Potreba da se istakne da si bolji od drugih

Jel postoji neka dijagnoza ili neka definicija ljudi koji imaju potrebu da se "izdizu" od drugih? primer prica tipa:
Ja sam zavrsio fakultet u Beogradu, a ti u Novom Sadu, nije to isto. Ili ja sam zavrsio ETF npr a ti si zavrsio Sumarski, moj fakultet je tezi.
Ne mora biti prica tog tipa vezana samo za fakultet, moze biti i prica tipa vi i ja imamo lep kaput npr, koji nam i lepo stoji, ali vi osecate potrebu da se izdignete iznad mene pricom, ali ja sam ovaj kaput narucio iz Nemacke npr. Ispada kao da je taj kaput vredniji i bolji od mog kaputa koji je npr siven u Srbiji. Zasto to ljudi rade? Koja je poenta toga?
Mislim da je takva vecina ljudi...

Potreba da se istakne ili pokaze da je neko ili nesto bolji pocinje kao iskreno i naivno isticanje onoga sto realno postoji medju ljudima, iako ima mnogo onih koji ne zavise od tih misljenja, odmeravanje vrednosti je sasvim legitiman cin medju ljudima u danasnjem poretku. To sto mene bole usi sto ce neko da se meri sa mnom je moja stvar, a to sto ljudi mere i postavljaju sebe u neke redove je njihova stvar.
Koliko je nekome vazno znati svoj status u drustvu i cime meri taj status govori o njemu i sredini iz koje potice ili se krece.

Jel postoji neka dijagnoza ili neka definicija ljudi koji imaju potrebu da se "izdizu" od drugih? primer prica tipa:
Ja sam zavrsio fakultet u Beogradu, a ti u Novom Sadu, nije to isto. Ili ja sam zavrsio ETF npr a ti si zavrsio Sumarski, moj fakultet je tezi.
Ne mora biti prica tog tipa vezana samo za fakultet, moze biti i prica tipa vi i ja imamo lep kaput npr, koji nam i lepo stoji, ali vi osecate potrebu da se izdignete iznad mene pricom, ali ja sam ovaj kaput narucio iz Nemacke npr. Ispada kao da je taj kaput vredniji i bolji od mog kaputa koji je npr siven u Srbiji. Zasto to ljudi rade? Koja je poenta toga?
Jer su jadni, slabi, isfrustrirani. Imaju manjak samopouzdanja, a cesto su i nedojebani.

Postoji li neka dijagnoza ili definicija ljudi koji imaju potrebu da "srozavaju" omalovažavaju i otvoreno mrze bez realnog razloga ljude moji su u bilo čemu bolji od njih?
Ja se sa tim ceo život susrećem.
M?!? :)

Мислим да тако људи желе да скрену пажњу на себе.

Takva je, kao što neko gore napisa, većina ljudi. Dobro, možda ne većina, ali veliki deo. Mada mislim da u nekim državama ima manje toga, tipa skandinavske države i slično. Ljudi su skromniji, introvertniji, mahom svi dobro žive plus su vrlo civilizovani pa ima manje potrebe za takvim ponašanjem.

S tim što je to ipak primitivizam, jedno je ako te neko pita, a sasvim drugo kad sam ističeš, napominješ - u tome ima nečeg provincijalnog, seljačko-balkanskog, zaostalog, gladnog. Kad kažu ljudi "toliko je gladan svega, i svoje bi oči pojeo, plus se samo hvali."

To sam često vidjao npr. kod majki dece koja dobro uče ili su našla dobar posao, ili se istakla u nečemu - stalno to spominju, ubacuju u razgovor, namerno skreću temu ka tome. Naravno lepo je kad neko napreduje ili se istakne u nečemu, ali je ipak nevaspitanje odnosno primitivizam stalno spominjanje toga zarad pumpanja sopstvenog (nenahranjenog) ega. Mislim da je koren u njihovom sopstvenom odrastanju, rasli/rasle su u neukusu, neiživljenosti, primitivizmu, pa su naučeni/ne da tako treba u javnosti.

To me podseća na one pevaljke što pokazuju svoje kuće kad ih zarade. Hvale se dnevnom sobom, djakuzijem itd. Vrlo slično tome, ali opet različito.

Back