Potreban savet u vezi sa pisanjem romana

Hellen:
Potreban savet u vezi pisanja romana

Савет гласи:
Та реченица може гласити само:
''Потребан савет У ВЕЗИ СА писањем романа'', а не ''У ВЕЗИ ПИСАЊА''....
Није на одмет знати и то, кад се већ пише роман....

Hvala.
Ipak, za pisce pocetnike su neke druge stvari bitnije. Tako mi rece lektor.

... bitnije, od gramatike ?!
Mislim, ne shvati pogrešno, samo sam začuđena - pravilno izražavanje bi trebalo da je standard (po mom mišljenju) za bilo koga ko javno istupa (kao intelektualac, naravno) a ne stvar "ukusa" i izbora. To što niko ne haje za to ... druga je priča. Mislim, nema veze direktno s tobom - kad tad ćeš naučiti (deluješ zeleno :lol: ) ;-)
(P.S. S obzirom, a ne obzirom !)

Srećno s pisanjem :wink:

Pozdrav, Elle_77. Rijetko osvježavajući prizor YU slovima... tim elementarnim ogledalom pismenosti, te zasnivanjem prava, da makar na Književnosti, iznosimo svoje mišljenje.

Istina, vidim da znak interpunkcije razdvajaš od riječi nakon koje slijedi, na kraju rečenice. Nadam se, nije u pitanju navika, da „manir” bude laške otklonjiv.

Pobude za upriličavanje ove teme (arogantno diskretnog postavljača, sklonog nezaustavljivom eksponiranju – čime(?) vidjećemo(?)) ne razlikujem od suludosti pobude da se neko drzne i napiše: Kako da volim? Kako da sanjam? Kako da vidim? Etc...

Ko to još nije upoznao slatkorječivo zelenaško govance, koje bi, u slučaju da u nekome izoluje potencijalni i s naznakom na NOVČANI profit, jednom stvaraocu podišlo „uspokojavajućim”: NE BRINITE, TO JE NAŠ POSAO, SAMO VI... (pisite, da...)?

Vec sam se pripremio da napisem kako se ne kaze U VEZI NECEGA nego U VEZI SA NECIM ali vidim da me je neko (mozda koleginica ? - ja studiram knjizevnost i jezik ) preduhitrio.

Mislim da ne trazis savete na pravom mestu. Zasto mislis da neko ovde moze da ti kaze bilo sta sto bi pospesilo tvoju inspiraciju? Ako zaista imas potrebu da pises i ako radis to lepo i dobro ( jer forma je jednako vazna, ako ne i vaznija od sadrzine kada je o knjizevnosti rec ) onda ti tu nicija pametovanja nisu neophodna. Da, ja takodje ''pisem'' ali nerado to delim sa drugima. Vidim da tebi to nije problem. Mozda je tako bolje. Voleo bih nesto da procitam . . .

Ne znam sta ti je taj ''lektor'' rekao, ali ti definitivno nije mogao reci da je svejedno da li ces nesto da napises pravilno ili nepravilno. To u svakom slucaju nije svejedno i nije u domenu pesnicke slobode vec u poznavanju sopstvenog jezika i iskoristavanju njegovih lepota za izrazavanje licnih, ja bih to nazvao zapazanja o sebi i o svetu oko sebe. Knjizevnik to mora da ume lepse od drugih, ''obicnih'' ljudi...

Nadam se da pisanje dobro napreduje :-)

®:
Pozdrav, Elle_77. Rijetko osvježavajući prizor YU slovima... tim elementarnim ogledalom pismenosti, te zasnivanjem prava, da makar na Književnosti, iznosimo svoje mišljenje.
Istina, vidim da znak interpunkcije razdvajaš od riječi nakon koje slijedi, na kraju rečenice. Nadam se, nije u pitanju navika, da „manir” bude laške otklonjiv.
Pobude za upriličavanje ove teme (arogantno diskretnog postavljača, sklonog nezaustavljivom eksponiranju – čime(?) vidjećemo(?)) ne razlikujem od suludosti pobude da se neko drzne i napiše: Kako da volim? Kako da sanjam? Kako da vidim? Etc...
Ko to još nije upoznao slatkorječivo zelenaško govance, koje bi, u slučaju da u nekome izoluje potencijalni i s naznakom na NOVČANI profit, jednom stvaraocu podišlo „uspokojavajućim”: NE BRINITE, TO JE NAŠ POSAO, SAMO VI... (pisite, da...)?

Pozdrav i tebi ...
Nisam baš sigurna da sam najbolje razumela tvoj post.
Ako je bio neki problem - Ok, ne moram ja baš ovde da piskaram. Nek ostane na iščitavanju vaših postova, nebitno je. Samo sam izrazila čuđenje povodom onog što sam već navela, a ostalo je, pretpostavljam, pogrešno shvaćeno, verovatno mojom krivicom. Zaista nisam mislila ništa loše - o onoj kojoj je pitanje postavljeno, najmanje.

Toliko bih ja, a vi ... pišite :wink:

Evo sta Dostojevski ima da kaze na temu pisanja :
"Можда чиним рђаву ствар што сам сео да пишем: у души остаје бескрајно више од онога што се изрази речима. Ваша мисао, и кад је глупа, док је у вама унутра – увек је дубља, а речена – смешнија је и ружнија. Версилов ми је био рекао да сасвим обрнуто бива само код покварених људи."
Tako da uzivajte ....
Ako je takav VELIKAN imao iste nedoumice onda je to i vise nego normalno !!!

