Potreban savet (Nemačka je u pitanju.)

kaca091

Obećava
Poruka
66
E pa ovako..Zavrsila sam pravni fakultet u Novom Sadu..Sticajem okolnosti(muz mi je dobio posao posao kao arhitekta u Nemackoj),tako da imam radnu dozvolu,boravisnu vizu..Zanima me da li neko zna koji vid doskolovavanja mogu da odradim. Ovde kako bih radiča nesto u struci.U Srbiji sam se bavila osiguranjemHvala bilo kone ko ina iiikakvu iformaciju..

E pa ovako..Zavrsila sam pravni fakultet u Novom Sadu..Sticajem okolnosti(muz mi je dobio posao posao kao arhitekta u Nemackoj),tako da imam radnu dozvolu,boravisnu vizu..Zanima me da li neko zna koji vid doskolovavanja mogu da odradim. Ovde kako bih radiča nesto u struci.U Srbiji sam se bavila osiguranjemHvala bilo kone ko ina iiikakvu iformaciju..

Da bi radila u struci kao pravnik sa visokoškolskim obrazovanjem (Jurist, bzw. Volljurist), dakle ne kao pisar pomoćnik u nekoj kancelariji, potrebno je:

- završen pravni fakultet (Rechtwissenschaften)

- posle studija sledi 1. državni ispit (Erste Jusristische Staatsprüfung). Za one koji su studirali posle 2003. godine, prvi državni ispit je uglavnom integrisan u prvu specijalizaciju na kraju studija.

- posle studija sledi jedan dvogodišnji Refendariat ("pripremna služba", odnosno Vorbereitungsdienst)

- posle uspešno okončanog Refendariat-a, polaže se 2. državni ispit

- nakon ovoga, dobija se titula "Volljurist", sa kojom se može zaposliti kako u pravnom sistemu (sudije, advokati, tužioci, itd), u državnoj službi (pravnici kao državni službenici) i u privredi, odnosno u firmama i njihovim pravnim odsecima. Volljurist ima pravo i na samostalan rad (recimo, kao pravni savetnik ili zastupnik više firmi i/ili privatnih lica, sa ili bez zastupanjem pred sud(ovima)).

E sad, ključno pitanje je priznavanje srpske diplome sa pravnog fakulteta. Ako je u pitanju državni fakultet u Srbiji, anabin baza će uglavnom pokazati da je diploma sama po sebi validna. Međutim, problem je što pravni sistem (i samim tim, ono što se uči na fakultetima prava u Srbiji) nije usklađen sa EU, osim možda par najnovijih generacija. Međutim, ni diploma pravnog fakulteta iz EU ne garantuje ništa, odnosno skoro sigurno neće biti priznata, osim u nekim specifičnim slučajevima (već zaposleni advokati i sudije za EU, međunarodno pravo koji bar 3 godine rade u DE, i tome slično)

Recimo, Bavarsko Ministarstvo Unutrašnjih Poslova eksplicitno navodi da diplome pravnih fakulteta iz inostranstva (uključujući i EU diplome, mada ovde postoje određene olakšice, pa se ne mora sve polagati) ne mogu biti priznate ni za javne ni za državne poslove. Oni navode da se priznaju isključivo 1. i 2. državni ispiti (kao i Refenderiat) položeni, odnosno odrađeni u samoj Nemačkoj. Pošto se univerzitetska diploma pravnih nauka uglavnom računa kao 1. državni ispit, oni navode da i ona mora biti napravljena u Nemačkoj.

Koliko čujem, od kada vredi Bolonja u Evropi, ovo uglavnom znači da juristi sa pravnim diplomama iz inostranstva moraju da (još jednom) upisuju i polažu Master studije iz prava (željene specijalizacije) na nekom od Univerziteta u Nemačkoj, da potom uspešno i sa dobrim ocenama odrade Refendariat, i da na kraju polažu 2. državni ispit, sve u Nemačkoj. Tek tada imaju pravo da rade u Nemačkoj sa titulom pravnika (Jurist, odnosno Volljurist).

Zapravo, traži se iznova studiranje prava u Nemačkoj od bar 3.5 godine pre dopuštanja u Refendariat, ali se prethodna, inostrana pravna diploma računa kao 3 semestra (1.5 godina), pa preostaju 2 godine, što je otprilike i trajanje većine Master studija (2-2.5 godine).

Naravno, traži se i poznavanje jezika na prilično visokom, uobičajeno C2 nivou, možda ponegde prođe i C1 (zavisi od Pokrajine i od Univerziteta).

Poslednja izmena:
Da bi radila u struci kao pravnik sa visokoškolskim obrazovanjem (Jurist, bzw. Volljurist), dakle ne kao pisar pomoćnik u nekoj kancelariji, potrebno je:

- završen pravni fakultet (Rechtwissenschaften)

- posle studija sledi 1. državni ispit (Erste Jusristische Staatsprüfung). Za one koji su studirali posle 2003. godine, prvi državni ispit je uglavnom integrisan u prvu specijalizaciju na kraju studija.

- posle studija sledi jedan dvogodišnji Refendariat ("pripremna služba", odnosno Vorbereitungsdienst)

- posle uspešno okončanog Refendariat-a, polaže se 2. državni ispit

- nakon ovoga, dobija se titula "Volljurist", sa kojom se može zaposliti kako u pravnom sistemu (sudije, advokati, tužioci, itd), u državnoj službi (pravnici kao državni službenici) i u privredi, odnosno u firmama i njihovim pravnim odsecima. Volljurist ima pravo i na samostalan rad (recimo, kao pravni savetnik ili zastupnik više firmi i/ili privatnih lica, sa ili bez zastupanjem pred sud(ovima)).

E sad, ključno pitanje je priznavanje srpske diplome sa pravnog fakulteta. Ako je u pitanju državni fakultet u Srbiji, anabin baza će uglavnom pokazati da je diploma sama po sebi validna. Međutim, problem je što pravni sistem (i samim tim, ono što se uči na fakultetima prava u Srbiji) nije usklađen sa EU, osim možda par najnovijih generacija. Međutim, ni diploma pravnog fakulteta iz EU ne garantuje ništa, odnosno skoro sigurno neće biti priznata, osim u nekim specifičnim slučajevima (već zaposleni advokati i sudije za EU, međunarodno pravo koji bar 3 godine rade u DE, i tome slično)

Recimo, Bavarsko Ministarstvo Unutrašnjih Poslova eksplicitno navodi da diplome pravnih fakulteta iz inostranstva (uključujući i EU diplome, mada ovde postoje određene olakšice, pa se ne mora sve polagati) ne mogu biti priznate ni za javne ni za državne poslove. Oni navode da se priznaju isključivo 1. i 2. državni ispiti (kao i Refenderiat) položeni, odnosno odrađeni u samoj Nemačkoj. Pošto se univerzitetska diploma pravnih nauka uglavnom računa kao 1. državni ispit, oni navode da i ona mora biti napravljena u Nemačkoj.

Koliko čujem, od kada vredi Bolonja u Evropi, ovo uglavnom znači da juristi sa pravnim diplomama iz inostranstva moraju da (još jednom) upisuju i polažu Master studije iz prava (željene specijalizacije) na nekom od Univerziteta u Nemačkoj, da potom uspešno i sa dobrim ocenama odrade Refendariat, i da na kraju polažu 2. državni ispit, sve u Nemačkoj. Tek tada imaju pravo da rade u Nemačkoj sa titulom pravnika (Jurist, odnosno Volljurist).

Zapravo, traži se iznova studiranje prava u Nemačkoj od bar 3.5 godine pre dopuštanja u Refendariat, ali se prethodna, inostrana pravna diploma računa kao 3 semestra (1.5 godina), pa preostaju 2 godine, što je otprilike i trajanje većine Master studija (2-2.5 godine).

Naravno, traži se i poznavanje jezika na prilično visokom, uobičajeno C2 nivou, možda ponegde prođe i C1 (zavisi od Pokrajine i od Univerziteta).

Hvalaaa puno na ovako detaljnom i preciznom odgovoru.Nisam se jos uvek dobro snasla u svemu ovone..
Znaci ,koliko sam shvatila prakticno to znaci da mi je prvi korak usavrsavanje jezika do C2 nivoa,zatim upus na master studije,sa njihovim zavrsetkom to bi znacilo da ulazim u Refandariat i po zavrsetku Refandariata polaze se drugi pravosudni?
Jesam li dobro shvatila?
Negde sam cula da moram inati njihovo drzavljanstvo kako bih radila u pravosudju uopste..ali nadam se da se to ne odnosi i na rad u nekoj firmi i sl..Ja bih cak najpre volela da nastavim da se bavim.osiguranjem,ako je moguce..
Hvala jos jednom.na detaljnom odgovoruDa li sam dobro shvatila..?
Znaci sammaster njihov zavrsen mi i ne znaci mnogo..?

