E pa ovako..Zavrsila sam pravni fakultet u Novom Sadu..Sticajem okolnosti(muz mi je dobio posao posao kao arhitekta u Nemackoj),tako da imam radnu dozvolu,boravisnu vizu..Zanima me da li neko zna koji vid doskolovavanja mogu da odradim. Ovde kako bih radiča nesto u struci.U Srbiji sam se bavila osiguranjemHvala bilo kone ko ina iiikakvu iformaciju..
Da bi radila u struci kao pravnik sa visokoškolskim obrazovanjem (Jurist, bzw. Volljurist), dakle ne kao pisar pomoćnik u nekoj kancelariji, potrebno je:
- završen pravni fakultet (Rechtwissenschaften)
- posle studija sledi 1. državni ispit (
Erste Jusristische Staatsprüfung). Za one koji su studirali posle 2003. godine, prvi državni ispit je uglavnom integrisan u prvu specijalizaciju na kraju studija.
- posle studija sledi jedan dvogodišnji Refendariat ("pripremna služba", odnosno
Vorbereitungsdienst)
- posle uspešno okončanog Refendariat-a, polaže se 2. državni ispit
- nakon ovoga, dobija se titula "Volljurist", sa kojom se može zaposliti kako u pravnom sistemu (sudije, advokati, tužioci, itd), u državnoj službi (pravnici kao državni službenici) i u privredi, odnosno u firmama i njihovim pravnim odsecima. Volljurist ima pravo i na samostalan rad (recimo, kao pravni savetnik ili zastupnik više firmi i/ili privatnih lica, sa ili bez zastupanjem pred sud(ovima)).
E sad, ključno pitanje je priznavanje srpske diplome sa pravnog fakulteta. Ako je u pitanju državni fakultet u Srbiji, anabin baza će uglavnom pokazati da je diploma sama po sebi validna. Međutim, problem je što pravni sistem (i samim tim, ono što se uči na fakultetima prava u Srbiji) nije usklađen sa EU, osim možda par najnovijih generacija. Međutim, ni diploma pravnog fakulteta iz EU ne garantuje ništa, odnosno skoro sigurno neće biti priznata, osim u nekim specifičnim slučajevima (već zaposleni advokati i sudije za EU, međunarodno pravo koji bar 3 godine rade u DE, i tome slično)
Recimo, Bavarsko Ministarstvo Unutrašnjih Poslova eksplicitno navodi da diplome pravnih fakulteta iz inostranstva (uključujući i EU diplome, mada ovde postoje određene olakšice, pa se ne mora sve polagati) ne mogu biti priznate ni za javne ni za državne poslove. Oni navode da se priznaju isključivo 1. i 2. državni ispiti (kao i Refenderiat) položeni, odnosno odrađeni u samoj Nemačkoj. Pošto se univerzitetska diploma pravnih nauka uglavnom računa kao 1. državni ispit, oni navode da i ona mora biti napravljena u Nemačkoj.
Koliko čujem, od kada vredi Bolonja u Evropi, ovo uglavnom znači da juristi sa pravnim diplomama iz inostranstva moraju da (još jednom) upisuju i polažu Master studije iz prava (željene specijalizacije) na nekom od Univerziteta u Nemačkoj, da potom uspešno i sa dobrim ocenama odrade Refendariat, i da na kraju polažu 2. državni ispit, sve u Nemačkoj. Tek tada imaju pravo da rade u Nemačkoj sa titulom pravnika (
Jurist, odnosno
Volljurist).
Zapravo,
traži se iznova studiranje prava u Nemačkoj od bar 3.5 godine pre dopuštanja u Refendariat, ali se prethodna, inostrana pravna diploma računa kao 3 semestra (1.5 godina), pa
preostaju 2 godine, što je otprilike i trajanje većine Master studija (2-2.5 godine).
Naravno, traži se i poznavanje jezika na prilično visokom, uobičajeno C2 nivou, možda ponegde prođe i C1 (zavisi od Pokrajine i od Univerziteta).