Potrebna pomoc!

Igor Bodor

Zainteresovan član
Poruka
159
Treba mi pomoc, drugarica ima malog mesanca ima oko 5-6 meseci, ali je jako velika stetocina.... :D

sve kida, cepa, uzas, kontali smo kao mali je i znam da ce se smiriti posle izvesnog vremena, ali da li postoji nekako da ga smirimo malo, kad god je napravio nesto bilo je izvikano na njega i malo je po guzici dobio, ali ne vredi. Tako da ako ima neko neki predlog pisite!

Hvala.

pozz. ;)

Nista bez Cezara.
Obozavam ga.
Volim ga.
Postujem ga.
Volela bih da dodje kod mene i pomogne mojoj Milici u socijalizaciji sa ostalim psima.
Posle dva napada pasa lutalica, strasno se plasi drugih pasa, rezi, laje na njih... hoce da se bije, a ona onako mala kakvu je majka okucila, mogla bi eventualno da se bije sa nekom malom macom. I pitanje je da li bi pobedila. Normalno, salim se za ,,bijenje``...

Zaista ne znam gde da napisem sta me muci, mene i moju havanezerku. Ima 4 godine i 8 meseci, sterilisana je pre dobijanja prve menstruacije i zato ima mali visak kilograma.
Ne mogu da stalno pisem mimi`s mom na private, malo-malo pa joj dosadjujem... sramota me je vec...

Ako neko moze da mi pomogne savetom, molim vas da to ucinite.

Pocetkom maja, moja kuca je odjednom pocela da sepa. Mislila sam prvo da je nesto ubolo, da je u pitanju povreda, ali ubrzo je pocela normalno da hoda. Medjutim, na nesrecu, tokom dana opet je pocela da sepa i ja sam je odvela kod veta koji mi je rekao da kuca ima veliki problem... ispada joj kost iz zgloba, da je patela stradala, da se neprekidno tare o zglob, tako nekako... U pitanju je zadnja leva noga.
Rekao mi je da promenim hranu, to sam i uradila, da mora da oslabi i da vise seta, da ne sme da skace i da ide uz i niz stepenice i to smo ispostovali... i kao sto pretpostavljate, ako neko jos uvek ovo cita... to iskakanje koscice iz zgloba joj se desava skoro svakodnevno, cim napravi neki skok, jer je veoma tesko kontrolisati tako nisku rasu, a i ona je navikla da stalno skace na krevet, na fotelje...
Kada sam je odvela kod veta na kontrolu, rekao je da je sada jedina solucija - operacija. Da nema druge alternative. :(
Dusa me boli kad pocne da cvili kada joj se desi da joj ispadne koscica i kad je vidim kako sepa i kako se muci tako.
Ako neko zna da me posavetuje sta da radim, da li postoje neke trave, neki melem koji bi pomogao da joj ta nogica opet postane stabilna ili je za sve vec kasno?
Da li postoji neko ko bi mogao da joj fiksira tu kost na neki nacin (neki ``narodni`` lek), da joj ne ispada ili je ipak operacija jedino resenje. A ja se pitam i da li bi ta operacija uspela ili bih napravila mojoj kuci medvedju uslugu, ako operacija ne uspe pa ispadne jos gore?
Da li sam ja nesto kriva za ovo sto joj se desilo i da li smem da dopustam da kuca ovako pati i da li pati? Sigurno je boli, to je moje misljenje, dok me vet uverava da je ne boli, ali u to ne verujem.
Ako neko nesto zna, molim za pomoc, za neki savet, bilo sta, jer sam ocajna.

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato (a nisam strucno lice - da se odmah ogradim) radi se o luksaciji patele. Ukoliko je to zaista slucaj, vrlo je verovatno da je to nasledno, jer vazi za jednu od genetski prenosivih "bolesti" i specificna je za male i lagane pse. Takvi psi ne bi smeli ici dalje u priplod, ali kako kod nas ne postoji kontrola uzgoja, nije iskljuceno da je to nasledila od oca/majke ili nekog od predaka.
U lecenju luksacije moze pomoci GAG forte recimo (proizvodjac CANINA) koji pomaze u obnavljanju hrskavice, ali da li se moze izleciti, ne znam. U svakom slucaju, dobro bi bilo da konsultujete ortopeda, specijalistu, kako bi blize ispitao stanje i uznapredovalost bolesti i samim tim i preporucio terapiju.

Mada bi najbolje bilo da je odvedeš na veterinarski fakultet, pa da joj to lepo snime i kažu ti šta dalje. Ja se ipak ne bih igrao narodnim lekovima, bez obzira koliko verujem u lekove iz prirode.

