Lesandar
Buduća legenda
- Poruka
- 27.930
Opet ti kazem... imas pogresnu predstavu o tome kako je seoba izgledala... ne radi se o milionima ljudi koji se teleportuju s jednog mesta na drugo, ne radi se o jednom trenutnom dogadjaju koji je bio te i te godine... seobu je najbolje shvatiti kao jedan proces (sa sukcesivnim etapama) koji se odvija u vremenu u kome mi na osnovu izvora odredjujemo okvire kada se desio a to je pouzdano prva polovina 7. veka. Zasto sam ti naveo primere sa Hunima, Mongolima, Napoleonom...? Zato sto se tehnika transporta i masovnog kretanja na vece razdaljine nije bitnije menjala, zaprezna kola, konji, volovi... Koliko Slovenima iz Panonije treba da stignu do Soluna, par nedelja, recimo, do delova centralne i zapadne Srbije jos brze. To, slozicemo se, nije neka narocita epopeja. Drugo, gde je potcinjeno stanovnistvo na teritorijama koje Sloveni zauzimaju? Ono, sto prinudom sto dobrovoljno, takodje sluzi kao izvor hrane...
Hocu da ti kazem da razmisljas razudjenije i da nikakav toboznji matematicki obrazac seobe koji je Antic (koji uzgred, nije istoricar, nita sta blizu toj struci) tu ne pomaze, niti se na taj nacin mogu objasniti neke pojave u istoriji. Sta bude kada matematicari pocnu da se bave istorijom videli smo na Fomenkovom slucaju, a on je ruski ekvivalent ovim domacim dereticevskim lelemudima...
Jelesije, cut bre! ima li mnogo trihinele ove godine?
p.s. Za odgovor na pitanje o saobracajnom spicu kod Tracana za vreme stocnog vasara mozda bi pomoglo da ukalkulises i kruzni tok, koji je poznati srbo-tracanski invent i doprinos civilizaciji.
Bre , Acika, šta ima veze što Antić nije istoričar, jel istoričari bolje računaju zalihe i potrebe? Jel on manje zna od istoričara kako preterati volujska kola natovarena kokoškama i sitnom decom preko Dunava? Koze su , već mogle da se snađu i pređu, ali samo pod uslovom da je bio zaleđen, a šta ako je ta operacija išla u bilo koje doba osim januara ili februara? (Jel ti to istoričare smatraš ibermenšom? nešto im slabo ide šrafciger, a ti ,vidim, podjednako razumeš i jedno i drugo, s tim da ćemo polako Mrki i ja da te prevaspitamo da se ostaviš vikipedističke podrške, jer na tarabi svašta piše.... )
I o kakvim etapama pričaš, misliš Srbi su se dovoljno snabdeli na pijaci u Solunu ( a morali su nešto da kupe jer nije zabeleženo da su otimali, već upravo da su " za svaki svoj potez moljakali") pa su mogli ponovo do ledine oko Beograda koja im se nije svidela, sve usput pitajući i izvinjavajući se(DAI), pa onda pravac Dalmacija da na miru posade svoje žito u kamenu, a usput im potčinjeno stanovništvo sprema sendviče? Za hranu ako je sam ne proizvedeš se mora ubiti a ne podčiniti, podčinjavanje traje mnogo dugo, a ova operacija je prema Porfirogenitu trajala veoma kratko......
Kružni tok je prvo primenjen u Circus Maximusu, najpoznatijem tračanskom kružnom toku, nije bio poznat ranije.....
Poslednja izmena: