Potrosnja?

Najbolje je da kazes do koliko para si spremna da potrosis na kupovinu auta, a onda ces mozda i dobiti neki koristan savet. Ovako ce da budu samo naklapanja ciji tata ima veci brk.

mali37:
Najbolje je da kazes do koliko para si spremna da potrosis na kupovinu auta, a onda ces mozda i dobiti neki koristan savet. Ovako ce da budu samo naklapanja ciji tata ima veci brk.

Na osnovu mojih postova si mozda mogao da vidis o kolikoj svoti se radi. Iskreno, ne zelim da se ofiram sa cifrom na publicu. Znas da ima manijaka;)

Kad_LupimLupim:
E, vidi ovako sad jednu problematiku. Kazes da predjes mnogo godisnje, po 100k km! To je bash ono, mnogo! Ja ne znam sad kolko ti se isplati da kupujes polovna kola, koja vec imaju ohoho kilometara iza sebe. U principu ne verujem da mozes da nadjes auto ispod 80k. A i to sto pise na cajgeru obichno nije tako. Znachi uzmes sad neki, ima recimo proverenih 80k km iza sebe, ti ces sa njim za god dana stici vec do 180k znachi. Za jos pola godine, svaki prosechan auto ce tu vec biti zreo za jednu generalnu.

Druga stvar, treba da trazis neku klasiku, nesto sto se ovde vozi massovno, jer onda bar neces imati problem sa servisom i delovima, sto je, s obzirom na kilometrazu, kod tebe jako bitna stavka!

Karavan deluje kao logican izbor, a kad ga pomenusmo, prvo mi pade napamet Astra karavan. Verujem da ce se Espanol sloziti oko toga da Opel gaji dobru tradiciju sa karavanima, bar na ovim prostorima (:
Rezon ti je odlčan! Na to sam i mislio kad sam rekao da nema FINIH polovnjaka. Sve je to već neko izraubovao. A Opel karavan je, slažem se, sasvim OK izbor. Pod uslovom da se nađe nešto pristojno?

littlefoot:
Valjda se secas koju kantu sad vozim. Prema tome, ja bih sad nesto vece. Mozda cak i neki karavan. A moram priznati da sam se zagledala u RAV4, al je mnogo skup:(
littlefoot:
Ne smem da kupim polovan auto ovde. To ko zna kako je vozeno i odrzavano. Mislila sam da uvezem nesto od preko. A gledala sam astru karavana nije da nisam, al sve se nadam da cu naci nesto bolje.
littlefoot:
Na osnovu mojih postova si mozda mogao da vidis o kolikoj svoti se radi. Iskreno, ne zelim da se ofiram sa cifrom na publicu. Znas da ima manijaka;)
:shock: :shock: :shock:
Jbte, znaš li TI šta hoćeš?!
Ovaj treba da se "seća" "koju kantu" sad voziš, ovaj da čita tvoje postove (ni manje ni više nego 1670!) da vidi "o kojoj se svoti radi"... pa stvarno?!
Na osnovu čega (osim astre karavan koju pominješ) da ti neko da savet, odakle da krene itd?
Ljudi stvarno sebi pridaju prevelik značaj... :roll:

A, da... I da li ti stvarno misliš da se negde drugo automobili raubuju manje nego ovde?!
Pošto nećeš da kupuješ novije modele npr. BMWa ili Mercedesa (a, da ni Italijane nećeš - to je još jedan parametar) koje bogati ljudi prodaju zarad prestiža - teško da ćeš u toj "narodskoj" klasi naći auto (naročito ne na Zapadu gde ga vozi zna se i koji sloj i u koje svrhe) koji je manje raubovan nego auto približne starosti vožen ovde.
Obožavam te što im je "tuđe" uvek slađe!

sofronije*:
:shock: :shock: :shock:
...
Obožavam te što im je "tuđe" uvek slađe!
"Tudje" jeste "sladje" ukoliko pre kupovine razmisljamo i o cenama polovnih automobila. Pogledaj, nemacke, svajcarske ili italijanske web stranice na kojima se prodaju, pa uporedi sa ovim "nasim" cenama(pljackama). O pouzdanosti onog sto oni "tamo" kupuju, za te pare koje isplacuju nekima "tamo" na ruke da "stavljamo na kantar" sa situacijom kod nas, suvisno je. Tome doprinose mnogi faktori i zbog toga, ko je u mogucnosti da uveze auto, u mnogome mu je to i logicniji izbor.

