a kolorit posledica krajnje je neveseo....

Poslednja izmena:

Back