- - - - - - - - - -

Odnosno sa njim ne mogu da rafimnnesto konkretno vec moram Refandariat i pravosudni 2 pa tek onda? I Da li mozda znas da li imamo neka primanja u tom periodu Refendariata?

Poslednja izmena:
Prvo jedan praktican savet: pre nego odes, polozi u Gete-u za minimum B1, da imas kada dodjes ovde, da pokazes sertifikat, da te ne bi ovde oterali na integracioni kurs, gde ces izgubiti sest meseci svog zivota.
Drugo, u Nemackoj je najvaznije da znas jezik sto bolje, da si komunikativna, i da znas, umes i hoces da naucis da radis posao.
Nije lose biti ni pomocni pisar u nekoj firmi, plate su sasvim solidne, a i odlicno je da usavrsis jezik i upoznas njihov ekonomsko-pravno-birokratske procedure (koje, realno, nisu mnogo drugacije od nasih).
Dakle, imaj neki dokaz o jeziku pre nego odes, i pocni sto pre da radis, da se integrises i udjes u tokove. Svaki posao je ovde lepo placen, i bices zadovoljna za pocetak, a prica oko priznavanja diplome i polaganja silnih ispita je prilicno komplikovana i zahtevala bi od tebe mnogo truda.
No, sama izaberi.

Prvo jedan praktican savet: pre nego odes, polozi u Gete-u za minimum B1, da imas kada dodjes ovde, da pokazes sertifikat, da te ne bi ovde oterali na integracioni kurs, gde ces izgubiti sest meseci svog zivota.
Drugo, u Nemackoj je najvaznije da znas jezik sto bolje, da si komunikativna, i da znas, umes i hoces da naucis da radis posao.
Nije lose biti ni pomocni pisar u nekoj firmi, plate su sasvim solidne, a i odlicno je da usavrsis jezik i upoznas njihov ekonomsko-pravno-birokratske procedure (koje, realno, nisu mnogo drugacije od nasih).
Dakle, imaj neki dokaz o jeziku pre nego odes, i pocni sto pre da radis, da se integrises i udjes u tokove. Svaki posao je ovde lepo placen, i bices zadovoljna za pocetak, a prica oko priznavanja diplome i polaganja silnih ispita je prilicno komplikovana i zahtevala bi od tebe mnogo truda.
No, sama izaberi.

Hvala puno na savetima i odgovorima..:.)
Svako cu onda i u Geteu da polazem..da ne bih dodatno gubila vreme na intgracionom kursu..Pitala sam za celu proceduru oko doskolovavanja,posto nisam sigurna da samo sa mojom diplonom mogu ista raditi.A ipak bih naravno htela da i ja radim.Ovaj postupak priznavanja diplone jeste jako dug.Volela bih kada bi to brze moglo ici.Ali nisam sigurna da bez toga uoste mogu da radim.
A nesto ne umem da dodjem da dodjem do informacija sta i kako.Nadam se da cu uskoro malo boljr da se snadjem,makar oko nalazenja informacija..

Hvalaaa puno na ovako detaljnom i preciznom odgovoru.Nisam se jos uvek dobro snasla u svemu ovone..
Znaci ,koliko sam shvatila prakticno to znaci da mi je prvi korak usavrsavanje jezika do C2 nivoa,zatim upus na master studije,sa njihovim zavrsetkom to bi znacilo da ulazim u Refandariat i po zavrsetku Refandariata polaze se drugi pravosudni?
Jesam li dobro shvatila?

Jesi :ok:

Negde sam cula da moram inati njihovo drzavljanstvo kako bih radila u pravosudju uopste..ali nadam se da se to ne odnosi i na rad u nekoj firmi i sl..

Ne, državljanstvo je potrebno samo za rad u državnoj službi - recimo, kao sudija, tužioc, itd.

Ja bih cak najpre volela da nastavim da se bavim.osiguranjem,ako je moguce..
Hvala jos jednom.na detaljnom odgovoruDa li sam dobro shvatila..?

Sigurno da je moguće, samo treba izabrati pravu specijalizaciju. Za ovo ipak moraš sama da se pobrineš, u razne vrste prava se baš i ne razumem preterano z:mrgreen:

Znaci sammaster njihov zavrsen mi i ne znaci mnogo..?

