Potreban savet u vezi PC-a

Znaci da sam moron sto sam uopste ovo montirao na ovaj stock kuler. Koji kuler bi mi preporucili da moze da mi stane u kuciste, da hladi i da se uklopi u potrosnju napajanja?

Samo ti nađi taj 'stari' glomazni sa desne strane i ako je moguće onaj sa bakrom u sredini. Potrošnja struje je ista - ventilator kao ventilator, bitna je samo disipacija temperature sa procesora na kuler....

http://www.itsvet.com/hladnjak_lc_power_cosmo_cool_lc_cc93_lga775/am2-pdaa1-24.i?id=473
700 grama bakra za dobro hlađenje
1244_1.jpg

taj manji kuler mi je stigao uz neku plocu pre par meseci. imao sam kod kuce vec isti taj intelov,ali veci,dublji. taj dublji hladnjak bolje hladi,svakako. zatim,postoji jos nekoliko vrsta tih "originalnih" intelovih kulera,al pitanje je koliko su originalni. postoji isti ovakav na slici desno obican i sa bakarnim kulerom. taj vazi za najbolji i ja posedujem taj sa bakarnim kulerom. drzi mi xeon e5440 (q9500 ili slicno) na 60 stepeni max,u loadu. zatim,ima jos par varijacija,ima neki sa manjim precnikom ventilatora,posedujem i takav jedan. on je los,jer je mali ventilator,a potpuno isti kuler je u pitanju,samo ventilator znatno manji,samim tim i losije radi. a taj levi na slici je namenjen za dual-core procesore,slabasan je. inace,kad predjes sa dual core na quad procesor,odmah osetis kako ventilator brze pocne da vrti,kad otvaras neku igru ili neki zahtevan program itd...zavrti jako na par sekundi,pa se smiri i opet isti ciklus. i posto je to budjavi 775 soket,proveri jel legao lepo. ona 4 srafa,jedan uvek ume da ispadne iz lezista,ja sam to lomio vise puta.

- - - - - - - - - -

posle zamene procesora treba obavezno reinstalirati windows - da li si to uradio?
ako jesi onda ti treba neki dooobar kuler po mogućnosti sa bakarnim cevima

tvoja izjava je smesna. nikad to nisam uradio,niti cu. zasto mora da ga reinstalira,molim te?

taj manji kuler mi je stigao uz neku plocu pre par meseci. imao sam kod kuce vec isti taj intelov,ali veci,dublji. taj dublji hladnjak bolje hladi,svakako. zatim,postoji jos nekoliko vrsta tih "originalnih" intelovih kulera,al pitanje je koliko su originalni. postoji isti ovakav na slici desno obican i sa bakarnim kulerom. taj vazi za najbolji i ja posedujem taj sa bakarnim kulerom. drzi mi xeon e5440 (q9500 ili slicno) na 60 stepeni max,u loadu. zatim,ima jos par varijacija,ima neki sa manjim precnikom ventilatora,posedujem i takav jedan. on je los,jer je mali ventilator,a potpuno isti kuler je u pitanju,samo ventilator znatno manji,samim tim i losije radi. a taj levi na slici je namenjen za dual-core procesore,slabasan je. inace,kad predjes sa dual core na quad procesor,odmah osetis kako ventilator brze pocne da vrti,kad otvaras neku igru ili neki zahtevan program itd...zavrti jako na par sekundi,pa se smiri i opet isti ciklus. i posto je to budjavi 775 soket,proveri jel legao lepo. ona 4 srafa,jedan uvek ume da ispadne iz lezista,ja sam to lomio vise puta.

- - - - - - - - - -

tvoja izjava je smesna. nikad to nisam uradio,niti cu. zasto mora da ga reinstalira,molim te?
koje je rekao da mora ?
preporučljivo jeste , osnovno zbog same optimizacije sistema za rad sa novim procesorom - u datom slučaju stari procesor ima 450 miliona tranzistora a novi ima oko 850 miliona tranzistora u sebi , unutrašnja arhitektura samoga procesora je drugačija ne funcioniše isto sa postojećim drajverom kako je funkcionisao njehov prethodnik , zbog same arhitekture i staroga neoptimizovanoga i nepodešenog OS-a prema novom procesoru može dovesti do lošega rada i povećanja temperature rada procesora , mogu se desiti mnogo lošije stvari od toga -i ja sam tebi smešan?
pa meni su likovi kao ti smešni jer pravite gluposti i ponašate se sa hardverom kao slon u staklarskoj radnji a znanje vam je skoro pa duplo-golo

Resio sam malko da unapredim svoj PC, da izdrzi jos barem godinu dana da bude aktuelan, a posle cu valjda imati love da kupim sve novo.

Trenutne specifikacije

Ploca GA - P43 ES3G 4 slota za ddr2 memorije, max 16gb.
2x 2gb kingston
7750 ddr5 1gb
q8200 2,33ghz.
400W napajanje

Uzeo sam preko neta polovno

1x 2gb Kingston
q9650 3ghz
i jos planiram da dokupim 2gb rama.

Mene sad interesuje da li ce ovo napajanje biti dovoljno da komponente rade bez problema i koju bi grafiku posle mogao uzeti?
Sta bi se najvise isplatilo u pogledu price/perfomance sa ovim novim bildom?

Koji imaš OS? Ako misliš imati više od 4GB trebao bi prijeći na 64-bitni (ako ga već nemaš), jer 32-bitni ne vidi ni ta cijela 4GB RAM-a. Sa napajanjem mislim da ne bih trebalo biti problema, iako jače napajanje uvijek dobro dođe. Što se tiče grafike sve zavisi za što ti treba. Za što najčešće koristiš računalo?

IZgleda da ovaj procesor dolazi sa ovim kulerom desno, a ja imam ovaj levi. :lol:

i7_870_8.jpg

И ЛЕВИ И ДЕСНИ КУЛЕР СУ ...ЛЕПЕ ЗЕЗАЛИЦЕ...:lol::lol::lol:

За дуготрајан и безбедан рад процесора ( поготово на хд играма ) требаће ти ..неки ...ОЗБИЉНИЈИ КУЛЕР...:think: ....наравно и ..СКУПЉИ...:(

Back