Potrebni odgovori na par pitanja za ispit

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
93.720
Pozdrav, potrebni su mi odgovori na par ispitnih pitanja. Verujem da ce se naci neko ko zna :)

1.Kada i zasto se sastavlja konsolidovani bilans stanja?
2.U kojim uslovima maticno preduzece sastavlja kons. fin. izvestaj?
3.Osnovni postupci prilikom sastavljanja kons. fin. izvestaja?
4.Kod kojih preduzeca udeo nabavne vrednosti postrojenja I opreme u ukupnoj nabavnoj vrednosti dominira: s) poljoprivrednom, b) industrijskom, c) ugostiteljskom, d) kapitalno intenzivnom

Hvala unapred

Pozdrav, potrebni su mi odgovori na par ispitnih pitanja. Verujem da ce se naci neko ko zna :)

1.Kada i zasto se sastavlja konsolidovani bilans stanja?
U sustini ti treba knjigovodja ili neki ekonomista.
Ja cu ti pomoci za jedno pitanje. ;-) Primecujem da se moderator LJILJA MMM bavi tim poslom
i direktno finansijama verujem da ona moze da ti da odgovore na ostala pitanja i da potvrdi ili bolje objasni ovo moje.
Posto je verovatno zavrsila ekonomski fakultet.

Konsolidovani bilans stanja je bilans slozenog – maticnog preduzeca,
koje ima jedno ili više zavisnih preduzeca, ciju poslovnu i finansijsku politiku kontroliše.
(Tipa firma sa ograncima ili firma sa svojim drugim firmama kojih je ta firma vlasnik).
Ja sam u firmi radio konsolidovani bilans stanja par puta (tj ne ja ali finansije).

Kod slozenog preduzeca, bilans stanja i bilans uspeha
dobijen sabiranjem pojedinacnih bilansa stanja i bilansa uspeha njegovih
udruzenih clanica ( zbirni bilans stanja i bilans uspeha ) je nerealan (uvećan ) i neupotrebljiv za finansijsku analizu ako izmedju udruzenih
clanica slozenog preduzeca postoje ekonomski odnosi (plasiranje slobodnih
novcanih sredstava, medjufinansiranje, itd. ) . Zato je pri sastavljanju bilansa
stanja i bilansa uspeha slozenog preduzeca, za potrebe finansijske analize,
potrebno izvrsiti konsolidovanje ( prebijanje ili eliminisanje ili kompezacija ) svih bilansnih
pozicija koje su posljedica medjusobnih ekonomskih odnosa clanica slozenog preduzeca kao zajednickog interesa.
Prema tome, konsolidovani bilans stanja i bilans uspeeha dobija se na osnovu zbirnog bilansa stanja i bilansa
uspeha slozenog preduzeca.

Nemoj samo copy/paste raspitaj se negde malo.

Ama šta da se raspita. Treba da nauči to za ispit, a on se ne sprema na forumu :lol:

Hvala Dejane.
Ljiljo, ne spremam ispit na forumu, trazim odgovor na 4 pitanja od 60 koja imam + jedno 25 razlicitih zadataka. Posto je ovo forum (koji verujem da sluzi za pomoc), a takodje pise ekonomija- zasto da ne potrazim pomoc. Mozda sam pogresio- mozda se ovde pise uglavnom o vestima iz novina i sl. ali opet onaj koji ovde diskutuje trebalo bi da zna bar nesto.
Pozdrav

hahahaha ma ne piše se samo o vestima, ali ono što ti pitaš je nemoguće objasniti na forumu zbog opštrnosti oblasti. Čak i ako napišemo nešto, to je šturo i nedetaljno, i baš zbog toga ćeš to jako lako usvojiti, a vrlo često to upravo zbuni čoveka. Prosto, mora da se sedne i da se nauči, iščitaju strane i strane knjiga koje imaš, i naravno uradi primer (zadatak).
Žao mi je, ali nije moguće da neko ispiše takav odgovor na forumu.

Evo nešto o konsolidovanim fin.izveštajima koji su obavezni da se rade ukoliko firma (majka,matica) osniva firmu (ćerku).

http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/Fi...ovani i pojedinacni finansijski izvestaji.pdf

Konsolidovani poreski bilansi su samo mogućnost na koju se u dogovoru opredeljuju članice i matična firma, ali se jednom opredeljeni toga moraju pridržavati 10 godina.

Inace moram pohvaliti deo foruma- Matematika gde mi je jedan clan pomagao mesec dana da savladam oblast funkcija i uspesno polozio ispit. Pomogao sam i ja mnogim osobama preko interneta u vezi racunara, otklanjanja problema sto softverskih sto hardverskih- i to se zove pomoc a ne grebanje.
Pozdrav

Dobro strpljenja malo nisu ti bas laka pitanja pogotovo za nekoga ko nije zavrsio ekomonski fakultet. ;-) Da je neko znao odgovor vec bi ti dao. Nije to matematika koju smo svi prosli pa da ti damo odgovor. Cekaj da naleti neko takav tipa sa ekonomskim fakultetom ili pokusaj na jos nekim mestima.

Ono sto sam znao ja sam ti odgovorio. Ne znam odgovor na 4 pitanje a ne zelim da nagadjam :).

Poslednja izmena od moderatora:
Dobro strpljenja malo nisu ti bas laka pitanja pogotovo za nekoga ko nije zavrsio ekomonski fakultet. ;-) Da je neko znao odgovor vec bi ti dao. Nije to matematika koju smo svi prosli pa da ti damo odgovor. Cekaj da naleti neko takav tipa sa ekonomskim fakultetom ili pokusaj na jos nekim mestima.

Ono sto sam znao ja sam ti odgovorio. Ne znam odgovor na 4 pitanje a ne zelim da nagadjam :).

Dejane nije stvar sto niko ne odgovara nego sto se javlja neko ko ocigledno ne zna odgovore ali da bi ispao pametan, etiketira mene kao nekoga ko sprema ispit na forumu i koji ce posle nekoga da jase u prevodu grebator. Ne vidim koja je razlika (osim novca) da se pomogne preko neta ili na privatnom casu? Clan sam vise razlicitih foruma i forum vidim kao mesta razmene misljenja, deljenja saveta, iskustava i pruzanja pomoci. Nekada sam ja taj koji pomogne, nekada mi treba pomoc. I nije me sramota pitati ono sto ne znam.

Back