Odnosno sa njim ne mogu da rafimnnesto konkretno vec moram Refandariat i pravosudni 2 pa tek onda?

Pazi, u teoriji može (nešto) da se radi i bez Referendariat-a i 2. državnog ispita. Ali, upravo čitam ovaj članak "Berufsperspektiven ohne juristisches Staatsexamen - Wie ein Friseur mit Haarspray-Allergie" - već sam naslov ti govori da to i nije neki izbor ("kao frizer za alergijom na sprej za kosu"), blago rečeno.

Dakle, može da se radi i bez položenog ispita (u članku se navodi primer nekoga ko je dva puta pao 2. državni ispit - a ovde se mora veoma paziti - u Nemačkoj, posle dva (2) padanja istog ispita je kraj studija i to zauvek, pa makar to bio i poslednji ispit na studijama ili u karijeri!), ali je opseg poslova vrlo ograničen, i pitanje je da li ćeš željeni posao zapravo ikada dobiti, jer će oni koji su sve završili po propisu (dakle, i 2. državni ispit) uvek imati ogromnu prednost, i u praktično 100% slučajeva će uzeti njih, a ne tebe. Uostalom, pročitaj članak, tamo je situacija onih bez ispita vrlo realno opisana.

U sličnoj situaciji su i drugi koji imaju pozive koji su ograničeni i propisani zakonima. Recimo, i oni koji žele da postanu učitelji ili nastavnici moraju da završe Učiteljski fakultet (Lehramt) sa bar 3 specijalizacije (1 glavna, 1 malo manje glavna, i jedna pomoćna), da prođu Referendariat i da polažu 2. državni ispit. Ako to ne prođu, ili 2 puta padnu na ispitu, onda je gotovo sa karijerom, praktično nije moguće zaposliti se kao nastavnik ili učitelj. Skoro da se može reći da su džabe studirali i praktikovali 6-8 godina...

Ali, ovde su takva pravila igre za sve, uključujući i rođene Nemce - što bi rekao Džoni, pukovnik il' pokojnik z:mrgreen:

I Da li mozda znas da li imamo neka primanja u tom periodu Refendariata?

Primanja tokom Referendariat-a se zovu Unterhaltsbeihilfe, i zavise od pokrajine. Takođe, broj primljenih Referendara zavisi od pokrajine, kao i koliko puta godišnje se Referendar-i primaju. Recimo u Baden-Württemberg-u, 2 puta godišnje se prima ukupno 1385 Referendara, "plata" je 1152.51 Evra, u Hamburgu primaju čak 6 puta godišnje ukupno 595 Referendara, "plata" je 950 Evra, u Mecklenburg-Vorpommern-u primaju 2 puta godišnje njih 131, za "platu" od 1125 Evra, i tako dalje - ovde možeš da vidiš tabelu sa podacima za sve pokrajine.

Većina ovih primanja iznosi oko 1100 Evra u ovom trenutku. Kao i sva primanja, ove "plate" su izražene bruto, a koliko neto ostane na kraju, zavisi od tvoje Steuerklasse, drugih primanja, bračnog stanja, dece, itd., kao i obično.

Poslednja izmena:
Hvala ti puno na odgovorima..:.)Stvarno..Mnogo mi znace informacije...
Imam jos jedno poslednje pitanje..:-Dizvini sto ovako postavljam mozda i glupa pitanja,to jer sam jos uvek skroz neupucena.Da li je moguce da se polaze razlika u ispitima ili da onako polazem bukvalno taj drzavni 1 kao ispit a da ne zavrsavam master da bi se on racunao kao drzavni 1?sako razumes sta hocu da pitam..da taj drzavni 1 bude stvarno polaganje njihovog drzavnog ispita..Ili mislis da je ovo sa masterom jedii put..
Stvarno sam hako zalomplikovala ,ne bavis sr pravom ali si vidim ako upucen.I to si prva upucena osoba sa kojom sam stupila u kontakt ,pa sad postavljam milion pitanja..:-D
I da li mislis da nakon svega ovoga i tog drzavnog dva sam izjednacena sa njihovim pravnicina?
Hvala jos jednom i izvi i sto sam udavila..:-)

Da li je moguce da se polaze razlika u ispitima ili da onako polazem bukvalno taj drzavni 1 kao ispit a da ne zavrsavam master da bi se on racunao kao drzavni 1?sako razumes sta hocu da pitam..da taj drzavni 1 bude stvarno polaganje njihovog drzavnog ispita..Ili mislis da je ovo sa masterom jedii put..