Samo da dodam da u EU mozes na polovan auto da dobijes garanciju od godinu dana. Malo li je?!
A ovde kod nas kupis nesto i prodavac oma zapali niz dolmu :lol:

Koji auto srednje klase do 3 godine starosti trosi manje od 6l?

a zašto za promenu alternativa ne bi bio nov automobil ...
pa makar i malo manji i manje izvikan ...
ako već prelaziš 100 000 km godišnje onda ti je automobil pre svega sredstvo za rad i potreba ... i nemaš vremena za majstore ...
3 god nije malo iako takvi automobili na prvi pogled izgledaju kao novi ...

ali da skratim moj predlog je : škoda fabija karavan 1.9 sdi ali nova

Izvini, zasto bi? Ne verujes u plin jel :lol:
Vidi ovako, ako benzinski motor pogonish na plin, izgubices negde oko 15% snage. Sto s druge strane znachi da ces mu i dici potrosnju za tih 15%, ako zelis da ides istom brzinom kao da ga vozis na benzin. Ali sa druge strane taj gubitak je nista u odnosu na cenu plina koja maltene pa 2,5 puta manja od cene benzina!
Recimo ako za 100 km, na putu, potrosis benzina 7l, u vrednosti od oko 530 din, za iste pare bi mogla da uzmes 17l plina i sa nekom potrosnjom od recimo 8,5l predjes celih 200km, razumes sad ekonomicnost plina ;)

vd:
a zašto za promenu alternativa ne bi bio nov automobil ...
pa makar i malo manji i manje izvikan ...
ako već prelaziš 100 000 km godišnje onda ti je automobil pre svega sredstvo za rad i potreba ... i nemaš vremena za majstore ...
3 god nije malo iako takvi automobili na prvi pogled izgledaju kao novi ...

ali da skratim moj predlog je : škoda fabija karavan 1.9 sdi ali nova

Bas cu da ga pogledam :)

S druge strane, ne znam sta to prevozis, kolko je to tesko, ali za non-stopno vozanje po putu i konstantno pun auto mislim da je dizel motor ipak najbolji izbor. Dizeli su ipak pravi tegljachi. Sa benzinskim motorom, nebitno dal ide na plin, dal ide na benzin, ti ako imas opterecen auto moras da ga vozis na vecoj turazi da bi imala dovoljno vuchne sile. A logichna je stvar da sto je veci br obrtaja to se motor vise trosi, jel tako :)
Dizeli std rade na max 4000-5000 obrtaja. Benzinac na tom br obrtaja je tek nesto iznad optimuma za voznju. A sve preko tog br obrtaja, na benzincu drastichno povecava i buku i potrosnju ;)
Moj izbor motora bi bio ili neki TDi, dakle VW grupacija, ili HDi Pezo-Citroen grupacije. Od jedno 2l i da te bog vidi. Ovi novi 2.0 TDi motori imaju 130-140 konja ko dobar dan. To ti je puna kapa!

a ja sam baš namerno naglasio SDI ...
što bi u prevodu bilo bez turbine i maksimalno jednostavan pa prema tome jeftin i dugovečan motor ...
+ nije previše zahtevan po pitanju kvaliteta ulja i goriva
+ lak za dalju prodaju
+ servis na svakom ćošku
+ relativno jeftino održavanje
da smo tražili nešto od + 20 000 eur što služi za šminku slažem se da je A3 2.0 TDI dobar izbor ...
ili neki od HDI konkurenata ... ili JTD...
ali koleginici treba dovoljno dobar , pouzdan , ekonomičan i ne previše skup automobil za posao pre svega ... koferi , torbe , sitna čukanja , udarne rupe ...
a kad se zarade novci biće i za ALFU ...

Ok, slazem se to za SDi, ja sam ovaj TDi naveo kao jachu varijantu. Littlefoot nam jos nije rekla koliko bi se kesha, reda velichine, otvorila, kao ni koliko je auto opterecen tim prevozom. Ako nije nista tesko, fazon ona + josh 20-40 kila, onda jachi motor nije potreban, dovoljan bi bio i mali SDi (:

littlefoot:
Aha bas ce da se isplati. Umesto da putujem 2 sata od A do B ja cu lepo da se klackam 4 :lol:
Vreme je novac;)

Nije feer nije feeer daj da jednom litl bude shumaheeeer...Tolike razlike se ne pojavljuju ni izmedju aviona i auta...Pretjerujes...Malo precjenjujes svoje vozacke sposobnosti...keep it real... ;)

Кад већ будеш тражила ауто у иостранству, боље да узмеш неки који ћеш и мало више платити, али да буде добар и очуван (у фабрици, кола која мењају старо за ново?).
Мислим да твоје услове испуњавају Опел Вектра караван 2,0 ДТИ, који има више од 100 кс, а троши испод 7л у граду, а на отвореном још мање. Са друге стране, Лагуна 1,9ДТИ је дефинитивно удобнији од вектре, али исто добар...