Ljudi,znate li mozda sta je sada popularno !? Sta je svima zanimljivo citati ?
Iskreno- mislim da su to neki kraci knjizevni tekstovi,koje uspevam pisati,ali me veoma muci radnja.
Nazovimo to kreativnom blokadom jer je meni radnja svake moje krace price neshto vec vidjeno !
S tom mislju se nerviram i gubim inspiraciju-odmah mi se i ne pishe vishe!
Pisanje proznih dela je zaista mucenje za mene, a voleo bih i to "nauciti" pisati...Samo gde da nadjem inspiraciju? Nema se vremena za detaljnije ispitivanje i proucavanje nekog dogadjaja ili necijeg zivota,a da pishem o svom- ne pada mi na pamet!
Sta biste vi radili na mome mestu?
Inace, meni je 19, zelen sam i neupucen u pisanje proznih dela!

O, uceni knjizevni radnici, vi sto sejete nemir tim ostrim siljcima sujete!!!! Treba li jos nesto da vam nacrtam? " Vremenska prognoza " ? " Jevtino, a ne jeftino" ! Saveti se mogu deliti i bez tog napaljenog izraza, odraza u ogledalu ili vec... Sve vas je pljunuo dobitnik NIN - ove nagrade 1999. Kakvi, bre, kanoni, principi? Prizemljite se malo, ovde je lepo. Toliko od mene, za sada, nosice malo nize i budite od pomoci drugima, a ne sopstvenim nedorecenim zivotima. Unapred zahvalan, nepismen i skroman.

jedna zanimljiva misao u vezi trazhenja saveta za stvaranje umetnichkih dela: ...(parafraziram, ne secam se tachno)...
kad je jedan mladi muzicar pitao Mozarta da mu objasni kako se komponuje, Mozart mu je rekao neshto u fazonu 'josh je rano za to', a ovaj, pomalo uvredjen odvrati 'ali Vi ste bili josh mladji od mene kada ste komponovali vec opere, simfonije...a Mozart mu odgovori "Da, ali ja nisam nikoga pitao kako se to radi" ;)
mislite o tome...

Anegdote iz Mozartovog zivota-bravo!... ne znam otkuda ste uopste dosli na tu ideju da ja ne znam da stvaram "umetnicka" dela. Znam, nije da ne znam! Znam da pisem pesme, ali ne znam prozu,...Sve sto sam hteo jeste da eventualno nadjem nekog ko je u istoj situaciji, pa da mozda podelimo iskustva, razmenimo misli, jednostavno da pomognemo jedan-drugom savetima i preporukama ! Posto vidim da nema, necu se vishe javljati,... pisacu pesmiculjke i dalje, a roman :"KAD PORASTEM!!!"

SavaBonJovi:
Anegdote iz Mozartovog zivota-bravo!... ne znam otkuda ste uopste dosli na tu ideju da ja ne znam da stvaram "umetnicka" dela. Znam, nije da ne znam! Znam da pisem pesme, ali ne znam prozu,...Sve sto sam hteo jeste da eventualno nadjem nekog ko je u istoj situaciji, pa da mozda podelimo iskustva, razmenimo misli, jednostavno da pomognemo jedan-drugom savetima i preporukama ! Posto vidim da nema, necu se vishe javljati,... pisacu pesmiculjke i dalje, a roman :"KAD PORASTEM!!!"

Hej, nisi se uvredio, zar ne!? Mislim, ipak je ovo samo anonimni forum, a ljudi su razlicito raspolozeni.
Pises pesme, cool. Zasto ne probas od pesme da napravis prozu. Za pocetak, bas kratku. Trenutno je aktuelan konkurs izdavacke kuce Alma, pogledaj
www.alma.co.yu
Na sajtu ces pronaci i njihove knjige u pdf-u. Odlicni primeri kratke forme. Jednostranicne price su korisne za pocetnike. Konkursi su o.k. jer postajes disciplinovan.
Ja sam probala da pisem pesme, ali mi ne ide. I mnogi prozni pisci nisu pesnici. Dakle, ne zovi svoje pesme pesmiculjci, cak ni u sali.

Pozdrav

Hesse:
jedna zanimljiva misao u vezi trazhenja saveta za stvaranje umetnichkih dela: ...(parafraziram, ne secam se tachno)...
kad je jedan mladi muzicar pitao Mozarta da mu objasni kako se komponuje, Mozart mu je rekao neshto u fazonu 'josh je rano za to', a ovaj, pomalo uvredjen odvrati 'ali Vi ste bili josh mladji od mene kada ste komponovali vec opere, simfonije...a Mozart mu odgovori "Da, ali ja nisam nikoga pitao kako se to radi" ;)
mislite o tome...

Pisati o Mozartu i njegovoj genijalnosti ljudima na forumu...
Svi mi koji imamo vremena da se ulogujemo i citamo postove na forumu, cak i napisemo nesto, daleko smo od toga da sebe poredimo sa Mozartom.
Da, postoje ljudi koji nemaju potrebu da pitaju kako da slikaju ili komponuju. I kao klinci postaju genijalci. Za ostale postoje skole i fakulteti.
A za nas, nekolicinu, kuckanje na forumu. Nekima kuckanje ide bas dobro. Drugi prave gramaticke greske. Treci su tu da isprave. Cetvrti miniraju, da tema postane napeta. I sve je to o.k.
Ali, mozda nekada mozemo i pomoci savetom.

Back