Hvala vam puno na savetima.
Ona ima rodovnik. Otac i majka su joj osvajali silne nagrade u Americi.
Donela sam je iz Oregona.
Sterilisana je, mozda je nasledno, ko bi to znao, to mi je tek sada palo na pamet!
Uzasno se bojim, kao dete mi je, ako mi verujete.
Ne mogu da gledam kako pati, a ja ne mogu da joj pomognem.
Jedna moja prijateljica, lekarka opste prakse mi kaze da joj stavim elasticni zavoj koji bi joj drzao tu koscicu, dok mi vet kaze da to ne radim.
U velikoj sam dilemi.
Jos jednom vam hvala svima. Ne znam sta da radim? Poludecu.

Odvedi je na Veterinarski fakultet. Potrazi prof. Jugoslava, on nije ortoped, ali je nas najbolji hirurg, pa se konsultuj i s njim u vezi toga. Osim sto je veliki strucnjak i izvanredan covek je.

Pokusacu da pronadjem tog coveka.
Na Veterinarskom fakultetu sam uvek nailazila na nekog prof. Vanju. On je vanredni profesor, tako nesto...
Hvala puno gago!

Pokusacu da pronadjem tog coveka.
Na Veterinarskom fakultetu sam uvek nailazila na nekog prof. Vanju. On je vanredni profesor, tako nesto...
Hvala puno gago!

Kišice, produži na katedru za hirurgiju, nemoj na internu kod Vanje, mada je i on stvarno fin, ako ne znaš kako se stiže, objasnićemo ti. Treba da rešiš problem, ako je potrebno, hirurški, tako će najefikasnije da se sanira. I mislim da vam zavoj pre neke hirurgije ili bar konsultacija sa profesorom, ne bi bio rešenje, posebno zbog njene duge dlake. Ali svakako možeš da joj ubaciš u ishranu pileće i juneće pihtije-nezačinjene supice od nogu ohlađene do sobne temperature, želatin se dobro pokazao u obnovi oštećenih hrskavica. (Moj Gizmo je u poslednjih godinu dana jeo uglavnom Hill's jd granule, jesu bile oko 800 din/kg ali stvarno ga je manje mučio artritis zahvaljujući njima, pa razmisli i o tome, ona je još manja nego što je on bio, još bi ti manji izdatak bio nego meni da je time hraniš.)

Mila moja mimi`s mom, odmah sam joj uvela Hills-ovu hranu j/d granule, na pakovanju pise da daje rezultate za 21 dan!
Eto, bas je danas 21 dan od prvog iskakanja koscice, da kucnem o drvo, vec dva dana nije bilo ``ispadanja``, nadam se da vise nece biti, uvek se nadam, a kad se desi da ispadne, onda se pogubim.
Meni se Vanja da ti pravo kazem nije uopste dopao, nije cak umeo dobro da procita ni ultra-zvuk kada je Milica imala problem sa uro-traktom!
Cak nije znao ni koja je rasa! Mislim, znas me toliko, ne patim ja zbog toga sto nije prepoznao njenu pasminu, ali toliko da ne poznaje rase pasa, cak mi je rekao da je avlijaner, cak je pogresio i pol, sto je neoprostivo... a ona je zenstvenija od mene ;)
Sada su mi zavezane ruke da bilo sta ucinim, sta da radim, visa sila je to, nemam dovoljno novca ni za snimanje nogice, a kamoli za operaciju. Tuga najtuznija :(
Moracu da se zaduzim, samo ne znam od koga? Niko nema.
Hvala ti puno za savet. To bar nije skupo, pa cu pokusati pihtije da joj dajem. Dajem joj ja i lek Antiartrozine, ne mogu da joj ga prosvercujem preko hrane, jer ona odbija, a kada sam pokusala da joj gurnem tabletu (koja je ogromna btw.), umalo mi nije unakazila ruku, pa joj taj lek ubacim u vodu i ona ga uzima razmucenog u vodi. Ne znam da li gresim sto joj tako dajem lek, ali nemam drugog nacina. Veoma je nervozna od kako joj se to desilo, mogu da je razumem, ja dajem sve od sebe da joj olaksam, ali videcu sta ce dalje biti.
Mnogo ti hvala miko moja lepa.
Mnogo mi znaci sto ste mi svi vi pisali.
Pa znate uostalom i sami kako se oni vole.
Puno, puno hvala svima.
Izboricemo se Mili i ja, ne zvala se ja kako se zovem.

