Potrebno nekoliko FREE LEGAL programa i jos nesto

gost 225213

Primećen član
Poruka
718
Pozdrav forumasi,

Prvo sto me zanima je kako kada instaliram windows 7, instaliram programe koje uglavnom stavljam i podesim sve opcije u windowsu koje uglavnom podesavam, da od celog tog sistema napravim jedan disk koji ce moci da se instalira takav sa svim programima i podesavanjima automatski?
Dakle nek traje isntalacija sistema duze, ali da ne moramo posebno da dodajem programe i podesavam sistem iznova i iznova.

Drugo, zanima me najbolja besplatna i legalna zamena za photoshop? Ne koristim ga mnogo, ali eto da ima solidan izbor opcija.

I trece, zanima me gde da nadjem ashampoo besplatan i full verziju programa, da je legalna i da nije krekovana, znaci sve cisto? Imgburn mi avira registruje kao virus i ne da mi da ga uredno isntaliram, i ashampoo je odlican za rezanje, samo sto sam izgubio punu verziju koju sam jednom nasao. MOze i starija verzija, samo da je full i da nece traziti verifikacije.

HVala unapred!!

Nasao sam GIMP umesto fotosopa, 7zip umesto winrara, libra office umesto microsoft offica, izgleda da sam i ashampoo nasao.

Jos me samo zanima prvo pitanje:
Prvo sto me zanima je kako kada instaliram windows 7, instaliram programe koje uglavnom stavljam i podesim sve opcije u windowsu koje uglavnom podesavam, da od celog tog sistema napravim jedan disk koji ce moci da se instalira takav sa svim programima i podesavanjima automatski?
Dakle nek traje isntalacija sistema duze, ali da ne moramo posebno da dodajem programe i podesavam sistem iznova i iznova.

Ako je za svoj komp, imas razne programe koji prave virtual hard drive. U prevodu, instaliras Windows, sve programe, drajvere i napravis "sliku" hard diska. Ona je tu negde velicine C particije, znaci mozda 10-ak GB ili vise. Nju stavis na neki fles ili na eksterni hard disk. Kada sistem zajebava, lepo uzmes "podignes" tu "sliku" hard diska, i imas ponovo Windows 7 kao i prvog kada kada si ga instalirao. Nema instalacije, zezanja i cuda. Tako to radi u teoriji, u praksi ne znam, nisam probao. Pitanje je kako ce i raditi ako koristis to za druge kompove, hoce li lepo prepoznati drajvere i ostala cuda, mada tehnicki bi trebalo da bude kao da povezes drugi HDD umesto svog, tj. da radi. Opet, to je teorija, za praksu ne znam.

Nasao sam GIMP umesto fotosopa, 7zip umesto winrara, libra office umesto microsoft offica, izgleda da sam i ashampoo nasao.

Jos me samo zanima prvo pitanje:
Pa ne mozes.Svaki OS ima svoje pratece programe,ono ostalo moras sve sam redom.

Ako je za svoj komp, imas razne programe koji prave virtual hard drive. U prevodu, instaliras Windows, sve programe, drajvere i napravis "sliku" hard diska. Ona je tu negde velicine C particije, znaci mozda 10-ak GB ili vise. Nju stavis na neki fles ili na eksterni hard disk. Kada sistem zajebava, lepo uzmes "podignes" tu "sliku" hard diska, i imas ponovo Windows 7 kao i prvog kada kada si ga instalirao. Nema instalacije, zezanja i cuda. Tako to radi u teoriji, u praksi ne znam, nisam probao. Pitanje je kako ce i raditi ako koristis to za druge kompove, hoce li lepo prepoznati drajvere i ostala cuda, mada tehnicki bi trebalo da bude kao da povezes drugi HDD umesto svog, tj. da radi. Opet, to je teorija, za praksu ne znam.
Tesko to moze da se izvede dok ne stignu dodatni apdejti za odredjene programe.

Обзиром на избор програма зашто не би испробао неку од линукс дистрибуција? Погледај например Сербиан линукс који долази са свим програмима које си набројао/изабрао и све можеш користити директно са усб ...

Za pravljenje kopije celog sistema preporučujem Acronis True Image - njega sam koristio, kopiranje potraje, vraćanje sistema je mnogo brže.
Uradiš čistu instalaciju, instaliraš drajvere za uređaje koje povezuješ, programe koje koristiš, podesiš sve kako ti odgovara i nakon toga ovim programom uradiš snimanje kompletne particije sa sistemom. Kasnije možeš (posle svih brljanja po sistemu, instalacija i deinstalacija, možda nekog pokupljenog virusa) za vreme mnogo kraće od onog koje si utrošio na instalaciju povratiš sve onako kako je bilo kada je snimljeno.
Jedna stvar, program nije besplatan, a druga, malo povoljnija je što možeš "nabaviti" bootCD Acronisa i odraditi to bez da instaliraš sam program. Ako bude potrebno malo pomoći, pitaj.

Zamena za fotošop - Paint.NET (na njihovom forumu ima dosta pluginova i tutorijala)
Ashampoo Burning Studio free

da bude kao instalacija windowsa, tj da stane na dvd r
Postoje načini da se ubace instalacije programa u samu instalaciju Windows-a ali nije to mali posao, a i dobićeš možda prebačaj u veličini (više od 4,3GB tj. jednog DVD-a)

Poslednja izmena:
Moglo bi da radi ako imate identične konfiguracije. Ako se razlikuje skoro sve (od matične ploče, grafičke...) onda ništa od toga.
U suštini, pravljenje kopije sistema je spas kod situacije da sistem toliko pobrljavi da mu je potrebna reinstalacija (cimanje oko svih onih stvari, programi, drajveri, podešavanja...). Odradiš to jednom, sačuvaš i miran si. Ako imaš mesta za skladištenje (recimo eksterni hard), kad odradiš nekome instalaciju, središ sve i napraviš kopiju, čuvaš je dok ti se taj ponovo ne obrati sa "E, opet me nešto ... je l' možeš opet?". A ti kažeš "može..." i za pola sata gotovo.

Pozdrav forumasi,

Hiren's BootCD, je ono što tražiš, meni 10-ka završava posao a postoje i kasnije verzije, sve sto ti treba od uputstva je na YT.

Back