Na žalost, 1. državni ispit je, od pre bar 10-15 godina sastavni, integralni deo samih studija (ne samo u pravu, nego i u medicini, učiteljskom faksu, itd), tako da, koliko ja znam, nije moguće polagati ovaj ispit posebno. U smislu, ispit je zaista posebna, odvojena celina, ali je sastavni deo studija prava. A i inače postoji problem sa propisanih "bar 3.5 godine pravnih studija" koje sam pomenuo gore, ovo se može ostvariti samo ako se zaista i studira (istina, ino diploma se priznaje za još 1.5 godinu, ali preostaje bar još 2 godine).

I da li mislis da nakon svega ovoga i tog drzavnog dva sam izjednacena sa njihovim pravnicina?

U principu jesi. Ostatak zavisi od znanja jezika i poznavanja same pravne materije kojom se baviš. Lake diskriminacije u odnosu na rođene Nemce će uvek biti, negde skoro uopšte ne, opet negde drugde manje, negde više, ali ovo važi za sve pozive. Opet, za društvene nauke, znanje jezika i poznavanje nemačkog sistema su presudni, pa ako vide da na jeziku zapinje, smatraće da i ostatak nije baš najbolji. Ali, sa 2. državnim ispitom, posao onda nije više problem, ili ne bi smeo da bude.

Inače, čisto kao informacija, našao sam malo statistike sa polaganja 1. (jurističkog) državnog ispita tokom studija prava u Nemačkoj (za 2014 godinu):

Ukupan broj onih koji su polagali 1. državni ispit: 12.028 studenata

Ocena "sehr gut": 22 studenta, odnosno 0.18% od ukupnog broja onih koji su polagali
Ocena "gut": 384 studenta, odnosno 3.19%
Ocena "voll befriedigend": 1.659 studenata, odnosno 13.79%
Ocena "befriedigend": 3.388 studenata, odnosno 28.17%
Ocena "ausreichend": 3.080 studenata, odnosno 25.61%
Ocena "nicht bestanden": 3.495 studenata, odnosno 29.06% <--------- nisu položili

Dakle, 2014. godine čak 29% nije položilo državni ispit, a samo 0.18% je dobilo najvišu ocenu. A kao što rekoh, postoje samo 2 pokušaja (ok, pod određenim uslovima se za 1. državni ispit dobija i jedan slobodan pokušaj, Freiversuch).

Ako se (državni) ispit ne položi iz ta dva pokušaja, to je to - definitivni kraj, studije se obustavljaju i ne mogu se više (ikada!) nastaviti, čak ni na drugom fakultetu u samoj Nemačkoj. Ove ispite nikako ne treba uzimati olako, uopšte nisu mačiji kašalj.

Poslednja izmena:
koliki je problem upusati master uopste u Nemackoj sa nasim pravnim fakultetom?Da li je najbolje da se obratim njihovom ministarstvu obrazovanja i konkretnom fakultetu kako bi me oni obavestili na koji nacin da se obrazujem tamo jos tw 3,5 odnosno 2 godine..?Trebalo bi da me prime ukoliko je nasa diplona proznata..Ja sam apremna da ulozim taj trud ,samo se nafam.da ce uz znanje jezika sve ovo biti izvodljivo..
Polsla sam Vam pp
Izvinite ako sam vas udavila u trazenhju informacija

koliki je problem upusati master uopste u Nemackoj sa nasim pravnim fakultetom?

Ovo zaista ne znam, a cenim da bar delom zavisi i od odabrane pokrajine i samog univerziteta.

Da li je najbolje da se obratim njihovom ministarstvu obrazovanja i konkretnom fakultetu kako bi me oni obavestili na koji nacin da se obrazujem tamo jos tw 3,5 odnosno 2 godine..?

Upravo tako, to je verovatno najbolji (a kako vidim, i praktično jedini mogući put). Pogledao sam par sajtova raznoraznih univerziteta i posebno uslove za upis na studije, i praktično svuda stoji, "za studente koji nisu iz DE, odnosno nisu iz EU/EWR, za uslove za upis na studije obratite se direktno na tel. ..... ili email ..... ", i tome slično.