Kad_LupimLupim:
Izvini, zasto bi? Ne verujes u plin jel :lol:
Vidi ovako, ako benzinski motor pogonish na plin, izgubices negde oko 15% snage. Sto s druge strane znachi da ces mu i dici potrosnju za tih 15%, ako zelis da ides istom brzinom kao da ga vozis na benzin. Ali sa druge strane taj gubitak je nista u odnosu na cenu plina koja maltene pa 2,5 puta manja od cene benzina!
Recimo ako za 100 km, na putu, potrosis benzina 7l, u vrednosti od oko 530 din, za iste pare bi mogla da uzmes 17l plina i sa nekom potrosnjom od recimo 8,5l predjes celih 200km, razumes sad ekonomicnost plina ;)

Macane, razumem ja ekonomicnost plina. Al kuci imam sporet na plin. Ako me razumes:lol:

Kad_LupimLupim:
Ok, slazem se to za SDi, ja sam ovaj TDi naveo kao jachu varijantu. Littlefoot nam jos nije rekla koliko bi se kesha, reda velichine, otvorila, kao ni koliko je auto opterecen tim prevozom. Ako nije nista tesko, fazon ona + josh 20-40 kila, onda jachi motor nije potreban, dovoljan bi bio i mali SDi (:

Nazalost jeste tesko, zato sam i skembala ovu moju kantu od auta. Recimo kad idem u goste nekom vecem klijentu umem da poteram i po 500kg, nekad vise, nekad manje.

Sto se kesa tice, hm, mislim da bih mogla da se istegnem do 15iljada. Doduse, kako vreme odmice ozbiljno razmisljam da uzmem nesto na lizing.

ups 500 kg je previše za svaki normalan automobil ...
menjam predlog ...
citroen berlingo ... 1.9 HDI ... mislim da je nosivost 850 kg ... radi se i u civilnoj varijanti sa zadnjim staklima ... na osnovu nekoliko vožnji i komentara par poznanika deluje sasvim kulturno ...
alternativa ... reno kango ... 1.9 d ili novija varijanta 1.5dci ... mislim da je nosivost oko 500 kg i enterijer je znatno siroviji ...
obrati pažnju ...
+ obadva automobila možeš registrovati na firmu kao teretne
+ možda i strankama budeš delovala profesionalnije
+ relativno se lako prodaju
+ cena nije prevelika ... ovi iz uvoza cca 6000 eur
+ proveri da li kod renoa i dalje važi popust

pozdrav i javi šta si pazarila

U svkom slucaju motor obavezno da bude neki jak, dizel. I ja lichno bi ganjao ili Shvapske TDi-e ili Francuze i HDi-e. Oni su ipak kod nas najvise rasprostranjeni, pa postoji i dobra podrska za njih. I realno, ja bih mozda zaobishao Shvapce, jer su malo precenjeni. S druge strane, s obzirom na to koliko hoces da se otvorish za kesh, mozda nema razloga da se ogradish od Nemaca.
Karavan moze da bude sasvim dobar tegljach za tih 500 kg, ali slazem se sa VD-om za Renoa Kangoo, malisha je odlichna stvar! Pa ako ti ne smeta malo gruba spoljashnost, onda ga svakako treba uzeti u obzir! I da, nosivost mu je veca od 500kg ;)

KLL je u pravu, fancuzi u toj kategoriji imaju dosta da ponude. Pored Kangooa pre bi preporucio Berlinga ili Partnera, odlicni su automobili i veoma izdrzljivi a mislim i nesto veci od Kangooa. Imao sam prilike da 2 godine koljem jedan Berlingo koji je izdrzao neke stvari za koje sam mislio da su nemoguce, pa tako da ako ti treba kompromis udobnosti, nosivosti kao i normalnih dimenzija i voznih karakteristika, definitivno PSA grupacija a nisu ni skupi polovni!

Back