Da, videla si kako su efikasne Hill's jd! :D Mislim da je Gizmu to produžilo život, opasno sam se mislila da ga uspavam onda, kad je artritis uzeo maha a od dotad poznatih stvari su samo kortizoni davali pozitivne rezultate. Razumi i Vanju, mogu da zamislim malu divljakušu koja ne da da se frizira, a kamoli leči. :lol::heart: Nego, ako joj je od ove hrane bolje, neka ga tako, može operacija i da sačeka. :) Drago mi je da je bolje, držite se vas dve, devojke. :zag:

Mila,
Da ti ne pisem kako sam ocajna bila kada mi je vet rekao sta je po sredi... ako tada nisam poludela, necu nikada.
Bez obzira koliko je volim, ne bih zelela da se i jedan minut muci, pa sam i ja mislila da je uspavam, ali me je vet uverio da se to moze izleciti, da ona nije stara i da ce se taj problem srediti.
Mislim da joj j/d Hills granule pomazu, uvescu i pihtijice, ona ce to obozavati, pa ce valjda i meni zasijati Sunce, doci cu nekako do novca pa cu je odvesti na operaciju.
Obecala sam joj to.
Jos jednom puno hvala, mila moja.
Pozdrav! Ljubim te.
Sta bih ja bez vas, dobri ljudi!!!!

Jesi li stigla do Jugoslava?
Uz put, mozes joj davati i sam zelatin, a vidi sa "Deda Zikom", on ima iskustva s lekovima koji sadrze glukozamin, on je ne moze izleciti, ali moze usporiti proces do operacije.
I.... obavezno, dijeta, smanji tezinu psa, koliko god mozes, surovo jeste, ali ce se ispadanje svesti na najmanju mogucu meru. Kada znas da to radis s razlogom , nece ti biti tesko.

Da gago, hvala na savetu, radim to, smanjila sam joj hranu.
Nisam mogla da idem na Vet. fakultet, nemam novca trenutno ni za najobicniju kontrolu :( a da joj pomognu nece bez novca.
Ako ti nije problem, ko je ``Deda Zika`` i gde mogu da ga nadjem?
Ne dam joj da skace, sve sam smanjila na najmanju mogucu meru.
Bar da usporim to propadanje patele, dok se ne snadjem za novac za operaciju.
Bice valjda sve u redu.
Pozajmicu novac, pa cu vam javiti sta je bilo.
Drzite nam palceve.

Pa eto znas i sama kako je to sa novcem, Gago...
U ovoj zemlji je zaista nekome tesko da zivi sa psom u stanu, takav je slucaj sa mnom, tako da ne smem da rizikujem da je odvedem na Veterinarski bez novca...
Pukla sam silan novac tokom maja, tu su bili pregledi, kontrola, pa kupovina nove hrane, leka ... Ali, ne odustajem, naravno. Ziva necu biti, ali cu pomoci mojoj kuci.
Eto, opet je proklizala veceras, privuklo nam se neko kuce otpozadi, ona se nezgodno ``okrenula`` i eto... a taman je sve bilo u redu dva cela dana.
Hvala ti na informacijama o deda Ziki, stvarno si sjajna.

Mali update: Deda Žika najverovatnije više neće pisati na forumu zbog sukoba sa samoproklamovanom odgajivačicom jedne rase mačaka, a na ogromnu žalost svih kojima bi ikad mogao da zatreba savet vezan za zdravlje maca i eventualno kuca. Ali videćemo, možda se i predomisli. :neutral:

Poslednja izmena:
Mislim da je rekao da na PP može ko god želi da ga kontaktira, ali da ne želi da piše na javnom delu foruma (zbog gore navedenih razloga - koje, btw, potpuno shvatam i razumem).
Šteta, upravo tako, arvena, šteta je da zbog par mangupa mnogi dobri ljudi ispaštaju i ostaju uskraćeni...

E hvala puno, koliko sam pogubljena nije mi palo na pamet da mu pisem na private, ako jos posecuje Krstaricu i ovaj podforum mozda ce mi i pomoci.
Hvala jos jednom.
Danas opet ispadanje koscice i to bez razloga, niti je skakala, odjednom se desilo. :(

Jao ljudi moji sta nas je snaslo!

Od sinoc je pocela da ``kaslje``.
Proizvodi neki zvuk kao da hropce, to je neki cudan zvuk, kao da hoce da izbaci nesto iz grla, a ne moze...
I kada je spavala cula sam kako nekako cudno hrce, a nikada pre nije hrkala.
Da li ima dlake u grlu, da li je u pitanju upala grla, da li je u pitanju srce?
Do tih podataka sam dosla guglajuci jutros.
Danas posle podne idemo kod veterinara, ali morala sam da vam se javim svima, jer mi je mnogo tesko, a tek Milici mogu samo da zamislim.
Jos i ovo joj nije trebalo.

Back