Dodatak: Vidim da na Fernuniversität Hagen (u pitanju je u Nemačkoj poznat i cenjen državni Univerzitet "na daljinu", sa učenjem kod kuće, i polaganjem ispita na fakultetu) postoji Studiengang Master of Laws, sa kojim na kraju imaš titulu LL.M. (ekvivalentno internacionalno vrlo cenjenoj britanskoj tituli LL.M.).

Sa ovom diplomom nemaš državne ispite (odnosno, nisi na kraju Volljurist već samo Jurist) već samo Masterarbeit, ali oni sami pišu o tome da se ova titula sve više i više traži u nemačkoj/EU privredi, upravo za njihove potrebe - pravo u privredi, npr. Controlling, Marketing, poreska pitanja, radno pravo, Human Resources, EU (privredno) pravo, itd. Možda je ok kao alternativa za tebe?

Više informacija na stranici Fernuniversität Hagen - Master of Laws.

Poslednja izmena:
Mislim da ako mogu da radim.kasnike sa tim zvanjem da je to mozda i najbolja alternativa..:-)i hvala jos jednom..izvini sto te ja zapitkujem stalno
I bilo bi dobro kada bih znala da li bi mi oni priznali dipčomu..Vačjda bi trebalo posto je drzavni univerzitet u pitanju.u Novom.Sadu.....:-)

Poslednja izmena:
DZdravo..:-)Da li ovo znaci da bez evengualnog polaganja razilke ispite,ne nogu upisati master na ovom univerzitetu u Hagenu ili ja nisan dobro razumela..

ugangsvoraussetzungen

[Infos schließen]
In den Studiengang Master of Laws kann eingeschrieben werden, wer

a) den Titel Bachelor of Laws an der FernUniversität in Hagen erworben hat oder

b) das Erste Juristische Staatsexamen / die Erste Juristische Prüfung bestanden hat oder

c) ein rechtswissenschaftliches Studienprogramm mit mindestens 210 ECTS mit dem Titel Bachelor of Laws (LL.B.) oder einem gleichwertigen Grad an einer Hochschule abgeschlossen hat, wovon mindestens 120

ECTS mit den im Studiengang Bachelor of Laws an der FernUniversität in Hagen vermittelten vergleichbaren rechtswissenschaftlichen Lehrinhalten erbracht worden sein müssen oder

d) ein rechtswissenschaftliches Studienprogramm mit mindestens 180 ECTS mit dem Titel Bachelor of Laws (LL.B.) oder einem gleichwertigen Grad an einer Hochschule abgeschlossen hat, wovon mindestens 120 ECTS mit den im Studiengang Bachelor of Laws an der FernUniversität in Hagen vermittelten vergleichbaren rechtswissenschaftlichen Lehrinhalten erbracht worden sein müssen. In diesem Falle müssen zu Beginn des Studiums aus dem Wahlbereich nach § 12 Abs. 2 der Studien- und Prüfungsordnung für den Studiengang Master of Laws zusätzliche Studien- und Prüfungsleistungen im Umfang von 30 ECTS erfolgreich absolviert werden.

Hinweis: Absolventinnen und Absolventen der Fachhochschulen für öffentliche Verwaltung erfüllen die Zulassungsvoraussetzungen aufgrund der nicht ausreichenden zivilrechtlichen Lehrinhalte nicht.

Bei Fragen bezüglich der Zugangsvoraussetzungen hilft Ihnen das Service-Center der FernUniversität gerne

weitera li ovo znaci da bez evengualnog polaganja razilke ispite,ne nogu upisati master na ovom univerzitetu u Hagenu ili ja nisan dobro razumela..

ugangsvoraussetzungen

[Infos schließen]
In den Studiengang Master of Laws kann eingeschrieben werden, wer

a) den Titel Bachelor of Laws an der FernUniversität in Hagen erworben hat oder

b) das Erste Juristische Staatsexamen / die Erste Juristische Prüfung bestanden hat oder

c) ein rechtswissenschaftliches Studienprogramm mit mindestens 210 ECTS mit dem Titel Bachelor of Laws (LL.B.) oder einem gleichwertigen Grad an einer Hochschule abgeschlossen hat, wovon mindestens 120

ECTS mit den im Studiengang Bachelor of Laws an der FernUniversität in Hagen vermittelten vergleichbaren rechtswissenschaftlichen Lehrinhalten erbracht worden sein müssen oder

d) ein rechtswissenschaftliches Studienprogramm mit mindestens 180 ECTS mit dem Titel Bachelor of Laws (LL.B.) oder einem gleichwertigen Grad an einer Hochschule abgeschlossen hat, wovon mindestens 120 ECTS mit den im Studiengang Bachelor of Laws an der FernUniversität in Hagen vermittelten vergleichbaren rechtswissenschaftlichen Lehrinhalten erbracht worden sein müssen. In diesem Falle müssen zu Beginn des Studiums aus dem Wahlbereich nach § 12 Abs. 2 der Studien- und Prüfungsordnung für den Studiengang Master of Laws zusätzliche Studien- und Prüfungsleistungen im Umfang von 30 ECTS erfolgreich absolviert werden.

Hinweis: Absolventinnen und Absolventen der Fachhochschulen für öffentliche Verwaltung erfüllen die Zulassungsvoraussetzungen aufgrund der nicht ausreichenden zivilrechtlichen Lehrinhalte nicht.

Bei Fragen bezüglich der Zugangsvoraussetzungen hilft Ihnen das Service-Center der FernUniversität gerne

weiter

DZdravo..:-)Da li ovo znaci da bez evengualnog polaganja razilke ispite,ne nogu upisati master na ovom univerzitetu u Hagenu ili ja nisan dobro razumela..

Ne, to ne stoji u ovom tekstu. Tu stoji da ti je, za upisivanje ovog Mastera potrebno ili:

a) Bachelor (LL.B) stečen na Univerzitetu Hagen, ili

b) Položen prvi državni (juristički) ispit, ili

c) Prethodno završene jurističke studije sa najmanje 210 ECTS bodova (i titulom bar Bachelor - LL.B. ili višom) ili uporedive studije na nekom Univerzitetu, sa tim što te studije moraju da imaju bar 120 ECTS bodova gradiva koje je uporedivo sa gradivom koje se uči na studijama za Bachelora (LL.B) na Univ. Hagen, ili

d) Prethodno završene jurističke studije sa najmanje 180 ECTS bodova (i titulom bar Bachelor - LL.B. ili višom) ili uporedive studije na nekom Univerzitetu, sa tim što te studije moraju da imaju bar 120 ECTS bodova gradiva koje je uporedivo sa gradivom koje se uči na studijama za Bachelora (LL.B) na Univ. Hagen. U ovom slučaju moraju da se polažu i dodatni ispiti (vredni 30 ECTS bodova) sa liste izbornih predmeta za studije Bachelor LL.B.

Ako imaš završen Pravni Fakultet (4.5 do 5-godišnji, ne 3.5-godišnji Bachelor ili slično), na tebe se odnosi tačka c), pod pretpostavkom da je bar oko 60% (120/210) gradiva koje si polagala uporedivo sa gradivom koje se na Univ. Hagen uči na studijama za Bachelora LL.B.

Drugim rečima, treba da se uradi evaluacija tvoje diplome (i to verovatno predmet po predmet, po sadržaju) i uporedi sa gradivom na Univ. Hagen, na studijama za Bachelora. Ako je bar oko 60% gradiva koje si ti polagala uporedivo sa nemačkim, možeš da upišeš Master bez daljih dodatnih ispita. Ako nije, verovatno će ti propisati jedan ili drugi dodatni ispit kao preduslov, mada ne verujem da će do toga doći.

Opet, ti nisi prva koja upisuje Master sa diplomom iz inostranstva. Može da se desi da su oni takve slučajeve već imali (na samom Univerzitetu, ili u nadležnom Amt-u za evaluaciju), i da mogu odmah da potvrde da li je tvoja diploma dovoljna ili nije. Ja pretpostavljam da, ako su tvoja diploma i institucija gde si je dobila obe označene sa H+ na anabin-u, neće biti većih problema sa evaluacijom.

Poslednja izmena:
MidHealer
A sta mislis da li ima svrhe zavrsavati ovaj master program u Hagenu,tj.da li bih mogla da nadjem posao sa tom diolomom njihovog master programa iako sam prava zavrsila u Srbiji?
I kojoj instituciji bih u De mogla da se obratim da me malo blize upute oko toga sta mogu da radim..:-)
Hvala ti unapred

Zdravo Kaca, da li si uspela da uradis nesto sa srpskim pravnim fakultetom u Nemackoj?
Zdravo Kaca! Da li si uspela da uradis nesto sa Pravnim u Nemackoj. I ja sam trenutno u Nemackoj, a pravnik sam. Jeste da je post star 5 godina, ali ja da pitam 🙂

Back